Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 211
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 14 430
За да съм в тон с последните истерии в темата: Ще се молим за Рорик, който сигурно си е попълнил документите, че ако се разболее от коронавирус не иска да го обдишват.

# 14 431
четох вече за една трансплантация в Китай, вече може да са и повече.

# 14 432
Как ви се струват цифрите: от 64 000 приключили случая, оздравелите са 61 000, починалите - малко над 3 000.

Ужасяващо. При такава смъртност от 4.7% ако се разболее само половината от населението на България, жертвите биха били над 150 хиляди души. И това е в най-добрия случай при ненатоварена здравна система, иначе жертвите скачат още нагоре. Просто грип. Ето така ми се струва. И явно не само на мен, защото в целия свят взимат сериозни мерки.

# 14 433
  • Варна
Половината население на България???

# 14 434
Rorik Вие сте навлезли в страшен сериал? Вирусът още се изучава, а Вие разбрахте след 5г, какво ще стане? Айде да пускате в тази тема вече някакви сигурни неща, не да си измисляме. Аз имам дете на 2г и половина и ако Ви послушам, ще изпадна в нечувана депресия, знаете ли? Помислихте ли за това, преди да си съчинявате? Дайте някаква смислена статия, която да потвърди думите Ви, на някой достоверен източник? Като ще приказвате някакви страхотии, поне дайте някакви сведения...

Лили не говорех за теб, а за точно хора като госпожата, които дрънкат някакви небивалици, прочетени някъде, преведени на гугъл и преразказани във възможно най-лошият вариянт. За хората, които непрекъснато повтарят, че хората с хронични проблеми и възрастните, едва ли не ги отписват от този свят. Да има 3% смъртност, да висока е, но има и 97%, които оживяват. Мисля че и на мен ми е време да чета, преди да съм стигнала до кабинета на психолога.

# 14 435
Нашата 75-годишна жена спокойно може да е хванала вируса и в болницата, след като е отишла там да си лекува пневмонията.
И да, много хора може и да сме били заразени и да не узнаем никога. Несериозно е да се обсъжда % смъртност, след като вирусът можел да се установи само при болни и изследванията са рядкост.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 22:26 от Judy

# 14 436
Къде има 50% заразени, че и при нас да стане така?

# 14 437
Изчисляват, че ще зарази между 40 и 70 % от населението.

# 14 438
Не видях някой да е сложил тук превода на италианския лекар от линка
Слагам го, за който иска да чете
Поразена съм, а спорите за деца 7 и 12 клас за изпити.Ами другите ученици от 1 до 12 клас, да ги набутаме да се заразят и после семействата ли, да изживеят този ад. Толкова маловажно е пред живота и здравето. Всичко друго се оправя-кредите, храна, всичко...само да оцелеем си мисля.

Скрит текст:
Случаите се умножават, до 15-20 хоспитализации на ден, по една и съща причина. Резултатите от тампоните идват един след друг: положителен, положителен, положителен. Изведнъж спешното отделение се срива. Издадени са аварийни разпоредби: необходима е помощ в спешното отделение. Бърза среща, за да научите как да използвате EHR в спешното отделение и няколко минути по-късно вече съм долу, до воините на бойния фронт. Екранът на компютъра с главното оплакване е винаги един и същ: треска и дихателни затруднения, треска и кашлица, дихателна недостатъчност и т.н. ... Изпити, рентгенология винаги със същото изречение: двустранна интерстициална пневмония. Всички трябва да бъдат хоспитализирани. Някои вече трябва да бъдат интубирани и отива в интензивното отделение. За други обаче е късно. ICU е пълен и когато ICU са пълни, се създават още. Всеки вентилатор е като злато: използват се онези в операционните, които сега са преустановили неотложната си дейност и ИЛИ се превръщат в ICU, което не е съществувало преди. Струва ми се невероятно или поне мога да говоря за Humanitas Gavazzeni (където работя) как е възможно да се създаде за толкова кратко време разгръщане и преструктуриране на ресурси, така фино проектирани, за да се подготвят за бедствие на това величина. И всяка реорганизация на легла, отделения, персонал, работни смени и задачи непрекъснато се преглежда ден след ден, за да се опита да даде всичко и дори повече. Онези отделения, които преди изглеждаха като призраци, сега са наситени, готови да се опитат да дадат най-доброто от себе си за болните, но изтощени. Персоналът е изтощен. Видях умора на лица, които не знаеха какво представлява въпреки вече изтощителните натоварвания, които имаха. Виждал съм хора все още да спират от времето, в което са спирали вече, за извънреден труд, който сега беше обичайно. Видях солидарност от всички нас, които никога не успяха да отидат при нашите интернистки колеги, за да попитат „какво мога да направя за вас сега?“ или "оставете това признание за мен, аз ще се погрижа за него." Лекарите, които движат леглата и прехвърлят пациенти, които прилагат терапии вместо медицински сестри. Медсестри със сълзи на очи, защото не сме в състояние да спасим всички и жизнените признаци на няколко пациенти едновременно разкриват вече белязана съдба. Няма повече смени, графици.

Социалният живот е спрян за нас. Разделям се няколко месеца и ви уверявам, че винаги съм правил всичко възможно постоянно да виждам сина си дори в деня след нощна смяна, без да спим и да отлагам съня, докато не съм без него, но почти 2 седмици доброволно не съм виждал нито сина си, нито членовете на моето семейство от страх да не ги заразя и от своя страна да заразя възрастна баба или роднини с други здравословни проблеми. Доволен съм от няколко снимки на сина ми, че гледам между сълзи и няколко видео разговори. Така че и вие трябва да сте търпеливи, не можете да ходите на театър, музеи или фитнес. Опитайте да се смилите над безбройните възрастни хора, които бихте могли да изтребите. Не е ваша вина, знам, но от онези, които ви го поставят в главата, че преувеличавате и дори това свидетелство може да изглежда просто преувеличение за онези, които са далеч от епидемията, но моля ви, изслушайте ни, опитайте се да напуснете къщата само на незаменими неща. Не ходете масово да правите акции в супермаркетите: това е най-лошото, защото се концентрирате и рискът от контакти със заразени хора, които не знаят, че са заразени. Можете да отидете там без бързане. Може би ако имате нормална маска (дори и тези, които се използват за извършване на определени ръчни работи), сложете я. Не търсете ffp2 или ffp3. Тези трябва да ни служат и ние започваме да се борим да ги намерим. Досега трябваше да оптимизираме тяхното използване само при определени обстоятелства, както препоръча наскоро СЗО с оглед на почти повсеместното им намаляване. О да, благодарение на недостига на определени защитни устройства, много колеги и аз със сигурност сме изложени въпреки всички други средства за защита, които имаме. Някои от нас вече са се заразили въпреки протоколите. Някои заразени колеги също имат заразени роднини, а някои от членовете на техните семейства вече се борят между живота и смъртта. Ние сме там, където вашите страхове могат да ви накарат да останете настрана. Опитайте се да останете далеч.

Кажете на членовете на семейството си, които са в напреднала възраст или с други заболявания, да стоят на закрито. Донесете му хранителните продукти, моля. Нямаме алтернатива. Това е наша работа. Всъщност това, което правя в наши дни, всъщност не е работата, с която съм свикнал, но така или иначе го правя и ще ми хареса, стига да отговаря на същите принципи: опитайте се да накарате някои болни да се чувстват по-добре и да се излекуват, или дори просто облекчете страданието и болката на онези, които за съжаление не могат да се излекуват. Не изразходвам много думи за хората, които ни определят герои в наши дни и които до вчера бяха готови да ни обидят и да ни докладват. И двамата ще се върнат на обида и ще съобщят веднага щом всичко свърши. Хората забравят всичко бързо. И ние дори не сме герои в наши дни. Това е наша работа. Рискувахме нещо лошо всеки ден преди: когато сложихме ръце в пълен с някого корем “ кръв, която дори не знаем дали имат ХИВ или хепатит С; когато го правим, въпреки че знаем, че имат ХИВ или хепатит С; когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » дори не знаят дали имат ХИВ или хепатит С; когато го правим, въпреки че знаем, че имат ХИВ или хепатит С; когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » дори не знаят дали имат ХИВ или хепатит С; когато го правим, въпреки че знаем, че имат ХИВ или хепатит С; когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » когато го правим, въпреки че знаем, че имат ХИВ или хепатит С; когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » когато го правим, въпреки че знаем, че имат ХИВ или хепатит С; когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » когато се придържаме по време на операция на пациент с ХИВ и приемаме лекарствата, които ни карат да повръщаме през целия ден цял месец. Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » Когато четем с мъка резултатите от кръвните тестове след случайна игла с надежда да не бъде заразена. Ние просто печелим прехраната си с нещо, което ни дава емоции. Няма значение дали са красиви или грозни, просто ги отвеждаме у дома. В крайна сметка ние се опитваме само да направим полезни за всички. Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. » Сега обаче се опитайте да го направите и ние: с нашите действия влияем върху живота и смъртта на няколко десетки души. Ти с твоите, още много. Моля, споделете и споделете съобщението. Трябва да разпространим думата, за да предотвратим случващото се тук да се случи в цяла Италия. »

# 14 439
  • София
Разбирате ли че не става въпрос за ОЗДРАВЕЛИ. ?
Няма такова понятие . Както ти казва и лекарят поразяват се белите дробове. Безвъзвратно и то от бактериите които чакат в горните части на белия дроб .
Как смяташ  след 5 години детето ти като започва да се задъхва и  и му се замайва главата от недостиг на кислород , дали ще може да ходи даже?

Решението е трансплантация на бял дроб . А донор? От ония дни българите събраха пари   за трансплантация на бял дроб  и една майка плака от радост . А такива деца колко ли ще са? Това са двама инвалиди в едно семейство ако  сте съвместими .И колко пари? Кой да ти ги даде . Значи от Китай до тук вируса дойде за месец , някой тук ми приказва за след 3 месеца и сичко ще е добре . Не лично към цитата а към всички  "оптимисти"
Акъл имате ли в главите си ?

Човече, ходи се лекувай, ти не си наред. Не може всеки дебилизъм, преминал през нечия глава, да се плясва писмено. Само за сведение, преживяла съм 4 двустранни пневмонии и една плеврална пневмония в детството си. Не съм белодробен инвалид, нямам дихателни проблеми, не са ми присаждали бял дроб!, а са минали 30 години оттогава.

# 14 440

Ако не се взимат мерки и толкова могат да станат, че дори и повече, този вирус е с точно такъв потенциал. И не вирусът няма да се спре от само себе си, ако ние не положим сериозни усилия да го спрем. Аз разбирам оптимизъм, но това вече няма общо с реалното и възможното.

# 14 441
Всеки да си преценява риска. Аз се дразня за нехайството на хората единствено защото здравната и пенсионната ни система са на солидарен принцип. Болнични не съм взимала от раждането на децата си. Както и детски надбавки. Една купчина пари съм платила за осигуровки, а опра ли до лекар ходя на частно и пак си плащам. Така че съм в правото си да се дразня, че държавата всеки месец взима едни пари от джоба ми, за да ги дава на някакви безхаберници, за които пневмонията не била проблем, то нищо не се знаело, можело да няма усложнения, ама ако има какво толкова, ще минем и един ТЕЛК, пак няма да сме валат. Понякога им завиждам на американците за здравната система. Всеки да си плаща за гяволъка, пък тогава да видим дали ще е нехаен за здравето си.

# 14 442
Мангали били..да мрът ,а?
Какви сте хора вие?🤢🤢🤢
Абе ти добре ли си изобщо. Що за имбецилно предположение. Имах предвид, че са мизерници, непредпазливи и празноглави. Целуват се и се прегръщат за щяло и нещяло. Никога не съм им пожелавала това, което им се случва. Дори на китайците не бих го пожелала, въпреки, че съм  безподобна коткарка и също така обожавам и кучета и  съм без думи по отношение на хранителните им пристрастия.
 А тук някой главанак като коментира , че било ясно защо Турция, Албания и Косово, били пощадени, намеквайки за липсата на хигиена. Имам впечатления и отАлбания и от Турция и хигиената им е доста над нашата...

# 14 443
"Китайците произвеждат какви ли не боклуци, но, естествено, точно вирусът ще им се получи качествен.

# 14 444
Абе нямало. Имат и те, ами не го откриват. За Турция даже не знам, дали искат да го обявят изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт