Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 40

• 40 864
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Бачкатор, линкът е прецакан, може ли да пуснеш името на статията, да го намеря?
Да не е за общинските парцели, дето ще ги пускат за строителство?
Цитат на: Aisha

link=topic=1172145.msg40170721#msg40170721 date=1581453776

Сега ще ме оплюете, но Обеля е много спокоен квартал. Лятото децата играят навън сами до 23 ч., с метрото е удобно за центъра.

Е, това за мен е проблем. Преживяла съм го лично и то точно там в ЕПК до супера - децата без надзор, родителите си пият пред/около блока. Кой нормален родител ще остави детето си до среднощ навън? Родители-маргинали и деца-настоящи и бъдещи гаменчета. Пращат си 5-6 годишното дете да върне бутилки от бира от другата страна на Ломско шосе и го блъска самосвал - това пред очите ми. Защото мама и тати не могат да станат от масата, за да си купят сами бирата/ракията.
Никога повече не бих си го причинила, ако съм с дете. Кварталното училище - категорично не, пак ще е със същите бъдещи гаменчета.
Ако съм работеща без деца или пенсионерка - ще ми е добре, да съм в евтин квартал до метро.

# 481
Румка, не е далече от метрото на Мария Луиза в никакъв случай. Но не знам какво имаш предвид под "вътрешна част", това е единствената част на Банишора, която ми е ок. И то по-скоро е едно каре от Опълченска, Сливница и Охрид, където има доста нови блокчета. Към затвора или метрото не бих живяла.

Иначе през ден се прибираме пеша от Мола и не тичаме Wink Google Maps казва 17 мин. пеша, хайде, нека не са 10.

# 482
На въпроса на Иван съм по-скоро на мнението на Нико - скъпите квартали съответно предлагат и повече качество на живот (средно взето), затова и съотношението цена/качество е същото като за евтините. Тоест, цена/качество за Иван Вазов е подобно като цена/качество за Обеля.
Това е средно взето, иначе вътре в самите квартали има и хубави, и не толкова хубави места, зависи

# 483
Съвсем вярно, обаче има известно размиване - докато цената е абсолютна - 100 000 евро са си 100 000 евро както и да ги гледаш, то с качеството не е така. Качеството е съответствие на търсено с получено. Приема се например, че  по-качествените локации имат наблизо парк и училище, ама не за всеки това е важно. И затова е възможно сред местата с "лошо" според всеобщото мнение качество някой да си намери своя апартамент, който за него си е качествен, но ще плати цена като за некачествена локация.

# 484
ЧС, така е, но това не отговаря на въпроса на Иван, той пита за тенденции, а не за изключенията, и аз виждам във въпроса му по-скоро питане кои са подценените квартали на София, тоест, които предлагат същото качество като по-скъпите, ама на по-ниска цена - средно взето, не за всеки отделен случай. Каквито аз не мисля, че има.

# 485
Благодаря ви за отговорите, да , в такъв дух ми беше питането.

# 486
  • София
Благодаря ви за отговорите, да , в такъв дух ми беше питането.
Бих проучила Слатина, тази част отсам реката. До 1-2 години почнат ли да копаят метрото там цените ще се вдигнат. Отделно има две BSR сгради ( наематели винаги ще има там) и ще е на 3 метро спирки от Орлов мост. Само идея .... Thinking

# 487
Христо Смирненски ми харесва на мен, понякога го водят Слатина, а е само в Община Слатина.
Панели и няколко ЕПК-та са там, НС има малко.

# 488
Малко се генерализират нещата, което не е правилно. Така излиза, че всички, които живет в Младост (или друг "по-реномиран" квартал) живеят по-добре от всички, които живеят в така отричания кв.Надежда (например).

Южните квартали защо са по-търсени? Заради близостта до Витоша и гледката? Еми имаше преди няколко месеца репортаж за един човек, който за последните готини е сменил 3 апартамента, защото пред балкона/прозореца му изниква блок и гледа йок... Обаче колко хора практикуват и имат възможност за подобно упражнение?
Отделно Витоша Вю... И много други.

"Проблемът" е, че социалните сгради т.е. молове , повечето бизнес центрове и т.н. са в "онази" част на София. Особено за Младост моето наблюдение, е че повечето студенти (преди години, защото днес директно се купуват апартаменти в Студентски) когато завършат се ориентират към Дианабад и Младост-ите - най-познати квартали, най-близо до все още недоизживяния студентски живот.

Пример: от Надежда можеш да стигнеш за ~15 минути до центъра (с кола или с метро). Може да имаш парк на 7 минути (пеша), метро на 3 минути, магазини (големи), пазари, аптеки (денонощни) на 5 минути (пеша), училищА и детски градини, че даже и бързо можеш да излезеш от София ако искаш Grinning

И не смятам, че получавайки това, но живеейки в Надежда (живеем в София, но за целта на дискусията ще се изразя така) е компромис спрямо това да живееш в "реномиран" квартал, но не получаваш много от гореизброеното.

Както каза някой - във всеки квартал има места, които са по-добри от такива в уж скъп и реномиран такъв.
Не казвам, че Надежда е неоснователно неоценен, а само давам пример.

п.с. Предпочитам да си пусна детето в Обеля на поляната до блока и да си пия бирата отстрани (и да си я купя) до 23ч., отколкото да си пия бирата в хола, а детето да се псува с приятелчетата си, докато се стрелят в някоя игра на компютъра Wink Пак казвам, не слагайте всичко под общ знаменател Simple Smile

п.с.2. Лични разсъждения и разбирания, които не налагам на никого.

# 489
В Младост съм живяла в детството си.Няма нищо общо с това, което е сега. И тогава не беше добре (за 30 минути стигаш до центъра с автобус), но имаше простраство, сега всичко се застрои, има метро и определено ако работиш в бизнес парка си е предимство. За сградите по Околовръстното няма да говорим, че там без кола е много неприятно. За мен Младост си струва ако работиш някъде наблизо, с метрото да се придвижваш за 1 -2 спирки или пък си живееш в наследствен апартаметн и там ти е минал живота и имаш сантиментални чувства.

# 490
  • София
Надежда наистина има хубави места и цените са все още прилични. Може би и Малинова долина бих сложила в този списък, но много условно - има шанс да не е като Витоша, но не се знае какво ще излезе след време. И любимата ми Мусагеница, която обаче не е бюджетна и няма голямо предлагане.

# 491

п.с. Предпочитам да си пусна детето в Обеля на поляната до блока и да си пия бирата отстрани (и да си я купя) до 23ч., отколкото да си пия бирата в хола, а детето да се псува с приятелчетата си, докато се стрелят в някоя игра на компютъра Wink Пак казвам, не слагайте всичко под общ знаменател Simple Smile

п.с.2. Лични разсъждения и разбирания, които не налагам на никого.

Аз също не искам да налагам на никого собствените си разсъждения и разбирания, но дете до 7 кл. почти в полунощ по улиците и поляните не е ОК за мен. В кварталната градинка по-малките деца се прибират с родителите си в къщи към 20-20,30 ч. през лятото, когато е още светло по това време. Е, остават единични  екземпляри в градинката, но те са изключение.
За мен 20-21 ч. вечерта през лятото е най-късният възможен час за прибиране на децата.

# 492
Свършиха тези години за съжаление. Никъде не може се пусне само детето, то и законово не е наред.

# 493
Малинка, не говорим за това, а за средата, в смисъл на живущите наоколо в даден квартал.
Защото те ще определят нивото  и в блока, и в детската градина, и в кварталното училище.
Аз си казах мнението и мисля, че бях ясна.

# 494
  • София
Малинка, не говорим за това, а за средата, в смисъл на живущите наоколо в даден квартал.
Защото те ще определят нивото  и в блока, и в детската градина, и в кварталното училище.
Аз си казах мнението и мисля, че бях ясна.
Е, то гаранция няма - преди години тук имаше епични плюнки по един известен ТВ водещ, устройващ вечерни запивки на площадката на каре от блокове в Манастирски. 😆
Иначе, по принцип си права - продължавам да благодаря на съдбата, че когато моите бяха първокласници можеше да се кандидатства по месторабота.

Общи условия

Активация на акаунт