Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е витамин В12 и защо е толкова важен?
Какви са причините за дефицит на витамин В12 и как се абсорбира той, както и защо може да възникне дефицит?
Какви са препоръчителните дози за прием на витамин В12 и какви нива трябва да се поддържат, особено при дефицит?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е витамин В12 и защо е толкова важен?
Витамин В12 е водноразтворим витамин, съдържащ кобалт, който е от съществено значение за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той играе решаваща роля в процесите на образуване на червени кръвни клетки, функционирането на нервната система и метаболизма на макронутриентите. Тъй като не се произвежда от организма, витамин В12 трябва да се приема чрез храната или добавки.
-
Какви са причините за дефицит на витамин В12 и как се абсорбира той, както и защо може да възникне дефицит?
Дефицитът на витамин В12 може да бъде причинен от няколко фактора, включително неподходящ прием от храната, генетични мутации, проблеми в стомашно-чревния тракт, лекарства, които пречат на метаболизма на витамини и други заболявания. Абсорбцията на витамин В12 е сложна поредица от стъпки, включващи освобождаване от протеини в храната, участие на вътрешен фактор и транспорт в червата. Дефицитът може да се дължи на проблеми във всяка от тези стъпки, включително неподходящ прием от храна, стомашно-чревни проблеми или генетични мутации. Лошото усвояване на витамин В12 може да бъде причинено от стомашно-чревни проблеми, определени лекарства или други фактори, които пречат на абсорбцията на хранителни вещества.
-
Какви са препоръчителните дози за прием на витамин В12 и какви нива трябва да се поддържат, особено при дефицит?
За хора, които не могат да абсорбират витамин В12 от храната, се препоръчва прием чрез добавки. Важно е да се проведат изследвания и да се консултира лекар, за да се определи подходящата доза въз основа на индивидуалните нужди. Също така е важно да наблюдавате други витамини и минерали, участващи в метаболизма на витамин В12, като фолиева киселина, хомоцистеин и витамин В6. Поддържащата доза витамин В12 може да варира в зависимост от индивидуалните нужди. Обикновено се препоръчва прием на около 1000-3000 mcg седмично. Въпреки това, важно е да се консултирате с лекар за персонализирана препоръка за дозиране. При дефицит на витамин В12 обикновено се препоръчва доза от 1000 до 3000 mcg седмично. Важно е да се консултирате с лекар за персонализирана препоръка за дозиране и продължителност на приема, както и за възможни странични ефекти и взaимoдействия с други добавки или лекарства. Препоръчителните нива на витамин В12 са в диапазона от 145 до 569 pmol/L, като стойности под долната граница могат да се считат за дефицит. Препоръчителните дози за прием на витамин В12 могат да варират в зависимост от индивидуалните нужди и здравословно състояние. Обикновено се препоръчва дневен прием от поне 1000 mcg, особено при дефицит на витамин В12. За превенция или поддържане на нормални нива дозите могат да бъдат по-ниски. Важно е да се консултирате с лекар за определянe на подходящата доза, която отговаря на вашите нужди и здравословно състояние. При изследване на витамин В12 и други витамини е важно да се спазвате правилата за почивка преди новото изследване, както и да изследвате други важни показатели като хемоглобин, желязо, хомоцистеин, фолиева киселина и други, за да видите цялостната ситуация.
-
Какво представлява течният СМАРТ ХИТ ВИТАМИН Б12 30 мл?
-
Каква е връзката между витамин В12, фолиевата киселина и хомоцистеина и какви са връзките между хомоцистеина, витамин В12 и други витамини?

, при наличие на тази MTHFR означава че заради мутирал ген, организма не усвоява витамини от група В примерно, те биват различни видове - хетерозиготни, хомозиготни и т.н. по-подробно е обяснено тук
Всъщност, доста съм чела по отношение на ИР, кръвна захар, инсулинов/гликемичен индекс и т. н. То на човек като му дойде до главата няма голям избор
При мен установено с глюкомер, има една група въглехидрати които ми покачват доста кръвната захар и съответно ги избягвам. Например бобови (изключение са зеленият боб, грах и боб мунг, в минимално количество е сравнително добре и червена леща- но не топла), ориз (всички видове ми покачват доста захарта), картофи (освен малко количество студена картофена салата+ много лук и оцет+ протеин и мазнина), захар, мед, повечето плодове (освен берита)...Ядки, семена, кореноплодни (без картофи), всякакви зеленчуци, грах и зелен боб, ягоди, малини, горски плодове, понякога и друг плод, тахани, млечни умерено са храните от които се чувствам добре и въглехидратите в тях не ми покачват кръвната захар с много. Консумирам и месо, риба, яйца, дроб, полезни мазнини- естествено, не прекалявам с количествата на протеините/някои млечни/риба понеже знам за инсулиновия им индекс. И ги съчетавам с мазнина и подходящ зеленчук. Грейпфрутите много ги обичам, но ми вдигат доста кръвната захар и ги избягвам (за съжаление, а ги обичам). Преди ядях по много плодове и по много варива- от всякакъв вид, само пълнозърнест хляб, 1-2 пъти седмично месо/риба, яйца понякога, всякакви зеленчуци- тогава с онова хранене хемоглобинът ми беше стигнал 72. Значи и бобовите, плодовете и разнообразните зеленчуци пак не са били достатъчни тогава, за да ми покачват хемоглобинът/желязото тогава беше на дъното, а ЖСК добре/. Вит. Д със сигурност е бил много нисък, а и Б 12 донякъде. Но явно нещата при мен са сложни- ще трябва да изследвам и фолиева киселина, и другите неща споменати по-нагоре. И да си намеря добър хематолог...Хематологът при който бях преди изобщо не каза, че има нужда да изследвам феритин, фолиева киселина или др. Гледаше желязото, ЖСК, хемоглобина... 