Витамин В12 - тема 6

• 39 003
  • 759
  •   1
Отговори
# 105
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami
Не мисля,че 6 дена е достатъчно,поне от опита ми с малката:
Съвсем в самото начало терапията и беше Б 12 на Солгар по 1 на ден,Омегата на Мюлер (тя е и с вит.А,Д,Е)и 5мг. цинк.Това го приема 5 месеца.На 7мия ден след последното хапче направих контрола ,резсултатите бяха около 1400mp/ml.Месец след последното хапче беше втората контрола резултата беше 770 mp/ml.Не си спомням хомоцистеина и желязото,но колкото помня бяха много добри.
Относно млечните,съм правила експеримент за мен.Има теория ,че млечните продукти влияят за повече производство на естроген при някой жени.Аз имам проблем с миомни възли,а те са естрогено зависими.При един от възлите ми ,бях ограничила приема на млечни продукти на 1 път месечно и това е годината ,в която въпросния възел растеше най-малко.От 6-7 месеца пак съм ограничила ,но на 1 път на 1-2 седмици,а за нея купувам биволско и овче,козето не го харесва или аз не съм попадала на добро.
От този опит вярвам в твърденията ти.За себе си не се страхувам да ги спра напълно,но за нея без лекарско предписание малко ме е страх.
Относно тъпченето с месо ,също съм съгласна,повечето лекари винаги ми задават въпроса с месото.Аз  си го обичам и основното ми хранене е месо и салати/плодове.
Благодаря за идеите за феритинина и тиквините семки.
Смяната на фирмата за Б12 сме го правили.
При мен най-вероятно е от стомаха всичко,защото без прием на Б12,желязо и фолиева киселина ходя по-голяма нужда на 3-4 веднъж,а с приема е всеки ден.По същия начин е и с едни люспи на скалпела,който изчезват с приема.С това се боря от тинейджър и може би мойте дефицити са още от тогава.
Казах, че полуживота му в кръвта е 6 дни не да се изследва на 7мия, в лабораториите минимума е 10 дни (ако ме питаш лично мен две седмици), повишаването на витамини в кръвта били то и водноразтворими изобшо не е ок, еле пък за малко дете, тъй като всичко е във взаимовръзка, пак го повтарям липсва ли нещо винаги има друго в излишък, а детския организъм реагира много бързо на такива промени. Относно цинка, хубаво е преди да се пие да се изследва, при ниско желязо, е възможно медта да е понижена, а цинка да е повишен и с прием всъщност да се влошат нещата. Надявам се, че се следи и витамин д, тъй като и той е важен. Относно спиране или включване на храни за по-голяма увереност ако имаш финансова възможност винаги можеш да направиш теста за непоносимост описан по-горе от мибобо. Успех.
Момичета аз спрях да приемам В12 от средата на м.декември, а в началото на този месец си направих изследвания -резултата преди приема беше 203, сега е 468, желязото беше -7, сега е 18, витамин Д от 17 на 25!Сега в момента не пия нищо, за желязото знам,че се почива 1-2 месеца и пак се започва да се пие, а с другите витамини как стоят нещата?
За съжаление за първи път ТСН ми дава по-високи стойности,но това е за друга тема, но понеже съм притеснена да си го кажа FlushedFlushed
Витамин д и б12, могат да се пият целогодишно (разбира се такива дози, които да поддържат нормални нива). От витамин д определено имаш нужда от по-големи дози отколкото досега си пила (е разбира се и в зависимост, колко време си го приемала). При добър феритин от железни препарати като цяло няма нужда, тъй като натоварват доста организма (оттам са и тези препоръки за почивка от тях).

# 106
Момичета аз спрях да приемам В12 от средата на м.декември, а в началото на този месец си направих изследвания -резултата преди приема беше 203, сега е 468, желязото беше -7, сега е 18, витамин Д от 17 на 25!Сега в момента не пия нищо, за желязото знам,че се почива 1-2 месеца и пак се започва да се пие, а с другите витамини как стоят нещата?
За съжаление за първи път ТСН ми дава по-високи стойности,но това е за друга тема, но понеже съм притеснена да си го кажа FlushedFlushed

За витамините се следиш на няколко месеца, няма как да знаеш какво ще e нивото и при нужда почваш. Ако е отстранен проблема за дефицита, би трябвало да ги набавяш от храна. Вит. Д обаче ми се вижда нисък, какви са границите?

Какво ти е притеснено за ТСХ, само него ли си изследвала, трябва заедно с Т4 и Т3.

Да витамин Д все още не съм достигнала нормалните стойности, имам умерен дефицит,но този месец си дадох почивка,от март пак го започвам! ТСХ изследвах само,защото имах някой симптоми,които споделих с личния лекари  и тя каза пусни само ТСХ, ако има проблем то ще си покаже!Сега ме изпраща на ендокринолог и вероятно той ще ми пусне по обстойни изследвания на хормоните,поне така си мисля!

# 107
Едва ли ще ти пусне всичко, моя съвет е ако имаш финансова възможност си пусни целия щитовиден пакет (ТСХ, Т3, Т4 и антитела ТАТ и МАТ) поне да ти е ясна картинката. Щом ти е повишен ТСХ (не казваш колко), ендокринолог най-вероятно веднага ще ти изпише хормон (Еутирокс). Не се плаши толкова, неприятно е, но почти всяка 5 жена е с проблем с щитовидната жлеза. И тези проблеми си вървят ръка за ръка с въпросните дефицити на витамини.

# 108
Влизам да си помрънкам малко,просто за да ми олекне.С дефицита на Б12 на дъщеря ми се боря година и половина .За моя дефицит разбрах преди 7м.В момента и двете сме спрели приема за 1.5м,заради контрола.Тя не беше правила пауза 11месеца,аз 7.В момента резултатите са пред мен и двете сме с около 350 pm/ml.Хомоцистеина ни е около 2.9,нейното желязо е отвратително,спрямо моето (4.2 за нея и 12.4 за мен).Преди нова година съм и изследвала около 190 гена,няма патология,няма основание аз да се изследвам.Незнам вече къде бъркам.Аз се тъпча изключително много с месо,тя не толкова,но не ми е злоядо дете,не ограничавам нищо.Ходи на ясла и само вечерите зависят от мен,както и през почивните дни.На 26.2 имаме час при д-р Кадъм,която ни следи.Не се съмнявам в нейната компетентност,напротив знам ,че ще ни помогне,но ми се иска този кошмар да спре.Има ли някой оттървал се от този дефицит напълно?
Месец и половина е прекалено дълго имайки предвид, че полуживота на б12 в кръвта е 6 дни.  Млечните са проблем, трябва да се ограничат (ако се изключат още по-добре) и ще се подобрят нещата, може в менюто да се включат сурови тиквени семки, (за предпочитане след накисване) ( проста идея за здравословен и вкусен десерт за деца вкарващ много желязо в организма: топчета от смлени тиквени семки и сушени кайсии, но по-скоро за почивните дни, защото дават доста енергия и за вечер не са ок). Тъпченето с месо изобщо не е гаранция за добри нива на желязо и/или б12, защото за съжаление трудно се осъзнава простата истина, че когато нещо липсва то тогава друго винаги е в излишък и без да се премахне излишъка не може да се навакса липсата. Хубаво е да се изследва феритин. Друга идея е (в зависимост какъв точно витамин б12 е приеман), да се смени с друга форма.
Въобще не е много 1.5мес.

# 109
Едва ли ще ти пусне всичко, моя съвет е ако имаш финансова възможност си пусни целия щитовиден пакет (ТСХ, Т3, Т4 и антитела ТАТ и МАТ) поне да ти е ясна картинката. Щом ти е повишен ТСХ (не казваш колко), ендокринолог най-вероятно веднага ще ти изпише хормон (Еутирокс). Не се плаши толкова, неприятно е, но почти всяка 5 жена е с проблем с щитовидната жлеза. И тези проблеми си вървят ръка за ръка с въпросните дефицити на витамини.

mibobo, ще видя какво ще ми пусне като изследвания и останалите ще си ги платя аз, благодаря ти!
Иначе ТСХ ми е 4,7! Плаша се, понеже чета че трудно се напасвала дозата, качвали се кг. и т.н. А аз с такъв зор ги свалих ...........

# 110

mibobo, ще видя какво ще ми пусне като изследвания и останалите ще си ги платя аз, благодаря ти!
Иначе ТСХ ми е 4,7! Плаша се, понеже чета че трудно се напасвала дозата, качвали се кг. и т.н. А аз с такъв зор ги свалих ...........

Спокойно, стига чете Wink . Не е задължително това за кг, аз съм с хипофункция на щитовидна цял живот и бях с повече кг само заради бременност. Нито пък трудно се напасва доза, не се плаши. Относно ТСХ аз съм имала резултат 21, има хора и със стойности над 100 Simple Smile, но както казах само ТСХ само по себе си не е определящо.

# 111
Здравейте, пуснах преди време изследване на В12 на дъщеря ми, тъй като аз от около година съм с установен дефецит. Въпреки, че съм изчела всички теми съм объркана много. Резултата и на В12 Active е 128 pmol/L, референтни 52,1-123 pmol, /L. Доцентката, при която я водя заради непоносимост към някой храни, каза че няма значение, че е леко завишени! Обаче, когато го обърна в другата мерна единица излиза, че е с дефецит и то голям. Аз ли бъркам в сметките😏? И на кой адекватен лекар от Варна да покажа резултатите, ако грешката не е в мен. И това, че е Active има ли значение?
Благодаря предварително за всяко мнение 🙂

# 112
Днес се изследвах- хемоглобин 130 g/l. MCV
79 fl- 82-92. Феритин 11,19 ng/ml при референтни 13-150. Много е зле, нали? Изследвах го и заради косопад над челото- а принципно съм с доста гъста коса... 2017 г когато ми откриха анемия хемоглобинът беше 72...много трудно наваксах дефицита едва преди около година.
Приемам Б 12 1000 микрограма- беше ми около 180 (не помня мерната единица, но референтните бяха 100-800, дефицит под 300) и реших сега да не го изследвам, че едва ли се е повишил твърде много. Но като видях феритина ми се искаше да го бях пуснала и него... Confused Пия желязо, но от доста време вече не всеки ден. От началото на 2019 г до септември хемоглобинът ми се е движел все около 129 (119-123). Може би трябваше да изследвам и фолиева киселина или друго...? По какъв начин се покачват стойностите на феритин? И, ако изхождаме от споменатото по-горе, че когато има липса на нещо значи има и излишък на друго- то какво в случая е най-вероятно да ми е в излишък? Thinking
 Много съм объркана, тайничко се надявах феритинът да е около средната стойност на референтните.. ..

# 113
Здравейте, пуснах преди време изследване на В12 на дъщеря ми, тъй като аз от около година съм с установен дефецит. Въпреки, че съм изчела всички теми съм объркана много. Резултата и на В12 Active е 128 pmol/L, референтни 52,1-123 pmol, /L. Доцентката, при която я водя заради непоносимост към някой храни, каза че няма значение, че е леко завишени! Обаче, когато го обърна в другата мерна единица излиза, че е с дефецит и то голям. Аз ли бъркам в сметките😏? И на кой адекватен лекар от Варна да покажа резултатите, ако грешката не е в мен. И това, че е Active има ли значение?

В началото на темата има калкулатор.Да в дефицит е.не мога да помогна с лекар във Варна

# 114
79 fl- 82-92. Феритин 11,19 ng/ml при референтни 13-150. Много е зле, нали? Изследвах го и заради косопад над челото- а принципно съм с доста гъста коса... 2017 г когато ми откриха анемия хемоглобинът беше 72...много трудно наваксах дефицита едва преди около година.
Приемам Б 12 1000 микрограма- беше ми около 180 (не помня мерната единица, но референтните бяха 100-800, дефицит под 300) и реших сега да не го изследвам, че едва ли се е повишил твърде много. Но като видях феритина ми се искаше да го бях пуснала и него... Confused Пия желязо, но от доста време вече не всеки ден. От началото на 2019 г до септември хемоглобинът ми се е движел все около 129 (119-123). Може би трябваше да изследвам и фолиева киселина или друго...? По какъв начин се покачват стойностите на феритин? И, ако изхождаме от споменатото по-горе, че когато има липса на нещо значи има и излишък на друго- то какво в случая е най-вероятно да ми е в излишък? Thinking
 Много съм объркана, тайничко се надявах феритинът да е около средната стойност на референтните.. ..
Каква всъщност е анемията?При такъв нисък хемоглобина нямахте ли б12 на инжекции?Сменете б12 може да не е в подходящата форма за вас.Витамин Д също е трябвало да пуснете.
VOIN може да се консултирате онлайн с доктор Кадъм.Ще обърне нужното внимание.

# 115
А защо е изследван този б12 (холотс)? Не е в дефицит, защото онези референтни стойности, които гледаш се отнасят за общ б12, изследвай го него, със сигурност ще е с добра стойност (дори може и да е над нормата).
При теб работата е сложна, освен б12 и фолиева изследвай желязо, жск, мед и цинк (медта може да е ниска, а цинка нормален или висок, и там да се наложи прием), също и трансферин.
Потърси друг железен препарат, увеличи приема на естествен витамин с (храни богати на него), наблегни на храни богати на нехеме желязо (демек растителни), възможно е да имаш недостиг на лизин (една от незаменимите аминокиселини), увеличи бобовите храни (които са богати както на него, така и на желязо), ограничи млечни и кафе (както и зелени и черни чайове) (и калция и кофеина влошават абсорбцията на желязо). Феритина се качва много бавно по-рано от след 6 месеца няма смисъл да го изследваш.

# 116
Анемията беше желязодефицитна. Качих желязото без Б 12- само желязо и вит. Ц. Желязото тогава ми беше нещо между 3 и 3,9- при референтни стойности от 8-9 до 27 . Bowtie ЖСК обаче беше ок. Хематоложката тогава каза, че не е виждала жена на моите години с толкова ниско желязо- при отсъствие на някаква кръвозагуба  (цикълът ми не е от най-обилните, но тогава беше станал почти символичен, та не от него ми е бил хемоглобинът така нисък). Не ми е предписвала Б 12 (той тогава пък беше към 280 и сигурно и се е сторил приемлив).
Вит. Д ми беше 36 преди няколко месеца (дефицит под 30, оптимално 30-100)- това при положение, че от година преди приемах капки и то не по 400 единици, ами по 1000-3000 дневно.....Но вероятно по-назад във времето е бил доста зле, понеже имах много неприятна слънчева алергия със сърбежи която едва това лято не се прояви почти по никакъв начин. А преди с всяко лято се влошаваше.
Имам също така и ИР и яденето на бобови ми е проблем. И като цяло ядене на храни с повече въглехидрати. Вдигат ми доста кръвната захар. Не злоупотребявам и с месото- ям, но не ми е основната храна. Ям доста яйца, риба, зеленчуци. Плодове по-малко (заради КЗ). С млечните съм умерена, но мога да пробвам да ги намаля още. Също и кафето бих могла да намаля. Чайове- зелен или черен не пия, само билкови. 
С фолиева киселина/фолат вдига ли се феритин? Понеже при хемоглобин 130 вероятно желязото е ок... Thinking

# 117
Ами с въглехидратите не стоят точно така нещата, тъй като и аз съм имал подобни проблеми (хващал съм не ок гликиран и инсулин, и то години след времената, когато се разтрепервах от една сусамка или фъстъковка, но тогава изобщо не бях чувал за такива показатели, та трябваше сам да се образовам много години с изучаване на големи количества информация). Има едно много сериозно проучване с хора, като целта на учените била да затвърдят връзката между повишаването на инсулина и въглехидратите, и между повишаването на глюкозата и инсулина, когато изследвали глюкозата, всичко било според очакванията, когато обаче изследвали инсулина резултатите предизвикали учудване, защото говежда пържола вдигнала инсулина колкото същото количество кафяв ориз, подобно положение било с рибата, която вдигнала инсулина колкото същото количество пълнозърнест хляб. А говеждото и рибата били единствените храни с 0 въглехидрати. Имало пък храни, които вдигали глюкозата по еднакъв начин, но инсулина не. Та в крайна сметка заключили, че само на 10% макронутриентите в една храна могат да спомогнат за предвиждане на инсулиновия отговор, и само на 23% глюкозния отговор може да спомогне за предвиждане на инсулиновия отговор, тоест можели да обяснят само 33% от вариациите на инсулиновия отговор. Примерно грейпфрута въпреки, че има въглехидрати и фруктоза, е доказано,че всъщност подобрява инсулиновата чувствителност. Основната грешка, която се прави е да се поставят всички въглехидрати под един знаменател (предишните десетилетия на мода беше пък да се поставят всички мазнини под един знаменател), в общи линии хората скачат от едната крайност в другата, а здравето се основава единствено на баланса, за него е по-важно каква е храната (тоест колко е естествена и съответно какво количество витамини и минерали има) и как е приготвена, отколкото колко въглехидрати или мазнини или протеини има, хляб и жито не е едно и също нещо за организма, бял и кафяв ориз не е едно и също нещо, боб сварен в огромно количество мазнина не е същото като боб сварен във вода и т.н. и т.н. и това мога да го твърдя, като човек свалил десетки килограми и подобрил много показатели. Както и да е пак много се отплеснах, фолиевата не играе основно значение спрямо феритина, по-скоро ниското желязо може да е фактор за фалшиво ниски нива на фолат, добър хемоглобин в повечето случаи показва добро желязо, но макар и по-рядко се случва и да не е така.
При всички случаи б12, д и фолиева трябва да ги вдигнеш на добри нива, б12 над 330 pmol/l, д над 40 pg/ml, фолат над 20 nmol/l, това със сигурност ще спомогне цялостно на организма.
Наблегни на повече естествени мазнини, като авокадо, ядки, семки (най-добре тиквени имат доста желязо), в тофуто също има добро количество желязо и малко въглехидрати.

# 118
Jerami, много благодаря за подробния отговор! Flowers Hibiscus Всъщност, доста съм чела по отношение на ИР, кръвна захар, инсулинов/гликемичен индекс и т. н. То на човек като му дойде до главата няма голям избор Grinning При мен установено с глюкомер, има една група въглехидрати които ми покачват доста кръвната захар и съответно ги избягвам. Например бобови (изключение са зеленият боб, грах и боб мунг, в минимално количество е сравнително добре и червена леща- но не топла), ориз (всички видове ми покачват доста захарта), картофи (освен малко количество студена картофена салата+ много лук и оцет+ протеин и мазнина), захар, мед, повечето плодове (освен берита)...Ядки, семена, кореноплодни (без картофи), всякакви зеленчуци, грах и зелен боб, ягоди, малини,  горски плодове, понякога и друг плод, тахани, млечни умерено са храните от които се чувствам добре и въглехидратите в тях не ми покачват кръвната захар с много. Консумирам и месо, риба, яйца, дроб, полезни мазнини- естествено, не прекалявам с количествата на протеините/някои млечни/риба понеже знам за инсулиновия им индекс. И ги съчетавам с мазнина и подходящ зеленчук. Грейпфрутите много ги обичам, но ми вдигат доста кръвната захар и ги избягвам (за съжаление, а ги обичам). Преди ядях по много плодове и по много варива- от всякакъв вид, само пълнозърнест хляб, 1-2 пъти седмично месо/риба, яйца понякога, всякакви зеленчуци- тогава с онова хранене хемоглобинът ми беше стигнал 72. Значи и бобовите, плодовете и разнообразните зеленчуци пак не са били достатъчни тогава,  за да ми покачват хемоглобинът/желязото тогава беше на дъното, а ЖСК добре/. Вит. Д със сигурност е бил много нисък, а и Б 12 донякъде. Но явно нещата при мен са сложни- ще трябва да изследвам и фолиева киселина, и другите неща споменати по-нагоре. И да си намеря добър хематолог...Хематологът при който бях преди изобщо не каза, че има нужда да изследвам феритин, фолиева киселина или др. Гледаше желязото, ЖСК, хемоглобина... Confused
Четох в друга тема (доста отдавна), че показателя RDW  (разпределение по големина) има връзка с вит. Б 12, вярно ли е? Понеже преди да започна прием на Б 12 стойностите ми са били винаги завишени, а сега (месеци след прием на Б 12) резултатът ми е в норма- за първи път. Предполагам, че Б 12 трябва да съм го качила в сравнение с преди...

# 119
Здравейте,

Някой може ли да каже изследванията ми  добри ли са и по конкретно за Холотранскобаламин, поисках изследване на Б 12, дали е нещо ново или грешка , резултата е за Холотранскобаламин и сега не мога да разбера това добре ли е?

Име на теста (изследване)   Флаг              Резултат   Единици   Референтни стойности
Витамин B12 Active ( Holotranscobalamin )     76.2    pmol/L          25.1 - 123.0
Vitamin D3 ( 25 - OH )                          25.2      ng/mL   Сериозен дефицит < 12;дефицит 12 - 30;задов.количество > 30.
Пикочна киселина                        283.16   µmol/l          142.00 - 340.00
Желязо (Fe)                              13.54        µmol/l        10.70 - 32.20

Общи условия

Активация на акаунт