Захранване - въпроси и отговори - тема 7

• 33 128
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Момичета, бихте ли споделили мнението си по тези 2 въпроса:
1. При въвеждане на зърнени безглутенови храни - могат ли да се използват брашна от тях (от елда, от ориз, царевица например) или флейки, които да се влагат в пюретата или като каши/накиснати? Струва ми се по-бързо за приготвяне, а и имам под ръка вкъщи.
2. Кога могат да се въведат:
- аспержи
- т.нар. супер храни, тип амарант, чиа, киноа и т.н.
- нахут, тиквено семе и коприва (имам брашно от тях)

Не намирам информация по тези въпроси и ще съм благодарна за мнението ви!

Последна редакция: пт, 01 май 2020, 21:54 от Sis22

# 556
На първия въпрос - да.  
На втория:
- аспержите са доста трудно смилаеми за бебешките стомахчета, трябва да са пресни и поради тази причина аз не бих дала под 10 м., дори година.
- киноа може след 7-8 месец, за чиа съм чела много противоположни мнения и реших, че ще предложа по-късно, може би след 2 г., още повече, че има чудесни супер храни, традиционни за нашата кухня - бобови, боровинки, магданоз и т.н.
- нахут пак след 8 м., копривата като спанака и лапада, след  8-10 м.

# 557
Много благодаря!
Горските плодове ги обожаваме вкъщи и ще им дойде реда й на тях в менюто на малката 😁
Магданозът тоже - по мъничко, след 6ти месец?

Още нещо се сетих - кокосово брашно и кокосово масло четох, че след 7м може. Ок ли е?

На първия въпрос - да.  
На втория:
- аспержите са доста трудно смилаеми за бебешките стомахчета, трябва да са пресни и поради тази причина аз не бих дала под 10 м., дори година.
- киноа може след 7-8 месец, за чиа съм чела много противоположни мнения и реших, че ще предложа по-късно, може би след 2 г., още повече, че има чудесни супер храни, традиционни за нашата кухня - бобови, боровинки, магданоз и т.н.
- нахут пак след 8 м., копривата като спанака и лапада, след  8-10 м.

# 558
От горските плодове само боровинки под годинка. За магданоза,  да , след 6 м. Първа подправка може да е. По отношение на кокосовите продукти не мога да кажа със сигурност,  защото дадох доста късно и не съм се колебала, но сигурност ще се включат и други да споделят.

# 559
Още в първото плодово пюре добавих кокосово масло, сурово, студенопресовано-в случая на почти 8 месеца, но просто тогава започнах въвеждането на плодовете.

# 560
Кога смятате за редно захранване с мед 1 годинка ? Някой казват преди 2 години мед,шоколад и плодове с мъх НЕ 🙄

# 561
Аз дадох мед и ягоди на 1 година. Медът не ѝ харесваше, но ягоди ядеше доста. Сега е на 2 години без месец и категорично отказва да опита ягода даже. Явно ги е забравила като вкус. Но съм убедена, че ще прояде пак.
Шоколад е опитвала едва сега, почти на 2. Подчертавам опитвала, а не яла. Не забранявам никакви храни на детето си и държа да го запозная с нещата, които вижда, защо съм се нагледала на деца, криещи се от родителите след време да се тъпчат с шоколади и чипсове. Както и да е, да не отваряме друга тема.

Всеки ще ти каже различно нещо, но истината е, че ако нямате фамилна обремененост с алергии, не пречи след годинката да пробваш. Разбира се, че няма да дадеш целия буркан с мед, а просто ще се пробва с малко количество, което може да е добавено към нещо друго. Тук съм срещала полезни идеи от момичетата за бисквити и други подобни с мед.

# 562
Ягоди малини мед дадох след годинка.
Медът не и допада много, сега понякога и правя чай с мед за закуската.
Киноа дават от кухнята в началото не ядеше но сега и харесва.
На 2 години е.

# 563
Дадох му мед на годинка, а мъхести плодове още от началото. Както се е написало, дава се по малко и постепенно и се следи за реакции. При нас не е имало.
С шоколада ще изчакам колкото мога, не защото е алерген, а поради други причини. Моето и без това е капризно и злояди, остана и шоколад да му давам, съвсем няма да хапне нищо Joy
Чия не съм давала, както и амарант, но ние вкъщи не ги готвим. Киноа му дадох на около 8 месеца, но повръщаше от нея и за това спрях.

# 564
Момичета, грах и царевица м8га ли да давам и замразени, или консерва? ( 11м)
А Био елда (реално без люспи) трябва ли да св накисва предварително?

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 10:38 от _Bella_Mi_

# 565
Могa ли дa дaвaм плод, отделно от кaшaтa, кaто оcновно ядене?

# 566
  • Варна
Не разбрах какво точно питаш. Плодът не може да е основно ядене. Но няма проблем да го даваш отделно от кашата между храненията.

# 567
Защо да не може само плод да се даде за СЗ? Аз редовно давам СЗ само плод или комбинация от плодове /любимата е ябълка със сливи и кокосово масло/. Преди месец някъде въведох КМ и понякога съчетавам плода с него. Вчера СЗ беше банан и КМ, което малчо не изяде, т.е. само един банан.

# 568
От калорийна гледна точка, Майче, плодът не замества основно хранене. Комбинацията с кисело мляко е добра - направи го на смути например като плодово мляко-може да му допадне на детенце така Simple Smile Или към плодовете добави овесени ядки - става вкусно както за закуска, така и за СЗ.

# 569
И моето яде чист плод за СЗ, а често я пропуска направо, но той не е от най- гладните бебета Joy

Общи условия

Активация на акаунт