Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 538
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 795
Доколкото чета при епидемията от SARS, Китай пак са си мълчали и са се правили, че няма нищо, но има някой разлики от тогава, първо тогава заразените са били в пъти по малко, общия брой официално е малко над 8000, в началото на този месец коронавируса зарази за 3 дена 9000 само в Китай и то тая цифра се смята за много понижена, другото което е разликата, сега интернет е много по развит, 2002-2003 г. нямаше туитър. И въпреки това са били спипани, така че колкото и да крие Китай, света научава в един даден момент, иначе действията като чета са били същите, но мащабите на епидемията не са били. Вие сте склонни да вярвате, че Китай не би изпаднал в рецесия като си пусне сам вирус, а вярвате, че Китай ще изпадне в рецесия, защото са комунисти и не искат помощ. Според мен не е само това, освен това тогава все пак е позволено на хора от външния свят както се казва да навлязат в тяхното лично пространство и да проверят този вирус. Както се казва, Китай един път е минал тоя път, направил е някакви грешки, не ми се вярва да са чак толкова смотани, че да ги повторят отново, в крайна сметка от това най-много те ще пострадат.

# 3 796
Цитат
Те бързо реагираха за хора, които не знаят пред какво са изправени. Останалите знаеха, а все още реакцията е само "Спокойно, много е лошо, ама спокойно".
Няма каква друга да е реакцията, целта на тази реакция е за да не се стига до ситуации като в Украйна. Всички според мен вече са наясно че вирусът на практика не може да бъде спрян, просто е прекалено заразен. Мерките които могат да го спрат вече не могат да се вземат, защото има вече твърде много гнезда на вирусът по целият свят. Остава да се надяваме че медицината ще направи нещо, ваксина най вероятно след година и половина, но дотогава трябва нещо да се измисли за да се намали смъртността и да се предпазят най уязвимите хора. Аз си мисля че все пак затоплянето на времето може да помогне и през май, юни нещата да изглеждат много по добре глобално отколкото в момента.

# 3 797
Нещата с вноса на стоки от Китай в момента са проблем, дори за малки фирми. Имаме познати, които вкарват стока с контейнери. Имат ужасно голямо търсене, но заявки въобще не се приемат.
Нещата около световната икономика и без това вървяха към спад и криза циклично, но ако тенденцията с вируса се запази просто не ми се мисли...
И все пак не ме плаши липсата на стоки, бих казала, че с много малко мога да живея, обаче страха, че децата ми ще имат нужда от медицинска помощ и няма да може да им се осигури такава ме побърква. Просто не вярвам, че  България може да се справи с този вирус. Лекари и сестри няма достатъчно, апаратура малко и в големите градове...
В Иран има ли информация как ще действат? Ще отменят ли масови събития, училищата ще работят ли в засегнатите градове?
Вие не разбрахте ли че България няма време за превантивни мерки и такива глупости като вируси!На дневен ред са оставки и приватизации! Не се награбиха най после.Вижте в Украйна хората какъв бунт правят по повод идващите от Ухан .

# 3 798
Да, Китай може би носят вина че не реагираха достатъчно бързо, защото те имаха шанс да спрат вируса в самото начало, но обективно погледнато няма как в самото начало да осъзнаеш какво предстои за да наложиш веднага  драконовските мерки. Когато се разкрива цялата картина вирусът вече е изградил стабилни позиции, както и продължава да го прави вече по целият свят.

Колкото повече неща излизат за вируса, толкова по-съмнително става, че Китай не са реагирали достатъчно бързо /изключвам идиота от Ухан, който е предупредил, че ще затваря града за карантина, защото вече явно е бил наясно колко е било сериозно положението и въпреки това е дал няколко часа народът да се изнесе/. При положение, че говорим за 24 дни инкубационен период и безсимптомно протичане, а първият / и за доста време единичен/ случай с проявени симптоми на тогава все още неизвестната болест е на 1 декември, изглежда съвсем правдоподобно вирусът да си е вилнял от ноември и действително чак на 26-27 ми декември да се усъмнят за инфекциозна болест, когато онази докторка я установява при цяло семейство и съответно уведомява властите.
Което прави огромна количество заразени, преди изобщо да се усетят.

# 3 799
Света 18г вече не намира начин за лекуване и ограничаване на SARS, не знам откъде този оптимизъм за ваксина Simple Smile Дано, ама малко ме съмнява.
Ако тоя вирус се движи със същото темпо както събратята му, до лятото ще е история, е на това аз повече се надявам.

Vapor, те вероятно са знаели много отпреди това, ама са си мълчали, не им е за пръв път и кога стана напечено и видяха, че няма накъде казаха.

Забравих да спомена затова ще допълня, още не е открит лек и за настинката причинена от коронавирус.

# 3 800
Просто този вирус е една перфектна комбинация от характеристики които правят овладяването му на практика невъзможно, според мен ситуацията как ще се развие зависи основно от вируса. Все пак той още не се е разпространил по целият свят, например на юг от екватора продължава на практика да го няма, та има външни фактори които го ограничават и те може би ще спомогнат за спирането му.

# 3 801
Vapor, те вероятно са знаели много отпреди това, ама са си мълчали, не им е за пръв път и кога стана напечено и видяха, че няма накъде казаха.

Не вярвам да са свърхестествени същества, та да знаят много отпреди това, а ако са знаели, защото е изпуснат вирус, силно се съмнявам, че щяха толкова да закъснеят с мерките /които пък изобщо нямаше да се налага да са толкова мащабни при хванат навреме вирус. Все пак не са и идиоти/.

# 3 802
Мисълта ми е,че се знае още от първия заразен, който се коментира, че е много отпреди доктора да каже нещо.

П.П. Както ви казах по рано, доктора едва ли е хукнал да го поства първо в мрежата, защото той там го е постнал и затова е порицан, вероятно седмици преди това е съобщено за такъв случаи.

# 3 803
И SARS и MERS са много по-малко заразни от този, освен това доколкото разбрах заразяването е ставало при продължителен близък контакт, много от случаите са били в болниците. Този не е като неговите братовчеди. Дори директорът на  CDC каза да се подготвим, че ще остане с нас още дълго време.

Нещата са зле, но това не значи да се предаваме. Ще го борим с каквото можем и се надяваме на най-доброто.

# 3 804
Аз имам налудничевата идея - задължителна карантина за населението над 60 г., както и хората с придружаващи заболявания, без значение на каква възраст са.
Всички останали - на работа. Още в началната фаза на настъпващата епидемия, децата да бъдат във грипна ваканция, ще доучват лятото. За децата от детските градини е по-сложно, ще трябва да остава и един възрастен с тях.
Така болниците няма да се препълнят с много болни наведнъж и да изнемогват.
Хората под карантира могат да сложат бележка на вратата и по-младите им съседи да им носят храна и провизии.
Т.е. да има организираност в общонстта и ангажираност.

Лудост е, но не и нелогична. Така и икономиката няма да спира съвсем и болниците ще имат ресурс за по-адекватно лечение.

# 3 805
Да така е именно защото са по-малко заразни, при тях правителството е могло да го скрие и да се справи с него. А сега мащабите са 10 пъти по-големи, те него трудно са преборили,  дори има сведение, че той се е самоограничил, та какво ли остава за този, който само да се разминеш те лови.

# 3 806
ХайТри, летим Банког- Доха, Доха- София.
Мъжът ми току що е намерил 4 маски 95 номер, купил е. Ще взема гелове, мисля ръкавици също хирургични, повече че да сменяме. Няма да ядем и пием в самолета, ако малката не издържи ще и дам някак вода със сламка. 5 часа са нощни полети дано спи.
Маските са с някакъв винтил, не съм ги видяла още.

Иначе за самолетите четох  че въздуха се пречиствал  постоянно, ето тук пише :
https://www.tripsavvy.com/air-quality-during-your-flight-54164

Много българи има в чужбина в момента, в Азия.
Дано имат самосъзнание и се поставят сами под  карантина. Ние ще се. Уговорила съм се със близки да ни напазаруват всичко преди да се приберем, не искам да имаме контакт с никого, не мога да поема такъв риск.
Ще ни носят храна и ще я оставят пред вратата. Поне 10 дни да видим как ще сме.
Но дали всички ще го направят... Един болен да дойде в страната и не ми се мисли какво ще стане:(
Тук преди около 20 дни сложиха маските тайландците, сега обаче ги махнаха, дали им казаха нещо не знам. Всичко е напълно спокойно, чужденците грам не им пука. Продължават да пристигат хора с малки бебета дори, с кой акъл летят не знам...

Жаки, не се притеснявай толкова. Аз бях в Тайланд целия януари, трябваше да стоим даже до април но се уплаших, смених билетите и от началото на февруари сме тук. Там квото имаше китайци бяха тогава-около тяхната нова година. Ако са заразили някой вече щеше да се е разбрало. Просто аз нямах нерви да изкам тия 14 дни след тяхната Нова година и да видя какво ще стане. Явно са се успокоили щом са махнали маските. Аз се возих в асансьора всеки ден с по 7-8 китаеца хахах, бях полудяла, хотелът беше пълен само с китайци. Носехме маски накрая, навсякъде всички с маски, но пък никой не кашляше. Сега си мисля, че щом не изкочиха по средата на февруари яко заразени-няма кога вече. Иначе в самолета Банкок-Доха през една седалка до мен седна китаец  хахах и откачих и не си свалих маската. Той като ме видя с маска - си я свали своята и се успокои хаха. Та ако не си нонстоп нагъчкан с китайци и тълпи не мисля, че е толкова опасно. Просто при нас отвсякъде имаше китайци с маски.

# 3 807
Мисълта ми е,че се знае още от първия заразен, който се коментира, че е много отпреди доктора да каже нещо.

П.П. Както ви казах по рано, доктора едва ли е хукнал да го поства първо в мрежата, защото той там го е постнал и затова е порицан, вероятно седмици преди това е съобщено за такъв случаи.

Твърди се, че първата, която се усъмнила, че става дума за инфекциозна болест, започнала е тестове и  го е съобщила на здравните власти е докторка - Zhang Jixian /понеже е установила пневмония в цяла семейство/. И е станало на 26-27 декември.  Тогава тя настоява да слагат предпазно облекло и се появяват инструкции за работа с неизвестната пневмония. И на 31 вече съобщават на СЗО.

# 3 808
  • София
Нещо интересно за гледане, още не съм видяла цялото интервю, но се засягат противоречията между Китай, Иран, Русия и САЩ, както и отношенията с други държави.
https://www.youtube.com/watch?v=AdHrW-G3_SI&fbclid=IwAR0SQIx … RPytXeFwPnAFoDacA
Може би не е случайно, че следващото голямо огнище се очертава в Иран.

# 3 809
Аз чета, че има сведения още от Ноември, но по официални данни да към края на декември. Този път Китай е казал, явно са си спомнили, предния път, какво е станало вследствие на мълчанието. Дори вируса да е от пазара, тия комунистически игрички, ще ги вкарат в такава криза, че другия път, ще извикат и марсианците на помощ. Да сме живи и здрави само.

Общи условия

Активация на акаунт