"Богатство" на кредит

• 23 134
  • 665
  •   1
Отговори
# 525
Да бе, първокласници в частно училище, че да било качествено образованието... Нищо, че и децата на експертките, които не харчат толкова за видимото, получават качественото си начално образование в държавно училище.

# 526
Не, по-скоро се чудя защо достигналите да кажем европейски заплати не тръгват първо да търсят качество в образование и други невидими неща, а скачат веднага на видима консумация.

# 527
И то не на комфорт вкъщи, а на коли.

# 528
И какво толкова по-качествено образование ще получат в първи клас, ако са в частно училище?

# 529
Интересни са хората, които вярват, че имат достатъчно  акъл да пресмятат какво и как за съвсем чужди и уж далечни им панички. Какъв диоптър носите, че виждате всички, ама абсолютно всички подробности, че успявате и калкулациите да направите?

# 530
Публикувах по грешка.
Но така и така трупнах мнение, в Богат татко, Беден татко са разгледани и двата варианта - плащаш първо всичко и живееш с каквото остане, или си държиш сметките до крайния срок за да разполагаш с парите и да си "нащрек". Няма верен отговор, но аз определено не обичам да предплащам каквото и да било.
Напротив, има верен отговор. Зависи от какво и как ти идват доходите.
Омарят ме наемни работници на щат с твърда заплата, които плащат ама точно в последната минута на деня на падежа, 'щото то не се знае' или можело за друго да ползват парите. Какво не се знае и за какво можеш да използваш ежемесечните си 1000 лв? Ще инвестираш 400 в криптовалута и ще чакаш да скочи тройно ли? Подобно мислене е изключително сбъркано.
Има смисъл да отлагаш до падежа единствено ако въртиш парите. А въртиш парите, когато имаш бизнес, не когато работиш за шеф.

# 531
Радвам се, че повечето хора разбраха за какво е темата Simple Smile Да, няма лошо да теглиш кредит. Дори и за обеци, които са 800лв.. Но, всеки път като се срещнем, случайно, „небрежно” да се подхвърля колко ти струва гердана, колко ти струва чантата, колко си богат...Аз се старая да не общувам с тях, ама налага се понякога..
Аз, в интерес на истината, не познавам такива хора (та даже нито един такъв не познавам), които да парадират с вещи, за да изглеждат богати.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 21:05 от Uncommon

# 532
Имах ОК кк на ОББ, дето може само да теглиш от банкомат на ОББ, без ПОС разплащания. С ръка на сърцето признавам, че кк не е за мен, нямам дисциплината, нямам и нуждата. Животът ми е по-спокоен като знам, че нямам тоя борч всеки месец.

# 533
.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 22:07 от Анонимен

# 534
  • София
Публикувах по грешка.
Но така и така трупнах мнение, в Богат татко, Беден татко са разгледани и двата варианта - плащаш първо всичко и живееш с каквото остане, или си държиш сметките до крайния срок за да разполагаш с парите и да си "нащрек". Няма верен отговор, но аз определено не обичам да предплащам каквото и да било.
Напротив, има верен отговор. Зависи от какво и как ти идват доходите.
Омарят ме наемни работници на щат с твърда заплата, които плащат ама точно в последната минута на деня на падежа, 'щото то не се знае' или можело за друго да ползват парите. Какво не се знае и за какво можеш да използваш ежемесечните си 1000 лв? Ще инвестираш 400 в криптовалута и ще чакаш да скочи тройно ли? Подобно мислене е изключително сбъркано.
Има смисъл да отлагаш до падежа единствено ако въртиш парите. А въртиш парите, когато имаш бизнес, не когато работиш за шеф.
Ако разпределяш 1000 лева състоящи се от аванс и заплата, трябва много да го мислиш кога какво да се плати. Играла съм го този филм, за щастие приключи. Но от един момент нататък, тоест от едни приходи нататък имаш варианти да ги "завъртиш" и се налага просто, иначе се обезценяват и по-добре да си ги дал за кръчми отколкото за нищо.
Имаше едни хора навремето, изгорели с депозити в Дупнишката каса. Един човечец помня, вайкаше се че цял живот се стискал и "една лимонада не съм пил", и накрая нищо.
Плюс това едно е да си платиш сметката за нещо си като излезе, друго е да предплатиш за година. Защо по дяволите? Ми ако не съм доволна от тази кабелна тв/мобилен оператор/все тая какво? Те са си взели парите, бОли ги че аз имам проблем. Работихме с много доставчици и изпълнители тази есен и отрязах няколко, които искаха 100% аванс. Само на едни се съгласих, уж голяма фирма реномирана, още не могат да си оправят бакиите вече 6 месеца. Не им пука просто, взели са си парите.
Ти си плащай когато решиш, но и другите хора има е все някакъв опит.

# 535
И аз плащах за година и хич не я мислех кабелната, имаха и отстъпка, но вече няма.
Не разбирам хората, които плащат данъците в края на годината. Аз гледам веднага да ги махна, не толкова за 5-те % отстъпка.

# 536
Можеха да си купят по-голям апартамент за парите, които връщат, но на кой ще го показват този апартамент. Сега всички дружно спят в една стая - мама, татко и двама първокласници.
А защо спят в една стая? Нали живеят в двустаен. Нормално е родителите да спят в хола, а децата в спалнята.
Това е въпрос, на който не мога да ти отговоря, а и не искам повече да навлизам в подробности.

# 537
Няма такова нещо като хипотетично завъртане, няма и някакъв момент, след който е избор дали да въртиш, или не. Или въртиш парите, или не го правиш. Работя цял живот на аванс+заплата, знам кога са ми разходите и заделям парите като ми влязат в джоба, тъй че плащането на 2 части не е оправдание. Досега не съм видяла заплатаджия с велики планове за въртене и инвестиция да е успял наистина нещо да завърти, освен с билет от 3 лв да спечели 20, с които пък да купи още билети. Ама телефона пак го плаща на последно число, когато не само, че не е успял да е на печалба (защото няма от какво да спечели), ами съвсем си е ошушкал парите. Неговото въртене на пари е да не плаща твърдия разход сега, за да има сега повече пари за цигари. И като дойде 5ти за кк, 10ти за тока, 20ти за телефона - ох, тия бирници са лоши, не ми стигат парите.
Тоя филм и съм го гледала, и лично съм участвала (без обаче да плюя бирниците). Проблемът не е само в ниската заплата.

# 538
Вижте в нови.Поредната без спестявания,с няколко деца,с разболял се мъж и "дайте ми" Като нямаш пари роди едно дете,защо раждаш четири?Такива не ги съжалявам,съжалявам децата за безотговорните им родители.
Поради тази причина човек не трябва да живее ден за ден и трябва да търси начин да добива нови умения, с които да е конкурентен на пазара. Винаги този с по-висока квалификация и опит, с нахалство дори ще те издуха  зад борда.
Затова и аз сега не мисля дори да си взема котка, а какво остава за дете . Първо трябва да се погрижа за себе си,защото няма кой друг. Аз ако не мога да осигуря финансова стабилност и спокойствие на себе си ,няма да мога и за детето си един ден.
На мъж не мога да разчитам, защото са ми ясни какви са.

# 539
С кредит може да се излъжеш, че даден стандарт вече ти е в нивото, а то не е.
Това, между другото, е абсолютно вярно.
На мен принципът ми е - ако не мога да го купя с половин заплата кеш, не е за мен.
Телефонът ми е евтин смартфон, обаче с лизинг към плана за 2 години по 6 лв. Що такава глупост ли? Щото нямах парите на момента, а ми трябваше нов телефон. На лизинг мога да взема флагмани, но нямам нужда от тях - стига ми да подкара браузър, вайбър, месинджър и фейсбук. А фейсбука, заедно с месинджъра даже ги затрих преди 3 месеца. За какво ми е флагман, освен за фукане?

Общи условия

Активация на акаунт