Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 193
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Млечни да, разбира се, но не и прясно мляко. Иначе да, всичко може да яде, но има неща, които е добре да се дадат преди други неща с цел привикване на храносмилателната система. А не да се почне от раз с боба с кюфтета.

# 406
Кой въобще говори за боб и кюфтета?
СЗО нямат ограничения за типа месо, млечни( вкл. прясно и кисело мляко), яйце (също без ограничения)и т.н. Напротив, препоръчват ежеднавната консумация на месо и млечни. Единственото им ограничение е меда, както бих допълнила да се внимава със захар и сол. Кой както иска да го разбира, за това предложих направо да си разгледа сайта на СЗО и да си прецени.

# 407
  • Варна
Говорим за поредност при въвеждането на храните. СЗО не предлага задължителна схема на захранване, доколкото знам. Тя и захарта е разрешена, даже алерген не е. Това не значи, че е ок да я наблъскаш в храната на 6-месечно. За белтъка и прясното мляко пък  има риск да се отключи страхотна алергия.  Има достатъчно млечни, които могат да се въведат и да се дават, та едва ли е супер важно да се даде точно прясно мляко, което и за възрастни не се препоръчва. Белтъкът - още по-силен алерген. По-добре първо да се започне от слаби алергени, пак с цел да се тренира организма. Оттук и аналогията с боба и кюфтетата.

# 408
Той моя ще стане на годинка след 2 седмици,та не съм се разбързала със захранване.Но до сега мислех,че СЗО препоръчват захранване с някои неща на по-късен етап,заради невъзможността на коремчето да обработи определени храни...явно нещо съм чела,ама не съм го дочела...та от там и въпроса не съм си задала явно правилно,но получих отговор.Благодаря ви.

# 409
  • Варна
По принцип СЗО препоръчва до 1 година да се дава частично адаптирано мляко за кърмачета. В тази светлина въпросът за прясно мляко изобщо не стои на дневен ред смятам. Иначе в такива подробности като кое месо след кое е препоръките са на хранителните специалисти по детско хранене, освен това варират според страната и нейните традиции. Смята се, че захранването с местни храни трябва да предшества нетипичните за региона. Та няма как СЗО да дава препоръки в тази насока.

# 410
Здравейте това пюре може ли да се даде за захранване с заешко. Притиснява ме целината, която се води алерген.
Другия ми въпрос е манго кога. Въвела съм от плодовете ябълка, круша, слива, банан
В момента е на 6++ захранен е на 4+++

# 411
Да,аз си го кърмя още,та въпроса ми е по-скоро да го захраня.Нямам желание да заменям хранения предимно с нещо,просто да е захранен и да знам,че няма алергия.Ще погледна и на първа страница като заспи малкия,там ще намеря сигурно всичко,което ме интересува.

# 412
Информация относно захранването в нета има огромно количество. Отделно схеми каквито искаш. Даже в различни държави различни подходи.
Не сме тук да налагаме мнение ,а да споделяме опит.

Имам въпрос защо тия купешки пюрета са като гипс, как бебето ще ги яде?
Купих няколко на Ганчев защото такива има в нашия град, в момента не мога да отида в областния. На голямата не купувах а сама правех. Сега нямам много време с две породени та купих и се разочаровах Frowning1

# 413
Той моя ще стане на годинка след 2 седмици,та не съм се разбързала със захранване.Но до сега мислех,че СЗО препоръчват захранване с някои неща на по-късен етап,заради невъзможността на коремчето да обработи определени храни...явно нещо съм чела,ама не съм го дочела...та от там и въпроса не съм си задала явно правилно,но получих отговор.Благодаря ви.
Тук колкото хора - толкова и мнения за поредност ще чуеш. Казали са ти вече - белтък и прясно мляко след годинка - аз цяло яйце дадох на 13 месеца, прясно мляко още не съм (16м). Агнешкото беше 4тият вид месо, който въведох, свинското е последно.Ти си захранила все пак по някаква схема, щом скоро детето става на 1 година- с месата си действай, другите 2 храни - малко по-късно. Да отбележим - захранването с различни храни и видове меса не е за да се отбие номера, че просто е захранено детето-разнообразието е важно, както и полезно.

# 414
Мами, дадох на бебчо (9+++) да опита от нашата баница със спанак. Той толкова много искаше като ни гледаше и не се сдържахме. И сега като заговорихте за яйца.... нали баницата е с цели яйца, смисъл и жълтъка и белтъка Scream иначе всичко друго има въведено малкия.. глутен, пшеница, жълтък, сирене, кисело мляко, спанак.. сол не съм слагала. Да се притеснявам ли за белтъка Flushed той изяде две хапки, но все пак...
И съвети как да вечеряме без да му даваме от нашата храна, защото той като види някой да яде и иска да пробва. През деня аз ям докато спи, но вечер с ММ няма как да го чакаме да заспи... Иначе на пюретата не е фен и го кърмя, но като види друг да яде и става много настоятелен Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 415
На 10 месеца записах децата на кухня-изрично ми отбелязаха, че застройват с цяло яйце. Проблем не е имало. Цяло яйце аз им дадох след 12я месец. А относно вашата вечеря - ами просто не му давайте след като не е подходяща за него, все ще намериш начин как... за да не трепериш после ще му стане ли нещо или не, опитвайте да се сдържате Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 21:33 от Tolly

# 416
За две хапки не мисля, че има проблем.
Ако толкова ви притеснява, просто следващия път си направете баница само с жълтъци или за вечеря използвайте продукти, които давате на детето.

# 417
Аз давам сиренце, банан нещо да се залъже.. от нашата храна не давам.

# 418
Кикаир,  пускай малката звб и си решавай проблема с пюретата.  И без това каката ще я захрани по някое време с "неподходяща"  храна за възрастта.  От опит на приятелки с породени ти споделям.  А моте 2 годишни близнаци  вече захранват всичко живо и неживо -  мен,  баща им,  бабите си,  котките,  кокошките,  едни чавки на балкона... За куклите и плюшките да споделям ли? През ден са в пералнята.  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 419
Манго кога може да се даде

Общи условия

Активация на акаунт