Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 1 883
От моя опит - миналата година по време на грипната епидемия всички посещаващи деца в групата (беше в ясла тогава) бяха здрави. Не че е имало някакъв допълнителен контрол, просто ходеха едва 6-7 деца, другите ги бяха спрели кое болно, кое за всеки случай. Като се върнаха веднага започнаха отново да си въртят вирусите.

# 31
 • Мнения: 1 499
Ох, много ми е смешно когато прочета или видя поредната майка, решила, че може да промени "системата" и да "забрани" на децата да посещават ДГ. Опитах се любезно да обясня как стоят нещата, но след като стигнахме до епитети като "мърляци" не знам какво повече да кажа...всъщност знам ама ще се въздържа.

И моето дете боледува и през ум не ми е минало да обвинявам другите родители! Никога.
Ако зачестят болестите или минават много бавно се замислям защо й е отслабнал имунитета и как мога да го подобря. А не що децата ходят болни. Меко казано наивно е да се вярва, че 30 деца всичките ще са здрави. Не живеем в стерилна среда, вируси, бактерии има стотици хиляди около нас всяка секунда и който е със слаб имунитет може да лепне нещо и в асансьор и в хипермаркета.

2 години вече дъщеря ми ходи по детски заведения, боледува си, и ние с баща й покрай нея, но за миг не съм си възобразила, че някой ще си спре детето от градина заради нас или да слухтя кой киха, кой кашля.
Когато с леки сополи, без други симптоми, не я спирам от градина. Няма смисъл. Той вируса вече си циркулира в групата и който ще го прихване, ще стане така или иначе. Пък и тя го е донесла от там, не е паднал от небето.
След вирус може да кашля леко 2-3 седмици. Ми няма да я държа вкъщи докато спре напълно, разбира се. То така няма да ходи изобщо на ДГ. При по-сериозни симптоми спирам веднага от градина. Чувам и други деца да подсмърчат или кашлят, но изобщо не се впечатлявам и не го смятам за нещо кой знае какво.
Мъжът ми след едно по-сериозно разболяване, кашля 6 месеца. Е, не е спрял да ходи на работа и не е заразил никой.
Като лежи твоето в болница заради друго, което е било болно, но майка му е решила, че ще мине номера, няма да ти е толкова смешно.

# 32
 • Мнения: 1 883
Децата не стигат до болница заради други деца или родителите им. Всички деца в една група са изложени на едни и същи патогени. Едни боледуват тежко, други леко. Естествено, че като се разболее мястото му е вкъщи, а не в градината, но вируса вече си върлува. Няма как да знаете кое точно дете е първоизточника, че да го обвините, нито може да се прецени по дочута кашлица или мернат сопол дали дадено дете е заразно.

# 33
 • Варна
 • Мнения: 20 937
На никой не му е смешно като му лежи детето в болница, но тогава едва ли първата мисъл, която занимава майката, е кое точно дете и родителите му са "виновни". А ако самата майка е донесла бацила от опашката в магазина вкъщи, но просто нейния организъм е устоял, а крехкия на детето не е, тогава трябва ли да заклейми себе си и да се тръшне колко е виновна?

Няма как да живеем в стерилна среда. А и да има как, аз не бих го избрала за себе си и детето си.

# 34
 • Мнения: 961
Марияна М., детето ми няма как да лежи в болница заради друго дете! Не и когато говорим за ОВИ. Що за глупост?!
Ако моето дете се е влошило и е стигнало до болница никой не е виновен за това, а ако изобщо се търси някой виновен то може да са единствено собствените му родители! Щом 30 други деца в групата изложени на същия вирус не са стигнали до болница, значи помисли си кой и защо стига.
Как пък няма да тръгна да разследвам кой подхвърлил бацила заразил детето ми!
И няма "ще мине номера"...сополи или лека кашлица не са повод децата да си седят у дома. Ако някой си въобразява, че другите родители ще спрат да ходят на работа и ще си спират детето от ДГ докато кихне за да не зарази други (при условие, че те вече са заразени защото вируса е тръгнал от там все пак, ама малко мисъл се иска) е много наивен. Когато изобщо я спирам не го правя заради другите деца, а заради нея самата, да не се влоши.

# 35
 • Мнения: 1 517
Тази сутрин сестрата в ДГ на децата им гледаше гърлата на влизане. Моите са здрави и си влязоха. Нямам идея, дали е върнала някое дете.
Да се обвиняват другите родители в безхаберие, че едно дете е стигнало до болница е нелепо. На всеки е ясно, че децата посещаващи детска градина ежедневно са подложени на различни вируси. И моите деца на 1г. и 11м. стигнаха до болница, но не съм си и помислила, че са ми виновни персонала или другите родители. Втората година ги спрях от ясла, а после в градинската група нещата потръгнаха по-добре.

# 36
 • Мнения: 700
Синът ми страда от астма.Често сутрин е със  запушен нос,а понякога и кашля,въпреки ежедневните инхалации ,които правим непосредствено преди градина.Ще ти зарази детето с астма ли!?
  Аман от префърцунени кифли! Ми дръж си го в инкубатор от нишо да не боледува.А защо ли постоянно е болно? Липсата на имунитет сигурно също се дължи на останалите деца в градината?!

# 37
 • Мнения: 743
Няма нужда от преекспониране.
Никой не приравнява астмата с вируси!
Като сестрата е '"безсилна", значи е безполезна.
Ако е безполезна, място в субсидирано и държавно финансирано заведение няма.

# 38
 • София, London
 • Мнения: 16 270
С моето дете в групата му има детенце с астма, майката е много готина,отворена, контактна, интелигентна,усмихната.
"Стъклен сопол" му казват на безпроблемния, всеки с цвят е кофти. Ако има такъв,в групата на моето ,карат майката да донесе мб изследване, което да покаже, че нещата са ок.
И моето се разболя, аз си мисля, че е от градината, мм казва, че е от мола, но всъщност може ли да е от храната от детската кухня, която взимам, че жената, която разсипва храната я тръшна грип по същото време..

# 39
 • Мнения: 1 517
И дъщеря ми беше диагностицирана с асма. За щастие от половин година не е имала пристъп. Бях уведомила персонала и представила необходимите документи. Една сутрин  се разкашля в коридора на градината и един баща ми вдигна скандал, че съм водела болно дете, което щяло да зарази другите.

# 40
 • София
 • Мнения: 4 604
С моето дете в групата му има детенце с астма, майката е много готина,отворена, контактна, интелигентна,усмихната.
"Стъклен сопол" му казват на безпроблемния, всеки с цвят е кофти. Ако има такъв,в групата на моето ,карат майката да донесе мб изследване, което да покаже, че нещата са ок.
И моето се разболя, аз си мисля, че е от градината, мм казва, че е от мола, но всъщност може ли да е от храната от детската кухня, която взимам, че жената, която разсипва храната я тръшна грип по същото време..
За МБ изследването нямат право, защото лекарите напоследък не препоръчват лечение на намерени бактерии в носа - там не е е стерилна среда, риск от замърсяване има постоянно, а и колкото повече се лекува, толкова по-чести стават замърсяванията. МБ е изследване, а лекар поставя диагноза и лечение - не в ДГ. Много често бактерии има и без никакви сополи.

За всякакъв сопол от друга страна може да има диагноза и предписано лечение, както и преценка на лекаря, че детето трябва да се лекува вкъщи. Вкл. за стъклен. Ето затова персоналът от градините не трябва са поставя диагнози, а това да се прави от лекари.

Иначе според мен имат пълното право от градината да върнат някое дете, което им изглежда болно, за да го заведат родителите на лекар. И после всичко е в ръцете на докторите, които намирам за по-компетентни относно заразите спрямо мнителния родител на другото дете, който дебне заплахи отвсякъде. Истината е, че ако бяха по-малко деца в групите и излизаха по-често навън, заболеваемостта щеше да е с една идея по-ниска.

# 41
 • София
 • Мнения: 40 633
Сестрата не само може, а и трябва да връща болни деца. Още навремето като родител виждах какви панаири стават на входа - майките на очевидно болни деца твърдяха до откат, че било "алергична хрема", а виждам как зеленият сопол се точи и детето кашля като магаре. Отделно развиват техники на заобикаляне и на прибежки избягване на филтъра при сестрата. Едни казват "на работа съм, няма кой да го гледа", а други "за какво си плащам, трябва да го вземете".  Това с болните деца беше една от причините да си спра децата от градина - постоянно се въртяха някакви вътрегрупови инфекции и нямаше край като сополите бяха най-малкият проблем.

# 42
 • Мнения: 1 883
Сега да не ви стряскам, ама и от алергичен/вазомоторен ринит може да се докара различен от бистър сопол, обикновено е сутрин и се избистря. В тоя случай пускам микробиология на своя глава, винаги е излизала чиста  или с някакво минимално носителство и я носех в яслата да са спокойни. В градината още не ми се е налагало, очаквам към април-май като му се обостри ринита. Та аз съм много чувствителна на тема "гадаене по чужди кашлица и сопол". И въобще не ме смущава дали някой кашля и подсмърча около моето дете.

Лечение на бактерии - само при симптоми на инфекция, сигнификантно количество или ако е скарлатина, там вече няма шест-пет.  Педиатърката ми разправяше, че от няколко градини/ясли са искали задължителна чиста МБ след боледуване. Това е абсурдно, в носовете е повече от нормално да има все някакви бактерийки. 

# 43
 • Мнения: 961
Няма нужда от преекспониране.
Никой не приравнява астмата с вируси!
Като сестрата е '"безсилна", значи е безполезна.
Ако е безполезна, място в субсидирано и държавно финансирано заведение няма.

Работата на сестрата не се изчерпва с това да бъде падар на входа заради паникьосани майки. Тя оказва медицинска помощ на децата при необходимост и определено си има нужда от нея.

Това с МБ изследване пък е грандиозна глупост и не вярвам, че в някоя градина го правят наистина. Държавна. Ако го правят си плаче за жалба.
В носа е нормално да има бактерии дори когато човек е абсолютно здрав. Знаеш ли кога ще им представя МБ изследване...

Преди време мислех да записвам дъщеря ми в една частна ясла. Там на срещата, директорката ми подчерта, че тя лично всяка сутрин седяла на входа и преценявала кое дете е здраво и кое болно. "Болни", по нейна преценка, деца връщала дори да имат бележка от лекар. Попитах я дали е медицинско лице и в този миг намерението ми да си запиша детето приключи, а малко след това и разговорът ни.
По-късно прочетох за много родители, които се оплакват, че непрекъснато им връща децата защото са "болни", но таксата си върви (не приспадат за неприсъствен ден). Та, мисълта ми е, че за много истерясалите винаги може да се намери вариант с някоя частна градина и самозабравила се директорка. Така ще сте сигурни, че децата ви са в стерилна среда и пукнат бацил няма да припари до тях Joy

# 44
 • Мнения: 743
Съгласна съм, че сестрата е там, за да оказва мед. помощ.
Ние някак минахме покрай капките с боледуванията навремето, но днес двамата ми породени племенника се измъчиха миличките, влачи всеки от групата си, предава на другия, остават 2 седмици вкъщи, после обратно и всичко се повтаря. Когато си свидетел на този омагьосан кръг в продължение на 5 месеца вече, не мога да нарека родителя истерясал. И проблеми в работа има вече майката: през седмица - за по 2 с. вкъщи. Освен да ги пускат всички болни, сестрата да ги обгрижва като не ще да връща -  и всички ще пляскат с ръце.🧐

Общи условия

Активация на акаунт