Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 391
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 930
  • на пистата
Нищо странно няма.И аз преди 2г с варицела целувах,прегръщах сина ми дано я изкара на време.Ама на,нищо Sad Явно силен имунитет

# 3 931
Няма данни, че короната повтаря.
Още не е имало време. Но вече се промъкват такива случаи. Дали са недоизлекувани, то не че има лечение, или повтарят не се знае.

# 3 932
При грипа по принцип на всеки 1 със симптоми, трима други около него карат безсимптомно. Установили са го това като са проверили, че имат антитела, а преди това не са боледували със симптоми.

https://www.nhs.uk/news/medical-practice/three-quarters-of-peopl … have-no-symptoms/

Защо някои карат без симптоми, докато други умират? Честно казано не знам. Гени, имунна система, моментно състояние, други фактори и т.н.

# 3 933
Може би все пак е бил обикновен грип. Макар и тежък. Въпреки че при Короната картината е подобна. 1-во той е пощадил част от с-вото а короната нямаше да го направи, тя е много силно заразна. 2-ро по някаква причина децата го карат много леко Короната а при вас е било доста тежко. Освен това мъжът ви е непушач което е голям плюс за него. Аз имам много силни подозрения защо децата го карат много леко вируса. Дробовете им са чисти, те са непушачи и не са излагани все още дълго време на мръсният въздух в който живее голяма част от човечеството.
Според мен това е основна причина децата да го карат леко тоя вирус.

# 3 934
Нищо странно няма.И аз преди 2г с варицела целувах,прегръщах сина ми дано я изкара на време.Ама на,нищо Sad Явно силен имунитет

Целият клас на голямата изкара варицела, била е в контакт нон стоп с тях. В Испания няма карантина, болен здрав, навън е, за всякакви болести. Е, ако е с варицела не е на училище, но е на парка:( Дъщеря ми така и не се зарази...Тя е според стария имунизцоинен календар, ваксината е на 12 години, по спомен Новият е на 15 месечна възраст има ваксина за варицела. Може и до имунитет да е. Миналата година имаше бум на коклюш в училището. И това не хвана, а доста от ваксиниранте да. Леко, но все пак. Абе, да пази Господ!

Днес имаха карнавал в училище. Една испанка ми се жалва, че дъщеря й от снощи я боли стомах и повръща, но много искала да отиде на карнавала, та я пуснала..Дъщеря ми каза, че детето по върнали два пъти, но не викали родителите, понеже няма температура.. Та и мерките тук са такива:(

# 3 935
Не съм 100% сигурна, но при грипа има едно много характерно нещо, по което се познава, че е той. Симптомите започват много рязко. Буквално за отрицателно време те смачква като валяк, много хора дори могат да посочат точния час, в който са се разболяли. При короната каточели симптомите се разгръщат постепенно. Пак признавам, че не съм сигурна и това са свободни предположения, грипа го познавам, короната не.

А в средата на януари това чудо още не се беше разпространило по света.

И моите впечатления от прочетеното са такива. Откроява се основната разлика - рязкото начало на грипа и много по-плавно при корона вируса. Дават около 3 дни латентен,  14 дни инкубационен период, като посочват, че най-често симптомите се появават на 5-6 ден и около 3 седмици със симптоми, като първата, дори и втората седмица са леки, а втора, трета седм. рязко се усложняват.
Т.е. развитието на корона вируса е около месец.
А колко трае този период до оздравяване , май още на никого не е ясно.

Колкото до това, дали в средата на януари още не се е разпространил, няма как да знаем.
Ако следваме тази схема, огнището в Иран вероятно се е развило приблизително  преди 4, дори 5 седмици, щом вече има смъртни случаи. А това прави възникване най-късно около 17 - 24 януари . Предполагам и в другите страни е така. Сега стават ясни огнищата, възникнали още средата и втората половина на януари.

ПС
 А и да се развие като автохтонно огнище с поне няколко случая,  заразени на място, а не от пристигнали от някъде, е необходимо още повече време - да се зарази първят пациент, или първите няколко, те да минат латентен период и да влязат в инкубационен, в който  заразяват следващите, после и за тях така... Поне още между 1 и 3 седмици.

В тази връзка, въобще не се успокоявам, че още няма в България, при 21 бяха изследваните .

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 00:57 от Diorela

# 3 936
Странното в моя случай е, че в къщи сме аз, мъжа ми, дете на 9г, и две по-малки на почти 3г. По принцип, един хване ли нещо е логично и останалите да го лепнат. Каката влачи от училище де що има. Испанците си водят децата и болни на училище. Поне за толкова години опита ми е този. Било разстройство, било грип, било повръщане. Конкретно в този случай само мъжа ми изкара тежко, едната близначка и каката, тя беше с 40 градуса, болки в тялото и главата, на легло два дни. Много странно, дето се вика пият от едно шише вода, ядат заедно, заедно са 24 ч. няма шанс да ги разделя. Мъжът ми е непушач.

Моя позната работи в университет като преподавател, всяка година се ваксинира, и всяка година се разболява Simple Smile

Явно е въпрос на имунитет. Моята дъщеря, от септември, при поредния вирус циркулиращ в яслата,  е с температура, отпадналост, имала е и повръщане, въобще го изкарва доста по-зле от някои други деца, които минават само със сополи или без никакви оплаквания. Тя си е с по-ниски левкоцити ( в норма, но ниски) и при вирус й падат още. Последният път, когато боледува, всичките бели телца бяха паднали, а те са борецът на имунната система. Освен, че броят им може да бъде повлиян от различни фактори, бройката им и процентното им съотношение варират в различни периоди. Миналата година по време на грипната епидемия се разболях “както си му е редът”, на нея нищо й нямаше.

# 3 937
  • София
Токущо от BNO news - починал 77г мъж в Италия.

Пише,че е в Монселиче,това е до Падуа. Няма връзка със случаите до Милано, поне на пръв поглед. Явно и там тръгва сериозно. Не ми се мисли колко познати имам шматкащи се из Италия в момента...никой тук в БГ , явно и в Европа май не си дава сметка за сериозността на ситуацията.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 01:09 от bdana

# 3 938
Знае ли се къде е заразен? На място, или е дошъл  от някъде?

# 3 939
Вижте на какви данни попаднах които заслужават много голямо внимание и повдигат още въпроси.

Вижте сходствата на епидемията на Сарс и тази на Коронавируса. Колко си приличат нещата, то не е случайно т,като говорим за едно и също семейство вируси. И като географско разположение (Отново всичко е главно над екватора, отново Южна Америка и Африка на практика ги няма че дори и като времево разположение на епидемията). И забележете по какво се различват, по тоя въпрос който аз искам да се зададе от някой журналист най после на СЗО. (Вижте смъртността). Тя е много по висока от тази на Короната, но пък вирусът много трудно се предава за разлика от Короната, и другата разлика (смъртността извън епицентъра Китай е много по висока, за разлика от обърнатата ситуация с Короната където в Китай смъртността е много по висока (със всичките условности които трябва да направим около меродавността на данните за Коронавируса). Някой от журналистите трябва най после да почне да пита за тия неща по пресконференциите на СЗО. На какво се дължи това да има различна смъртност в епицентъра и извън него, освен това аз например не знам защо и при САРС я има същата ситуация макар и обърната.

# 3 940
След развиване на симпомите, най- критична е третата седмица. Тогава става ясно, коя система  е пред отказване. 4-та седмица е борба да се поддържат системите, докато организма вдигне имунитета. Колко ще отнеме това, зависи от това, кои и  колко органи и системи са поразени и най-вече каква мед. помощ и апаратура се обгрижва болния. Китайския доктор, завеждащ първото обособено инфекциозно отделение, денем работел на терен, а вечер систематизирал информацията.  Направил проучването върху 130 (не съм съвсем сигурна) тежко болни.
Изгубили са време, докато разберат, че шансовете при тежките случаи се увеливават с този апарат, през който минава кръвта на пациента и я насища с кислород, но не е и панацея.
Критични са 4-5 седмица, ако случаят е тежък и критичен.

Да напомня, че това е наблюдение при тежките случаи, с усложнения. По официални данни, 83% от заболелите го карат леко и сравнително леко.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 01:24 от HiTree

# 3 941
Токущо от BNO news - починал 77г мъж в Италия

Как изведнъж се появиха толкова случаи в Италия , може и да е от един “‘суперзаразител”, както във Франция и липса на симптоми.

https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

Тук има статия на италиански, но не разбирам всичко от преводача.

https://www.ilmessaggero.it/italia/coronavirus_diretta_lombardia … izie-5064423.html

Доколкото успях да прочета  има заразена 38 годишна бременна жена- учителка ( не ходила на работа), мъжът й, хора от бар, 5 медицински лица.

# 3 942
Тесла, не бързай да правиш изводи къде каква е смъртността, че пак ще се изненадаш след време. Сега ще избухват огнищата в други страни. Тепърва ще се види каква е смъртността  в останалата част от света.
Засега в Иран са от 18  доказани, 4 починали.  И в Италия вече има.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 01:29 от Diorela

# 3 943
Абе ясно, то по официални данни на тоя етап в Иран смъртността е страховита, много по страховита от тази в епицентъра, ама това се дължи понеже иранците крият какво огромно огнище имат там, ако махнем от официалните данни Иран които не следва на този етап да се взимат под внимание, докато не се разкрие истинската ситуация там, то тенденцията с Короната е обратна на САРС, по висока смъртност в Китай по ниска извън него. Защо е така, трябва да почнат да се задават тия въпроси. Ако външни фактори играят роля, тяхното намиране може да помогне в борбата с епидемията, но трябва да започнат да се задават тия въпроси, за да почнат и да им се търсят отговорите. Ако вече се знаят е редно да се кажат на о-вото, но за да стане трябва някой журналист да започне да пита за тия неща. Защо са така.

# 3 944
Ще ти отговоря защо. Още не са се развили огнищата. До сега изследваха всички, влизащи отвън, за които имаше съмнения - от Китай, от кораба и т.н., веднага под карантина, лечение ...
Но когато започне масово неконтролируемо заразяване, нещата ще станат съвсем различни.
Тестовете също не са 100% гаранция за липсата на вирус.
Множество хора , както в Китай, така и в другите страни дори ще останат неизследвани. Стига ги гледа и изследва тези данни. Не са достоверни.
Учените трескаво изследват, но все още се знаят твърде малко неща за този вирус.

В Италия от 8 заразени, 5 са медицински работници - сестри и лекари. В Ухан бяха над 1700 преди няколко дни, от които има и починали. Това е много голям кошмар, че здравните работници са най-уязвими. Не остава кой да лекува другите пациенти.

Последна редакция: сб, 22 фев 2020, 01:49 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт