Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 17

• 26 140
  • 768
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ами като е безсмислено не отговаряйте и не се опитвайте да докажете че някой ще си даде апартамента с 30% под пазарните цени...Animal Hear No Evil

# 496
Безсмислено е, защото си като развалена грамофонна плоча:
- няма такива обяви - показах ти;
- не е ремонтиран - показах ти.

Ако очакваш да звъня на хората, за да ти се доказвам, че не е фалшиво, разбира се, че няма смисъл, имам си и по-важна работа. А след като смяташ, че някой ще даде 690 лв за панелна гарсониера в Дианабад, това е твое право.

# 497
  • София
Какво си показала? Каза, че 350лв не било малко за гарсониера и показваш панелка за 530 и казваш, че си доказала тезата си? От последните 5 страници разбрахме, че не познаваш нито кварталите, нито улиците, нито пазара, нито набирателните обяви. Ами, лека вечер...

# 498
350 лв за едностаен, за Сухата река с абсолютно неизвестни характеристики, което не означава, че не е хубав, но няма как да знаем. И, да, за разлика от теб, мога да си призная, че съм сгрешила, което е признак на добро възпитание. За разлика от твоето.

# 499
  • София
Ето и аз ти казвам - сгреших че не е сменена дограмата. Просто мисля, че 530лв е малко за гарсониера в Дианабад и за да е така има някакви недостатъци. Предположих първо дограмата, защото не беше ясна снимката, после даде хубави снимки и съм убедена, че ако са истински, то този апартамент струва поне 650 лв на моментния пазар. Това го говоря на база това, че Дианабад е хубав, търсен квартал и в доста по-лоши се отдават студиа за по 550лв (например студентски град) без проблем. Допускам, 0.1% вероятност, собственика да е льохман и да се прецаква с по 150лв месечно, останалите 99.9% са лош апартамент, лош вход, други проблеми, набирателна обява...

# 500
Ами, казах, че мебелите не са супер нови. В другите стаи нещата са подменени не скоро, но е чисто и има най-необходимото, което за мен като наемател е важно. При един дългосрочен наем, винаги можеш да се пазариш да се докупи нещо или да се подмени дивана за 400 лв от Виденов. Отдавна си стиснахме ръцете, че тези обяви са рядкост и не гонят нивото на луксозен апартамент. Ако трябва да си смениш квартирата в 1-месечното си предизвестие, шансът да попаднеш на такава е 1 на милион. И, да, който иска да си подбира наемателите, така ще му е трудно. Тъй че, мир!

# 501
Стана ми интересно за състоянието на входа. Играе ли роля при наемането на жилище, съобразявате ли цената с него, наемателите интересуват ли се от това?
Бях за три дни в София в Airbnb на разкошна локация - буквално на пет минути от Руски паметник. Вътре жилището беше топло, приятно и удачно за целта. Във входа поне няколко адвокатски кантори... А самият вход в потресаващо състояние - изкъртени пощенски кутии, мръсен под, разхвърляни брошури. Входната врата с ожулена боя и облепена с какво ли не. Много лошо впечатление ми направи, макар че самото жилище много ми хареса, а и за подобрения във входа трябва да имат желание всички.
При купуване е ясно, че се взима под внимание, а при наемане?

# 502
Мога да ти отговоря за себе си като наемател - ако входната врата се заключва и няма да ползвам асансьор, не гледам. Но ако в разбит вход, трябва да гадая за състоянието на асансьора, който ползвам, не бих го взела. По моя опит, цената се вдига при наличие на охрана/портиер, ако има общи части в затворен комплекс и пр. На този етап, аз лично не бих платила 100-200 лв отгоре за наем + мес.такса.

# 503
Гарсониератав Дианабад е ремонтирана от до - кухня, баня, дограма и пр. Мебелите не са от тази година, но сравнително отскоро,
реалния и наем на тази гарсониера е минимум 600-650 лв.

# 504
  • София
Лъки, Сключихме мир със съфорумката, че това са частни случаи и ако е реална обявата си е виновен собственика.
Следващата седмица (след 01.03) една бивша съседка в Ман Ли ще пуска таван под наем. Ще ви пусна обявата да я видите как бързо ще се отдаде за 500лв....

# 505
За входа - състоянието му само по себе си не е притеснително, а това, че е показателно какви са живущите в него. Мизерен вход=кофти типове вечно на въпреки. А ако ти се паднат и съседи, още по-зле.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 07:54 от Анонимен

# 506
Welt, отговорът до голяма степен се съдържа в това което казваш. Точно при краткосрочни отдавания тип AirBnB от най-голямо значение са локацията и състоянието на самия имот и от далеч по-малко състоянието на входа (не че не прави впечатление де). Но при дългосрочния наем при положение, че постоянно минаваш през общите части няма как да не те дразни. Разбира се, че добре поддържани общи части означава и по-висок наем и разбира се, че играе роля при наемането и наемателите се интересуват от това. За пример - една потресаваща картинка на вход с врата с ластик/пружина и саксии с фасове пред асансьорите които не се ползват ще те накарат да отлетиш с 200 в обратната посока и хич няма и да стигнеш до оглед на въпросния имот.

# 507
Скрит текст:
По моя опит, цената се вдига при наличие на охрана/портиер, ако има общи части в затворен комплекс и пр. На този етап, аз лично не бих платила 100-200 лв отгоре за наем + мес.такса.
Аз също, по принцип комплексите от затворен тип не са "моето" място, а заради един неприятен портиер който си позволяваше да обсъжда съседите пред мен, преосмислих и тяхното наличие във входа като минус Simple Smile

За входа - състоянието му смо по себе си не е притеснително, а това, че е показателно какви са живущите в него. Мизерен вход=кофти типове вечно на въпреки. А ако ти се паднат и съседи, още по-зле.
И аз така ги виждам нещата.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 15:38 от Casual

# 508
Портиерите нямат друго занимание, освен да гледат кой кога и с кого се прибира и чат-пат да правят обход, ако го имат като задължение, но обсъждането може да бъде прекратено от този, който отговаря за тях - работодател примерно. Хубаво е с жива охрана, портиер или нещо подобно, тези разходи си заслужават и ги плащам с кеф.

# 509
Портиерите успешно се заместват от добре направена система за видеонаблюдение. За мен също функцията портиер няма особено голяма добавена стойност предвид значителния регулярен допълнителен разход. Да не говорим, че откъм ефективност за наблюдение отстъпват в много отношения.

Общи условия

Активация на акаунт