"Богатство" на кредит

• 23 220
  • 665
  •   1
Отговори
# 405
Не свърши ли тоя парад?

# 406
Вени,
понякога нещата се натруват.
В друга тема снощи една съвсем нормална, даже приятна за общуване потребителка, писа - внучето болно, дъщерята, мъжът в болница, занулила всички карти, наложил се и заем. Дали, ако се наложи, ще може да посрещне нуждата от нов уред - едва ли. Дали, ако се случи, няма да се намери някоя комшийка да коментира с години "всички у тях болни, те уреди на изплащане купуват" - сигурно така ще стане, да.

Всеки има добри намерения, но не винаги нещата се получават както сме ги мислили.

# 407
Аз ,ако нямам отделени пари ,няма да мога да спя спокойно.
Свикнали сме да отделяме една не много голяма сума за спешни случаи.
Ако пералнята се развали ,да можем да купим друга например

И аз съм така.Ама аз съм от старомодните и изостаналите.

# 408
  • Най-красивата страна
Ема,да съгласна съм с теб,има и такива ситуации.
Нормално е жената да изтегли кредит.

Обаче авторката говори за такива,които теглят кредит ,за да си купят парцали,маратонки,телефони и после ги навират в носа на хората.А след това мърморят как лихварите ги обират и държавата е гадна .
Днес се фръцкат пред теб,а утре ти искат пари на заем,защото не могат да си връщат кредита.

# 409
Вени, затова съм цитирала чий пост коментирам. Авторката отдавна прецени, че е по-добре да намали възмущението и епитетите.

Много е лесно да се коментира "как така не можеш да си купиш пералня, това да не е апартамент", но не показва коментиращия в положителна светлина, както вероятно си е мислил.

# 410
  • В заешката дупка
Връщам се назад, но ще коментирам това.

Ако имате възможност, визирам противниците на кредитите, да купите мебели, автомобил, нещо по-голямо за крупна сума и има възможност сумата да се връща без лихва, бихте ли се престрашили? Или бихте предпочели да платите 20-30 000 неведнъж.
Благодаря на тези, които ще отговсрят.

Чисто икономически разсроченото плащане без оскъпяване обикновено е много по-разумно (ако не разклаща месечния бюджет)  и изгодно от това да се дадат наведнъж парите. Особено ако става дума за повече пари, които не се събират за месец-два-три. По този начин се освобождават ресурси и то доста, които могат да се използват за нещо сега. Да продължават да служат (или част от тях) за буфер при наистина спешни случаи, да се купи нещо друго сега, да се използват за предсрочни погасявания на ипотечни (или други) кредити, за инвестиция.... Изразходвайки парите сега и веднага, човек може да пропусне други финансови и икономичекси ползи. По подробен начин дори и кредит с малка лихва може да се окаже по-изгоден от това да платиш в кеш, стига кешът да се изразходва подходящо.

# 411
@Ели-Мели,

Благодаря!
Не ми бяха ясни "тънките" граници.
Сега някои неща от писаното по темата, добива по-друг аспект.
Онзи ден даваха един младеж, жертва на любовта. Някаква "болна" от рак и болни бъбреци го карала да тегли няколко пъти по 1000 лв, за да и плаща "лечението" и 4-5 месеца по-късно той дължи вече 36 000 лв по тези бързи кредити.. Като се забатачиш става страшно.
Теглил е 20 пъти по 1000 лв, младежът.

# 412
Чисто икономически разсроченото плащане без оскъпяване обикновено е много по-разумно (ако не разклаща месечния бюджет)  и изгодно от това да се дадат наведнъж парите.
чисто практически, такова животно не съществува в галактиката.

# 413
  • София
Чисто икономически разсроченото плащане без оскъпяване обикновено е много по-разумно (ако не разклаща месечния бюджет)  и изгодно от това да се дадат наведнъж парите.
чисто практически, такова животно не съществува в галактиката.

Зависи. Аз изплащам моя лаптоп без оскъпяване - на етикета пише Х пари и аз ще платя Х без стотинка отгоре, само че в рамките на 12 месеца, а не 12 минути.
Тук, разбира се, можем да изпаднем в разсъждения как въпросният лаптоп (телефон, таблет, автомобил) след 12 месеца вече ще е по-евтин, защото на пазара вече има по-нов. Но това не е точно оскъпяване, защото и на момента в кеш да си купиш нещо, пак ще е така.
И, да, за дребни неща и особено дребна техника е по-добре да избереш изплащане. Не виждам причина през година да се чудиш как да събереш пари за нов телефон.

# 414
  • В заешката дупка
Това, че някой не знае, че има разсрочено плащане без оскъпяване, не означава, че “такова животно няма”.

Купеният сега лаптоп след 12 месеца може да е по-евтин, но ти не го купуваш след 12 месеца, а сега. В същото време не плащаш цялата сума сега, а я разсрочваш във времето. Няма друга гледна точка тук. Купуваш сега - плащаш обаче разсрочено същата сума.

Последна редакция: ср, 05 фев 2020, 22:53 от ЧеКа

# 415
Тя сумата е една и съща,но като я платиш наведнъж и край,а иначе я влачиш цяла година като ангажимент.

# 416
  • София
Тя сумата е една и съща,но като я платиш наведнъж и край,а иначе я влачиш цяла година като ангажимент.

Аз нямам проблем с това. Преценявам, че това е разход, който мога да поема. На определена дата плащам ток, вода, интернет, преценявам, че това временно влиза в тези сметки и толкова.
А и като ги нямам парите наведнъж? Лаптопът/ телефонът ми "умира" една хубава вечер, а аз съм пред заплата - откъде изкарвам необходимата сума? За мен би било страшен кеф да ми плащат толкова, че каквото и да гръмне - да го заменя веднага, но уви.

# 417
  • В заешката дупка
Именно. Има ситуации, в които това по никакъв начин не е ангажимент. Вече се писа за това в темата.

# 418
Сумата,която изплащате всеки месец,си я заделяйте като спестяване и така винаги ще имате резерв за каквото ви потрябва.

# 419
Всичко е въпрос на преценка. Когато имаш постоянен доход изплащането е добър вариант. Можеш вместо едно да си купиш пет неща, които да изплащаш, а не да чакаш да ги купуваш едно по едно. За мен такъв вариант не съществува, защото доходът ми е различен всеки месец и не виждам защо да си оскъпявам нещо с кредит, когато имам парите да го купя. Когато имам пак - купувам нещо друго. Въпрос на доходи.

Общи условия

Активация на акаунт