НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 133

• 44 289
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
И кое му е проблемът на пърженото?
Проблем са вида на мазнините - ако се окисляват лесно, ако образуват полимери при нагряване на висота температура, да, вредно е, но само по себе си пърженото не е никакъв проблем. Важно е да се ползват правилните мазнини.

# 571
  • София - Рим и обратно
И аз не виждам проблем да се пържи в мас.
Никоя режимна манджа не може да ме накара да се почувствам подута, преяла и уморена след ядене. Но една пица направо ми разказва играта, например. Ако ще да е супер дупер вегетарианска, био и без грам мазнина.

# 572
  • София
Аз пък не разбрах защо трябва да е пържен патладжан, може и да се пече.
Дадох лятото тук,една суперманджа с 3 съставки. Вкусна ,лесна и полезна

# 573
Аз нищо пържено не понасям, независимо какво и в какво. Дори пръжки. Става ми много лошо. Явно е до организъм.
Патладжани не са лоши пълнени с кайма или сирене. По друг начин не ми харесват. Тиквичките могат спокойно да се пекат на хартия с вентилатор, поръсени с малко зехтин - като "пържените" стават.

# 574
Проблем е когато се пържи в олио!
Не виждам такъв когато е в свинска или патешка мас!
Аз редовно си правя и да ти кажа не съм надебеляла, напротив!
То и като пържиш в олио не е проблемът в надебеляването. Не, че ще напълнееш, просто е с лоши мастни киселини. Трябва да се набляга на добрите (Омега 3), които са в рибата, месото, животинските мазнини.
Образовах се и аз.Flushed
Между другото, търся си пълна таблица в нет-а на процентното съдържание на омега-3 и омега-6 в храните, но не намирам. Ако някой има хубав линк, ще се радвам да го сподели.

# 575
Освен в уикито, аз не съм виждала друга толкова подробна информация като параметри на едно място за омегите.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid_ratio_in_food

и още нещо, освен колко съдържат, много е важно и колко се усвоява.

# 576
  • София
Проблем е когато се пържи в олио!
Не виждам такъв когато е в свинска или патешка мас!
Аз редовно си правя и да ти кажа не съм надебеляла, напротив!
То и като пържиш в олио не е проблемът в надебеляването. Не, че ще напълнееш, просто е с лоши мастни киселини. Трябва да се набляга на добрите (Омега 3), които са в рибата, месото, животинските мазнини.
Образовах се и аз.Flushed
Между другото, търся си пълна таблица в нет-а на процентното съдържание на омега-3 и омега-6 в храните, но не намирам. Ако някой има хубав линк, ще се радвам да го сподели.
Има за мазнините табличка.

# 577
Аз от години си ползвам този сайт, за мен е доста полезнен.

# 578
Аз ползвам таблицата в този сайт, но не е пълна - https://stanimirmihov.com/omega-3-6-9-mastni-kiselini-zdravoslovni-polzi/
Липсват ми свинско и производни, агнешко и т.н.
Мерси за линковете, ще погледна.

# 579
Свинското е сравнително по-високо съдържание на омега 6 отколкото пасищните видове като телешко и агнешко, но като цяло съотношението с 3 не е чак толкова лошо - 1:10/3:6. Прасетата са всеядни и голяма част от менюто им е зърно.

# 580
  • София
Според доктора на моя приятелка, най- малко от добавки с хормони са засегнати прасетата.
Най- много пилета, после кравите. Оставам с впечатлението ,че свинското е най- добре да се яде.

# 581
Аз ям най-вече свинско, но защото това месо ми харесва на вкус. Хич не съм фен на телешкото и агнешкото. И двете ми миришат. Купувам магазинско, нямам възможност да взимам органик и ненам си кво. Цените са просто убийствени и не съм сигурна дали изобщо си заслужава.

# 582
И аз съм фен на свинското. От както съм на режима, пилешко не понасям - мирише ми гадно.  Дори и кайма като правя, ползвам свинска - по-мека е, и за готвене е по-сочна. С добавено телешко става жилава, поне моето впечатление е такова.  Когато пържа кюфтета (в мас!), ползвам само свинска кайма, и вместо лук нарязвам праз. Стават уникално вкусни, истински домашни кюфтета.

# 583
Сега като те прочетох, се замислих, че и на мен напоследък не ми се яде пилешко, ама никак.
На кюфтетата слагате ли хляб?

# 584
Не, не слагам хляб на кюфтетата. Слагам 2 яйца вместо 1 и понякога лъжица сметана.
Пилешко ям, но само печени бутчета и значително по-рядко от свинчо.

Общи условия

Активация на акаунт