Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 560
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 165
https://btvnovinite.bg/bulgaria/mazhat-sas-samnenija-za-koronavi … -temperatura.html

Украинецът в Стара Загора няма вече температура и други симптоми, дано се окаже, че всичко е наред.

# 3 166
....
Смъртността продължава да е най-висока в Хубей, и преди го коментирах, Вие казахте че в останалата част на Китай по късно е тръгнало, еми нещо не ми се връзват нещата, случаите в другите части са над 12000, от тях са починали 75 човека, в Хубей има 58000 заразени, това прави почти 5 пъти повече от останалия Китай и има близо 1700 починали, което е близо над 20 пъти повече от другите провинции.
 ...
Може би "изходът" (излекуван/починал) е с известно забавяне? Т.е. време, което все още не е минало, откакто са се запалилили новите огнища?

Редакция: Освен това в "новите огнища", диагностицирането на болните е тръгнало по-рано. Вече знаят какво да търсят и очакват.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 10:17 от Анонимен

# 3 167
Заболели - 71 355
Извън Китай(вкл. Макао, Тайван и Хонконг) - 803
Сериозни/ критични - 10 668
Починали - 1775
Излекувани - 11 010
Подозирани - 7264

Новите случаи за 24 часа са 2085
Новите случаи извън Китай са 35
Починалите са 106
Излекувани са 1394

# 3 168
...
 А всъщност за мен този вирус вече няма как да не е навсякъде  по света.
...
И аз така мисля. Просто по-калпавите здравни системи ще го хванат по-късно. Но така или иначе, изглежда че ще мине навсякъде.

Според мен, няма какво да направим. Няма как да си наложим "само-карантина" за месеци наред.  Не мисля, че е възможна лична/семейна само-карантина, а пък общодържавна е абсолютно мисия невъзможна.

Остава ни да стискаме палци - да го прекараме по-леко, да си създадем имунитет, да мутира към по-малко опасен.

Изглежда, че времето/температурата не му влияе. Поправете ме, ако нещо не съм разбрал, но в Сингапур температурите били 30+ градуса, но продължава за заразява. Това беше една от надеждите, и евентуалните ползи от забавянето на разпространението. Която засега май отпада. Но все още има много въпросителни, дори и с частичен ефект, ако температурата го забавя, ще даде време за работа на учените, и евентуално много спасени животи.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 10:23 от Анонимен

# 3 169
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Може някой  да е давал този линк, статистика
Благодаря, точно това ми трябваше

# 3 170
Има почти милиард души в карантина, но ние не можем да си наложим такава?! Ако се наложи - ще го направим. Щом една огромна държава вижда на какво е способен вируса и взема решение да си съсипе икономиката, но да го спре, значи работата е страшна.

Многократно се писа, че вирусът атакува и положението се влошава след мнимо затишие. Това че украинецът нямал днес температура не е успокоително. Успокоението ще дойде с излизането на резултатите и най-вече след повтарянето им.

# 3 171
  • Countryside
Вече на няколко места четох, че теста за короната не е надежден? Дано да не е вярно и да е лабораторна грешка...

Иначе аз също мисля, че короната ще си циркулира известно време и ще затихне естествено като САРС. Като нищо следващата година може пак да се развихри, та няма да е зле да направят ваксина или поне да има ясен протокол как се лекува, а не да тестват лекарства върху хората...

# 3 172
Искам да попитам има ли доказателства, че вируса е airborne?
Не мога да намеря нищо от последните дни, а преди 4 дена са го водили, че не е.
Питам заради круиза.
Вече за тествани 1723 души. Това е около 48% от кораба.
От тези 1723 души, са болни 454, една част асимптоматично.
Ако приемем, че вируса не е airborne, а се разпространява само с капки, т.е. droplets, това ще означава, че вируса е много по силно заразен. Ако само по въздушно-капков път е способен да зарази почти 27% средно, значи това е станало преди наложената карантина. Това би означавало, че един пациент( този от Шанхай) е заразил поне 10, които са заразили още по 10 и се е предал нататък. И всичко това се е случило преди първия пациент да развие симптоми. Ако е airborne, тогава значи всички на кораба са били изложени през вентилацията и рано или късно ще се разболеят.
При всички положения, това че ги оставиха на кораба е една огромна грешка.

# 3 173
  • София
Отдавна вече тази тема не е информативна. Паника и призиви за "затваряне" на държавата през пост, през два. Първо е добре да се научим на лична здравна хигиена, не знам за кой път го повтарям вече, пък после да затваряме държавата. Примерно колко души видяхте днес, които кашлят, но си закриват устата с ръка или пък носят маски? Аз лично не видях нито един. Но това, което видях е, че всички инстинктивно се отдръпват, щом видят китаец или какъвто и да е азиатец. Като прокажени са, горките. А вируси бол, Covid-19 ни е най-малкият проблем в момента.

# 3 174
Гледах сутрешните новини ,но резултатите зо човека от Стара Загора ще станат по късно!

# 3 175
  • София
В засегнатите страни се стига до отчаяни мерки. Вече крадат и тоалетна хартия

https://www.actualno.com/asia/zaradi-koronavirusa-v-honkong-razs … news_1434144.html

# 3 176
Като прокажени са, горките. А вируси бол, Covid-19 ни е най-малкият проблем в момента.

Сериозно ? В Китай затварят десетки милиони за да спрат разпространението на вируса , в САЩ военни бази ги готвят за карантинни центрове . Ние ще се пазим като кихаме културно и раздаваме листовки . Сигурно здравните власти в САЩ не знаят неща които гумените глави знаете . Ще видим , в близките месеци ще се разбере кой е бил прав .

# 3 177
  • Countryside
Е че то, кой в България киха/кашля културно или носи маска? Имаме доста път да извървим в културата по отношение на вирусите като цяло, не точно за короната. Ваксини, диагностика, самоизолация, маски и т.н.

Фукаки, и на мен ми е интересна тази част за короната: дали наистина се заразяваш по въздушно-капков път или образува невидим облак във въздуха за известно време и можеш да се заразиш и без контакт с човек. Ако е второто не ни мърда пандемията. От СЗО уж отрекоха второто и потвърдиха въздушно-капков, но прекалено заразен ми се вижда. Досега за никой грип не съм чувала за подобни драстични мерки и карантини, а има хора го карат без симптоми. Наистина не знам какво да мисля, но се надявам до април да отшуми. Нали Тръмп така рече.

# 3 178
Искам да попитам има ли доказателства, че вируса е airborne?
Не знам, но при положение, че японецът от тяхното Министерство е заразен, въпреки че е имал кратка среща и не е доближавал никого на по-малко от 2 метра...

# 3 179
Преди около седмица бях дала официално съобщение от китайските здравни власти, че вирусът се предава и по аерозолен начин. Така че това с 2-та метра не важи, това е за капчици, които под действието на гравитацията бързо падат на земята. Аерозолите остават дълго време във въздуха и съответно заразяването може да стане на по-големи разстояния, както и не е нужно източникът на заразата в този момент са се намира в помещението.

Лошите новини около този вирус наистина не свършват.

Круизният кораб Westerdam беше обявен за "чист" от коронавируса и на стотиците пътници беше позволено да слязат в Камбоджа и да се разотидат по родните места. Сега една пътничка от кораба е с положителен тест.

https://www.nytimes.com/2020/02/16/world/asia/coronavirus-cruise-americans.html

Общи условия

Активация на акаунт