Витамин В12 - тема 6

• 38 998
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте днес си изследвах б12 хомоцистеин феритин и витамин Д че нещо ми е уморено и заподозрях че пак нещо не е в норма.
Това са ми резултатите:

витамин Д е ясно че е дефицит и го почвам. Б12 при този хомоцистеин как е? Трябва ли да пускам и фолати или е ясно че е дефицит на б12? Досега не съм изследвала хомоцистеин а само б12 като преди 3 г съм слагала капките в носа от Алоха  защото бях бременна и ми беше 100 и нещо б12 но явно вече се изчерпва.
Какво ще ме посъветвате за б12? Благодаря

# 121
И феритинът ти е нисък, доколкото разбирам (е, моят е 3 пъти по-малко даже...). Препоръчват по 70-90 ng дори, т. е. поне в средата на референтни да е...
За хомоцистеина ме интересува и мен каква стойност е оптимална?

# 122
Здравейте днес си изследвах б12 хомоцистеин феритин и витамин Д че нещо ми е уморено и заподозрях че пак нещо не е в норма.
Това са ми резултатите:

витамин Д е ясно че е дефицит и го почвам. Б12 при този хомоцистеин как е? Трябва ли да пускам и фолати или е ясно че е дефицит на б12? Досега не съм изследвала хомоцистеин а само б12 като преди 3 г съм слагала капките в носа от Алоха  защото бях бременна и ми беше 100 и нещо б12 но явно вече се изчерпва.
Какво ще ме посъветвате за б12? Благодаря
Хомоцистеина ми се струва доста, коментирайте тези резултати със специалист, аз мога да споделя единствено моят опит и той е, че при Б12  218, химоцистеина ми беше 3, следящото АГ ми каза, че хомоцистеина е ок, но след това специалист по ФМ ми обясни, че при нормални условия трябва да бъде 0..., ако е различно от 0 се счита, че има някакъв проблем, в моят случай може и да е била ниската стойност на Б12.. не съм го изследваля повече.

# 123
Niss в лек дефицит си по резултатите на В12, но наистина хомоцистеина е висок. Ако искаш пусни и една фолиева преди да започнеш прием, може и там да има дефицит.

# 124
Освен Б12 кое друго се отразява на хомецистеина , защото последно моя беше доста над нормата ? Б 12 умерен дефицит .
Скоро ще си пускам пак и искам всичко на един път .

# 125
Ами Б9 и Б6 също се отразяват доколкото четох.
Аз ще изследвам и Фолат но се чудя дали не е добре да изследвам и за мутация на MTHFR. При мен не са се съмнявали за такава но аз пих метилирана фолиева близо 2г преди да забременея но имахме друг проблем и затова отне толкова време но и организмът сигурно се е бил наситил. Чудя се обаче дали не е добре да се направи и такова изследване защото ако имам такава мутация и в зависимост каква е е трябва и фолат да се пие а не само б12.
Незнам дали е за тази тема но може ли да ме насочите къде се изследва мутацията.
Иначе сега гледах разни добавки които да са комбинирани за висок хомоциестин и попаднах на тази Life Extension, Homocysteine Resist. Някой пил ли я е имате ли впечатления?
https://www.iherb.com/pr/Life-Extension-Homocysteine-Resist-60-V … an-Capsules/77062

# 126
Niss, аз си направих изследването в Геника, но ако си от София може и в МД и на много други места го правят. Иначе е добре да се изследваш за да знаеш какви предпазни мерки да взимаш през целия си живот ако я имаш. Аз си обясних много неща които са ми се случвали физически, както и на близките ми.

# 127
Какви симптоми има тази мутация? Има ли изобщо явни симптоми?
 Какво показва високият хомоцистеин? Каква му е оптималната стойност?

# 128
С две думи, ако има проблем с тези витамини, хомоцистеинът се увеличава.
Скрит текст:
Хомоцистеинът е аминокиселина, образуваща се при деметилирането на метионина. В кръвта е основно свързан с белтъци.Плазмените му нива варират в зависимост от два метаболитни пътя. Първият е превръщането му в цистеин под действие на ензима цистатион бета синтетаза с участие на витамин Б6. Вторият e реметилирането на метионин с участие на фолиева киселина и вит. Б12. Това показва, че нивата на хомоцистеин в кръвта пряко корелират с плазмените нива на фолиева киселина, витамин Б12 и вит. Б6. Хиперхомоцистеинемия възниква, когато един от двата метаболитни пътя се блокира.
https://www.synevo.bg/homotsistein/

Иначе тази мутация може да обясни чести главоболия каквито винаги съм имала. Откакто пия правилните форми на витамините и следя нивата им, главоболията намаляха драстично.
С тази мутация е трудно да се изхвърлят токсини и това може да обясни разни обриви и други такива проблеми.

# 129
Какви симптоми има тази мутация? Има ли изобщо явни симптоми?
 Какво показва високият хомоцистеин? Каква му е оптималната стойност?

Мутацията сама по себе си няма симптоми Simple Smile , при  наличие на тази MTHFR  означава че заради мутирал ген, организма не усвоява витамини от група В примерно, те биват различни видове - хетерозиготни, хомозиготни и т.н. по-подробно е обяснено тук https://www.magipashova.com/2016/11/mthfr/ .

В лабораториите има изследване само на тази мутация, а има и пакет от 5 мутации които се водят за тромбофилии, най-добре е да се проверят всичките.

Хомоцистеин трябва да е максимум до 10 до колкото знам аз. Висок хомоцистеин заедно с нисък резултат на В12 доказва дефицита. Той обаче може да е повишен и от други неща(диабет, артрит...) , ето  тук http://lechiteli.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D … 0%BE%D1%86%D0%B8/

JessitoBG симптомите ти всъщност не са признак на мутацията Simple Smile , а от дефицита на витамините

# 130
Благодаря Blush

# 131
  • Столичанин ама не в повече :D
Jerami, много благодаря за подробния отговор! Flowers Hibiscus Всъщност, доста съм чела по отношение на ИР, кръвна захар, инсулинов/гликемичен индекс и т. н. То на човек като му дойде до главата няма голям избор Grinning При мен установено с глюкомер, има една група въглехидрати които ми покачват доста кръвната захар и съответно ги избягвам. Например бобови (изключение са зеленият боб, грах и боб мунг, в минимално количество е сравнително добре и червена леща- но не топла), ориз (всички видове ми покачват доста захарта), картофи (освен малко количество студена картофена салата+ много лук и оцет+ протеин и мазнина), захар, мед, повечето плодове (освен берита)...Ядки, семена, кореноплодни (без картофи), всякакви зеленчуци, грах и зелен боб, ягоди, малини,  горски плодове, понякога и друг плод, тахани, млечни умерено са храните от които се чувствам добре и въглехидратите в тях не ми покачват кръвната захар с много. Консумирам и месо, риба, яйца, дроб, полезни мазнини- естествено, не прекалявам с количествата на протеините/някои млечни/риба понеже знам за инсулиновия им индекс. И ги съчетавам с мазнина и подходящ зеленчук. Грейпфрутите много ги обичам, но ми вдигат доста кръвната захар и ги избягвам (за съжаление, а ги обичам). Преди ядях по много плодове и по много варива- от всякакъв вид, само пълнозърнест хляб, 1-2 пъти седмично месо/риба, яйца понякога, всякакви зеленчуци- тогава с онова хранене хемоглобинът ми беше стигнал 72. Значи и бобовите, плодовете и разнообразните зеленчуци пак не са били достатъчни тогава,  за да ми покачват хемоглобинът/желязото тогава беше на дъното, а ЖСК добре/. Вит. Д със сигурност е бил много нисък, а и Б 12 донякъде. Но явно нещата при мен са сложни- ще трябва да изследвам и фолиева киселина, и другите неща споменати по-нагоре. И да си намеря добър хематолог...Хематологът при който бях преди изобщо не каза, че има нужда да изследвам феритин, фолиева киселина или др. Гледаше желязото, ЖСК, хемоглобина... Confused
Четох в друга тема (доста отдавна), че показателя RDW  (разпределение по големина) има връзка с вит. Б 12, вярно ли е? Понеже преди да започна прием на Б 12 стойностите ми са били винаги завишени, а сега (месеци след прием на Б 12) резултатът ми е в норма- за първи път. Предполагам, че Б 12 трябва да съм го качила в сравнение с преди...
Много хора наблягащи на растителна храна, (особено пък тези изключващи изцяло месото) всъщност влошават здравето си защото дори и несъзнателно увеличават консумацията на млечни храни (а по-голям инсулиноген от тях няма), тъй като не си набавят достатъчно растителен протеин, а на тялото му е нужен, ядат прекалено малко сурова храна (която е най-богата на микронутриенти), ядат хляб, ядат прекалено много екстрахирани мазнини, а екстрахираните мазнини (особено термично обработените), затрудняват организма с обработката и съответно се покачва инсулина, а целта, е той да не е вдигнат прекалено дълго време (което както подчертах в предишния си пост, не зависи само от глюкозата), и затова една храна, която вдигне кръвната захар повече от друга (разбира се в нормални граници), но вдигне по-малко инсулина или го вдигне за по-кратко, всъщност натоварва по-малко организма, от другата, която вдига инсулина за по-дълъг период, а това е важното, защото това изтощава панкреаса,обаче пък пиковете и спадовете в инсулина са безсимптомни, противно на вариациите в глюкозата при, които обаче е изявената симптоматика, като умореност, нервност и т.н. (и при, която както по-горе цитирах само в 23% има корелация с покачването на инсулина), обаче пък за инсулина още не е измислен начин, по който да се измерва с периферна кръв (както глюкозата), и следенето му е по-трудно. При режими базирани на животинска храна е много препоръчително да се следят кортизол и щитовидни хормони.
RDW е зависим и от б12 и от фолиева и желязо, качва се при ниски техни нива, но когато е имало дълги дефицити.
Освен Б12 кое друго се отразява на хомецистеина , защото последно моя беше доста над нормата ? Б 12 умерен дефицит .
Скоро ще си пускам пак и искам всичко на един път .
Витамини б12, б9, б6, щитовидни проблеми, холестеролни отклонения.

# 132
Jerami, да, при мен са били дълги дефицитите, с години натрупвани... Confused Възможно ли е дефицит на фолиева киселина да е причина за ниския ми феритин? Ако правилно съм разбрала от всичко прочетено- фолиевата киселина подпомага по-доброто усвояване на желязо и струва ми се, че е логично това да се отразява и на феритин. Thinking
По отношение на КЗ и инсулин се старая да съм умерена- без много млечни, месо, риба и съчетавам с мазнина и зеленчук в повечето случаи, за да няма голям скок в нивото на инсулин. Донякъде се ориентирам по това как се чувствам- ако имам енергия, не огладнявам бързо, понижавам тегло, намалява стойността на инсулин на гладно и държа КЗ в прилични граници си мисля, че  инсулинът не се покачва чак за толкова дълго (вече). За съжаление обаче няма как да се мери в домашни условия.
ЩЗ ми беше с перфектни показания миналата година като изследвах ТСХ, Т3, Т4, ТАТ, МАТ. 2017 г (когато консумирах рядко месо) ТСХ ми е било към 3. Ще изследвам скоро пак хормоните, а мисля и на ехограф да ме погледнат профилактично.
А има ли начин по който да се разбере, че има проблем със самото усвояване на Б 12? Примерно, в случаите когато се приема в достатъчно количество с храната, но въпреки това не се усвоява.

# 133
Поправете ме ,ако греша , но ТСХ 3 е високо .

Нямам проблем с щитовидната и холестерол , значи повишения хомоциестин си остава от витамините . Сега освен него и Б12 , ще изследвам и Б 6 , Б9 , Витамин Д , Феритин , желязо и ЖСК . Хемоглобина ми е 121 , но  според ЛЛ съм добре и не ми даде направление за желязо ...

# 134
Поправете ме ,ако греша , но ТСХ 3 е високо .
Да, през 2017 г ми е било ТСХ 3. Забравих да уточня- стойността на ТСХ на последните изследвания беше някъде 1,5-1,6. Реших, че като съм написала, че хормоните са ми били перфектни се подразбира Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт