Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 179
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 655
А като статистика от този вирус и обикновен грип, какъв процент хора умират? Възраст?

# 11 656
Искам да попитам смятате ли Испания за рискова страна? Едно момиче ще ходи в Барселона този месец на екскурзия,а е учителка в детска градина.

За мен всички са рискови.
За рисковите после може да ги сложат под карантина. Това момиче дали ще се сети да си вземе 14 дни болничен после

# 11 657
Цитат
Казва, че тази карантина е абсолютно неефективна, от летището с такси до автогарата, от автогарата с автобус до тук, от нашата автогара отново с такси до дома ѝ....ако евентуално е заразена, тя го е разнесла само за часове на още камара народ, за каква карантина говорим? Семейството ѝ работи, всички всеки ден са на работа и навън сред хора, тя в дома си не живее в скафандър все пак. Някак не са измислени нещата с карантината, то аз и не виждам как по друг начин може да се случат,
То наистина няма как по друг начин да се случат нещата, но аз имам силно подозрение че този вирус не е чак толкова силно заразен, вече доста фактори говорят за това, особено по отношение на хората които не кихат и кашлят (безсимптомните не кихат и не кашлят и не разнасят толкова много вируса). Така че мисля че ако карантината се спазва ще се окаже доста ефективна мярка, защото пътниците в автобуса, таксиджията и т.нат. няма да се заразят освен ако не се целуват с дамата. Simple Smile Вече когато евентуално даден болен развие симптомите и започне да киха кашля тогава почва активното разпространение, това ми говорят цифрите. Каквито и мерки да се взимат ако тази вирус беше толкова заразен заболелите в световен план щяха да са много повече, всъщност мерките се взимат заради високата смъртност а не заради висока заразност (такава просто няма, дори от кораба са се заразили много малко хора, сега се оказва че имало грешка и били под 700 от колко хиляди бяха, което говори за ниска заразяемост, а условията са били перфектни, ограничено пространство, затверена среда, общи помещения, пълни предимно с възрастни хора, с по слаби имунни с-ми и т.нат) Данните от кораба трябва да се гледат внимателно, защото показват пълната картина на този вирус, ниска заряемост. Всъщност не заразяемостта а смъртността е проблема с този вирус и затова са мерките по държави (и не само заради нея а че процента хора с тежки усложнения е висок и това натоварва здравните с-ми при допускане на голяма епидемия). А данните от кораба какви са, половината болни всъщност са безсимптомни (и то с висока средна възраст), при по младите гаранция че сигурно са 2/3-ти а може и повече.

Затова днес Тръмп казва че смъртността е 1%, той гледа официалните данни в които е 3.4% и ги дели на повече от 2, даже на 3, заради данните от кораба с половината безсимптомни, ако трябва да бъдем екзактни смъртността не е 1 а е около 1,5 - 2% (но това са подробности) защото не е правилно да се раздели 3.4% от официалните данни на 2 или на 3 заради  безсимптомните от кораба, а трябва да се раздели 5% колкото ще достигне смъртността когато всички приключат заболяването на 2 или на 3. Но това са подробности. Големият проблем че от кораба ние имаме ясна картина какъв е делът на по възрастните безсимпомни болни върху голяма група такива изложени на вируса, но нямаме пълна картина какъв е този дял при по младите защото там младите бяха доста по малко като представителна извадка, но със сигурност техният дял е по голям. Защото те поначало карат по леко заболяването.

Но определено смъртността, а не заряемостта, е по големият проблем с този вирус, той има заряемост според мен сходна с грипа, но има много по висока смъртност и това е проблема, както и високият дял болни с усложнения, критични и т.н., и затова са мерките по държави и т.н.

# 11 658
А като статистика от този вирус и обикновен грип, какъв процент хора умират? Възраст?
Има статистика, но не е правилна, сравняват се миналогодишни ябълки с млади тримесечни круши. Ммм, мандаринки.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 18:31 от Less

# 11 659
Англия съобщава за 25 нови случая, общо 115.

UPDATE: England reports 25 new cases of coronavirus, taking UK total to 115

# 11 660
Искам да попитам смятате ли Испания за рискова страна? Едно момиче ще ходи в Барселона този месец на екскурзия,а е учителка в детска градина.

За рисковите после може да ги сложат под карантина. Това момиче дали ще се сети да си вземе 14 дни болничен после

Ей това нещо не мога да го разбера и приема, значи при все че се знае, че е опасно да се пътува, да се събира с хора, ще се ходи по екскурзии???? И на всичко отгоре и болничен??? Сега разбирам да е по работа и да няма накъде, ама за мен е безотговорно поведение.

# 11 661
Ако е вярно, че като смъртност са 2% и най вече възрастни и болни хора, хора защо е тази паника?

# 11 662
Ако е вярно, че като смъртност са 2% и най вече възрастни и болни хора, хора защо е тази паника?
Първо, защото не е 2%. Втората част на въпроса ти даже няма да я коментирам.

# 11 663

Може би защото не всички сме социопати?

# 11 664

Аз лично не съм притеснена, заради себе си, а заради родителите си, които имат заболявания.
В някои възрастови групи смъртността е над 18%.

# 11 665
  • София
Скрит текст:

Ей това нещо не мога да го разбера и приема, значи при все че се знае, че е опасно да се пътува, да се събира с хора, ще се ходи по екскурзии???? И на всичко отгоре и болничен??? Сега разбирам да е по работа и да няма накъде, ама за мен е безотговорно поведение.
To oсновно заради ей такива не мислещи, които обикалят да си равяват красотите стана такава пандемия. Лошото е, че покрай такива се заразяват и здраво мислещи, които са си стояли на д-то. Ама на някои им е по-важно да си направят кефа, пък че имо вирус голяма работа?! Дисциплината им е на -1000.

# 11 666
Цитат
Ако е вярно, че като смъртност са 2% и най вече възрастни и болни хора, хора защо е тази паника
Защото това е страшно много, смъртност в рамките на 1 до 2% е нещо страшно не преувеличвам никак. При грипа се оценява на 0,05 до 0,1% нещо съвсем различно.

# 11 667
Да се включа по темата.Следя нещата от самото начало,т.к. съм пряко засегната-съпругът ми работи в китайска фирма,всеки ден е с китайци(т.е.само с 1 ,защото другите така и не дойдоха откакто стана тази случка).За мен малко се преекспонираха нещата.Сестра ми живее в Лондо-там доказано си имат заразени,но я няма истерията,която тук отвсякъде ни залива последните дни.Децата ходят на училище, а нашите пак са ваканция и съм просто възмутена-кога ще го наваксат този материал(знам че е грипна ,и че има доста болни,но ми се струва че има и много умишлено спрени от училище с превантивна цел)?!Отделно подкрепям Сирената, че основно възрастни хора си отиват от този вирус.Аз родители нямам,но и да имах майка
щеше да е на 54,татко-на 69-горе -долу сравнително млади,но имам свекър и свекърва и мила баба на 76,които много обичам,обаче ако им е писано да си идат ще си идат независимо дали от ко вид 19 или нещо друго.Ето вчера нелепо загина един млад и прав 25-годишен приятел-еми случват се такива неща.И синът ми беше болен преди 3 седмици,и то доста,като на 3-4 ден температурата стана 39 и два дни с нищо не искаше да падне под 37,5-така никога не го бях виждала,но се оправи детето и което е по-важно не ми лепна нищо,а обикновено и аз се разболявам след него.Та да вземат да се успокоят малко нещата.И по-страшни неща е имало, а в бъдеще ще има още повече,но ще се справим.Просто трябва да се запази спокойствие.Не искам никой да засягам,но трябва малко по-полека да я караме,и без това живота ни не е лек като цяло на нас българите...
Не знам какво да кажа направо, но ще пробвам.
За мен е по-важно да имам здрави деца, а не навреме взет материал.
И да ви кажа само- детето ми се роди с аномалия, която изключително рядко се появява при момичета. Отстраниха я. Но за мен вече думата "рядко" не съществува щом става въпрос за деца.
И моля ви, между паника и разумна предпазливост все пак има разлика!

# 11 668
  • София
Да се включа по темата.Следя нещата от самото начало,т.к. съм пряко засегната-съпругът ми работи в китайска фирма,всеки ден е с китайци(т.е.само с 1 ,защото другите така и не дойдоха откакто стана тази случка).За мен малко се преекспонираха нещата.Сестра ми живее в Лондо-там доказано си имат заразени,но я няма истерията,която тук отвсякъде ни залива последните дни.Децата ходят на училище, а нашите пак са ваканция и съм просто възмутена-кога ще го наваксат този материал(знам че е грипна ,и че има доста болни,но ми се струва че има и много умишлено спрени от училище с превантивна цел)?!Отделно подкрепям Сирената, че основно възрастни хора си отиват от този вирус.Аз родители нямам,но и да имах майка
щеше да е на 54,татко-на 69-горе -долу сравнително млади,но имам свекър и свекърва и мила баба на 76,които много обичам,обаче ако им е писано да си идат ще си идат независимо дали от ко вид 19 или нещо друго.Ето вчера нелепо загина един млад и прав 25-годишен приятел-еми случват се такива неща.И синът ми беше болен преди 3 седмици,и то доста,като на 3-4 ден температурата стана 39 и два дни с нищо не искаше да падне под 37,5-така никога не го бях виждала,но се оправи детето и което е по-важно не ми лепна нищо,а обикновено и аз се разболявам след него.Та да вземат да се успокоят малко нещата.И по-страшни неща е имало, а в бъдеще ще има още повече,но ще се справим.Просто трябва да се запази спокойствие.Не искам никой да засягам,но трябва малко по-полека да я караме,и без това живота ни не е лек като цяло на нас българите...

По-спокойно го давай. Нито ти си безсмъртна, нито детето ти. Няма особено значение какъв материал ще изтърве - без друго някой ден все от нещо ще умре. Няма за какво да се бори чак толкова. На теб от смъртта не ти пука, та за едно училище си се закахърила!

За мен лично всеки миг с родителите ми, абсолютно всеки, е безценен. Комуто не му се живее... не е длъжен.

# 11 669
  • София
И един да е всъщност според изследванията, и да е just a bad flu за младите, е just a plague за тия над 60- затова е тази паника.

Общи условия

Активация на акаунт