Витамин В12 - тема 6

• 39 006
  • 759
  •   1
Отговори
# 135
JessitoBG симптомите ти всъщност не са признак на мутацията Simple Smile , а от дефицита на витамините

Връзката между MTHFR и мигрените е обект на научни изследвания https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30451038
Ясно е че главната причина е дефицита на витамините, но дефицита често идва заради мутацията.
Аз бях в тежък дефицит след скорошна бременност и положението беше трагично, но мигрени си имам от години и сега когато започнах да внимавам за нивата на витамините и токсините които приемам намаляха драстично.
Не съм лекар, просто това е от моят си опит и това което съм прочела.

# 136
JessitoBG симптомите ти всъщност не са признак на мутацията Simple Smile , а от дефицита на витамините

Връзката между MTHFR и мигрените е обект на научни изследвания https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30451038
Ясно е че главната причина е дефицита на витамините, но дефицита често идва заради мутацията.
Аз бях в тежък дефицит след скорошна бременност и положението беше трагично, но мигрени си имам от години и сега когато започнах да внимавам за нивата на витамините и токсините които приемам намаляха драстично.
Не съм лекар, просто това е от моят си опит и това което съм прочела.

Съгласна съм с всичко написано, аз мисля съм казала почти същото. Симптоми различни може да има от състоянията които може да причини мутацията, но ето когато човек знае за нея и има грижата да приема правилните витамини симптоми почти няма.
Идеята на коментара ми е, че това не е като болест, т.е. както беше зададен въпроса - Какви симптоми има? ...Да се цитират едни симптоми за всички които имат тази мутация и по това да се ориентира някой дали има или няма такава.

А по време на бременност, не сте ли вземали витамини, че сте се докарали до тежък дефицит? Или сте разбрали после за мутацията.

# 137
За съжаление разбрах за тромбофилията след като бременността приключи в 28гс.
Не са ми следили нивата на витамините и се оказах с тежък дефицит след като родих. От там нататък се оправям сама с изследвания, четене и консултации с различни лекари.

# 138
Ужасно Sad , съжалявам за всичко преживяно.

# 139
Благодаря mibobo .  
Хубаво е че го има този форум и хората в него, защото са огромна подкрепа! Blue Heart

# 140
Jerami, да, при мен са били дълги дефицитите, с години натрупвани... Confused Възможно ли е дефицит на фолиева киселина да е причина за ниския ми феритин? Ако правилно съм разбрала от всичко прочетено- фолиевата киселина подпомага по-доброто усвояване на желязо и струва ми се, че е логично това да се отразява и на феритин. Thinking
По отношение на КЗ и инсулин се старая да съм умерена- без много млечни, месо, риба и съчетавам с мазнина и зеленчук в повечето случаи, за да няма голям скок в нивото на инсулин. Донякъде се ориентирам по това как се чувствам- ако имам енергия, не огладнявам бързо, понижавам тегло, намалява стойността на инсулин на гладно и държа КЗ в прилични граници си мисля, че  инсулинът не се покачва чак за толкова дълго (вече). За съжаление обаче няма как да се мери в домашни условия.
ЩЗ ми беше с перфектни показания миналата година като изследвах ТСХ, Т3, Т4, ТАТ, МАТ. 2017 г (когато консумирах рядко месо) ТСХ ми е било към 3. Ще изследвам скоро пак хормоните, а мисля и на ехограф да ме погледнат профилактично.
А има ли начин по който да се разбере, че има проблем със самото усвояване на Б 12? Примерно, в случаите когато се приема в достатъчно количество с храната, но въпреки това не се усвоява.
Има да ,кръвни изследвания и гастроскопия.

# 141
Според вас как е правилно да се пие желязо, преди или след храна? Взимам Малтофер- 15 капки, хемоглобин 134, желязо 8. Едни ми казват на гладно, други след храна, обърквам се вече

# 142
Ох, отдавна беше като давах на сина ми, но мисля, че беше на гладно.

# 143
Момичета, моля ви, прочетете първо поне в тази тема какво трябва да изследвате, само няколко странички са.
Тогава нямаше да има въпроси от типа "изследвах хомоцистеин и в12, какво още"

Вижте и тези постове, както и страниците преди тях:
https://bg-mam.ma/p/1173725/40064296

https://bg-mam.ma/p/1173725/40078325

В скритият текст тук , е обяснено много добре https://bg-mam.ma/p/1173725/40247469.
Джесито, моля те, сложи го да не е в скрит текст, а да се вижда ясно и да се набива.

Мибобо и други, също много са писали и обяснявали. Не искайте за всеки нов да пишем едно и също нещо. Моля ви, ще ни свършат силите.

Препоръчвам ви, ако правите генетични изследвания, да се ориентирате към контролирани лаборатории. Такива са например държавните, НГЛ например, която има офиси и в някои други градове.

Хомоцистеинът е много важен, всъщност той прави белите. Но той може да е повишен заради редица неща, едно от които е генетична мутация.  Само мутация, без увеличен хци, не създава проблеми.
По-често хци е увеличен заради дефицит на витамини - В12, фолиева к-на, В6 , увреждане на стомаха, прием на някои лекарства,  други причини.  Метаболитният цикъл се осъществява на 2 места - черен дроб и бъбреци.
Безопасната стойност на хомоцистеин е до 10!

Всъщност мутацията MTHFR няма симптоми!!! Симптоми имат повишен хомоцистеин, дефицити на витамините, усложнения заради тях и развиване на болестни състояния.

Мибобо, не е точно така:
Цитат
Висок хомоцистеин заедно с нисък резултат на В12 доказва дефицита.
Висок хци + дефицит на фолиева киселина могат да наведат на мисълта за МТХФР мутация, но не винаги са следствие на нея. Често към високия хци и дефицит на В9 , се присъединава и дефицит на В12, но не винаги.

JessitoBG, може да се посъветваш и с проф. Иво Кременски.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 15:39 от Diorela

# 144
Аз знам, че желязо се приема на гладно. И хематоложката така ми е казвала. След храна може ако има човек проблемен стомах...

# 145
Аз знам, че желязо се приема на гладно. И хематоложката така ми е казвала. След храна може ако има човек проблемен стомах...
Желязото дразни стомаха.След храна приемам аз.

# 146
Хематоложката каза, че на гладно желязото се усвоявало най-добре и щом не ми пречи на стомаха да си го пия на гладно. Но принципно на мен никакви хапчета не са ми създавали проблем при прием на гладно.

# 147
Значи все пак не е грешно и по двата начина.

А за хомоцистеина не разбрах, самият той ли прави проблем, ако е висок, или той е само показател, че има някакъв проблем?

# 148
Мисля че и двете.

# 149
Значи все пак не е грешно и по двата начина.

А за хомоцистеина не разбрах, самият той ли прави проблем, ако е висок, или той е само показател, че има някакъв проблем?
Когато е висок показва че има недостиг на даден витамин.

Общи условия

Активация на акаунт