Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 578
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 965
Ние тук сме подготвени психически, не сме паникосани, както много хора твърдят. Но другите, които си шляпаха с ушички, ще я създадат тази ситуация.

# 10 966
От няколко места чувам как някой познава вече заразени и просто никой не го казва... и какво от това ???

Ако този вирус се разпростанява толкова бързо, нима някой е вярвал искрено че ще ни подмине? Понеже мерките ни за сигурност са топ и сме много специални, та и вируса няма да дойде при нас ? Grinning

Вирус като вирус, какво толкова. Не се ли четат статистики? Или се гледат новините само до думичката "смърт" и после изключват мозъците и циклят само над това. Вече не гледам новините, само чета статистиките и гледам статиите - леле колко разлика има. Новините всяват паника и смут - целенасочено или не, така е.

Ако не се тръбеше в новините нямаше и да има пника. Щяхме да вдигаме температура, да си пием парацетамола и да продължаваме да си живее спокойно.

Ама който иска да си стои заложник, знаете ли какво беше спокойно в събота в Джъмбо Grinning Леле, никога до сега не съм успявала да напазарувам там толкова лесно. Ми и в някои супермаркети е мирно и не се буташ с никой... кеф.

Само ме дразни че паниката на някои хора, ще лиши дечица от лекарства... не можеш да купиш всичко, не знаеш какво ще ти потрябва, а хората ги изкупуват и сигурно изобщо няма да им потрябват (дано не потрябват ама..).

# 10 967
Слушах новините. "До момента няма заразен". Това по БТВ.

# 10 968
  • София
Хора, не се панирайте. Simple Smile
Няма как да го няма вируса у нас, просто не се изследва достатъчно. Пазим лична хигиена, пием витамини, ядем плодове, спим нормален сън и толкоз. Над 95% от заболелите се оправят все пак.

# 10 969
Учител от школа, която посещавам в Тайланд, ще пътува за седмица до Германия служебно, след като се върне го поставят под карантина за 14 дни, каза - ще бъда сам, няма да общувам със смейството ми, ще ме изследват  след 15 дни и ако висчко е наред ще се прибера, ще ме изследват  отново след седмица и чак тогава ще се върна да преподавам.
Правителството ще поставя всички тайландски граждани под карантина ако идват от - Италия, Германия, Южна Корея, Япония и Иран.
Не разбрах само къде ще изолират, учителят каза само че няма да си е в къщи.

Малко ми бяга логиката, защото туристи от тези държави не е забранено да влизат в страната.
Само им визмат данни и мерят температура на летището засега.

Училищата са затворени от два дни, всичко се дезинфекцира, не знам с какво, но раницата на детенеце което виждам всеки ден беше цялата бяла и дрехите му бяха бели, това онзи ден, днес изобщо не беше на училище.
Във висчки магазини и молове на входовте и до каси за плащане има алкохолни гелове.
В аптеките обаче няма, маски М3 намерих трудно, (3,50-4,00 лв за брой) обикновени има 12 броя купих за 200 бата около 10 лева)

Каква стана тя тайландците се пазят от европейците...

В мола, там където зоната за хранене вече 2-3  пъти виждма да махат всичко, маси, столове, чинии дезинфекцират и не работят този ден.
Има много хора с маски, но не всички.
Това виждам, като мерки.
И брошури раздаваха днес от онези със симптомите и още едни как да се мият ръцете, по колко време и Т.н.

Говоря с местни какво мислят за вируса, спокойни са, министърът казал, че няма са се разпространи, че вземали висчки мерки,  всички вярват, че много високите температури (34 гр беше днес по обяд) ще му пречат. Надявам се наистина да е така, макар че в последните статии не се пише за такава връзка...

Децата излизат в лятна ваканция след средата на март тук, което също ще ограничи контакти и разпространение.

Като чета за дядото, изхвърленот метрото, заради кашлица, ме втриса. Моята като е с пристъп така буха, че сигурно ще ни скочат на бой.. Или най- малкото ще ни избягват,  като прокажени...

# 10 970
Може ли линк за щама в Италия? Не статия моля, ами нещо сериозно. Благодаря.

Имам една теория, че май тук в Европа и Иран, нещо нещата се развиват много по бързо от Китай. Иран 550 човека излекувани, Италия 160, а Южна Корея само 27?

# 10 971
Втори случай на коронавирус в офисите на ЕС в Брюксел.

UPDATE: Second case of coronavirus found at EU offices in Brussels, according to AFP

# 10 972
  • София
Във Франция вече има инструкции с отговор на въпроса бистрен тук от сутринта – кой ще гледа децата при затворени училища. Родителите подават молба към работодателя да работят дистанционно, когато това е възможно, т.е. един от двамата трябва да получи разрешение за това. Ако работата и на двамата не позволява, и в случай на самотен родител, чиято работа не позволява, се полага отпуск по болест. Всичко минава през някаква правителствена платформа и се отнася за учениците под 16 години в затворени училища.

# 10 973
При първия смъртен случай и последващите (не дай боже) не искам да съм на мястото на it's just the flu bro агитката. Не тази на обикновените хора, а на нон-стоп гастролиращите по телевизията професори, доценти и т.н. които са се втурнали да "успокояват" народа. Както вече казах, подкопаното доверие в такъв критичен момент може да нанесе много големи щети.

А какво да направят ? Те с успокоение успяха да свършат лекарства и по някои магазини определени храни, пък камоли ако започнат да тръбят колко е сериозно ( не че вярва, че е де). Най - глупавото нещо в такива ситуации е да се всява паника. Ако болницитие са добре заредени и лекарите подготвени, тогава защо трябва да се всява смут?

# 10 974
От щаба обявиха че няма случаи на коронавируса у нас, но пропуснах началото. Излезли ли са резултатите на сем. с италинските гости или не.

# 10 975
  • София
Роналд, харесват ми постовете на Тесла, а и видях, че е фен и за това го питах. Знам, че и ти си фен и твоите мнения по въпроса също чета с интерес. Няма смисъл да се караме за глупости. Wink
Според мен европейското няма да се отложи, защото е през Юни и защото по мои изчисления (па макар и лаишки) от месец Май очаквам драстичен спад на новите случаи в сравнение с Февруари-Април, а и тогава ще е много по-топло. Може и да не са казали официално учените, че топлото време не влияе, но от обща култура и елементарни познания, то този тип вируси не виреят много, много на топло. Не че слънцето ей така ще затрие вируса като с магическа пръчка. А и винаги може да се отложи с няколко месеца (или Юли или за Октомври, по-скоро второто). По-обезпокоително е какво правим с домашните първенства, с ШЛ, с баражите и с тениса (клей турнирите в Европа, които започват от Април). Simple Smile

# 10 976
  • София
https://nextstrain.org/ncov?m=div&p=full
Линкът с развитието на вируса

# 10 977
  • София
От щаба обявиха че няма случаи на коронавируса у нас, но пропуснах началото. Излезли ли са резултатите на сем. с италинските гости или не.
Няма резултати за семейството, втори японец и трима наши лекари, били на симпозиум в Испания.

# 10 978
  • София
Нещо интересно, извинявам се, ако е постнато:
https://bnr.bg/post/101236204/20-turisti-ot-singapur-pod-karanti … av-veliko-tarnovo

20 туристи от Сингапур ще останат 14 дни под карантина в 4-звезден хотел във Велико Търново.

Това са разпорежданията на здравните власти спрямо хората, които тази сутрин са преминали през граничния пункт Дунав мост.

Туристите, които са от рисков район, са планирали да посетят обекти в България, но след като тази сутрин са преминали през границата, към тях са приложени превантивни мерки заради коронавируса:

"Попълват се анкетите, които са ни изпратени от министерството, термометрират се. Здрави са всичките, нищо им няма, но във Велико Търново трябва да са под карантина 14 дни".

Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова и допълни, че наблюдаваните граждани под карантина в областта вече са повече от 30 и се търси съдействието на полицията и общинските власти за тяхното наблюдение.

Действително, Сингапур е със 110 случая, доста по-малко от Италия и други европейски държави, където не ги оставят под карантина, вероятно регионът се води рисков, което...... пак е странно - за мен регионът - италия-германия-франция е не по-малко рисков към момента...

EDIT: няма да ги задържат под карантина:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/rzi-veliko-tarnovo-nyamame-singap … sti-pod-karantina

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 17:22 от Ronald

# 10 979
Скрит текст:
Според мен народът ще изтрещи при първия смъртен случай. Но представете си какво би станало по магазините, ако се обяви някъде карантина и хората бъдат пуснати само да си напазаруват. В Италия чакаха спокойно на опашки, но тук може и смъртни случаи да има. Аз наблюдавам такива брутални скандали за дреболии по улиците, представям си за нещо сериозно какво ще стане.
Затова си купете основни продукти за всеки случай, а ако не се наложи - ще си ги изядете.
И ти не давай такива препоръки, че то от подобни "за всеки случай", именно за всеки случай сега няма и маски, и дезинфектанти, и Тамифлу, и Нурофен...и още кой знае какво. От утре и храните ще се изкупят.
Скрит текст:
Недейте хора, при една психоза и стрес се отключват още куп други заболявания, които може да са в пъти по-опасни, не си причинявайте сами нещо, което може и да не ви се случи, та вие за "всеки случай" ще се гътнете от стрес, а не от корона. Не към горния потребител, по принцип говоря. Не е задължително да има смъртен случай, така както е и напълно възможно досега вече да има смъртен случай от усложнение от коронавирус, но просто да не е "хванат".
Това е повече от разумен съвет вместо човек да ходи всеки ден до магазина за порцийки. Пазар за седмица напред не е нито паника, нито психоза.

Да питам, у нас как гарантираме, че с препоръката за домашна карантина се спазва? Ако е имало такава информация, съжалявам, но съм я пропуснала. Изцяло на доброволен принцип ли е, или има някакви санкции за неспазване?
Никак.

Общи условия

Активация на акаунт