Обсъждане на имотни обяви-14

• 24 032
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
Има банки, които финансират вече и на акт 14 физически лица, но трябва да имаш и по-голямо самоучастие.
На акт 14 оценката на банката ще е много ниска. Тя си прави сметка какво би могла да продаде. Така че обикновено финансирането е на траншове, съобразено основно с доходите на кредитополучателя и няма да е повече от 20%-30% от крайната цена на акт 14.
И повече от 50% ми предлагаха, когато преговарях /впоследствие се отказах де/, но банката вече беше работила с този строител.

# 391
Райфайзен финансираха на  моя приятелка на акт 14, не знам колко %, но беше тегаво. Вече обзавежда, тоест мина най страшното.

# 392
  • София, Bulgaria
Може да питате банката, кои строителни фирми са в списъка им за финансиране на акт 14. Това може да е ориентир, на кого да гласувате доверие.

# 393
Вие , ако сключите договор със строител за апартамент на зелено, сте му в ръцете,,, насетне, че и до края.
Санкция не само от вас няма, няма и от банката ви (ако сте с ипотека)), няма и от закона,,,,, и от държавата
Ами така излиза ... а това често са много сериозни пари...

Така е, но слава богу мина вече. Оптимизирахме риска с проучване и с разсрочено плащане по възможния най-благоприятен начин.
Впрочем, след А14, ако се прехвърли тогава, вече и новият собственик може да прави сечено на строителя и да му пречи да вземе А16...

# 394
Ако фирмата строи срещу обезщетение, тогава собственикът на парцела ще притежава всичко построено. Обикновено договорите са, че ако до 4-5 г. Фирмата строител не вземе А16, тогава всичко остава за собственика на парцела.
И, ако сградата е докарана до някъде, собственикът може да намери кой да му я завърши, срещу някакъв процент собственост за строителната фирма.
Win-win

# 395
  • София
Ако фирмата строи срещу обезщетение, тогава собственикът на парцела ще притежава всичко построено. Обикновено договорите са, че ако до 4-5 г. Фирмата строител не вземе А16, тогава всичко остава за собственика на парцела.
И, ако сградата е докарана до някъде, собственикът може да намери кой да му я завърши, срещу някакъв процент собственост за строителната фирма.
Win-win
ами не, ако има Акт14, не. Никой не печели. А то обикновено се "докарва" поне до Акт14 за да вземе строителя повече пари. Има реализирано право на строеж, имат си всички документи, до там. Няма закон дори какво следва. Grinning

# 396
Чела съм договори, и знам. Поне тези, в които съм чела, пише конкретен срок- примерно 40 месеца, или... Някакви години. Ако не докараш до А16, губиш всичко.
Явно е въпрос на договаряне, но с толкова нотариални заверки, собственикът може по съдебен ред да изиска правото си.

# 397
Финансират на акт 14, имам познат , който наскоро взе кредит точно на акт 14. Схемата на строителя е 10 % предварителен, 20 % на акт 14 и 70 % на акт 16.
При такава схема, рискът е малък и банката примерно ще се включи с 10% на акт 14, а кредитополучателят ще е дал 20% самоучастие на този етап. Но чувам, че все по-честа е схемата: 20% предварителен, 50% на Акт 14, още 20% на Акт 15 и последните 10% на Акт 16. Не си представям банката да се включи с повече от 20% на Акт 14. А тогава самоучастието трябва да е 50%.

# 398
Да,вече са все по-гъвкави със схемите. Нашата е 25% на предварителен и 75 на акт 16!

# 399
Да,вече са все по-гъвкави със схемите. Нашата е 25% на предварителен и 75 на акт 16!

Ми това си е доста премерен и приемлив риск. От 100 000 евро рискът е загуба на 25 000. А и като се направи проучване нещата стават съвсем нормални.

# 400
  • София
В белите държави има застраховка. И да не построят , нищо не губиш, освен време и разочарование.
Парите ще си вземеш обратно...
Тук не е така Confused
И 50 хил лева да са, са ужасно много пари... при липса на гаранции... и застраховка.

# 401
То може и тук да има такива застраховки, но да не е популярна

# 402
Една застраховка може да струва приемливо само ако е масова. Ако много малко хора се застраховат за такъв риск застрахователната премия ще е съизмерима с щетата и всичкото си губи смисъла.

# 403
Мисля, че рискът да платя 30 000 евро преди акт 16 на доказан строител от рода на Контракт Сити примерно и да си  избера апартамент е по-малък, отколкото да наброя 150 000 евро на някой непознат, продаващ апартамента си по незнайни за мен причини и обстоятелства, особено ако е за семейно жилище и с кредит, а не съм някакъв прекупвач.После иди търси някой да ти даде тези пари, ако излязат течове и подобни истории.

# 404
Мисля, че рискът да платя 30 000 евро преди акт 16 на доказан строител от рода на Контракт Сити примерно и да си  избера апартамент е по-малък, отколкото да наброя 150 000 евро на някой непознат, продаващ апартамента си по незнайни за мен причини и обстоятелства, особено ако е за семейно жилище и с кредит, а не съм някакъв прекупвач.После иди търси някой да ти даде тези пари, ако излязат течове и подобни истории.
Според мен, не може да се обобщава, индивидуално е. Зависи  дали търсиш определена локация или имаш широк периметър, защото ако търсиш локация, е много вероятно твоите избрани инвеститори да нямат проект там. После дали ако имат, се продава открито или е само за вътрешни хора, има и такива проекти. А на вторичния пазар е по-лесно да излезе оферта точно където търсиш и да ти хареса. И често причините за продажбата могат да се разберат, а течове се виждат. И ако е семейно жилище, за хора с деца или планиращи деца, локацията е важна за градина и училище, та и това трябва да се гледа. Искам да кажа, че варианти има всякакви.

От доста време се чудя дали Ситихоумпарк продават в Иван Вазов, на Витошка и Забунов, мислех, че чакат да го завършат, ама те вече го завършиха, а в сайта им ни дума за този проект няма.

Общи условия

Активация на акаунт