Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 134
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
A cпaнaк c кaртофи (кaртофите вече ca въведени) могa ли дa предложa кaто един от първите зеленчуци? Ние cме нa 6 меcецa и половинa, и зaхрaвaм вече три cедмици, бaвничко

# 541
  • София
Спанак не бих въвела преди 10 месец и като първи зеленчук.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 23:20 от Ева на третия етаж

# 542
Момичета вчера въведох жълтък на 7 месеца сме днес бебето ми бебе цялата в ситни пъпки звънях на педиатърката и каза най-вероятно е от жълтъка ,някой имал ли е такъв проблем и как сте се справили?

# 543
  • Варна
Спанак не бих въвела преди 10 месец и като първи зеленчук.
Спанакът е един от продуктите, които събират най-много нитрати. Не е подходящ за начало на захранването.

# 544
Относно жълтъка, ние сме на 10м и вчера дадох за първи път. Препоръката на педиатъра беше, че бебетата с много светла кожа често при ранно въвеждане, дават алергична реакция, а ние сме много белички и затова отложих, въпреки че нямаме фамилна обремененост.

# 545
Milinka 12 ще се наложи да поизчакаш още преди да го предложиш пак. Това, че сега е имало реакция не означава, че цял живот ще има алергия към жълтък. Моят син се обриваше от чушка и не я давах с месеци. На 2-3 пъти се случваше да има чушка в пюрето (микс), което съм купувала и винаги имаше лек обрив. После мина на млечна кухня, в която има чушка в почти всичките яденета. И само първият път имаше лек помен от обрив по гърдичките. От тогава не е имало проблем. Мисля, че и ти ако поизчакаш някой месец може да няма проблем след това. Посъветвай се с педиатърката, разбира се. Аз само споделям моя опит.

# 546
А какъв зеленчук е добре да се комбинира сладкия картоф? Днес мисля да го въведа. Вчера му давах само тиква, изяде 125гр., онзи ден картоф и пъщарнак, като пъщарнака беше с по-голямо съдържание, но забелязах че трудно се изака, и малко като запек май имаше. Но си хапва с удоволствие пюренцата, маха с ръчички и отваря уста 😊 Обаче не знам как да ги редувам, какви комбинации да давам,или само по един зеленчук. Имам и пюренце с 3 зеленчука - тиквичка, морков и картоф.
Броколито и карфиола реших да ги оставя  за по-нататък.

# 547
A меcото кaк дa зaпочнa дa го въвеждaм, ще използвaм буркaнчетa зa първо време. Кaто зеленчуците ли зaпочвaм c по няколко лъжички? Кaкво количеcтво трябвa дa доcтигнa?

# 548
  • Варна
Момичета, дано не приемете въпроса ми за заяждане, но винаги ми е било интересно защо се дава нишесте на бебетата? Аз сякаш не намирам информация да има нещо полезно в него. Има безглутенови каши, ако е заради липсата на глутен в него. Има каши, които са полезни....просто не разбирам.

# 549
  • София
Trevichka, по тази причина аз не давам. Така е останало от едно време, както много други 🤔

# 550
  • Варна
И аз не давам, но като чета колко масово се дава реших да попитам...да не пропускам нещо Simple Smile

# 551
  • София
Ами не знам, може и да пропускаме нещо 😉 😁

# 552
Това намерих в кулинарен сайт.

Скрит текст:
Ползи от нишестето

Продуктите, които съдържат нишесте са полезни за здравето. Присъствието им в дневното меню е предпоставка за набавяне на енергия и редица полезни вещества като витамини от В-групата, фибри, калций, желязо. Все пак за да се ограничи голямо количество калории, най-добре е ястието да се приготвя с минимални количества мазнина.

Специалистите препоръчват всеки ден да се консумират нишестени продукти, като част от здравословното и балансирано хранене. Смята се, че 30% от храната ни трябва да се състои от нишестени храни.
Предполагам зависи и от вида нишесте - картофено, царевично и т.н.

# 553
  • Варна
Stella Gemella, и аз го четох това, но не е ли достатъчно нишестето, което е част от другите храни, че да се дава концентрирано само то?

# 554
Нямам реална представа. Стана ми интересно и порових. Като цяло не обичам да бъда крайна в храненето нито на детето, нито нашето, затова заклеймявам храни само, когато са доказано вредни.

Общи условия

Активация на акаунт