СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 9

• 24 544
  • 773
  •   1
Отговори
# 660
Скрит текст:
Judy, аз съм пила Тамифлу, демек оселтамивир.
Е щях да умра, честно. Толкова отвратително ми подейства.
Та може би тези препарати следва да се пият от хора с хронични и други заболявания по принцип.
Между другото тези два препарата не действат на коронавируса, или?
Иначе тържествено ви се извинявам за огромния си принос да превърнем темата в нещо като лазарет. Grinning

Не може да се знае тук на кого конкретно от какво му е станало зле. Всеки може да си сподели какви ли не болки и страдания, както и излекувания и подобрения и да ги приписва буквално на всичко. Не мога да участвам в подобно обсъждане. Не съм лекар.
Когато се разболях и аз имах чувството, че ще умра. Обаче го отдавам на болестта.
Аз давам официална информация кои препарати лекуват ОВИ, според официалните здравни органи, която информация изцяло съвпада с тази, дадена ми от моята лична лекарка и от настоящия управител на местната ни болница. В линка на МЗ изрично пише, че тези препарати се изписват от лекар, и той е този, който преценява кой пациент може и кой не може да ги приема, по какви схеми и в какви дози, съответно.
От там-насетне- всеки си има глава на раменете и си взема решенията. Аз давам само обща информация въз основа на този сайт. Все пак не става въпрос за ЕЖК, нито за лаишки форуми и жълти новини.
Толкова от мен и по тази тема.
...
Да се върна все пак на основната тема.
Тъй като ние тази седмица сме в грипна ваканция, първият срок официално приключи. В Школо видях, че половината ни срочни оценки са оформени. Чакаме за другите, като имаме ненанесени доста текущи.
Интересното е, че с внедряване на системата, при нас - от тази учебна година, първите два месеца стриктно и своевременно се внасяше всяка оценка. След което тази добра практика бе преустановена, за мое голямо съжаление. Остана възможността да се свързвам електронно с учителите по предмети, което лично за мен е едно голямо облекчение и ми спестява ходенето и кибицането по кабинети. Не че съм го правила, но тази година ми се щеше. Е, отпадна. Колкото пъти съм питала за нещо конкретен учител чрез Школо, винаги съм получавала бърз отговор. Оценявам го положително.

За тези, които предпочитат да подготвят сами децата си за НВО, мога горещо да препоръчам двете сборничета, по които работим у нас в момента:
http://pedagog6.com/v2/index.php?option=com_content&view=art … ura&Itemid=64
http://pedagog6.com/v2/index.php?option=com_content&view=art … ura&Itemid=64
Това са си чисти пробни изпити, с добре подбрани задачи и текстове.
Тук някой, с подобен на проблема на моето дете, спомена, че неговото забравяло бързо взет преди материал по математика. С подобни тестове, давани примерно веднъж седмично, материалът ще се припомня в цялост.

# 661
Ще ги поръчам, благодаря Judy!

# 662
  • у дома
При нас няма хартиени бележници и дневници,а само електронни и информацията си се внася стрикгно,от което съм доволна.
Аз имам старо издание на Педагог-това новото с по колкко задачи е-питам информативно само,мъж ми е забранил да купувам повече каквото и да е,свързано със 7 клас Blush

# 663
При нас няма хартиени бележници и дневници,а само електронни и информацията си се внася стрикгно,от което съм доволна.
Аз имам старо издание на Педагог-това новото с по колкко задачи е-питам информативно само,мъж ми е забранил да купувам повече каквото и да е,свързано със 7 клас Blush

Ами, Светле, в първата част са 17 тестови задачи с отговори и три със свободен отговор - общо 20, а във втората - 5 за разписване.

# 664
И аз миналата седмица взех помагалото на "Педагог" по БЕЛ. Досега съм му давала  само един пробен изпит, но ми хареса как е структуриран.    По математика не посмях да купувам още нещо, защото мисля, че и мен вече ще ме изгонят от вкъщи с всичките задачи Simple Smile
Вчера му дадох миналогодишното НВО по математика. Нищо неочаквано - с първия модул се справи за около 40 минути, остави две задачи, защото каза, че са на неучен още материал. Една от най-лесните беше объркана, заради необърнат знак, другите ги реши. От втория модул се омота с предпоследната.
По темата за лекарствата и вирусите - при разболяване и за предпазване на здравите, ако някой е болен,  давам Авирон . Доволна съм. Иначе профилактично пият Витамин Ц, правих и домашен сок от черен бъз, но все забравям да ги подканям да пият. Аз приемам през зимата алое, както и едни антиоксиданти. Старая се да излизаме повече на открито, децата да имат поне един-два часа дневно навън. При седмокласника обаче невинаги се получава тази година. Но така или иначе той разхожда вечер кучето и поне 40 минути е навън.  Важно ми е и да има достатъчно белтъчини в менюто, защото по моите реакции съм забелязала, че като намаля яйцата и месото , винаги ме тръшка някакъв вирус.

# 665
  • у дома

Ами, Светле, в първата част са 17 тестови задачи с отговори и три със свободен отговор - общо 20, а във втората - 5 за разписване.
Благодаря-значи е по стария формат. Но пак си става за упражнения-аз имам няколко такива и както мъж ми се шегува,ако на мен ми е жал да махна 2 зад от 2 част,за да стане новия формат,то той ще го направи с чиста съвест. Иначе нащите на Педагог и по бел и по мат са ни още от големия от преди 4 год и са с по 24 зад.

# 666
  • София
Някой запознат ли е с това решение: http://www.prosveta.bg/novini/mon-naloji-limit-na-paralelkite-sl … dina   
Не разбрах и освен за Пловдив, за София какъв брой паралелки предвиждат.

# 667
Още от миналата година се определят т. нар. прогнозни целеви стойности за всяка област. За София-град миналата година паралелките бяха 383, за тази година се предвиждат 388, като  42,90 % от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта ще се обучават в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка. Миналата година са били 41%. Съответно за учениците в STEM профили и професионални паралелки са предвидени 38,62 % срещу 37,6% за миналата година.
До вчера три области бяха публикували проекти ( предложения за проекти на държавния план-прием) - Бургас, Кърджали и Монтана.

# 668
Засега работим основно с тестовете на Архимед за текуща подготовка, с по 25 задачи са. Отделно е направил почти всички ПИ пускани в групата. Сега купих и на Просвета по новия формат. Техният е с решения и съответно обяснения на всички задачи, не само на тези от втори модул, затова и го взех. Имаме сборник на Регалия с тестове по месеци, но първият е за януари и тези дни ще му дам и него. Като разбра каква програма съм му спретнала за грипната ваканция, чак на 10.02 са на училище, започна да прави тъжни физиономии.
Замислих се, че всъщност математиката е единственото с което го тормозя и реално няма какво толкова да се оплаква. За училище и друг път съм казвала, че учи по 30 минути на ден обикновено. По БЕЛ, който по принцип е важен, ходи на уроци, защото там нищо не разбирам. Английски ще учи догодина интензивно независимо на кое училище се спре и няма смисъл да го натискам допълнително. Една математика остава. В училище дисциплината им точно в този час е ужасна, отделно според него учителката им не обяснявала добре, това според него, домашните са им някакъв абсолютен минимум. Ако аз не го натискам допълнително, нивото му ще е ниско по моите критериите, а всички тези базови знания ще са му необходими и за гимназиалната математика и за университета след това. НВО просто в нашия случай се явява и един удобен предтекст да го натискам повече.

# 669
Стон, може ли линк към този на Просвета. Трябва ми точно такъв- с решения и обяснения.

# 670
И ние с английския решихме така - тази година никакви допълнителни часове по него. Няма време. Лятото - интензивен курс.

# 671
https://www.ozone.bg/product/novi-testove-po-matematika-za-natsi … 19-2020-prosveta/

Бисе, ето го. Тестовете са по целия материал, но нищо не ви пречи да си гледате отделни задачи според изучаваното досега.

# 672
Благодаря, Стон!

Учителката ни по математика( частните уроци) е болна и Моника пак ще пропусне урок. Тъкмо бях решила през грипната ваканция да поработят повече часове...

# 673
И при нас домашните  по математика на детето са на абсолютния минимум- няколко задачи от учебната тетрадка. Той ги пише още в час.

# 674
  • Велико Търново
Много благодаря, Judy за препоръчаните тестове! Поръчах ги и ще карам девойката да ги почва, и без това ваканцията е дълга, по 2 на ден да прави от предмет, все е нещо. Има ли отговорите отзад?

Общи условия

Активация на акаунт