Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - тема 65

• 33 742
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Не пречи Кити Кати да си избистри концепцията/визията с конкретни неща от разни по-скъпи фирми и да си поръча кухнята при индивидуален майстор, ако намери читав такъв. И ще спести като минимум ДДС-то SmileSmirk

Да, точно за избистряне на концепцията иде реч. Дори да си наемем фирма за интериорен дизайн, пак бих предпочела да съм наясно относно материалите и ефективността им. Мисля, че когато човек има ясна идея какво иска, ще е наясно и с какви компромиси е склонен да се примири заради бюджета.

По принцип е добре да има консултация с дизайнер, но не винаги успяваме да го вмъкнем в бюджета, поне на мен не ми се получава.

Ако има, не толкова ограничен бюджет си е супер. Предлага ти концепция, която ти одобряваш, носи ти мостри, модели, прави поръчки и следи за доставка, има пространствено виждане, което на мен малко ми куца, ще надзирават обекта и следят за изпълнението. Ще ми направят 3Д проект, ще бъде остойностен...

Абе заслужава си парите, стига човек да ги има.

Не вярвам да стигнат парите за описаното, особено за диалог
Може и да стигнат (не за Диалог), ако не се изхвърля съвсем, все пак каза, че кухнята е 5 кв. м., това прави 2 на 2,5, да речем 4 м шкафове?

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 14:06 от Doris

# 601
От това, което включва дизайнерския труд, най ме притеснява остойностяването. Казано по-просто и директно - имам подозрението, че дизайнерите работят с техни си хора, които използват евтини материали, но "остойностяват" на макс, а горницата си делят по някакъв начин. Или при всички положения не са заинтересовани да намерят най-изгодната оферта за нещо си.  Ако клиентът поиска да реже "екстри", вместо да потърсят по-изгодна оферта, просто махат нещо от дизайна и така "икономисват". 
И за надзора съм малко подозрителна, ама аз по принцип съм си недоверчива.
Дали пък във Фейсбук не може да се намерят студенти, които да направят проект по-изгодно за Кити Кати, може да се окаже и че са по-креативни от "фирмаджиите", които си обичат масовия вкус, че е по-лесно. Нестандартните идеи и изпълнения или ги отказват, или ги изнервят.
Имаше писано преди из темите за кухнята, че може да се намери във Фейсбук студент да направи чертеж за разкроя на шкафовете, предполагам че може да се намери и за самия проект. Те студентите също ще направят 3Д, не ги чертаят на ръка вече май. Това само като идея.

# 602
man_darin_ka, ние ще имаме надзор на изпълнението, защото девер ми се занимава с това. Направо ще го наемем - бих предпочела да е познат човек, за да мога да се доверя. Той има някои базови познания по дизайн, както и програма за 3Д, но както казах и преди, бих искала и аз да направя проучване т.е. когато ми се предлага нещо, да съм запозната за какво иде реч. Вече имам опит от ремонта ни преди 2 години на сегашния апартамент. Стана хубаво, но като се замислих после колко неща още можеше да се подобрят.... как можех да си поиграя с цветовете и декоративните елементи... т.е. ако имах някакви познания или бях си направила предварителна концепция, нещата щяха да изглеждат далеч по-добре. За новия апартамент искам всичко да е ток и жица - да сме го премислили правилно и съобразно потребностите и вкусовете ни.

# 603
...

По принцип е добре да има консултация с дизайнер, но не винаги успяваме да го вмъкнем в бюджета, поне на мен не ми се получава.

Ако има, не толкова ограничен бюджет си е супер. Предлага ти концепция, която ти одобряваш, носи ти мостри, модели, прави поръчки и следи за доставка, има пространствено виждане, което на мен малко ми куца, ще надзирават обекта и следят за изпълнението. Ще ми направят 3Д проект, ще бъде остойностен...

Хем така, хем... не баш!
Кой дизайнер знае по-добре от мен как се държа аз в кухнята, кое ми е удобното място за тенджерите и как точно си изсипвам всичко на главата ако е на рафт в ляво, а не в дясно, например Smiling Imp
На такива красиви дизайнерски решения се нагледах при приятели с функционалност клоняща към нула, че не ща да чуя.
Тъй като и двамата с мъжа ми сме с претенции относно интериора (цветове, материи, разпределения...), ако имаше и трети да се меси, щяхме да се изтрепем Wink
Съвет - първо започнете от функционалност (кое къде да е разположено) спрямо вашите навици. После материали - оптимални пак спрямо вашите навици, не задължително най-фръц на пазара, но достатъчно издръжливо. И после среща с фирми произвеждащи мебели Simple Smile
И помещенията не си ги изяснявайте едно по едно, а като връзка... Например: нямам място за кош за пране в банята - до пералнята ще имам ли? Удобно ли ще е да ми е там? Или да сложа малки кошове в другите стаи и да ги събирам? Къде ще ми стоят препаратите? Идвам от стаята и влизам в банята... къде ми стои кърпата... Ей такива неща Hands V
Или пък номера с чиниите Simple Smile миалната е до мивката, (виждала съм сложена и в другия край на работния плот на около 2м щото дизайнерски е по-добре издържано), а шкафа за чинии горе над мивката или някъде по диагонал... и за всяка чиния, купа, чаша се правят крачки. Например при мен чиниите, купички, купи и т.н. са в чекмеджета до миалната. Ами по принцип така не се правело, но това мен не ме интересува, а искам да ми е удобно. Имам чекмеджета с дебело дъно, с механизъм с товароносимост като за малко по-големи чекмеджета, достатъчно дълбоки.

И чак като имате концепцията общо, започвате да го докарвате до стил и цвят Wink

За надзора:
Скрит текст:
Аз като се знам, че два пъти бутаха една стеничка и на третия път изгонихме фирмата, която трябваше да се занимава с всичката зидаро-мазаческа работа... Хич не разчитам някой да го направи, ако има крайна обща цена. (първия път беше не на 35, а на 3,5 см от отвора за вратата... нищо, че на пода беше начертано с цветен тебешир с надпис "стена", а чертежа само на това местенце беше залепен точно до отвора... махнали го, че да зидат. Втория път беше с наклон - отклонение 5см на пода и тавана "Ама госпожа, това ще се изправи после с плочките" (с по 5см ми намалява двете бани и хоп, изневиделица не би могла да се отваря вратата, ако си сложа вече купената мивка или душкабината с гръб към същата стена). Отвес нямаха, нивелир нямаха... "Е, то в строителството е така, такива малки отклонения, пък вие им придиряте!". Това при мен не мина.
Другото е с паркета. Ламината (а и естесвения на големи ламели) го редят на парчета както дойде. Започват с цяло и като стигнат до отсрещната стена, парчето което остава е за начало на следващия или по-следващия ред... но горе долу 1/3-1/4 или както дойде... и като погледнеш напряко в стаята късите страни на паркетините са коя където свАри. Аз пък държа да е подреден като правилно дюшаме на 1/3 дъска. давало било повече фира така, нямало да ми стигне паркета... Връщах ги да пренареждат половината хол, щото имах неблагоразумието да изляза за кафе след като видях, че започват от моята "правилна" страна на стаята (и за това спориха). Майсторите даже тръгвайки си ми казаха "Ужас, как те трая твоя мъж, аз в къщата си такова не пускам!" Smiling Imp

# 604
  • Варна
От това, което включва дизайнерския труд, най ме притеснява остойностяването. Казано по-просто и директно - имам подозрението, че дизайнерите работят с техни си хора, които използват евтини материали, но "остойностяват" на макс, а горницата си делят по някакъв начин. Или при всички положения не са заинтересовани да намерят най-изгодната оферта за нещо си.  Ако клиентът поиска да реже "екстри", вместо да потърсят по-изгодна оферта, просто махат нещо от дизайна и така "икономисват". 
И за надзора съм малко подозрителна, ама аз по принцип съм си недоверчива.
Дали пък във Фейсбук не може да се намерят студенти, които да направят проект по-изгодно за Кити Кати, може да се окаже и че са по-креативни от "фирмаджиите", които си обичат масовия вкус, че е по-лесно. Нестандартните идеи и изпълнения или ги отказват, или ги изнервят.
Имаше писано преди из темите за кухнята, че може да се намери във Фейсбук студент да направи чертеж за разкроя на шкафовете, предполагам че може да се намери и за самия проект. Те студентите също ще направят 3Д, не ги чертаят на ръка вече май. Това само като идея.

Ами то би трябвало да си има документи, такива и такива плоскости, тези и тези плочки...
3Д и аз мога да направя някакво, бях ходила на курс по AutoCad, но не мога да кажа, че имам чак брилянтни изпълнения Simple Smile
Но поне с тези дизайнери, които съм контактувала са много наясно от функция, цветове, ергономика, формообразуване, материалознание и т.н.
Аз съм гледала вече толкова години картинки, магазини и подобни, но нямам основата, която има един дизайнер завършил ВИАС.

# 605
Здравейте. Правя баня. Искам някакви нишички да сложа. За кърпи, за свещ и тн Не много голями. Някакви идеи може ли да ми дадете?

# 606
Хахахах, Пенева, да не сме сестри, пък да не знаем? На мен майстори ми казаха да се махам, че съм им пречела. Ама се изяснихме де - кой кого може да изгони!

Щом Кити си има личен надзор, това е добре, че майсторите хич не обичат жени да им държат сметка. Важното е тя да се изясни с девера.
Кити, за останалото съм напълно съгласна с Пенева - започни от нуждите ти, това, което досега ти е пречело, да не повтаряш стари грешки. Така ще си изясниш концепцията. Виж и темата за кухните. Там имаше съвет да си сложиш парчета от кашони на мястото на мебелите и да видиш дали ти е удобно. На шпакловка и замазка, както вероятно сте все още, може и с цветни тебешири да си "порисуваш" по пода. Специално за кухнята - рисувай смело печка, мивка, съдомиялна, острови, полуострови и т.н. И се разхождай между "уредите" и "шкафовете", така ще видиш дали ти е удобно на вече създадения стил на работа в кухнята. И лесно можеш да "разместиш". Че то на картинка е едно, на живо е друго. На картинка изглежда много по-просторно, на живо вече е сгъчкано.

Иначе самата визия на кухнята не е нещо супер екстравагантно, така че едва ли ще имаш проблеми в това отношение.
Има и тема в този раздел - Какво никога повече няма да направя, нещо подобно беше. Ако не си я чела - хвърли един поглед - много е полезна. Споделя се от какво сме доволни и от какво - недоволни след ремонт. Така или иначе ти предстои ремонт и обзавеждане на цял апартамент.

# 607
Да се мисли функционално е добър съвет. Кухнята се прави преди всичко за да върши работа и едва после се оптимизира и от естетична гледна точка. Различните материали също имат отношение главно към дизайна и лукса. А ако съвсем не сте наясно просто се разходете една събота-неделя и по-големите мебелни салони (Еником-М, Айко, Комо, ИКЕА даже) и ще съберете много идеи и впечатления за конфигурации, цветови комбинации и т.н.
И няма да е някакъв чертеж на програма, колкото и добра да е тя, а реално ще видите как изглеждат различните варианти.

# 608
  • Варна
...
Хем така, хем... не баш!
Кой дизайнер знае по-добре от мен как се държа аз в кухнята, кое ми е удобното място за тенджерите и как точно си изсипвам всичко на главата ако е на рафт в ляво, а не в дясно, например Smiling Imp
На такива красиви дизайнерски решения се нагледах при приятели с функционалност клоняща към нула, че не ща да чуя.
...
Първата работа на дизайнера е да разбере навиците и обичайният ритъм на домуващите. Зона за складиране, зона за приготвяне... Аз не говоря за дизайнер, ето ти ключовете и - каквото направиш, като реалитата. Това е съвместна работа, като първо се разбират харесванията на клиентите и след това дизайнерът според архитектурните дадености предлага цялостната картинка. Ако обичате класически стил, няма как той да ви направи концепция за индустриален или бохо стил.

# 609
Стилът ще е най-вече във вратичките, не 100% естествено, но предимно. Долният ред особено. В горния ред може да има малко повече вариации и конфигурации заради стила. Като добавим и плота, и гърба на кухнята и вече се оформя стилово.
Функционалността обаче е в разположението на шкафовете един спрямо друг и в рамките на ограниченото пространство за кухня. За тази цел предложих рисуването с тебешири по пода. Това ще помогне и при планирането на инсталациите - ВиК и електрото. Къде да бъде аспиратора - това е сравнително ограничен избор, където е сложена тръбата. Може да се мърда, но се губи един горен шкаф пространство.

Красотата - какъв цвят вратички, гланц, сатен или мат, гладки или фрезовани, какъв плот, какъв гръб вече ще дойдат след това. Там изборът е по-голям и по-труден. Особено за нас жените.

# 610
  • Варна
Така е първо се правят размерите на шкафовете, след това вратичките.

Освен дизайн имат и различно качество и трайност. ПДЧ са по-малко издържливи.

# 611
ПДЧ са по-малко издържливи.

Не мисля. Все едно, конструкцията в 99% от случаите се прави от ПДЧ и си издържа с десетки години. И вратички да са пак тая, зависи как са ламинирани. Разбира се, и ПДЧ то го има в различни плътности и изпълнения. Има и такова, което може да се рони с ръка...
МДФ не, че е по-здрав (казват, че бил по-водоустойчив), но позволява огъване, боядисване, фрезоване, вратчки без кантиране и т.н. Иначе здравината си е все тая.

# 612
  • Варна
ПДЧ са по-малко издържливи.

Не мисля. Все едно, конструкцията в 99% от случаите се прави от ПДЧ и си издържа с десетки години. И вратички да са пак тая, зависи как са ламинирани. Разбира се, и ПДЧ то го има в различни плътности и изпълнения. Има и такова, което може да се рони с ръка...
МДФ не, че е по-здрав (казват, че бил по-водоустойчив), но позволява огъване, боядисване, фрезоване, вратчки без кантиране и т.н. Иначе здравината си е все тая.

Не е точно, самият състав на ПДЧ е доста по рехав, ако поддаде канта има много по-голяма вероятност да се раздуе вратичката, отколкото МДФ. А и ти сама каза може и без кант, а пдч - не.

Ако питаш мен, нали съм фен на индустриалния стил бих си направила кухня от шперплат и винкел Simple Smile, ама не съм сигурна, че има кой да ми я направи. А и ако мина на хард промяна, то трябва тотал да изрина всичко, което няма как да стане финансово поне.

Скрит текст:
...

Хем така, хем... не баш!
Тъй като и двамата с мъжа ми сме с претенции относно интериора (цветове, материи, разпределения...), ако имаше и трети да се меси, щяхме да се изтрепем Wink
Съвет - първо започнете от функционалност (кое къде да е разположено) спрямо вашите навици. После материали - оптимални пак спрямо вашите навици, не задължително най-фръц на пазара, но достатъчно издръжливо. И после среща с фирми произвеждащи мебели Simple Smile
И помещенията не си ги изяснявайте едно по едно, а като връзка... Например: нямам място за кош за пране в банята - до пералнята ще имам ли? Удобно ли ще е да ми е там? Или да сложа малки кошове в другите стаи и да ги събирам? Къде ще ми стоят препаратите? Идвам от стаята и влизам в банята... къде ми стои кърпата... Ей такива неща Hands V
Или пък номера с чиниите Simple Smile миалната е до мивката, (виждала съм сложена и в другия край на работния плот на около 2м щото дизайнерски е по-добре издържано), а шкафа за чинии горе над мивката или някъде по диагонал... и за всяка чиния, купа, чаша се правят крачки. Например при мен чиниите, купички, купи и т.н. са в чекмеджета до миалната. Ами по принцип така не се правело, но това мен не ме интересува, а искам да ми е удобно. Имам чекмеджета с дебело дъно, с механизъм с товароносимост като за малко по-големи чекмеджета, достатъчно дълбоки.
И чак като имате концепцията общо, започвате да го докарвате до стил и цвят Wink

Според мен е обратно, първо концепцията как искаме са изглежда един дом, цвят, текстури, стил. Веднъж като сме избрали, се правят детайлите, като размери на шкаф, маса и т.н. Ако стилът е минималистичен тогава малко мебели, изчистена визия, без витринки, ако е винтидж, някак клапващите вратички и чекмеджетата не са за този стил...
След като сме се спрели на обща концепция, първо подове, баня, врати... Докато ги правят, чертаем кухня и след това избираме според концепцията вратички, дръжки цокли.
Лично мнение Hands V

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 17:53 от Doris

# 613
Шперплатът е по-скъп, иначе е супер материал. Има един хотел във Велинград, в който целият интериор е от шперплат. Ако искаш такива шкафове ще ти направят мебелистите - все едно им е какво ще режат и разкрояват, а шперплат се продава. Иначе е вярно - ако се намокри ПДЧ-то може да се повреди по-зле, но това е при екстремни обстоятелства. Ако всичко е направено добре проблем няма.

Ето снимка от хотела за да те вдъхнови Simple Smile

# 614
  • Варна
Ох Черна станция знам! Много им е трудно при шперплата за монтиране на панти и механизми, както и дръжки, мисля, че е по-тежък.

Много го харесвам като материал!

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт