Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 25 810
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Знаех си, че ще стигнем до ресторантите и хотелите.
За мен лично има разлика между мястото на което живея и хотел, където съм за седмица, ресторант пък съвсем. Не мога да я обясня рационално, но вкъщи си искам моите неща, мити и ползвани от мен.
Въобще не става дума за стъклен балон, а за възможността да си наредиш всичко по твой вкус.

# 631
  • Варна
За вкуса съм напълно съгласна. Hands Plus1
Но като човек, който е живял по доста квартири, ял е от рекламни чинии на кренвирши Леки и салата от тенджера, защото е нямал купа, си размишлявам и събирам мнения. Не всеки може да отдели 50 - 100 лв за хубав сервиз. Пък да мъкнеш сватбения сервиз на мама от родния град, си е неудобство.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 20:37 от Didi168

# 632
И аз мисля, че ако наемателите, с които сключиш договор, искат, можеш да им оставиш дребни уреди/посуда. Ако не искат - махай ги, хвърляй ги, ако няма къде да ги държиш, пък следващите наематели да си носят/купуват.
За апартхотелите - ясно е, че няма да ям от чиния, която аз самата не съм си измила. Същото е и за посудата в апартамент под наем. Естествено не е оставена мръсна и неизмита посуда, също толкова естествено е сам да си ги измиеш отново.

# 633
  • София
Изобщо не мога да си представя да ползвам чужди посуди. Аз на морето като идем и там има всичко, в някой апартамент, не ползвам. Или нося посуда, когато децата бяха бебета и се готвеше, или нося еднократни ако нещо се наложи.

И по ресторанти и хотели не ходите. Айде без такива Joy

С какво моите съдове, измити от мен, и от теб, са по-мръсни и заразни от твоите? Еле пък от пластмасовите или хартиените, които директно се ползват, без да се мият?

В един обикновен матрак или килим има десетки хиляди акари и куп мъртви кожни клетки, те по-малко гнусни ли са от порцеланова чиния, измита с веро?  Някои хора се опитват или си мислят, че живеят в стъклен балон, но това е невъзможно.
Ами дайде ги тогава перфектните съдове, и вижте реакция, споделете какво е станало. А, и след изнасянето на наемателите вижте си състоянието на скъпите тигани. Що ни питате тук, като си знаете как е редно. Grinning

# 634
  • Варна.
Имам основните домакински прибори, чинии, купи, чаши за всякакви видове напитки. За момента всичко е опаковано надлежно в хартия и прибрано. Нямам какво да ги правя вкъщи, ако се потрошат от наемателите няма да съжалявам, не искам просто така да ги изхвърля на боклука.
Купила съм миялна машина, всичко ще мине през нея и нареди по шкафовете. Ако наемателите не ги искат - ще ги прибера някъде.

Все още не съм сигурна дали няма да пуснем апартамента в Airbnb за проба за летния сезон. Сондирам мнения. Не съм разбрала дали във Варна има фирма, която се занимава с управление на апартаменти, каквито има в София (ако някой има информация ще съм благодарна да я сподели). Ние сме много заети по ежедневие и няма да можем да се справим сами с посрещане, изпращане и почистване.

# 635
Как е в БГ - при данъчните декларации с приходи от имоти -  кои неща се признават за разходи и кои не се признават?  Например касова бележка за някаква мебелировка признава ли се? Застраховката на жилището? Плащане във фонд "Ремонт" на етажната собственост?
А по-изгодно ли е, ако се регистрирате като Свободна професия или фирма - откъм данъци?

10% от сумата на приходите се признава за разход. Не се изискват касови бележки или фактури.
парите, за електроенергия,ТЕЦ, в случай,че наемателят превежда по банков път -те приспадат ли се от получения приход.Не знам какво влиза в думата 'наем' във всеки конкретен случай.

# 636
  • Варна
Ами дайде ги тогава перфектните съдове, и вижте реакция, споделете какво е станало. А, и след изнасянето на наемателите вижте си състоянието на скъпите тигани. Що ни питате тук, като си знаете как е редно. Grinning

Какво за бога значи перфектни съдове? Joy Един тиган, че ще се надраска, то е ясно. Ама предпочитам да се използва, вместо да отлежава в килера с години. Като се износи, ще се хвърли, голяма работа. Нали е за това...
Няма редно, не редно. Събирам различни мнения просто.

Не съм разбрала дали във Варна има фирма, която се занимава с управление на апартаменти, каквито има в София (ако някой има информация ще съм благодарна да я сподели).

Има фирми, които се занимават с имоти и във Варна. Не познавам приятели, които да са ползвали, но в гугъл излизат доста резултати.
А, на една приятелка майка й е съседка на такава жена, която си дава апартамента лятото предимно за нощувки на чужденци. Та жената е предлложила на майката да приятелката ми да посреща и изпраща гостите и там каквото е нужно, като разбира се й плаща процент. Доста е удобно за допълнителен доход - до съседния апартамент не е почти никакъв ангажимент да дадеш един ключ, да кажеш 5 приказки, и да пуснеш една пералня. Пък и за собственичката е плюс, да има кой да хвърля по едно око. Може да проверите дали във вашия вход има подходящи съседи.

# 637
Диди, доста съм озадачена от твоите въпроси, пък после и с отговорите. Разбирам, че ти самата не си наясно с предназначението на апартамента - под наем на младо семейство, после пък нощувки??? Отговарят ти дамите, а пък ти  си имаш готово становище, че ще си оставиш без това наличната и при това излишна посуда и ред други неща  в апартамента . А ми оставяй си ги  - що питаш тогава?

# 638
  • Варна
Нещо си се объркала. Аз си мисля за дългосрочно отдаване. Друга потребителка Diki пита за нощувки. Чети по-внимателно Wink
Иначе питам, за да чуя и други мнения, пък ще видя какво ще правя.

# 639
Как е в БГ - при данъчните декларации с приходи от имоти -  кои неща се признават за разходи и кои не се признават?  Например касова бележка за някаква мебелировка признава ли се? Застраховката на жилището? Плащане във фонд "Ремонт" на етажната собственост?
А по-изгодно ли е, ако се регистрирате като Свободна професия или фирма - откъм данъци?

10% от сумата на приходите се признава за разход. Не се изискват касови бележки или фактури.
парите, за електроенергия,ТЕЦ, в случай,че наемателят превежда по банков път -те приспадат ли се от получения приход.Не знам какво влиза в думата 'наем' във всеки конкретен случай.
Приход от наем е сумата, записана в договора за наем. От нея се приспадат 10% нормативно признати разходи и остатъка се облага с данък.
Парите за консумативи, преведени по сметката Ви не се декларират и облагат.

Не знам колко ще е месечния Ви приход /вероятно е висок, щом мислите за евентуална фирма/, така че трябва да следите прага за задължителна регистрация по ДДС.

# 640
Диди, вярно. Объркала съм се.

# 641
  • Варна.
Диди, Дики объркахте ни.
Не че има кой знае каква разлика в нещата, за които и двете пишем.
Аз също взех отношение за посудата и стана смесване.

Чак за регистрация по ДДС няма да стигнем Yum, но благодя че ми обърна внимание.

# 642
  • София
Преди няколко години помагахме на колежка да се нанесе в апартамента до нас. Много спретнат двустаен, хазяйката също беше много разбрана, супер апартаментче. Моята колежка беше 3тия наемател на апартамента откакто е завършен, предишните по около година да са стояли.
Имаше най-основна посуда - един зверски нащърбен керамичен нож, буквално липсваха парчета, малко вилици, лъжици и чаши. Ами завря ги най-горе в шкафа и си купи момичето, нищо че и беше първата квартира изобщо. Аз може би в най-първата квартира щях да се зарадвам на пасатор и везна, но по-добре сама да си ги избера - ако и от каквото имам нужда.
В ербнб също няма нужда чак толкова - само най-най основното - чинии, прибори, ножове, задължително дъска/и. Човек не ходи на почивка да се вихри в кухнята, а и така ще се цапа повече ако се разготви някой.

# 643
Сегашната ми хазяйка си е хвърлила цялата стара, евтина и ненужна посуда в квартирата ни, която има два шкафа до тавана и един под мивката. 100 % би направила голям проблем, ако нещо се повреди или счупи, защо пък да не си го подмени с чисто новичко за сметка на наемателите? Нямала място къде да си ги прибере... Чашите ни са в офис шкаф над дивана, там пък половината секция е заета от телевизор с кинескоп, нужно ли е да казвам, че не се ползва и тя пак нямала къде да си го прибере? Ама нали отдава квартира с телевизор. .. Аз съм си избрала посуда по моя вкус и със сигурност няма да я разнасям до родния си град, за да ползвам многократно употребявана чужда.

# 644
  • Варна
Това за телевизора е гадно. И аз съм наемала квартири с кинескопи, ама съм казвала да си ги прибират, защото аз си носех моя плосък тв.  А за кухнята предполагам нямаше да е проблем, ако беше голяма с много шкафове, а посудата - нова и хубава, както и ако знаеше, че хазяйката ти не би правила проблем ако нещо се счупи.

Следващият ми въпрос е дали наематели биха оценили смарт осветление и отопление, които могат да се управляват от телефона. При две сходни квартири бихте ли избрали тази с такива глезотийки, ако е малко по-скъпа?

Общи условия

Активация на акаунт