НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 133

• 44 280
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Сега като те прочетох, се замислих, че и на мен напоследък не ми се яде пилешко, ама никак.
На кюфтетата слагате ли хляб?

Хляба е в забраненият списък.

# 586
50% ми е риба, останалите 50% се поделят между Яйца, свинско, телешко, патешко (пуешко)
ядки също ям, в различните периоди ми се ядат различни, напоследък лешник. Пекан, макадамия хич не ми се ядат. Масло, зехтин. Зехтин на салати. Масло на яйца и така го ям. Кокосово-не!

# 587
Сега като те прочетох, се замислих, че и на мен напоследък не ми се яде пилешко, ама никак.
На кюфтетата слагате ли хляб?

Не слагам хляб. Слагам малко кисело мляко с угасена в него сода. Черен, червен пипер, кимион, малко чубрица. две яйца на кило и половина кайма, праз наситно нарязан, магданоз. Всичко това меся в робота, с бъркалките за тесто. Каймата става пухкава , гладка. Ако има жили, те остават на бъркалката. Пържа в сгорещена мас. Дни след като са били приготвени, леко притопляне и са като чисто нови!
Правя руло Ствфани, от същата кайма, като след като я  разстилам  отгоре слагам изпечен блат от тиквички ( настъргани, с яйце, пармезан и чубрица). Върху този блат нареждам варените яйца, кисели краставички и малко морков. Завивам, пека, и накрая отгоре редя ленти кашкавал като решетка да се запекат. Става уникално вкусно. и ефектно двупластово руло.

# 588
На кюфтетата се слагаше хляб едно време, когато месото беше скъпо - за обем.
От 30 год. бъркам каймата само от месо. Само че аз добавях вода, за да стане по-сочна и да има какво да се изпарява при пържене /примерно  1 чч на 1.5 кг
/ По принцип от мои познати кебапчии знам, че когато се разбива кайма за кебапчета се добавя люспест лед за да не съхнат на скарата/
От 5 - 6 години вместо вода прибавям бира, стават надути и сочни. По принцип бирата не е режимна, но на 1.5 кг - 2 кг кайма 300 мл не са голямо нарушение.

# 589
Мда, то и в разбиването на тарама хайвер хляб се слага от бедност Joy

# 590
  • София - Рим и обратно
И аз знам, че хлябът в кюфтетата се слага за въздух и пухкавост. Но идеята за сметана или кисело мляко със сода доста ми допадна. Ще пробвам.

# 591
Чета ви отдавна, но не съм писала. Моята баба винаги прави уникални пухкава кюфтета. Тайната й е супена лъжица кисело мляко и щипка сода за 0.5кг кайма. Омесва хубаво каймата с много ситно нарязан кромид лук и чубрица и оставя няколко часа "да поеме подправките".
Пробвайте! Няма да съжалявате.

# 592
Без яйце ли ?
За мен яйцето е слепващият елемент, не съм пробвала с кисело мляко и сода.
Ще опитам.

# 593
Здравейте!
И аз отдавна ви чета и сте много полезни.Скоро някой спомена за фаст с говежда кайма и масло.Ако някой е правил такъв,моля да даде повече информация - как точно се приготвя, в какво количество и т.н.

# 594
Няма такъв фаст. Противоречи на самата същност на фаста.

# 595
Бихте ли ми обяснили защо прясното мляко е добре да се избягва, а сирената са режимни?

# 596
Защото при подсирването, бактериите изяждат лактозата - млечната захар или я преобразуват и вече не е захар.

# 597
Аз кюфтета от свинко правя само на фурна, не пържени, с много подправки. И още едни правя на фурна - с пилешко филе, моцарела, яйца, брашно от бадеми/зехтин и малко спанак. Надявам се стават за режима. Чудесни са със сос от майонеза и кисело мляко, но заради слънчогледовото олио трябва да е без майонезата.
Кажете какви количества въглехидрати ядете и по колко? 

# 598
Няма такъв фаст. Противоречи на самата същност на фаста.

Нямам предвид фаст в смисъл на пълно гладуване, а като заместител на яйчения фаст

# 599
Сигурно е обсъждано, но чета избирателно теми и моля за отговор с да или не.
Домашна майонеза - 1 яйце и 250 гр зехтин.
В режима ли е.
Колко често това. Ако може.

Общи условия

Активация на акаунт