"Богатство" на кредит

• 23 218
  • 665
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Аз за "нероден Петко" не заделям. За фонд "за всеки случай", за пътуване, за дома, за подаръци по празници - задължително. Но да седна да заделям предварително по Х пари, защото един ден ще ми се скапе нещо - не намирам за нужно.
Не казвам, че такава стратегия е грешна, напротив. Просто не съм от този тип.

# 421
Ами като има във фонд "всеки случай" то е същото.

# 422
  • В заешката дупка
Разсроченото плащане без оскъпяване въобще не е задължително да се прави понеже нямаш пари, които да отделиш сега. Разсроченото плащане може да е съвсем целансочен избор дори и да  имаш парите. Вече обясних защо от финасова гледна точка това може да е по-изгодният вариант отколкото да дадеш сумата наведнъж веднага.

# 423
Всеки си преценява за себе си. Аз имам сигурен месечен доход, който обаче не е чак за заделяне за нещо сериозно. За мен вариантите кредит или изплащане са оправдани. Номерът е да не се набуташ толкова, че вноските да ти нарушат месечния бюджет.

# 424
Не е въпрос на доходи, а въпрос на мислене.
На мен ми стигат парите и не прибягвам до кредити, защото никога не харча всичко.
Почнеш ли с кредити, няма отърване.
Не виждам полза от разсрочено плащане, ако имам налични пари.

# 425
  • София
Ами като има във фонд "всеки случай" то е същото.

Не, не е същото. Фонд "всеки случай" се пази за заболявания и непредвидени разходи от този род. И го казвам като човек, който се озова в Пирогов с девет пирона в крака една вечер. Затова тия пари не се харчат за телефони, лаптопи, дрехи, обувки, за каквото и да било.
Иначе ако имам налични цялата необходима сума, разбира се, няма да взема стока на изплащане. Но се случва тези пари да не са налични.
Изплатила съм два потребителски кредита до стотинка и съм се "отървала".

# 426
  • Варна
Отърването е въпрос пак на финансова култура. И аз имам зад гърба си потребителски кредити и няколко лизинга. Помежду тях има няколко години без нищо. Сега пак имам лизинг. Както се писа, просто трябва да се прецени вноската да не ти нарушава месечния бюджет. Тогава всичко е наред.

# 427
Ами то всеки иска да извади пари кеш и да купи на момента и да не се занимава с кредити, но понякога няма как да стане.

# 428
Не е въпрос на доходи, а въпрос на мислене.
На мен ми стигат парите и не прибягвам до кредити, защото никога не харча всичко.
Почнеш ли с кредити, няма отърване.
Не виждам полза от разсрочено плащане, ако имам налични пари.
По финансовите въпроси съм изцяло на твоето мнение и имам същото отношение към парите като теб. Но има случаи, в които разсроченото плащане е по-изгодно от плащането наведнъж. Например, в условията на голяма инфлация, докато изплатиш нещото, инфлацията ще е изяла парите, които то струва, т.е. всеки месец ще даваш сума с все по-намаляваща покупателна стойност. В началото на периода и в края му една и съща сума няма да има една и съща покупателна стойност.

# 429
Да, даже в периода на хиперинфлация доста хора спечелиха от кредити. Изплатиха ги бързо.

# 430
  • Буркина Фасо
добре де, изплащащите кредит  уж печелят след като са изплатили кредита след време поради  намаляваща покупателна стойност на парите във времето. даващите кредити също печелят. в това спор няма!
кой е губещ в тая игра?  

# 431
Всички печелят, Бонго, и всички са щастливи! Simple Smile

# 432
Тя сумата е една и съща,но като я платиш наведнъж и край,а иначе я влачиш цяла година като ангажимент.

Ако сумата за такъв кредит е непреодолим и тежък ангажимент, по-добре да не теглиш кредит. Това означава, че живееш от заплата до заплата и всеки лев е разпределен и всичко - и кредит, и заделяне, те натоварват.

Но както писах напред - повечето хора предварително са си разчели възможностите и си обслуждат кредитите.

# 433
На детето ми операцията беше 5-цифрена сума. Ако не я беше поела Здравната каса, със сигурност щяхме да теглим кредит.

# 434
За скъпо лечение е друго.Но за нещо,което струва 1000-2000 лева да нямаш отделени пари за непредвидени разходи и да вземаш кредити е съвсем друго.Ама това е мое мнение,аз съм от старата генерация.

Общи условия

Активация на акаунт