Частни училища - информативно-дискусионна тема 34

• 24 944
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив/София

Пипи, къде пак се загуби ?

Тук съм,успокоявам  майки на бъдещи ПУКчета,които са по-отскоро в тематиката от мен и са много по-притеснени (неприети на няколко места, а детето според мен е прекрасно и знае всичко за годините си, но майката не е сигурна вече).
Аз съм в лежерен период- може би защото  не са минали приемните дни в 3те най-желани училища- но където стане, там е било писано да стане, ако ще и държавно да е (125то винаги ни е вариант).

Май след Изи претръпнах, катарзис изживях Simple Smile)

Ще разкажа накратко какво стана там- то не е нещо лошо чак за училището,аз ги харесвам все още донякъде.
Моля, не ме цитирайте,че ще го махна след малко- просто някои от редовните ме бяха питали преди време,  но може да е подвеждащо (и разпознаваемо)
Отворени  врати, всичко прекрасно, свобода и креативност, индивидуалност. След което пробен ден- за целия ден престой, коментари в 3 изречения (не от педагог)- все "лоши" неща, в леко надменен стил "не сте достатъчно добри за нас". Но посланието явно съм го разчаела погрешно и е било "много сте зле, но елате, ние ще ви оправим", защото след няколко дни ни звъняха да питат какво решихме, ще се записваме ли? Тоест беше "приет".
Мен обаче ме издразниха ужасно следните неща:
1. Не си направиха труда 30 секунди да отделят на формуляра, на който много държат- там съм написала,че сме без английски, а това ги беше изненадало и беше първият негативен коментар  (беше единствено дете, не някаква лудница).Бях го казала и на отворени врати и уж не беше проблем.
2. Можеха за цял ден престой да кажат и с какво се справил добре,а не само за минута да изредят лошото. Не ги цитирам нарочно, но си беше доста грубо, без детето да е направило нещо лошо или агресивно- за умения само иде реч.
3. Виковете и забраната за тревата на фона на прокламираните свобода и креативност не ми се връзват.

Има и още,  но не искам да критикувам прекалено, пак ще повторя, че като идея,програма и дори база училището първоначално остави у мен ефекта  "УАУ, това е мечтаното училище!". Така че не искам никого да отказвам, просто  не е нашето училище.

Последна редакция: пт, 24 яну 2020, 16:46 от Пипи2013

# 121
  • София
sanaka, помниш ли колко горе-долу бяха кандидатите, когато първото ти дете кандидатства?
О, това няма как да го знам. Кандидастването тогава за ПУК беше така: детето прекарва цял ден в училището /пак прави някакви тестове и с учител, и с психолога, а и беше само тя в този ден, май в края на март или началото на април/ и в края на деня ти казват дали го приемат или не. Пак не приемаха масово обаче - най-добрата й приятелка не беше приета, както и съседско дете, а след ПУК продължиха едва половината. За 1-ви клас си беше вече общ изпит и там бяха /не помня точно/, но около 120 деца за 16 места. И друг път съм писала, че в тези години /2005-та/ повечето родители се ориентираха към училище едва за 1-ви клас. Масово си караха ПУК в ДГ.

Нот, не мога да се въздържа да попитам, кое в СС тогава не беше това, което е сега /освен миризмата на манджа Joy /?

# 122
  • София
Едно време си е за едно време, когато е бил пазар на купувача. Сега е пазар на продавача. Затова ако се съберем и боднем на образователната карта ново училище, ще има мераклии. Ние ще го направим академично (зубраческо Wink). Имаме толкова много познания, също и можем да носим част от часовете. Simple Smile А който се подмаже повече е получава бонус точки при приема. Wink

# 123
  • София
Едно време си е за едно време, когато е бил пазар на купувача. Сега е пазар на продавача. Затова ако се съберем и боднем на образователната карта ново училище, ще има мераклии. Ние ще го направим академично (зубраческо Wink). Имаме толкова много познания, също и можем да носим част от часовете. Simple Smile А който се подмаже повече е получава бонус точки при приема. Wink
Ако искате да обхванем целия пазар, може да пуснем и една-две прогресивни паралелки.

@sanaka, все едно ми говориш за времето преди Лили Иванова Anguished

Последна редакция: пт, 24 яну 2020, 16:41 от Аш

# 124
  • София
Тъкмо ще уредим Пипи да не си трови нервите. Съфорумките са с предимство.

# 125
  • София
Аш, че то преди Лили Иванова съществувало ли е нещо?! Laughing

Преди 10 години пробните дни бяха март-април, по  едно дете "на гости" в настоящ ПУК, приемаха 40 и няколко деца, а кандидатите (по неофициални данни) бяха около 70-80. Тогава вече основната група кандидати бяха за ПУК,  а в първи клас само допълваха паралелките.

П.П. А стаите на пукчетата бяха горе, където е сега столовата

# 126
  • София

JoyJoyJoy
Таман щах да кажа, че няма такова време.

# 127
  • София
Само мога да кажа, че приемната процедура сега е много, много по-различна.

Скрит текст:
Не зная - може да е имало вода на Марс Sweat Smile

# 128
Боже, със завист мога да кажа "блазе ви". Сега си обяснявам защо ме посрещнахте така на нож в началото като обяснявах разни неща. Хахахаах.

# 129
  • София
Фенси, от вашия набор на никой от колегите не приеха децата и следващата вълна вече се подкова като за Оксбридж.

# 130
Може ли малко помощ от запознати за интерпретация на резултатите на ЕСПА.  Детска с авторска напреднала програма, добра школа по математика и състезатели още от ПУК.  Защо резултатите по математика НВО са им подобни на училища без претенции по математика като дорис, нукк, 73то и по-зле от Веда?  От всичко споделено оставам с впечатление за голямо учене, конкуренция и академичност още от много ранна възраст.  Защо това не е ясно отразено в резултатите в 7ми клас?

# 131
  • София

Скрит текст:
Е, тя и преди 4 години беше вече по-различна - по 6-7 деца в един ден и седяха половин ден. А най-новата не ми харесва. Според мен, процедурата е променена, не защото смятат новата за по-добра, а просто кандидатите вече са толкова, че няма как да отделят на всяко едно дете по цял един ден.

# 132
  • в страната на чудесата
Може ли малко помощ от запознати за интерпретация на резултатите на ЕСПА.  Детска с авторска напреднала програма, добра школа по математика и състезатели още от ПУК.  Защо резултатите по математика НВО са им подобни на училища без претенции по математика като дорис, нукк, 73то и по-зле от Веда?  От всичко споделено оставам с впечатление за голямо учене, конкуренция и академичност още от много ранна възраст.  Защо това не е ясно отразено в резултатите в 7ми клас?
Щот’ до 7 клас никой не е останал Simple Smile Wink

# 133
  • София

Скрит текст:
Е, тя и преди 4 години беше вече по-различна - по 6-7 деца в един ден и седяха половин ден. А най-новата не ми харесва. Според мен, процедурата е променена, не защото смятат новата за по-добра, а просто кандидатите вече са толкова, че няма как да отделят на всяко едно дете по цял един ден.
Ние кандидатствахме през 2017 и бяха вече по 20 деца на ден, а кандидатите - по груби сметки и спомени, около 450 и бяхме от сутринта до 14:00 с включен обяд. През 2020 - изпит два пъти за по около 1.5 - 2 часа.

maikon, добър въпрос Thinking

# 134
А според Вас на какво се дължи това, че децата не остават там до 7 клас?

Щот’ до 7 клас никой не е останал Simple Smile Wink

Общи условия

Активация на акаунт