Витамин В12 - тема 6

• 39 807
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
  • София, Бургас
Да ви кажа, че явно е било лабораторна грешка. Днес всичко е в норма. Няма как за една седмица да падне от 37 на 11 Simple Smile Според вас има ли нещо притеснително в останалите изследвания?
Свободен ЖСК (UIBC)       48.00       umol/l    12.5 - 55.5   
Желязо       11.5       umol/l    М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0   
 ЖСК       59.5       umol/l    М 44.0-89.0 Ж.(F.)47.0-77.0   
Фолиева киселина       5.70       ng/ml     3.10 - 20.5   
Феритин       10.11       ng/ml     4.63 - 204
Трансферин       2.91       g/l     1.80 - 3.82

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 19:59 от kateto_85

# 526
Аз затова ти казах, защото често се случва като одраскат вената и става изкуствено завишено, при сина ми така беше.

Феритина е нисък и фолиевата също трябва да се вдигне

# 527
Супер ти е резултата въобще не се притеснявай. Границите по лабораториите не са реални, за възрастен е хубаво да има стойности 500-700pg/ml , за децата даже по-високи.

Вземала ли си добавка?
Не не съм вземала нищо до сега!От две години заради хашимото правя и витамин В12 и винаги е така .Преди това беше и 750 даже.В групата за хашимо в която участвам,админа казва ,че витамин В12 е като туморен маркер и  такива високи стойности говорят за сериозен проблем/злокачествено заболяване/.Благодаря много.Малко се поуспокоих.

# 528
  • София, Бургас
Аз затова ти казах, защото често се случва като одраскат вената и става изкуствено завишено, при сина ми така беше.

Феритина е нисък и фолиевата също трябва да се вдигне

T.e. като чета сега и аз явно ще трябва да пия желязо заедно с фолиева. А и Б12 ми е уж добре, но хомоцистеина ми е 13,5 и май и от него ще трябва да си набавя. Изобщо както вчера четох за излишък, сега обратното. Simple Smile Но пак ми олекна, че недостигът може да се регулира, а излишъкът можеше да е нещо по-опасно. Аз си имам мутация, така, че като цяло такива резултати очаквах..

# 529
Момичета, аз съм с ниски нива на B12, един месец пих Солгар, но след това се обърках и съм взела B12 на друга фирма с неефективния цианкобаламин...това както и да е, но възможно ли е от цианкобаламина да ми излизат пъпки? Чувала съм, че при инжекции с B12 избиват, но при хапчета случва ли се?

# 530
Супер ти е резултата въобще не се притеснявай. Границите по лабораториите не са реални, за възрастен е хубаво да има стойности 500-700pg/ml , за децата даже по-високи.

Вземала ли си добавка?
Не не съм вземала нищо до сега!От две години заради хашимото правя и витамин В12 и винаги е така .Преди това беше и 750 даже.В групата за хашимо в която участвам,админа казва ,че витамин В12 е като туморен маркер и  такива високи стойности говорят за сериозен проблем/злокачествено заболяване/.Благодаря много.Малко се поуспокоих.

Когато наистина е много над норма, да не е добре, но твоят резултат не е такъв. Какви са границите на лабораторията? Обикновено когато мерната единица е pg/ml са до 800-900 така, че трябва да си в граници. При   pmol/l  е по-ниска границата около 500, но тя е занижена.. На първата страница има информация, когато резултата е под 400-450pg/ml е дефицит.
Иначе В12 може да е над граница ако не се усвоява също, т.е. "плува" в кръвта, това обикновено се случва при нисък литий.

kateto_85 трябва да ти се вдигне още В12 поне със 100 единици.

# 531

Вземала ли си добавка?

Когато наистина е много над норма, да не е добре, но твоят резултат не е такъв. Какви са границите на лабораторията? Обикновено когато мерната единица е pg/ml са до 800-900 така, че трябва да си в граници. При   pmol/l  е по-ниска границата около 500, но тя е занижена.. На първата страница има информация, когато резултата е под 400-450pg/ml е дефицит.
Иначе В12 може да е над граница ако не се усвоява също, т.е. "плува" в кръвта, това обикновено се случва при нисък литий.

kateto_85 трябва да ти се вдигне още В12 поне със 100 единици.
Ох,объркала съм се,нали писах ,че не са пред мен изследванията-700 pmol/l при референтни 145-569.Имам нарушен метаболизъм и ми установиха увеличен черен дроб/стеатоза/.Ще си направя изследване на литий утре и ще ви пиша резултатите.Благодаря ви!

# 532
Здравейте, имам умерем дефицит на б12—207 pmol/l. В аптеката ми препоръчаха тези таблетки https://www.phytopharma.eu/vitamini/item/30-vitamin-v12.      Какво ви е мнението, и не са ли високи дози?

# 533
Здравейте, имам умерем дефицит на б12—207 pmol/l. В аптеката ми препоръчаха тези таблетки https://www.phytopharma.eu/vitamini/item/30-vitamin-v12.      Какво ви е мнението, и не са ли високи дози?

Дозите не са високи, ние хората с дефицит приемаме дози от по 1000mcg поне. Но иначе тези хапчета въобще не стават щом се приемат през стомах, не ги вземайте. Трябва да се подезични или под форма на спрей за нос или уста, също така формата трябва да е метил- или хидроксикобаламин а не цианкобаламин, които са най-разпространените в аптечната мрежа

# 534
Здравейте.
Бихте ли ме насочили към лекар, който да назначи схема за прием на В12?
 Само В 12 е изследвано, може да предложи още изследвания. Предпочитам лекар да ме поеме и следи.
От кои лекари сте доволни в гр. София?

# 535
Доктор Адил Кадъм.В профила и в Супердок има списък на изследванията,който тя иска относно дефицит на Б 12 преди да се запази час за преглед.Въпреки ,че е педиатър прави консулtация и на възрастни.Прави и онлайн консултациi през приложението Healee.

# 536
Много благодаря.

А някой ползва ли хематолог за възрастни?

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 13:20 от gerka

# 537
Много благодаря.

А някой ползва ли хематолог за възрастни?
Как за възрастни,той специалиста си е хематолог.Пишете на доктор Кадъм аз се лекувам при нея след като преди това щяха да ме уморят специалистите.
И в момента имам нива на Б12 които преди не съм си и мечтал,че мога да постигна.

# 538
Имах предвид, че Тя е педиатър, а аз съм възрастен пациент.

# 539
Имах предвид, че Тя е педиатър, а аз съм възрастен пациент.
В поста си написах ,че по професия е педиатър,специалист клинична генетика и от скоро има специалност ендокринология,но въпреки ,че образованието и е педиатрия се занимава и с възрастни пациенти.Дъщеря ми се лекува от 2 години при нея,аз от 1.Освен дефицитите,лекуваме и щитовидната (и при 2те),да не говоря ,че ми е помагала при гинекологични проблеми(регулира ми цикъла с елементарна хранителна добавка,нещо което гинеколози са опитвали да правят с противозачатъчни,но без успех) и дерматологични,но това е в последствие на много разговори

Общи условия

Активация на акаунт