"Богатство" на кредит

• 23 187
  • 665
  •   1
Отговори
# 435
Е, те си вървят по 1000 лева знаеш ли колко лесно. Спокойно ти заминават спестяванията. Един ген в "Геника" да изследваш е 1000 лева. Като изследваш десетина и си заминават 10 хиляди.

# 436
Според мен дребните кредити, които се вземат за покупка на някоя вещ или уред, наистина в повечето случаи са преценени и се изплащат, освен в случай на някакви форсмажорни обстоятелства. Най-страшни според мен са кредитите за бизнес, които обикновено са много повече от 1000-2000 лв., а рискът да не прецениш добре е много голям. Тогава става голямо потъване.

# 437
Според мен дребните кредити, които се вземат за покупка на някоя вещ или уред, наистина в повечето случаи са преценени и се изплащат, освен в случай на някакви форсмажорни обстоятелства.
Имам познато семейство, в което всичко е "добре преценено" и е на изплащане. 3 айфона, лаптоп за 3 хиляди, таблет за над хиляда и каква ли още не техника. Някъде към хиляда лева на месец им се събира да връщат. Те не могат един лев да заделят и се оплакват от години, но в момента, в който свърши един от кредитите взимат друг. Порочен кръг се получава при тях.

# 438
Ами за такива казвам, че е въпрос на мислене.
Те приемат за нормално да имат кредити и не могат без.
Естествено, че нищо не могат да спестят така.
Какво значи добре изчислено?
От заплата до заплата.

# 439
"Богатство" на кредит не е точно да се казва. По-скоро лукс на кредит, по-високо потребление на кредит. Иначе богатството е съвсем друга категория, в която вече говорим за притежаване на капитал плюс труд плюс евентуално територия. А тия неща не се продават лесно. Продават се главно потребителски стоки и евтин лукс.

А иначе хората потребяват на кредит и не спестяват, точно защото парите им не могат да се дадат за други неща. Другите неща все по-рядко се продават, продава се само точно това - да си винаги на нулата, винаги работещ и винаги зависим. Впрочем не знам дали има измъкване и независимост, просто системата вече не работи така. Но с кредити и лъскавини може човек бързо да се закопае.

Иначе по съвременния стандарт, без кредити, живеем много под възможното ниво. Идеята е точно това: да си разтеглиш месечния доход точно да покрива кредитите, с които да си купиш нивото. Тоест - да излезеш на нулата при пълна заетост. Обаче не сме се разтеглили нито за жилище, нито за коли.

Проблемът е, че в съвременния свят има все по-малко общи и свободни неща за правене и все повече нужда да плащаш за всичко, вече и за чист въздух буквално.

# 440
Да точно "лукс на кредит".
Защото те реално не са богати, а задлъжняли.

# 441
Чудно ми е,ако тези хора се разболеят по-сериозно,като нямат спестявания и живеят от заплата до заплата как ще се лекуват?Защото макар и осигурени и с допълнителна здравна осигуровка пак има сериозно доплащане в болниците.

# 442
  • Буркина Фасо
и в болниците отпускат кредит Smiley

# 443
Аз наскоро научих, че денталните клиники имат партньорство за отпускане на кредит за лечение. Интересното е, че именно защото има кредит, могат да си помпат още повече цените.

Кредитът е начин да мотивират хората да бачкат, щото не могат да спрат.

# 444
И там ли?Не съм разбрала,макар,че миналата година ми се наложи да се оперирам,но никой не ми е предлагал кредит,само ми казваха ,,идете да платите това",даже не ме информираха предварително каква ще е цялата сума.

# 445
Чудно ми е,ако тези хора се разболеят по-сериозно,като нямат спестявания и живеят от заплата до заплата как ще се лекуват?Защото макар и осигурени и с допълнителна здравна осигуровка пак има сериозно доплащане в болниците.

По същия начин както останалите българи. Дори да не е разболяване - проверете колко струват брекети за тинейджър, и преценете колко хора могат да извадят веднага сумата, а ако имат две деца - по две. Нагоре Кукумицинка е писала за изследвания - от 6-7 милиона българи, колко мислите, че могат да си позволят описаните разходи, ако им се наложи, плюс разходи за пътуване, отсядане в друг град за операция и т.н.

# 446
  • Буркина Фасо
И там ли?Не съм разбрала,макар,че миналата година ми се наложи да се оперирам,но никой не ми е предлагал кредит,само ми казваха ,,идете да платите това",даже не ме информираха предварително каква ще е цялата сума.
ако беше им казала, че нямаш пари щяха да ти покажат къде ги има Smiley

# 447
Или щяха да ми покажат вратата.

# 448
Те затова разумните хора имат спестявания в т. нар. буферен фонд, за форсмажорни обстоятелства.

# 449
Проблемът е там, че сегашният модел като цяло е да се харчи, да не се държат пари. Та няма лошо да се въртят, ама поне да беше за по-продуктивни неща. Другият проблем е психически, навикът да се чувстваш "лишен", ако нямаш някоя играчка. Впрочем в БГ сме малко алафранга и е срамно свиването, особено в някои аспекти. Голяма част от потреблението на кредит идва и от това "какво ще кажат хората".

Общи условия

Активация на акаунт