Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 221
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 16 785
Последно децата в Сф ще бъдат ли във ваканция или не? Отворих да видя има ли новини и само прогнози ...
Йорданка Фандъкова е писала във ФБ профила си, че ваканцията за София се удължава до края на седмицата.

# 16 786
Последно децата в Сф ще бъдат ли във ваканция или не? Отворих да видя има ли новини и само прогнози ...
В София са във ваканция до 15.03

# 16 787
Писала е, ама има си министър и той пуска заповед.  ФБ не важен в случая.

# 16 788
Моля разпространявайте петицията с родителското становище, че ваканцията трябва да продължи колкото е необходимо. Крайно недостатъчни са подписите към този момент. Имаме поне 4 дни за набиране на хиляди подписи. Нека медиите се разшумят, учителите също да излязат с мнение . Има начин да се учи он- лайн.
https://www.peticiq.com/253742?fbclid=IwAR3HAvNeux36g92HFzPzxqF4 … AUDpCmYugnoluskig

# 16 789
  • I want it all and I want it now.
В  НБУ сьщо се удьлжава ваканцията.

# 16 790
В Гърция могат да се затварят училища и университети, а в България не....там има 90  с COVID-19 , но вземат мерки веднага, а тук ще чакаме да станат 20000 болни и 1000 починали, за да направят нещо. Защо изобщо сравнявате Англия,Германия и др. държави с България? Учели в други държави, защо наще да ги пускали ваканция? Защо ли? Защото нямаме такъв капацитет, който да приеме достатъчно болни, нямаме достатъчно лекари. Та ние даже екипи и маски нямахме,ако не беше Турция какво правим?

# 16 791
Може ли да посочите поне една причина защо в създалата се ситуация да гледаме какво е в Европа? Досега като слушахме Европа къде се озовахме накрая? Значи Европа може да е напред и да е развита в много отношения, но в случая е направо сюреалистично подценяването и несериозното отношение, с което допуснаха Европа и САЩ да станат новите епицентрове на епидемията в света. В САЩ си имат друг опасен дебил начело, за когото капитала и изборите са по-важни от човешкия живот.

Дайте да си гледаме нас и да взимаме примери само от тези, които реално са били успешни, а не от организиращи фестивали на смърфовете на фона на задаваща се епидемия от заразен вирус с висока смъртност.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 12:08 от LillyM

# 16 792
  • близо до планината,почти в гората
Пази Боже, сляпо да прогледа!!!
Аз няма да рискувам живота на децата си, не съм ги раждала и отглеждала, за да се гаврят с тях малоумници и безумци!
Имам дете в седми клас, платила съм над 2000 лв. за уроци и помагала, но няма да ходи и на уроците.
Майка ми е с ХОББ, преди две години минути я деляха смъртта, заради белодробна емболия.
Живеем заедно...
Седмокласничката не беше боледувала от 2015, сега за два месеца три пъти, в момента пак я боли гърло.
Ами учителите, като ги редуцира просто грипа, ще има ли проблем или ще му мислят тогава!
Имам резонно питане, колко е IQ на Борисов и на мижитурките, с които се е заобиколил:trollface:

# 16 793
Колко време може да изкараме без да работим и затворени вкъщи? Във всяко семейство обикновено има поне по 1 работещ и затова се притесняват хората. Защото невинаги той може да движи работата от вкъщи, а както се очертава, може и работа да няма, която да движи скоро.

За думите: "Нека да фалират! Всички ще фалират задължително, но така трябва" и подобни относно собственици на заведения и т.н., които прочетох тук. На мен ми звучат като пожелание пак да мрат едни хора, обаче от глад, по-хуманно някак от корона вируса. Защото в подоби моменти държавата трявба да има идея как да спасява хората и от последствията на вируса, не само от самия него. Разбира се - подобна идея няма.

Ако се затвори държавата и всички сме под конвой по домовете, и най-запасените няма да изкарат дълго, това са фактите. Така че са нужни по-всеобхватни мерки за да се подсигури живота на населението поне на минимума за оцеляване в пандемична или каквато е там обстановка.

# 16 794
Цитат
11 Март 2020 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Българският патриарх Неофит разпореди богослуженията в страната да не бъдат прекъсвани заради епидемиологичната обстановка. Това става ясно от разпореждане на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус - COVID-19.
За да се избегнат всякакви предпоставки за заразяване от коронавирус -COVID-19 на вярващите и безопасното състояние на храмовете, се препоръчва при богослужения при възможност да се избягва личен допир между вярващите.
В разпореждането е посочено, че всички храмове на територията на Софийска епархия ще бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията няма да се прекъсват, както и на всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, няма да му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. „Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“, се посочва в разпореждането.
Браво на БПЦ. Не се поддадоха на всеобщата паника и остават с народа си. Храмовете ще бъдат отворени и всеки ще може да се помоли на Бог за спасение и изцеление. Една достойна позиция наистина.

# 16 795
Смятам за крайно разумно да се затворят училища, университети и градини.
Ако не се съобрази правителството- ние длъжни ли сме да се съобразяваме? И двете ми деца доскоро бяха с астма. Ние сме рискова група. ...
Има електронни дневници, да се спускат проекти, домашни и др. Имаме и учебници. Може да се ползва сайта Уча се. Учениците и студентите да учат от вкъщи.
Докога? Ами докогато стане безопасно!

# 16 796
  • София
Колко време може да изкараме без да работим и затворени вкъщи? Във всяко семейство обикновено има поне по 1 работещ и затова се притесняват хората. Защото невинаги той може да движи работата от вкъщи, а както се очертава, може и работа да няма, която да движи скоро.

Единият работещ не е на 3 или 13 и може да спазва нужната хигиена. Децата не могат. Поне тук сме всички събрани виждали деца и какъв е шанса да стоят на 2 метра едно от друго, а и да си мият ръцете на всеки час, като междувременно не си пипат лицето. Да не говорим, че сме виждали като има едно болно какво става в групата или класа.
План трябва да има как да стане, а не крайности, но то затова трябва и акъл на ръководните постове в държавата, а не само фантазии за екшън филми.

# 16 797
  • София
Данчето обявява ваканция до 15-ти https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2941396665924302& … d=823170804413576

# 16 798
  • Другата България
Скрит текст:
Струва ми се, че всички държави допускат една и съща грешка. Не си взимат бележка от неправилните подходи на засегнатите вече.
Факт: Китай - след първите обявени случаи през декември, беше странен интересен факт. Януари вече нещата почнаха да стават сериозни. Края на януари нещата бяха изтървани, Китай сложи под карантина засегнатите райони и останалият свят, осъзна, че нещата вече са изпуснати, но масово се умаловажи този факт.
Факт: Италия - първо се обявиха  няколко десетки случая. Народът се весели, пренебрегва минималните препоръки. Нещата започват да излизат извън контрол, видимо трябва да се предприемат по-крайни мерки и ограничения. Но те не предприемат, тоест, предприемат но с едни 7-10 дена закъснение, вече буквално плачат от случващото се.
Факт: Южна Корея и Япония - започват да нарастват скоростно случаите,  започват да се предприемат все по-строги мерки, с разликата, че японецът е научен на уважение и да следва нужните препоръки, някак картинката, макар и с много заразени, не изглежда, както в Италия да речем
Факт: Хонг Конг - Видяха, накъде отиват нещата, почнаха да предприемат строги мерки за ограничеия и предпазване и първоначалният бум, струва ми се, почна да се овладява.
В Европа, още преди около две седмици четох, че Германия се готви за пандемия, дори помня, как позната ми се изсмя на прочетеното. В Англия, преди точно един месец, когато имаше шепа заболели, позната ми се обади, да ми каже, че се тревожи много и имало наченки на паника. Сега, месец по-късно, с вече многократно повече случаи, същата пзната ми звъни, всичко е спокойно, каква е тази паника, не разбирам, възнамерява да пътува и да не се съобразява. Това последното ме озадачи много, честно не знам, как да го тълкувам това поведение.
Някак подхождаме масово с пренебрежение, за да не се вкарваме в излишна паника, и хоп, когато вече трябва с основание да се тревожим, какво толкова, медиите казват, че аз не съм в риск.
България, според мен, трябва да не следва методите, на държавите, доказали пропуска и късните действия. Никой не иска да се стигне до масова карантина и затваряне на предприятия, недостиг на болнични легла.
Затова, според мен най-логично е, да се вземат мерки за ограничение на щетите, преди да станат тройно повече  доказаните случаи. Явно човекът, независимо, дали българин, или друга националност, масово се сеща да реагира, само когато нещата опрат до неговите лични последици, иначе не го касае. Ето това ни играе лоша шега на всички.
Не знам, доколко е приложимо, да се създаде частична карантина, за тези, които  не са в групата на работоспособните, за хората със здравословни проблеми, за да се ограничи случващото. За съжаление, обаче, нито виждам,  кой ще проследи спазването на една евентуална такава мярка, нито си представям, да се реши, ако трябва и санкциониране при нарушение. Просто манталитетът ни по български, ще ни погуби, но явно това си е донякъде заложено  в първичното ни поведение. Вместо да се изолират цели градове, области, поне да се опитат най-уязвимите да предпазят, а защо се смята, че децата не са в тази група, ей това е много ключово, според мен....
Никак не е приложимо. Как ще спреш човек, който сам е решил да излиза и да ходи където си поиска, да не го прави? Всички със здравословни проблеми трябва сами да си наложатт карантина, да четат, да се информират, да се пазят - и себе си, и околните. Няма как просто пред всяка врата да се постави полицай, или до всеки прибиращ се от странство. За мен-отново казвам, проблемът са продължаващите екскурзии в чужбина, продължаващото неспазване на карантина на прибиращите се от тях, хората си пътуват и  се прибират, и това далеч не са само нискообразовани хора от ромски произход. Само преди дни тук в една тема в Здравния подфорум попаднах на пост на потребителка, с претенции за интелигентност и с -найсе дипломи за виШу, която питаше какво да дава на 15 годишната си дъщеря /която е с 40 градуса температура/, за да я "закрепи", защото след 5 дни им предстои пътуване в чужбина, което е платено преди месеци и ще отидат на всяка цена. Четох, препрочитах, сърбяха ме пръстите, и се отказах. Безсмислено е. Лошото е, че именно заради такива хора го "отнасят" невинни, тези двамата в Пирогов никъде не са ходили, но са заразени. Дали от съседът ром, който се е развявал в Италия защото там работи цялата рода, или от сина в Илиенци тепърва се надявам да стане ясно. Но това са само единични случаи, писах за колежката ми /сега всички треперим и само се следим някой да не кихне или да се изкашля/, а още колко има....как да се справиш с такива хора? Глоби, санкции, и то солени-това е начинът за мен, но закъсняхме. Вече и от това няма смисъл.

# 16 799

Общи условия

Активация на акаунт