Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Осиновяване

 • 9 503
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 634
Омъжена съм за финландец и жиея постоянно във Финландия. Мислили сме да се преместим да живеем в България, но поради много причини това мислене май ще си остане непостижима мечта.

Имаме едно дете на 3 години и вече година се опитваме да му подарим братче или сестриче, без никакъв резултат. И така започнах да мисля, че може би осиновяване на сираче би било единственния изход от нашето положение.

Бих искала да получа каквато и да е информация за процеса на осиновяване от полу- чужденци на дете от България. Ако някой може да коментира и да помогне (или просто да ми каже, че съм луда), моля заповядайте!

С благодарност и уважение

Гери

# 1
 • Мнения: 920
Не съм много наясно...но приятелка на майка ми (също женена за чужденец) си осинови вече две хлапета...мисля обаче че за да е по-бърза процедурата идваше сама и ги осиновяваше сама. Ако не се лъжа по новия закон едно дете трябва да е отказано от три БГ семейства за да може да се осинови от чужденци. За смесен брак вероятно това не важи.

# 2
 • Мнения: 3 634
Цитат на: Tia
Ако не се лъжа по новия закон едно дете трябва да е отказано от три БГ семейства за да може да се осинови от чужденци. За смесен брак вероятно това не важи.


Да! И аз го чух това за отказ от 3 БГ семейства преди да може да се осинови от чужденци. Но нима те биха сметнали мен за чужденка? Макар и да съм тук вече 11 години, все още си имам българския паспорт и гражданство.

Само да знаех от къде трябва да се започне с всичко... и да мога да го навия този мой мъж, че ще е прекрасно ако можем да дадем дом на някое българче...

# 3
 • Мнения: 920
Не...теб не биха разбира се. Точно за това ти казвам че има нещо около процедурата по осиновяването, което става по-лесно ако дойдеш само ти да подписваш документите а не двамата. Чесно казано не съм много наясно... така че да не те объркам нещо...
А твоят татко Финландец какво мисли за това?

# 4
 • Мнения: 3 634
Ами тати Финчо хич не ще и да чуе... ама дано свикне с мисълта...
Аз само един път съм му споменала за осиновяване. Той тогава каза едно твърдо НЕ и седна да играе на компютъра... Ще трябва да го пообработя малко де... и той е такъв инат, че може и нищо да не стане от цялата работа... Но така или иначе, интересувам се от осиновяване и това си е!

# 5
Виж сега- ти не си чуженка, но честно казано ако искаш да си осиновиш дете което не е от малцинството, ще ти е много трудно.Доколкото зная и тук магическата дума е "връзки".Има един такъв момент- много жени след като осиновят, вземат че забременяват.Та гледаъ да не се озовеш с 3 деца накрая!!!!Но ти си още толкова млада...имаш време да опитваш.

# 6
Ще напиша подробна консултация за осиновявянето, но ще е тези дни, защото имам чужденци - осиновители на главата.

# 7
 • Мнения: 3 634
Цитат на: Теодора
Виж сега- ти не си чуженка, но честно казано ако искаш да си осиновиш дете което не е от малцинството, ще ти е много трудно.Доколкото зная и тук магическата дума е "връзки".Има един такъв момент- много жени след като осиновят, вземат че забременяват.Та гледаъ да не се озовеш с 3 деца накрая!!!!Но ти си още толкова млада...имаш време да опитваш.Може и да не съм чужденка, но защо в България тогава ме тритираха като такава? Изхвърляха ме от магазините си защотот съм се преструвала как говоря и съм говорела с голям  Confused:  Confused:  Confused:  акцент и съм се преструвала на българка. Ей такива бяха думите на една интелигентна продавачка.

Това за осиновители които забременяват е вярно, но какво пък ако се и озова с 3 деца? Колкото повече, толкова по- весело. Дори и 4 да имам, ще си ги гледам и обичам всичките.

# 8
Това, което казваш е за съжаление вярно, но има много фактори които са включени и допринасят за това отношение. Ако бях на теб щях да им кажа, че съм чужденка, която говори български- да видиш как щяха променят отношението си:wink: Ни също така можело е да се оплачеш на собственика на магазина...не оставяй подобни лелки да ти развалят отношението към родината. Ти не си чужденка и ще можеш да осиновиш като българка, но се пригитви да даваш много под масата.

# 9
 • Мнения: 3 146
извинявайте за правописните грешки, това е от сканирането

Съгласно измененията на Семейния кодекс на Република България от м. юли 2003г. пълно осиновяване се допуска само между осиновяван и осиновяващ , вписани в регистрите, определени от същия кодекс. Регистърът на децата за пълно осиновяване се води от Регионалната дирекция за социално подпомагане по местонахождението на детското заведение / сиропиталище/, а регистърът на кандидат-осиновителите - от Регионалната дирекция по местоживеене на кандидатите. Във всеки окръжен град в България има Регионална дирекция за социално подпома1ане. Практически всяка Регионална дирекция води от една страна регистър на децата настанени в детските заведения на нейна територия, които могат да бъдат осиновени, а от друга - на кандидат-осиновители, които имат местоживеене на същата територия.
Всеки кандидат-осиновител, който е вписан в регистъра по местоживеене може да подаде молба да бъде вписан във всички или само в някои регистри водени от други дирекции в страната.
Български гражданин, който желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра до дирекция "Социално подпомагане” по постоянния си адрес. Заявлението съдържа: лични данни / име, адрес, ЕГН и т.н./, кратка история на семейството на кандидата, информация ча социалното положение и материалните възможности, мотиви ЗУ осиновяването, изброяване на регионалните дирекции, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано. Към заявлението се прилагат следните документи: документ удостоверяващ, че лицето не е лишено от родителски права, медицинско свидетелство за физическото и психическо здравеве на кандидата, свидетелство за съдимост, документ ,че срещу лицето не е образувано наказателно производство, документи за доходи и имотно състояние, препоръки за лицето, както и за лицата, които живеят с него.
В случай, че кандидатите са съпрузи, документи се прилагат за всеки един от тях, както и удостоверение за сключен граждански брак
В срок до три месеца от подаване на заявлението дирекция "Социално подпомагане'* извършва проучване на кандидата, което включва срещи с кандидат-осиновигеля, посещения в неговия дом, срещи с лицата дали препоръките и срещи с членовите на семейството или лицата с които кандидата съжителства. За резултатите от проучването социалния работник изготвя доклад относно годността на лицето да осинови дете. Въз основа на този доклад се издава разрешение или отказ за вписване в регистъра. Всеки осиновяващ се вписва в регистъра със свой уникален пореден номер.
След вписване в регистъра кандидата може да получи предложение за осиновяване на конкретно дете. Той има право да се срещне с детето и да получи подробна информация за неговото здравословно състояние и произход. Още в заявлението си кандидатът следва да посочи възрастта и пола на желаното дете. В заявлението /което е бланково/ липсва графа етнически произход, но социалните служители засега са склонни да се съобразяват с нежеланието на българите да осиновяват деца от малцинствата. Взема се предвид и готовността или нежеланието да се осинови дете със здравословен проблем.
Процедурата по осиновяване продължава с определяне на кандидата за подходящ осиновител на конкретното дете. Това се прави от Съвета по осиновяване, който се създава към всяка Регионална дирекция.В срок от един месец, след това уведомление кандидатът следва да подаде молба до съда за осиновяване на детето. Ако не подаде молба се счита, че е отказал да осинови детето. Всеки отказ/ изричен или мълчалив/ се вписва в досието на осиновяващия и се взема предвид при следващи постъпки за осиновяване.
В случай, че кандидатът е български гражданин, който има и друго гражданство и живее постоянно в чужбина следва да се снабди със социален доклад от държавата по местоживеене.В него трябва да е отбелязано, че кандидатът отговаря на всички изисквания на законодателството на държавата по местоживеене за да бъде осиновител и че има материални и възпитателни възможности да бъде такъв.

# 10
 • Мнения: 3 634
Благодаря... звучи по- добре отколкото си мислех... Сега обаче следва неизбежния въпрос... Колко струва? Някой да има поне някаква представа?

# 11
Ето тука вече никой няма да то каже....има държавни такси, но те са различни от "пазарната цена".Приготви си около 10 000 долара, ако не са ги обърнали вече в евро.

# 12
Цената е около 5 000 евро.За международните осиновявания варира от 8 000 до 20 000 евро - зависи от държавата и специфичните изисквания на осиновителите.Има хора, които са ужасни - детето трябва да е с руса коса, сини очи и да е от професор и студентка абе все едно си избират краставици на пазара.За финландската мама е наи - добре да осинови като бълг.гражданин и после във Финландия бащата да осинови детето по тамошната прецедура.Така ще се спестят доста време и пари.Но на първо място идеята за осиновяване трябва напълно да се споделя  и от двамата, за да се избегнат бъдещи неразбории в семеините отношения

# 13
 • Мнения: 3 634
Хахаха... а мене ме питаха дали съм циганка защото съм искала да осиновявам от България...

Много ти благодаря за информацията, и също искам да благодаря и на другите.

Има доста за мислене и говорене.

# 14
Имам интересна идея - нашата фондация няма представител за Финландия - не познавам жив финландец както се сещаш.Мислиш ли , че можеш да се заемеш с такава работа?Смятам, че ще си много доволна от заплащането.

Общи условия

Активация на акаунт