Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 927 382
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 20 625
Имате ли представа карантината докъде важи? Имаме първи контактен, който е под карантина. Неговото семейство и колегите му, техните семейства, също ли трябва да са под карантина?
не са ли му казали тия,които налагат карантината?
Може да питаш в РЗИ

# 20 626
  • София
Може би ако не ни бяха разправяли, че вирусът е нищо повече от един грип, няма нужда от маски, всичко е наред, сега хората нямаше да хукнат в магазините. Мен лично ме паникьоса това, че за по-малко от 48 часа се обърнаха нещата. Не че не ми е минавало през ума, че нещата може да се влошат, но отговорно ни заявяваха, че няма страшно. И разнобой в инструкциите - при симптоми се обадете по телефона, а не се бутайте при ЛЛ - при първи симптоми не чакайте. Явно историята при италианците повлия - там млади хора са се влошили, докато са чакали, не са се обърнали към болница.

# 20 627

Или още по-добре, Фандъкова да направи публучен листа на карантинираните по адрес, така че като ги видим да щъкат да съобшаваме където трябва.

Не, направо по една звезда да им сложат на ръкава.

Има ли официално списък с държави, от които ако пристигне някой, трябва да е под карантина?

# 20 628

Стана ми много интересно и май трябва тема, в която да се пишат конкретните работодатели, които уволняват за болничен.

Няма фирма, която да го напише това в заповедта за освобождаване.
Ще си измисли друга причина. Както при мен.

Така де. Това е ясно. Ама коя е фирмата-че да я бойкотираме.

# 20 629
Andariel,  глей какво правят "нормитата" и се учи. И защо е кофти да си норми.

# 20 630
Вчера на спирка в София бях на 2 метра от един мъж, който беше болен и се оплакваше. Шефът му е казал, че не го интересува дали е настинал, грипозен или с корона. Иска го на работа иначе да си търси друга работа.
И човека казваше на приятеля си, че е с 2 деца и няма избор.
Кой е виновен?
Държавата няма да го защити особено добре. Човекът ако излезе в болничен, после без работа ще остане. Държавата ли ще му даде пари да си гледа децата?
...
Не взимат, защото доста хора са на минимална заплата, а другото под масата. И ако вземат болничен, ще им се плати много малко. А им трябват пари. Затова и се мъчат и ходят болни. За едната чест и слава, от страх също, а всъщност така вредят и на останалите.
Но за това положение са виновни и работодателите.

Вчера по ТВ гледах изказване на един работодател - ресторантьор, който при новосъздалата се ситуация, казва, че като няма клиенти, няма от къде да им плати заплатите на персонала, или трябва в неплатен да ги пусне, или да ги съкрати, и тогава тези хора ставали грижа на държавата...

# 20 631
Да, това също е проблем. "Отговорно" ни лъгаха, че нямало нужда от маски, че било малко вероятно да се разпространи тук и куп други глупости. После за ден и половина туриха ключ на държавата. Нормално е хората да не вярват на мантрите че няма да останат гладни например, щото има снимки в Била на празни рафтове с плодове и зеленчуци. Те не са трайни стоки, нали ги има, защо не зареждат? Или някой се презапасява с портокали?

# 20 632
Вчера сутрин ми се наложи да мина през парка в Гео Милев, дезинфекцираха детските катерушки, люлки и пейки, видях сега във ФБ, че и тази сутрин са го правили, адмирации.

# 20 633

Вчера по ТВ гледах изказване на един работодател - ресторантьор, който при новосъздалата се ситуация, казва, че като няма клиенти, няма от къде да им плати заплатите на персонала, или трябва в неплатен да ги пусне, или да ги съкрати, и тогава тези хора ставали грижа на държавата...

Тозо май е на щат в бтв. За щяло и нещяло се изказва.

# 20 634
За каква карантина говорим, за каква изолация? Народът полудя минах покрай Кауфланд, не може да се разминеш от хора с колички на паркинга. Не съм влизала вътре, нямах намерение, просто исках да видя какво се случва. 😂

# 20 635
Може би ако не ни бяха разправяли, че вирусът е нищо повече от един грип, няма нужда от маски, всичко е наред, сега хората нямаше да хукнат в магазините. Мен лично ме паникьоса това, че за по-малко от 48 часа се обърнаха нещата. Не че не ми е минавало през ума, че нещата може да се влошат, но отговорно ни заявяваха, че няма страшно. И разнобой в инструкциите - при симптоми се обадете по телефона, а не се бутайте при ЛЛ - при първи симптоми не чакайте. Явно историята при италианците повлия - там млади хора са се влошили, докато са чакали, не са се обърнали към болница.

Всъщност, темата е от времето, в което заразара беше локализирана само в Китай. С пренасянето в Европа на всеки трябваше да е ясно, че не, не е грип прост и си има нужда от маски, и далеч не всичко е наред. Също и полека да има някакво запасяване, а не сега да се тълпят хората. Сега най-големите проповедници на непукизъм се тълпят в магазините.
Аз от момента на бум в Италия си пазарувах по малко с всеки пазар. Сега не припарвам до магазини, освен за нещо дребно и то квартални и празни магазини.Единствен проблем е, че свършват кърпички, гелчета и да, маски.

# 20 636
Ами ресторантьорите да проявят гъвкавост и да обявят доставки на храна по домове и офиси. Ще има лудо търсене, сигурна съм. Ама е много лесно да се мрънка, че нямало клиенти.

# 20 637
Хора, дайте информация по градове, ако имате. На сайтовете на всички РЗИ трябва да има актуална инфо. Ако видите, че няма, моля, сигнализирайте директора на съответното РЗИ!!! Трябва да знаем как се разпространява териториално вирусът!

# 20 638
  • София
Кой е норми, аз ли? Ами, да, норми съм, като 90 процента от населението. При мен действат същите стари механизми, да не съм извънземно! А интересно, че обиквонено за такива мащабни неща си имам не едно, а десет на ум. Горе-долу по същия начин се чувствах през 97-ма и преди това 90-та, но тогава бях много млада . Явно твърде много промени съм преживяла.

А интересно, тези, които правят манджата ще спазят ли нормите? А разносвачите по колко къщи ще влязат преди да ви донесат пицата? Аз не бих си поръчала никаква храна.

# 20 639
amy_nka - много ти благодаря за отговора ❤️
Ето какво ще споделя с вас. Имаме близки в Италия. Вчера разговаряхме. Може би за повечето от вас не е нищо ново, но пък може да съм полезна.
1.Взимат вит Д и С
2.Сурови ядки
3.чай с мед, лимон и джинжифил
4.всяка сутрин топла вода с лимон на гладно
5.проверка на дишането (онова за 10-те секунди)
За хигиената си знаем. Редно е и да не се допускат талпи по магазините. Там ги пускали по 2-ма.
Хубави почивни дни 🤭🤭🤭 Ще четем книги,  и ще си общувам с вас виртуално

Общи условия

Активация на акаунт