Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 579
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Момичета, от кога може да се дава овче кисело мляко? Дъщеря ми е на 1г. и 2 месеца.

# 151
  • Sofia
Здравейте, бебката ми е на 8 месеца бяхме на консултация и тежи 7,400кг , според педиатъра това не е ок за възрастта и. Та педиатъра така и не ни обясни защо е такива килограми и как да нададе, просто не сме я хранили достатъчно и край.
Режима на хранене и е следния:
-5:00ч- 210мл АМ
-09:30- попара (по препоръка на педиатъра)
-13:30- зеленчуково пюре с жълтък, месно пюре или риба
-17:00- оризова каша или плодово пюре
-21:00- 210 мл. АМ
Моля ви, споделете ако имате представа дали са нормални тези килограми и дали бъркам в нещо с хранителния режим!?
Имам и още едно питане, от няколко дни бебчето ми почти не си иска обедното пюре, но при всяко друго хранене си изяжда всичко, а на обяд не.
Благодаря ви предварително мами и хубав ден !

И моята госпожица върви сравнително дребничка спрямо таблиците за възрастта си. На 8м беше 7.600кг, а сега на 9 е около е 8кг. Аз също се притеснявам, че не капва колкото другите или пък колкото е показано средно, но педиатърката казва, че всичко е ок и че тя си има определен тренд на качване, независимо че не е като по учебник. Относно храненията сме почти като вас, изяжда на всяко хранене около 200гр като имаме или 4 или 5 хранения на ден. Яде всичко, не е капризна и досега не ми е отказвала нищо, освен че от няколко дни неиска да пие АМ от биберон 🤷.

# 152
Колко АМ се слага в зеленчуковото пюре?
На всеки 30гр. по лъжичка?
Аз на цялото пюре слагах по 1 лъжичка АМ и то само в първите 1-2 месеца.

# 153
Habitus20142018, и моята мадама е дребна - на 7 месеца беше точно 7 кг. Имаме 5 хранения, ам - то ни е 240, а другите 200-220. Яде около 1100 гр. на ден и качва по 200-250 грама на месец, това е положението. Първоначално и моята педиатърка не беше особено щастлива, но просто бавно качва, това е положението. И аз вдигнах ръце вече,тя от 4-ти месец така много яде, а качва едвам едвам.

# 154
Димитрова, виж какво намерих за теб, дано се поуспокоиш, че май доста се притесняваш за кг на бебчето ти.

https://roditel.bg/naddavane-i-rastezh-na-bebeto/

И аз си имам манекен - моят много расте на см, баскетболист ще го правим, хаха 😏

Habitus20142018, и моята мадама е дребна - на 7 месеца беше точно 7 кг. Имаме 5 хранения, ам - то ни е 240, а другите 200-220. Яде около 1100 гр. на ден и качва по 200-250 грама на месец, това е положението. Първоначално и моята педиатърка не беше особено щастлива, но просто бавно качва, това е положението. И аз вдигнах ръце вече,тя от 4-ти месец така много яде, а качва едвам едвам.

# 155
А аз да попитам на каква възраст въвеждате закуска и трябва ли задължително обяд и сз да са заместени, за да се въвежда сутринта различно хранене?

# 156
Тук всеки захранва по различни схеми. Някои започват на 4 месечна възраст на бебето и бързат да въведат всевъзможни неща за отрицателно време. Други стартират захранването след шестия месец и не заместват хранене до годинката. Всякакви неща можеш да прочетеш в темата.
Според мен е добре да си въвела обяд и следобедна закуска, дори и да не са изцяло заместени храненията. Съветвам те да преминеш към сутрешна закуска не по-рано от 8 навършени месеца. Все пак храните, които обикновено се предлагат сутрин съдържат глутен. Не е задължително, но в повечето случаи това са попара, каша, овесени ядки, кус-кус.... Всичко това съдържа глутен. Също така трябва да си въвела сирене и масло защото в повечето от изброените неща се съдържат...
Всичко е въпрос на лична преценка, но не е необходимо да се бърза. Децата рано или късно ще преминат на обща храна. Но трябва да сме внимателни със захранването, защото отговорността за здравето им е наша.

# 157
Как въвеждахте праз, лук, копър, магданоз? По малко в пюрето ли? На 6 месеца сме, не слагам мазнина в пюретата, но може би трябва? Какво да слагам - гхи, масло, кокосово масло, рапично олио?

# 158
Праз и лук са след 8ми месец, поне по моята схема.
Копър и магданоз само пресни, леко заварени с другите зеленчуци. Пак въвеждам както зеленчук, по три давам новата храна.
Масло не слагам все още. Мисля направо краве масло да въведа след 8+

Да питам и аз... Понеже въвеждам сега глутен, вече към половин месец. Фатално ли е ако пропусна ечемик, никъде не намирам ечемичени ядки. Може ли направо пшеничен грис да дам? А какви ръжени сухари давате, коя марка са хубави? Всичките пише, че имат следи от еди си какво освен ръж...

# 159
  • Варна
Не е фатално, разбира се. И само пшеница да дадеш не е проблем, глутенът си е глутен.

# 160
Аз взех ечемични ядки от балев био, през 2 седмици имат безплатна доставка за София, а имат и физически магазини. Аз съм взела ръжени ядки също от Балев. Сухарите ги гледах повече с морска сол и се отказах от тях. (в лидл има ръжени само със сол).
А иначе подправките съм ги въвела с готови пюрета. За мазнина - аз слагам рапично олио, ама когато се сетя..

# 161
  • Варна
Морската сол си е съвсем ок, тя и обикновената пак може да е морска.

# 162
Морската сол си е съвсем ок, тя и обикновената пак може да е морска.
да, въпроса е на разбирания на майката, аз още не давам (беба е на почти 8м)

# 163
Хубави сухари от спелта, без сол, има в ДМ.

# 164
Здравейте, бебето ми е на 6 месеца и една седмица, захранвам от 1 месец. Яде някои зеленчуци, но отказва каши, месо, плодове. Дори от зеленчуците хапва само по няколко лъжички. На АМ е. Наддава добре. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем? Изобщо не отваря уста, а не искам да я храня насила... Приготвям й домашни пюрета, защото готовите дори не ги опитва.

Общи условия

Активация на акаунт