Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 151
Здравейте,
В групата на сина ми, децата масово се пускат болни и говорих с мед.сестрата на градината, но тя казва, че вече не било както при комунизма и нямала право да ги връща, т.е. не може да има филтър в градината за болните деца, длъжни са да приемат всички. Не съм на ясно със заповедите на РУО и ХЕИ, нито на Министъра, но моля Ви ако някой има информация да преодстави за да знам дали изобщо мога да се боря с тази порочна практика.

# 1
 • София
 • Мнения: 16 489
При нас ги връщаше, но ако те след това се върнеха с бележка от педиатъра, че са здрави, след това вече не можеше да ги върне.

# 2
 • Мнения: 521
Сестрата може да върне болно дете, но ако родителя от своя страна занесе бележка, че детето е клинично здраво, то няма как да го върне отново. Вие самата няма как да сте наясно относно здравословното състояние на останалите деца.

# 3
 • София
 • Мнения: 22 874
Нашата сестра всяка сутрин седеше с едно фенерче и им гледаше да не е червено гърлото.

# 4
 • София
 • Мнения: 16 489
Мда, и при нас с фенерче ги проверяваше. Пред мен е връщала дете със силна хрема.

# 5
 • Мнения: 1 476
Ако някой иска детето му да не боледува да си го гледа у дома, а не да прехвърля отговорността на другите родители или сестрата.

# 6
 • Мнения: 15 154
При нас ги връщаше.

# 7
 • Мнения: 935
На теория има право, но ако има бележка от педиатър, че е здраво не може да направи нищо. При нас не проверяват т.е сестрата стои на входа, но не съм видяла да преглежда децата. Може би ако забележи нещо нередно тогава би обърнала внимание.

Един съвет - не се вглеждайте толкова в състоянието на другите деца. Заразата се разпространява още преди да се появят симптомите, децата ходещи на градина боледуват и ще боледуват винаги. Няма нужда се "борите" с нищо. Не е редно децата да си остават вкъщи за всеки сопол или покашляне и няма как да стане.
Онзи ден една майка от нашата група ми сподели, че е пратила детето си абсолютно здраво сутринта, но след като е станало от обеден сън започнало да киха и кашля. Вечерта вдигнало Т. Ми заразило е вече половината група защото е било в инкубационен период. Нормално. На мен също ми се е случвало да си пратя детето здраво и като я взема вечерта да е със сополи. Не обвинявайте другите родители.

# 8
 • пак там
 • Мнения: 1 992
Не се връзвай на  изказвания в стил "ще си правя каквото искам, гледай си работата". Свободата на един индивид свършва там, където започва свободата на друг. Ние живеем в общество и няма къде да се денем. Както аз се съобразявам със съседите си, така и изисквам един минимум от хигиенни навици вместо циганоидно поведение - включително и в общуването.

# 9
 • Мнения: 153
Като лекар ви казвам: Мед. сестрата може само да даде препоръка детето да си остане в къщи. Само лекар може да му забрани да посещава. Едно време в градините е имало лекари, сега само сестри, а те са безсилни.

# 10
 • Мнения: 151
Разбирам. Благодаря Ви за отговорите! Почти не е ходил в първа и  втора група по 8 месеца сумарно отсъстваше всяка година. Много ми беше трудно и постоянно търсих варианти дали болничен, неплатен, да наема жена и т.н. Мислех, че 3-та група ще е различно, но очевидно такова е течението- болните деца са на градина, а здравите си седят в къщи. Сестрата изобщо не ги проверява на вратата. Те идват с дрънчаща кашлица и майката казва, че се било задавило.  Но какво да се прави. Аз лично смятам, че това е социална неангажираност и че майката, която води детето си на парка/ ДГ болно дори не осъзнава какви поражения това може да отключи примерно за дете със сърдечен порок или нещо подобно. Аз не съм го водила болен, защото искам да живея в чисто общество и знам, че от нас самите зависи. Но понякога имам чувството, че много от хората са толкова безучастни, че не живея в общество, а в пустиня.

# 11
 • Мнения: 15 154
Защо не е ходило детето в първа и втора група? Ако е заради другите деца, просто е несериозно...Не можеш да държиш детето си в инкубатор. Когато тръгне сред деца /ясла, градина, училище/, ще боледува, неизбежно е.
Както са ти казали по-горе, когато вече са болни, не са толкова заразни, отколкото преди да се прояви болестта.

# 12
 • Мнения: 151
Ами не е ходил защото се разболява и не мога да го пусна с температура. Не че аз изгарям от желание да си стои у нас. Сега се наложи да ме оперират и се надявах поне 5 дни да походи преди да се разболее за да се възстановя  по-бързо, но уви на втория ден е 38,6 и се чудя мен си ли да гледам или него. Наскоро като отивах до детската градина да го взема - госпожите се бяха струпали около едно дете и му даваха Панадол да го свестят. Не знам кое е несериозно.

# 13
 • Мнения: 521
Как да ви кажа, вие сама стигнахте до извода, че здравите деца си седят у дома. Нереалистично е да си представите, че от група, състояща се от 30-35 деца /поне при нас са толкова/, дори и да няма деца с ясно изявени симптоми, никое от тези деца не е било в досег с някакъв си вирус, респективно не би могло да зарази останалите деца. Не слагайте диагнози по това, че на някое дете му е бил сополив носа сутрин - да ви кажа, че ние не водим децата до градината с автомобил и по пътя всички накуп започваме да подсмърчаме.

# 14
 • Мнения: 15 154
Ако твоето дете е болно, да си стои вкъщи - да, но да не го пускаш по 8 месеца на градина, защото евентуално може да се разболее, това е несериозно.
Детето може да се разболее навсякъде - в магазина, автобуса, на площадката. Не живеем в стерилна среда. Не казвам, че трябва да се пускат видимо болни деца на градина, но и не може да държите сметка за чуждите деца.

Ако детето е болнаво, давайте имуностимулатори. Има доста голям избор на такива.

Общи условия

Активация на акаунт