Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 655
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 455
  • София
При цитокинната буря молекули, наречени цитокини (някои биохимици ги определят като вид хормон) нахлуват в белите дробове като реакция срещу корона- и други респираторни вируси. С тях имунната система се опитва да се пребори с вируса, но с отслабени бели дробове се получава обратният ефект и симптомите се влошават след кратко рязко подобрение. Влошаването стига до тежка пневмония, белодробна недостатъчност и други състояния, които застрашават живота.
Цитокинната буря обаче засяга хора, които са с предварително увредени бели дробове. Оттам идват разкази като "той се подобри, после рязко пак се влоши и даже беше по-зле". Значи преди това е тлеело някакво увреждане и вирусът го е изкарал на бял свят.
Това далеч не значи "най-лошото предстои". Подобна цитокинна атака е изключение, а не правило, само че се ползва за допълнително сплашване. Един вид - и да се подобриш, пак ще се влошиш, спокойно. Поредната схема за психиране на народа - ако само коронавируса не проработи, ще ти дадем и още поводи. Влошава се, минава ти, още повече се влошава, няма пълно минаване, ще си увреден до живот, повтаря, потретва - все трикчета, да те държат на кукичката на истерията. Че току-виж осъзнаеш, че може и да не умреш...

# 16 456
Скрит текст:
"... - като се разболееш идва подобрение след което идва най-лошото като симптоми... " - това се дължи на така наречената цитокинна буря и далеч не се среща при всички случаи на който и да било коронавирус. Обикновено в първа фаза на коронавирус настъпва тежки респираторни проблеми, след което изведнъж настъпва рязко облекчение. След това идва цитокинната буря и влошава нещата значително. Това състояние отново се наблюдава при по-възрастни пациенти или такива с предходни респираторни заболявания, изключение е здрав организъм да развие цитокинна буря (изключение, не е напълно изключено, да бъдем точни).
За другото просто ще кажа, че копираме Запада, но доста избирателно и както ни изнася и ни е удобно. Тук ще чопнем, там ще чопнем, но "и турско да стане", няма да започнем да мислим като тях.
Защо коря хората ли? Ами... защото е гнусно и нехигиенично да ходиш с мърлявщини по лицето си.

Не е съвсем така.

Млад британец, който се е излекувал: https://www.youtube.com/watch?v=G9oqvJ3iXGI&t=65s
Китайка, която се е излекувал вкъщи: https://www.youtube.com/watch?v=y37hBLd3E8s

Не виждам нещо, което противоречи на моята теза. Няма цитокинна буря, имунната система се справя, а и двамата доста упорито говорят за "позитивно мислене". И британецът, и китайката го казват поне два пъти. А от нас позитивно мислене кога?

Всеки да говори сам за себе си. Няма как да има позитивно мислене, ако се чака другите или "ние" да станем позитивни ... като италианците, например. Не, това си е лична работа.

# 16 457
Ами аз съм с увредени дробове, синът ми и баба ми също. Разрешаваш ли ми да се притеснявам, или ти развалям не-паниката? Глупава ли съм?

# 16 458
Д-р Йолов от МВР болница: По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото да хванете коронавирус.
Италия се напълни с тото милионери,нямам думи просто!

# 16 459
Във ВМА има спешно, в Александровска има, сигурно и Окръжна, в кардиологичната болница и т.н.

Моля ви се, спрете да хейтите лекарите, че на тях разчитаме, все пак!

Повечето болници имат спешно. Даже се чудя жената, която все са я пращали в Пирогов дали е от София.

# 16 460
Д-р Йолов от МВР болница: По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото да хванете коронавирус.
ми що медиците пищят за предпазни облекла?

# 16 461
Във ВМА има спешно, в Александровска има, сигурно и Окръжна, в кардиологичната болница и т.н.

То лекарите никой не хейти. Те са сега най-важни. Но истината е, че във ВМА няма места и си го казаха още преди дни. Това , което са отделили се е запълнило за вируса. А преди месец нямаше места и без короната за другите отделения.
 Помагат ти, стоиш 3 дни и чао, за да дойде другия. Тук някой каза, че не било така имало пътеки и 5 дни минимум. Ми не е , ама така става, има болни хора, чакат. Сега с този вирус не се стои по 3-5 дни. Поне 14 май или не знам , но са повече. Леглата са заети, а не са много. Къде ще настаняват другите се питам, за апаратура...това вече са екстри. И лекарите трябва да работят, не ги виждам. Дори четох , ама може пак да е лъжливо та не го сложих, че напускали и излизали отпуска. Дано не е така, защото... Малко ще са тези дето ще се борят си мисля, та те дори нямат с какво да застанат защитени до болния. И дали всички ще са като италианските лекари. Дано, иначе...с това дето разполагаме сме за никъде.

ПП. Не са ме пращали в Пирогов. Преди няколко години с гърч и висока температура бяхме 1 път с линейка и Бърза помощ отведена там. Сега опитахме в частна болница сами сме я водили , а после ВМА и там я приеха . От София съм винаги била)))) Божеее , тук сякаш се надлъгваме.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 00:15 от Анонимен

# 16 462
Дали ги инструктират да говорят глупости или от вътре им идва?

# 16 463
Аз изобщо не искам да се обсъждат условията в Пирогов. Добри, лоши, в случая няма значение...

Защо трябваше да ни се случи точно там?!Независими огнища, в провинцията без 0 пациент, едното в болница,  и Пирогов...?И съмнения в Северозапада( дано са грешни).
А “ нашите” испанци  от Еразъм ни упрекват, че не ги искаме, ама те са се организирали да идват и ще пътуват Rolling Eyes

# 16 464
Мен ме притеснява факта, че няма орган, който да следи дали се спазват разпоредбите да не се събират големи групи  хора на обществени места, на разни събития - в институции, социални услуги, зали, конференции...Нито пък дали се обеззаразяват помещения, повърхности.Маски няма. Антибактериални гелове също. Малко ми е като ''Нема пари, действайте!'' Разчита се на гражданското самосъзнание, но се оказва, че и то не е достатъчно развито. Учениците са в грипна ваканция, но са в моловете. Дошлите от гурбет ''италианци'' са се юрнали по кафенета и срещи с роднини, които не са виждали отдавна. В болниците правят тестове за вируса на случаен принцип - ''тука има - тука нема''. И така хванаха та откриха 3 - 4 носители.  Медицинският персонал работи без маски, без предпазни облекла, защото се оказа, че няма такива. Нямаме производство. Никакво. И сега ще се шие ударно. ''След дъжд - качулка'', както се казва. И ми е много цинично да се говори за пари, когато живота на хората е поставен на карта.
В някои градове като Перник има режим на водата. Там как ще се спазват препоръките на СЗО за обилно измиване на ръцете, примерно? Оказва се, че хората са потърпевши от самоуправството и безотговорността на някои властимащи. И не само за водата.
Ясно ми е, че няма как живота да спре и да се обяви повсеместна карантина, но все пак не е ли по-добре и по-здравомислещо да се ограничат категорично посещенията в някои институции, социални грижи, посещенията в болниците, ако няма спешно състояние, университети, училища. Нагло и безочливо ми звучат оправдания като ''То няма маски, ама те и без това не предпазват.'' Замислих се за ромския контингент, който в голямата си част няма лични лекари, няма течаща вода, няма елементарни хигиенни навици, а е навсякъде. Там eпидемията би избухнала с голяма сила. Дано не съм права...

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 00:27 от Карла_Карла

# 16 465
в Европа 60 - 70 % от населението да се зарази. 5% тежки случай от тези 60-70% за София означава 37260 тежки случаи, с нужда от интензивна грижа няколко седмици. Това се отнася и за останалите градове.  Пак ще го кажа, нямаме толкова болнични легла.
Тези 60-70% ги казаха още в началото на февруари, не само от СЗО, а и британските вирусолози. Не е нищо ново.
В Италия не са 5% тежките случаи - от почти 10150, имат 877 в критично състояние, почти 9% е, смъртност почти 6%, в световен мащаб критичните са даже 12%. https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR0RZFAX0Cfv … sX6sghv12gdN5GMNI

Лекар от Италия https://www.youtube.com/watch?v=9mrPHO-nkVE

# 16 466
  • София
Вярвам, че лекарите ни ще се справят въпреки трудностите.
Вярвам и че повечето от хората не са паникьори, а ще са разумно мислещи и ще подходят отговорно.
Някой пита с какво пречела паниката - замъглява трезвата преценка, предизвиква чисто хормонална реакция, която ни пречи да мислим и действа е правилно, вреди на имунната система силно.

В мола не знам дали има хора, но в метрото срещнах няколко групи на по 13-14 год възраст отиваха към Парадайс. Та не е само училището проблема. Дано ги озаптят родителите им.

Завиждам на всички с хоум офис. При нас купона сега започва... Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 00:18 от Не се сърди, човече

# 16 467

То лекарите никой не хейти. Те са сега най-важни. Но истината е, че във ВМА няма места и си го казаха още преди дни. Това , което са отделили се е запълнило за вируса. А преди месец нямаше места и без короната за другите отделения.
Аз не знам реално какво става там, но от изявленията останах с впечатление, че прибират хора под подозрение от Ковид19, а не хора нуждаещи се спешно от медицинска помощ. Няма проблем сигурно много от тях да са под домашна карантина. Стига да се изгради някакъв реален механизъм да се налага домашната карантина.

И лекарите трябва да работят, не ги виждам. Дори четох , ама може пак да е лъжливо та не го сложих, че напускали и излизали отпуска. Дано не е така, защото... Малко ще са тези дето ще се борят си мисля, та те дори нямат с какво да застанат защитени до болния. И дали всички ще са като италианските лекари. Дано, иначе...с това дето разполагаме сме за никъде.
Лично няма да се учудя. И системата им си ги мачка и хората по-често и те ги мачкат вместо да застанат зад тях. Едва ли има висок морал. По-скоро да се бачка здраво и да няма признание предполагам очакват.

# 16 468
  • София
Ами аз съм с увредени дробове, синът ми и баба ми също. Разрешаваш ли ми да се притеснявам, или ти развалям не-паниката? Глупава ли съм?

Всеки има право да се притеснява точно толкова, колкото прецени за необходимо. Но е длъжен да не натрапва на околните паниката си.
Да, ясно ми е, че в тази тема не се толерират мнения, различни от това, че всички ще пукнем в адски мъки. Ясно ми е, че е доста непопулярно, меко казано, да заявиш, че не идва Апокалипсисът. Просто споделям някои факти, гарнирани с лични наблюдения. Да, не мисля, че всички ще умрем от коронавирус. Звучи шокиращо за паникьорите, но най-вероятно е така.
И никого не съм нарекла глупав. Просто наистина паниката е твърде много и е доста... лицемерна. Пред мен хора ежедневно пресичат на червено с деца на ръце, някакви други герои карат с по 120 градско, адски много хора у нас умират от влошена хигиена и елементарни инфекции.
Сега ще кажете - "Ама, Съншайн, това не е обикновен грип, това е чума, мор, как може да си толкова проста!". Аз ще ви каже, че ако бяхме толкова загрижени за всички аспекти от живота си така, както изведнъж короната ни загрижи, щяхме да сме ехееееее.

# 16 469
  • София

Повечето болници имат спешно. Даже се чудя жената, която все са я пращали в Пирогов дали е от София.
Така да спешно навсякъде. Много правилно . Дай Боже да не ти се налага да разбираш . Окръжна ми е близко - пристигам там ,малкия с комоцио - Пирогов тук  нямаме анестезиолог. Пак той счупена ръка оооо тук не може ходете в Пирогов .А за изгарянията всички знаем пак Пирогов. Не случайно посочих детски. То за възрастни  спешни има .

Общи условия

Активация на акаунт