Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №4

• 37 029
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ние обмисляме лятната занималня на "Заедно в час". Хората са много съвестни, но ми е едно свито, свито на сърцето... Горе-долу по същите причини като в поста на valeriq.k. Притеснението ми е най-вече, че заниманията са на закрито и че никога не знаеш дали другите семейства наистина спазват мерките. А и да спазваш, пак не е пълна гаранцията, че няма да се заразиш.

Може би моето питане е по-скоро пускате ли децата си в момента на организирани занимания на закрито?

# 556
  • София
И двете ми деца ходят всяка вечер на тренировка на закрито. Пет дни в седмицата, няма как да ги спра, те и не искат.

# 557
Нашият лагер ще е в планината, в малко градче.Децата ще са в хотел и външната му част.Ще се разхождат на открито - музеи и т.н.

# 558
Може ли да ми кажете с какво ниво на езика се излиза в момента /випуск 2020/2021/ от езиковите гимназии по първи и втори език и с какво ниво се предвижда да излязат бъдещите осмокласници през 2025 според настоящите програми?

# 559
  • Майничка
В2 е заложено като база.

# 560
Здравейте! Дъщеря ми ще бъде 8-ми клас и мисля да я запиша в ПГО ,,Книгиня Мария Луиза''. Имате ли някакво мнение за тази гимназия и ако знаете нещо за нея?

# 561
Аз искам да ги пусна на лагер, ММ е някакъв маниак, никъде не ги пуска. Добре, че ходи в командировки 1 път седмично, да си починем от неговите маниашки начини за предпазване. Излизаме до парка, площадката, разходка по центъра. И после всички мълчат като партизани. 😃

# 562
В2 е заложено като база.
Наистина ли е толкова ниско....Очаквах, че поне С1 за първи език, а за втори В. Явно се променят нещата и в езиковите гимназии с годините.

# 563
Това е просто изискуемият минимум. Няма поставена горна граница. За втория език е В 1.1.

# 564
Не се ли залага максимум в програмата? Така звучи много подвеждащо с изискуем минимум. Дано да гонят повече от минимума.

# 565
  • Майничка
Ако детето има интерес, освен самостоятелна работа (не говоря за школи и уроци), има допълнителни програми за работа с таланти, занимания по интереси и т.н.
B1 обикновено е ключовата граматическата и лексикална база, В2 - лексикално-конструктивната такава, за която се приема, че е достатъчна за автономност при общуването в чуждоезикова среда.
Разликата м/у В2 и С1 е главно в практиката и способността за обработка и предаване на информация, които умения не е задължително да дойдат от изучаването на "чистия" език, а могат да се "набавят" и от други изучавани предмети и само да се "облекат" в езика.
Т.е., ако си се научил да анализираш и синтезираш текст на родния си език, няма да ти е трудно да усвоиш конструкцията и средствата при аналогична задача на чуждия. За някого обаче тези умения си остават мисия невъзможна, респективно няма как да бъдат достигнати и на чужд език.

# 566
... и да допълня според мен - от изключителна важност е практикуването на езика. Четене, говорене и т.н. В противен случай за година-две-три ще се забрави езика.

# 567
Чета, че учебната година ще започне присъствено. Не е ли рано да излизат с решение МОН?

# 568
  • София
Рано е, но карат на принципа  - по-добре нещо, отколкото неяснота. Винаги могат да променят решението, но поне дотогава хората ще имат някаква идея, която дори да се окаже грешна, ще ги е успокоило за известно време.

# 569
  • Върху лъчите на Слънцето.
При положение, че работят ДГ, дискотеки (в които си представям как се танцува блус с дистанция Grinning), басейни, всеки влиза и излиза от страната както си иска, всеки прави каквото си ще... е смешно да децата да учат дистанционно! А след часовете да се събират в парка, мола, киното и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт