Идва зима мразовита, всяка плетките заплита! - тема 98

• 50 317
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте отново. Тъкмо завърших първия си проект - шал. Проблемът е, че стана някак си твърд. Тоест не се усуква много лесно и приема странни форми, когато си го сложа. На какво се дължи това? Дали съм плела много стегнато? Или пък материята не е подходяща? Плетох с Nako Spaghetti - 25% вълна и 75% акрил.
Иначе това е резултатът:

# 121
Здравейте отново. Тъкмо завърших първия си проект - шал. Проблемът е, че стана някак си твърд. Тоест не се усуква много лесно и приема странни форми, когато си го сложа. На какво се дължи това? Дали съм плела много стегнато? Или пък материята не е подходяща? Плетох с Nako Spaghetti - 25% вълна и 75% акрил.
Иначе това е резултатът:

Здравейте! Тази прежда е много дебела 60м/100гр . Плетене на една кука по-принцип е по-плътно  и не толково еластично от плетене на игли. Вие какъв номер на кука използвали?

# 122
Използвах номер 8, въпреки, че препоръчаният номер на етикета е 6.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 13:05 от deni_gd

# 123
Използвах номер 8, въпреки, че препоръчаният номер на етикета е 6.
Здравейте! Да плетене на всеки е различно, това е аато почерк всеки има свой. И затова предпочтително се правят мостри да се подбере нужния номер на инструмент. А плюс за шал винаги може леко по рохкаво да се плете отколкото на една жилетка.
Успех!

# 124
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
без да съм най-големия специалист на света да кажа и аз Simple Smile
преждата е дебеличка, плетено е стегнато, но и плетката е от по-плътните - комбинирани трите правят плетивото по-твърдо.
ако беше нещо с наметки (на краче) може би щеше да е по-рехаво и да стои по-меко.
много ми е трудно с обясненията, защото плетенето ми е от баба, а тя си имаше свои термини Simple Smile
такава плетка имам предвид

не съм се отказала да опитам нещо с моята. Simple Smile само да минат празниците.

# 125
Момичета, Светъл празник на празнуващите!
Зная, че по празниците не се плете, но пък могат да се правят планове и аз реших да ви попитам.
Имам рокля Шамони от Ализе Лана Голд, която реших да разплета и да превърна в жилетка.
Нещо от типа на
Мислите ли, че подобен род жилетка трябва да има хастар? Как съшивате частите, за да не се разтеглят при носене? Как прихващате хастара?
Плела съм жилетки на децата, слагала съм и хастар, но преждата беше много по-твърда и стоеше направо като текстил, а не като плетиво. На онези жилетки прихващах хастара на 2-3 места по протежението на шева и стоеше нормално.
Обаче, с Ализе-то ще е зор работата...
Приемам съвети.

# 126
  • на острова на мечтите
Светли великденски празници на всички!
За да не се отпускат плетивата, при готовите жилетки слагат ширити. Погледни някоя готова жилетка от магазин.

# 127
  • Бургас
Майка ми задължително слагаше ширит на раменете и върху него минаваше тигела. На страничните шевове - не. Предполагам,че отстрани трябва да бъде по-еластично зашиването,защото ако се поотпуснат предницата и гърбът, страничният шев да не ги "дърпа".

# 128
Майка ми задължително слагаше ширит на раменете и върху него минаваше тигела. На страничните шевове - не. Предполагам,че отстрани трябва да бъде по-еластично зашиването,защото ако се поотпуснат предницата и гърбът, страничният шев да не ги "дърпа".
Мдааа, оформя се вече картинката в главата ми...
Да разбирам ли, че майка ти е съшивала плетивото на машина? С какъв конец?
Аз съшивам с конец от преждата на ръка с бод "зад игла", като се стремя така да забождам, че да съвпадат шарките.

# 129
Здравейте на всички!
Delia, по-принцип в желетки не се слага подплата, с подплата вече става тип палто (лично мое мнение)
Рокля Шамони също е голяма е не от леките, дали при носене нещо стана с нея?
И обикновено за такива по-тежки изделия се плете по-стегнато и самите шевове правят каркас. Аз използвам или «матрасный шов» (не знам на български) или с помоща на една кука, но трябва да намерите баланс зем да не е стегнато ,хем да е еластично, но ако правилно разбрах, може и като вие го правите.
Успех.

# 130

Рокля Шамони също е голяма е не от леките, дали при носене нещо стана с нея?

Тя няма нито един шев, плетена е на обръч. Освен това съм я носила само 1-2 пъти и за това реших да я разплета.

# 131
  • Бургас
Да разбирам ли, че майка ти е съшивала плетивото на машина? С какъв конец?
Да, минаваше всичко на машината. Като се сложи ширита, раменете ще си стоят на местата. Но сега ми идва на ум, че когато се шият панталони, нали тигелът на дупето се прави зиг-заг, за да е еластичен. Мисля, че страничните шевове е по-добре да са на тесен зиг-заг, ,макар че и с прав шев пак може да не се накъса. Все пак, няма да тегли каруца. Шиеше с обикновена машинска макара.
Скрит текст:
Имаше плетачна машина и ходеше при една приятелка в плетачески цех и от нея научи някои важни неща. Например-минаваше преждата най-напред през един калъп парафин, докато я смъкваше от чилето - на кълбета, не переше изплетените части, фиксираше ги по кройката върху чаршаф, една срещу друга, както ще се зашиват, за да няма разминаване.

# 132
Нелка, срещала съм по сайтовете разни памучни  и смес прежди за макраме. Те дали няма да ти свършат работа, защото са оплетени, не са пресукани? Опитай да потърсиш такива при тебе.
https://alexanderyarn.com/?s=%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B … post_type=product

Не съм се заглеждала на живо, защото за гривнички, обеци е по-лесно със синтетика, която се топи.
Има различни дебелини шнурове за макраме. Предполагам, все ще намериш такава, която те устройва.
От синтетичните  има, 05 - 0,8 мм.
https://alexanderyarn.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b0 … c%d0%b5-nm-40-23/ - това дори е по-тънко от твоето - 50гр/333м

Виж и рибарските тирета дали не ти вършат работа. Тази немската ми прилича на такава, малко по-дебела.  Разгледай  на България- К , производители са, правят много видове памучна прежда.
Тирета - https://performanceyarn.bg/produkt-kategoriya/prejdi/pamuchno-tire/
Памучни - https://performanceyarn.bg/produkt-kategoriya/prejdi/pamuk/
Виж тази, като че ли е най-близко до твоята на дебелина - 50гр/150м. и много прилича на вид ( има увеличение) , налични са много цветове.   https://performanceyarn.bg/produkt/cotton-xtra-2/
Тази е с твоята дебелина 50/175, но се виждат фини влакънца и по-слабо пресукване - https://performanceyarn.bg/produkt/cotton-eight/

Можеш да ги питаш на имейл, да им пратиш твоите снимки. Много са отзивчиви. Аз плетох тяхна прежда  чорапи и блуза и имах въпроси, питах ги по телефона. Доволна съм както от съветите им, така и от преждата.

Тиретата са по-стегнато пресукани и нямат такива стърчащи власинки, както памучните прежди за плетене. Много добре се вижда разликата на снимките, които си пуснала - https://bg-mam.ma/p/1173777/40522891
Според мен, ако си вземеш  и по-тънка, можеш и на 2, 3 ката. Търси "памучно тире", "рибарско тире", " памучно кроше", не зная как е на немски.
http://prejdiikonci.eu/catalog/242_category.html

Плела съм блуза и от стара памучна прежда на Велбъжд Кюстендил, също няма власинки и не прави фитилчета при носене. Мисля, че още произвеждат памучни прежди.

Абе българските производители пак си произвеждат по-добри прежди, отколкото калпавия турски внос, който е масово по магазините за прежди. Зареждат с нискокачествени прежди, а тук им надуват цените, слагат някакви омайващи описания, за да хванат рибоците с тях...  Рядко се намира по-качествена прежда по магазините.

ПС Ти плетеш ли ги, или ги шиеш тези неща?

--------------------------------------

deni_gd,  плела съм от тази прежда шал, но на 2 ката, на китките на ръцете. Става рехав и многооо хубав.

armeria, разкажи повече как ги е правила майка ти. какъв е този парафинов калъп , как ги е минавала през него, защо? Може би леко е парафинирала преждата, да не се закача на иглите на машината? А като е фиксирала на чаршаф, после как е зашивала? Моля, те обясни по-подробно, че не мога да си го представя.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 15:42 от Diorela

# 133
  • Бургас
Към плетачната машина имаше една въртележка, / нещо от този вид https://www.alo.bg/6093155 /,на която се надяваше гранчето. На масата се закрепваше една машинка ръчна, за навиване на кълбета.https://alexanderyarn.com/produkt/%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B … 1%82%D0%B0-yw-00/
От този тип.Кълбото се навива много красиво,но важното е, че когато се започва плетенето, се започва от вътрешния край. / И сега, като плета на ръка, изтеглям вътрешния край и така гранчето  не се мятка и си стои кротко /  Та, с дясната ръка върти машинката за кълбото, а в лявата държи парафина и придържа преждата да се допира до него. Наистина е било с цел, преждата да минава леко на машината. Същата работа може да свърши и най-обикновена свещ.
За фиксирането на частите на чаршаф, няма нищо сложно, може би аз не съм го обяснила добре.Двете предници набождаше заедно лице с лице и ги прикрепяше към чаршафа за гладене така, че да спази точно кройката. Гърбът, сгънат през средата, набоден по краищата, и той биваше набоден тук-там към чаршафа, но двете ръкавни извивки ги поставяше  точно една срещу друга. После гладеше леко през влажна кърпа, освобождаваше парчетата и ги тропосваше едно за друго, и ги минаваше на машината
Скрит текст:
Преди няколко години си купих от Алиекспрес машинка за навиване на кълбета за 20-25 лв. А относно парафина, се сетих че в тема за гоблени някой препоръчваше в определен случай конец да се прекара през една специална кутийка с восък, която се продава в чужбина, а друг спомена че използва за целта парче пчелен восък.

# 134
armeria, благодаря за обяснението. Бубинните прежди са обработени да не се закачат. А както каза, свещ е най-удобно, има ги навсякъде, също продават и пчелен восък на парчета, но не зная как се пере после от тях. Може би преждата няма да бухва след пране.

Общи условия

Активация на акаунт