Православието като начин на живот - 8

• 46 207
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Аз споделям подобен проблем но изпадам в друг грях. По стечение на обстоятелствата в младите ми години преминах през много тежки моменти. И травми, и мъка, и болести, и грехове натрупах.
Сега е сравнително спокоен период.
Признавам си има страх в мен. Вярата ми не е така силна, както бих искала.

# 631
Здравейте, искам да споделя един проблем и да ви помоля за съвет. Дори по време на еднодневните пости в сряда и в петък, не мога да издържа в пост до края на деня, защото следобедите много рязко ми пада кръвното (а може би и кръвната захар) и имам показатели 83/50. Обзема ме страх, че ще припадна и бързам да хапна шоколад (в който си има мляко), а по този начин се нарушава поста. А, за съжаление, имам стомашен проблем с киселини от много храни, сред които и плодове, така че не мога да наваксам захар чрез плод. Моля за съвет.

# 632
Zoraya2222, може да вемеш лъжица мед или чай с мед.
И от бананите ли получаваш киселини?
Ако нямаш проблем с бананите, определено са добро решение.

# 633
  • София
А да смучеш обикновени бонбони или бучка захар, обикновени бисквити? Бисквитите "орео" също са само с растителни мазнини. Ако се касае за нещо по-натурално и здравословно може би не пресни, а сушени плодове - стафиди, фурми, смокини. Те са доста сладки и с по-малко количество ще вдига захарта евентуално. Вероятно има и някакви веган шоколади, то в днешно време какви ли неща няма. Помисли и за хранителни добавки някакви. На мен например от мед ми излизат киселини. Пробвай на теб какво ти помага. И глъдка кафенце за кръвното.

В общи линии ако ти е много зле физически облекчаваш поста, както се казва и с позволението на свещеник. Но предполагам ни питаш за алтернатива.
Бих те посъветвала стъпка по стъпка. Първо със заместители на шоколада, защото организмът ти явно на това е свикнал. После нещо друго, но за кратки периоди. Но ако никак не става и ти е зле, говориш със свещеника как да адаптирате поста.

# 634
Пост във фейсбук.

# 635
Zoraya2222, може да вемеш лъжица мед или чай с мед.
И от бананите ли получаваш киселини?
Ако нямаш проблем с бананите, определено са добро решение.
Мили Ралица, Горгонзола и Миа Рулана,

Много ви благодаря за бързите отговори и добронамерени съвети. Да, ще опитам това, което ме съветвате. Ще хапвам банани, заместители на шоколад и за всеки случай ще се посъветвам и със свещеник и той да каже според своя духовен опит какво още може да се направи. Иначе днес една презвитера, с която имах шанса да поговоря ми каза, че й се струва, че дяволът се опитва да ми попречи да постя и от него ми пада рязко кръвното и захарта. Честно казано и аз мисля, че има нещо такова, защото защо само в постните дни ми се случва, като аз така или иначе от месеци ям почти напълно постно, заради стомашните проблеми. А и в книгата на игумен Ефрем Виноградов също пише, че бесовете имат силата да ни докарват дори физически смущения и, опазил Бог, тежки болести. Дори сънливостта можела да е тяхно дело.

# 636
Сушени плодове, халва, локум. Разни такива неща имам в чантата, особено тези единично опаковани.

# 637

И вече са казали халва, стафиди.

# 638
Иначе днес една презвитера, с която имах шанса да поговоря ми каза, че й се струва, че дяволът се опитва да ми попречи да постя…
Я не се излагай! Здравето на човека преди всичко. Като не можеш да постиш, съкрати дните. Православните пости са много изтощителни и дълги. Карай ден за ден. Когато успееш, успееш. Когато не успееш, да даде Бог дълъг живот, ще пробваш пак и така.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 22:39 от Mia Rulana

# 639
  • София
Щом е така както казваш и шом други дни прживяваш и без шоколад, какво друо ти остава освен молитва.
Има го понякога и този момент - мисълта за храна, не мога без нея, ще се побъркам точно за тази храна. Самия факт, че когато толкова ти призлява за шоколад си решила да отделиш 5 мин., за да се помолиш да спреш да имаш нужда от този шоколад вече си е постижение. И дори да не успееш си отложила - в сряда с 5 мин., в петък с 10 и така. А заместителите също понякога служат точно за справяне с психологическата бариера.
Аз като виден лакомник, често си мисля, че в днешни дни поста ми трябва да си го разпередля на дневна парична дажба Joy Ха да имам 1лв. на ден за храна пък да видим 1 авокадо ли ще избера или 1 сух хляб. Представи си, че си от хората, които нямат пари за този шоколад - ниско кръвно, ниска захар, киселини, няма значение, ти си останала без пукната стотинка за шоколад. Как ще се справиш? Ще ти е зле, ще плачеш и ще молиш Господ да ти помогне.

# 640
Зори не се притеснявай, сигурна съм, че ще намериш решение.
Аз също имам проблеми със стомаха, но съм намерила какво работи за мен. От над тридесет години съм вегетарианка и мога да кажа, че това само ми носи ползи.
Ако много те притеснява как се случват при теб нещата, усамоти се за половин час или за колкото имаш възможност и се помоли както ти си знаеш, както ти го правиш. Веднага ще получиш знак как да подходиш и разрешиш проблема.

# 641
  • София
...
Много ви благодаря за бързите отговори и добронамерени съвети. Да, ще опитам това, което ме съветвате.
Скрит текст:
Ще хапвам банани, заместители на шоколад и за всеки случай ще се посъветвам и със свещеник и той да каже според своя духовен опит какво още може да се направи. Иначе днес една презвитера, с която имах шанса да поговоря ми каза, че й се струва, че дяволът се опитва да ми попречи да постя и от него ми пада рязко кръвното и захарта. Честно казано и аз мисля, че има нещо такова, защото защо само в постните дни ми се случва, като аз така или иначе от месеци ям почти напълно постно, заради стомашните проблеми. А и в книгата на игумен Ефрем Виноградов също пише, че бесовете имат силата да ни докарват дори физически смущения и, опазил Бог, тежки болести. Дори сънливостта можела да е тяхно дело.
Първо ще отидете на гастроентеролог, ендокринолог и какъвто е необходим друг медицински специалит, които ще изследват здравословното ви състояние, ще определят диагнозата и ще ви определят те или ще ви пратят при медицински диетолог, който ще определи менюто ви.

Сред това ще отидете при изповедника си, ще го запонаете подробно със ситуацията си (моя дори се чу и с лекарите за да уточни подробности, щото пък се оказа, че съм имал ограничения за консумирането на някои сурови зеленчуци) и той ще ви благослови как точно да спазвате постите. При мен например се увеличиха молитвите, ограничиха се някои мои любими действия, предложи ми да правя дарения според възможностите ми и т.н. да не ги изреждам, те са най-различни. Поставиха се изисквания без строг пост (с изключение на велики петък, но и тогава пак е доста специален) и търсене на варианти за увеличаване на протеините и съответно спазване на специален хранителен режим и т.н. и т.н. Даже след срещата с изповедника се видях отново с гастроентеролога и за в постите ми изписа антиацидни лекарства (всъщност аз тях ги пих само първите дни и после не се наложи, но поне ги имам предвид).

Когато изпаднах в хипергиклемична криза преди две години точно два дена преди страстната седмица, ми бяха забранени всякакви пости (не само от ендокринолога, ами и от самия изповедник), защото първо постъпих в болница, а след това минах на много интересен хранителен режим на хранене през два часа на малки порции, които се състояха повече от протеини и много ограничени въглехидрати. Тогава за пръв път бях на среднощната Възскресенска литургия без да взема причастие. Преди това изповедника ме благослови да се излекувам изцяло, после да постя една седмица (демек пропуснатата страстна седмица) да се изповядвам и да взема причастие. При мен това се случи в неделята на светите Мироносци. Бог не ме остави и в тази криза и ни позволи да намерим решение!

Поста не е само определен хранителен режим и това сме го споделяли тук няколко пъти

Когато вярвате в Бог, дявола нищо не може да направи и твърденията на уважаемата презвитера даже ме изненадаха. Бог ви е поставил някакво изпитание, за да ви провери и ви е дал избор как да го преодолеете, а вие като разумен човек никога няма да си позволявате лукса да пропилявате здравето си, което ви е дадено от Бог, защото това означава, че живеете против неговата воля!

Малко дълъг ми стана поста, ама ще се реванширам като не пиша известно време. Апропо има тук е идна хубава тема за рецепти за православните пости, вижте дали няма да намерите някои подходящи рецепти за вас.

# 642
...
Много ви благодаря за бързите отговори и добронамерени съвети. Да, ще опитам това, което ме съветвате.
Скрит текст:
Ще хапвам банани, заместители на шоколад и за всеки случай ще се посъветвам и със свещеник и той да каже според своя духовен опит какво още може да се направи. Иначе днес една презвитера, с която имах шанса да поговоря ми каза, че й се струва, че дяволът се опитва да ми попречи да постя и от него ми пада рязко кръвното и захарта. Честно казано и аз мисля, че има нещо такова, защото защо само в постните дни ми се случва, като аз така или иначе от месеци ям почти напълно постно, заради стомашните проблеми. А и в книгата на игумен Ефрем Виноградов също пише, че бесовете имат силата да ни докарват дори физически смущения и, опазил Бог, тежки болести. Дори сънливостта можела да е тяхно дело.
Първо ще отидете на гастроентеролог, ендокринолог и какъвто е необходим друг медицински специалит, които ще изследват здравословното ви състояние, ще определят диагнозата и ще ви определят те или ще ви пратят при медицински диетолог, който ще определи менюто ви.

ДО ДЯДО ХАДЖИЯ: Здравейте и много ви благодаря за подробния отговор, пълен с ценни съвети как да преодолея този неприятен здравословен проблем. Всъщност аз ходих няколко пъти на гастроентеролози и всеки път нулево внимание, не ми преглеждат с внимание досегашните изследвания и само ме увещават да си направя гастроскопия. Истината е, че имам бодежи между гърдите след ядене на мляко и месо, слава Богу риба мога да ям, имам непоносимост към кокоши яйца, но мога да ям пъдпъдъчи, ям от зеленчуците само зелени чушки и моркови, домати засега не ми понасят, печена тиква, плодове не мога, освен малко банан. Общо взето карам най-вече на въглехидрати, но това едва ли е полезно. Хляб, ориз, картофи. Та искам да ви попитам на вас правиха ли ви гастроскопия, за да установят точна диагноза или по описаните от вас симптоми назначиха лекарства антиацидни + диета с протеини? И, ако не ви притеснявам, моля да ме насочите към определен гастроентеролог, от който сте останали доволен и не ви е "претупал" набързо без внимание. Всъщност аз подозирам, че ми се е получило възпаление или нараняване на стомашната лигавица вследствие на моето пушене и пиене на кафе, за които пороци сега взимам мерки и мисля известно време да изчакам да видя дали ще се оправя и ако не - тогава пак да ходя по лекари.
Моля за отговор.
Багодаря.

# 643
Първо ще отидете на гастроентеролог, ендокринолог и какъвто е необходим друг медицински специалист… Подкрепям.

Сред това ще отидете при изповедника си… Подкрепям с две ръце.

Когато вярвате в Бог, дявола нищо не може да направи… Точно така трябва да се разсъждава.

# 644
Първо ще отидете на гастроентеролог, ендокринолог и какъвто е необходим друг медицински специалист… Подкрепям.

Сред това ще отидете при изповедника си… Подкрепям с две ръце.

Когато вярвате в Бог, дявола нищо не може да направи… Точно така трябва да се разсъждава.

Не мога да се съглася с твърдението, че когато вярваме в Бог дявола нищо не може да ни направи. Купете си книжката с житието на свети Антоний Велики - един от стълбовете на християнството подобен на Василий Велики. Нима ние с вас можем да се сравняваме с тези велики подвижници и свети мъже по вяра в Господа и въпреки горящата в тях права вяра и усилия да живеят свято по Бога, по божие допущение дяволът така е тормозил свети Антоний Велики - пребил го е до смърт на гробище, после му праща страшни видения на изчадия, после го дърпа физически, докато светецът се труди телесно, за да го уплаши и смути. Това ваше твърдение, че не бива да се пазим от дявола е просто незнание. Ако отделяте време на житията на светиите и тяхното предание в поучения и съвети, няма да се самозаблуждавате за ваше успокоение и леност. Съжалявам, ако обиждам някого, но е точно така. И ако сте в що-годе приятен и наглед почти безпроблемен период от живота си, по-скоро се вглъбете да видите какво в душите ви не е наред и работете, кайте се, изповядвайте се и се причастявайте често, за да не ви изгонят от рая ангелите после с думите: Ти получи хубавото на земята. Какво търсиш тук сега? Ако всичко ви е наред и дяволът ви е оставил, по-скоро мислете, че нищо не е наред в духовно отношение, отколкото да се възгордявате. По-скоро живеете както е на дявола угодно и затова изобщо не ви закача или просто го прави неусетно за вас. Едва ли всичко би ви било супер, ако живеете по Бога, както е Нему угодно. Защото в рая се влиза "през тесните врата".

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 09:01 от Zoraya2222

Общи условия

Активация на акаунт