Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 957 865
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 235
Това , което каза Борисов за пристигащите от Италия примерно е напълно пожелателно. Абсолютно убедена съм, че на другия ден всички са на работа, а децата на училище. Всъщност те няма да виждат смисъл да си стоят у дома, за да не заразят чужди и непознати хора, а и се чувстват добре. Дори дадоха една дама, която се е върнала преди два-три дни и е тръгнала на работа веднага, била в отлично здраве. Притеснявало я само, че не видяла термо камери на нашето летище. Какво да кажа с такова мислене. Да мислим тези дето стоим тук, взимаме някакви мерки, но няма как да се опазиш при това положение. Хубаво би било, призовавали, ама.... няма ли нареждане, няма ли изолация домашна по принуда, няма ефект никакъв. Хората дори и да могат от вкъщи да работят, ще си изпратят децата на училище. А и колко ще си стоят само вкъщи и няма да излизат и да се мотат по ресторанти, молове и не знам къде още при това без маски. Поне маски да им дават и задължават навън , в работата и в училището - децата да носят.
Китай, ама те взеха всички мерки и затвориха всичко и изолираха, построиха болница за отрицателно време, разполагат с всичко необходимо и пак нещата не са добре. Браво на Израел, там няма шест-пет. Пазят си народа и хората, железни са, ама и те си имат друго мислене самите хора и са по-отговорни и изпълнителни. Наш Ганьо да се фука , че е над нещата, него не го лови и така.. а другите да му мислят.

# 5 236
Снежана, 80% смъртност има при рак на белия дроб. Хуморът е най-доброто лекарство.
Извинявам се, че използвам да отговоря Вашия пост.
Имам една лична молба към всички! Моля, спрете да коментирате онкологично болните. Достатъчно им е притеснено дали ще има лекарства за следващи химиотерапии, таргетни терапии и болкоуспокояващи. Те не се купуват от аптеката. Дават се от онкоцентровете. На всички им е пределно ясно какво може да се случи с тях. Всеки изминал ден и сега е борба за тях. Нека не забравяме, че има много млади хора в тази група. Те няма как да се запасят с лекарства. Близките им са още попритеснени. За съжаление и аз съм в тази група.
Благодаря на всеки,който се съобрази с това!

# 5 237
Нищо не чух по новините за Франция. Има ли заразени там? Синът ми заминава в командировка за там и съм много,  много притеснена.

# 5 238
Има доказани 195 случаи на повторно заразяване, няма имунитет който да предпазва излекуваните от болестта. Това значително  ще затрудни създаването на ваксина. Това не знам дали осъзнавате, променя тотално играта, и прави овладяването на тази епидемия напрактика невъзможно

Не е чак невъзможно, но е по-трудно. Просто няма да е по-класическия начин, ще трябвя да прицелят ваксината в друг регион на вируса, където ще се изгради значително по-добър имунен отговор. Имаме и ние по някой друг жокер в ръкава. Но това може да забави създаването, а и сега още повече ме хваща яд, че човечеството се занимава само с глупости, а не с това което трябва. Трябваше отдавна да сме си усъвършенствали ваксините, къде ни е универсалната ваксина за грип, хм? И много други въпроси.

# 5 239
  • София
Не помня да е пускано - смъртността според възраст/пол/придружаващи заболявания
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

Сърдечно-съдови 10.5%
Диабет 7.3%
Хронични респираторни 6.3 %
Високо кръвно 6%
Рак 5.6%
Без заболявания 0.9%

# 5 240
  • София
"Имам една лична молба към всички! Моля, спрете да коментирате онкологично болните. Достатъчно им е притеснено дали ще има лекарства за следващи химиотерапии, таргетни терапии и болкоуспокояващи. Те не се купуват от аптеката. Дават се от онкоцентровете. На всички им е пределно ясно какво може да се случи с тях. Всеки изминал ден и сега е борба за тях. Нека не забравяме, че има много млади хора в тази група. Те няма как да се запасят с лекарства. Близките им са още попритеснени. За съжаление и аз съм в тази група.
"

Присъединявам се към горното.

Аз пък ще докладвам публикации, които коментират "няма страшно, засяга само възрастни/болни" или реферират към азиатци като към "дръпнати", към мюсюлмани като към хора, които "се дупят" и т.н., и то не, защото умирам за либералния модел, а защото именно в лицето на напаст като тая става ясно точно колко сме еднакви всички.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 23:50 от Rafiqa

# 5 241
  • Варна
Снежана, 80% смъртност има при рак на белия дроб. Хуморът е най-доброто лекарство.
Извинявам се, че използвам да отговоря Вашия пост.
Имам една лична молба към всички! Моля, спрете да коментирате онкологично болните. Достатъчно им е притеснено дали ще има лекарства за следващи химиотерапии, таргетни терапии и болкоуспокояващи. Те не се купуват от аптеката. Дават се от онкоцентровете. На всички им е пределно ясно какво може да се случи с тях. Всеки изминал ден и сега е борба за тях. Нека не забравяме, че има много млади хора в тази група. Те няма как да се запасят с лекарства. Близките им са още попритеснени. За съжаление и аз съм в тази група.
Аз също!

# 5 242
Говорих с позната,чийто роднини са в Китай.Започнали да овладяват китайците положението леко с ново алтернативно лечение.
Проблемът бил в това,че  е толкова заразен ,че дори само лек контакт с болен те прави веднага заразен.
Няма гаранция за никого.Може би повече витамини ,по-добра хигиена ,позитивни мисли....
Аз  обаче мисля,че в БГ ще ни подмине,надявам се.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 20:34 от macapisa

# 5 243
Терминът "повторно заразен", поне засега, според мен е неправилен и преекспониран. Все още нямаме пълна представа за вируса, а все пак се говореше и за лечение с плазма от вече излекувани пациенти, тоест все в някои са открити анти тела.

Може да прозвучи като самоуспокоение, но според мен е прекалено рано да се паникьосваме, че вирусът повтаря.

# 5 244
  • ГО
Казаха, че 14 дни след преболедуване си носител на вируса. Дали това имат предвид, като повторно заразяване?

# 5 245
  • Варна
Новините. Нашите управници седят и се почесват, все едно гледах героите на Доню Донев. Комитет щели да правят, да борят вируса. Симулации разни във ВМА. Ало, България не е само София . Докторът от инфекциозната в Пловдив , каза ,че до момента нямат никакви указания, как да действат при такива случаи, като с жената от Италия. Лутали се и се чудили. Няма Здравна каса, няма Министерство на здравеопазването , няма никой. А, и маски по аптеките няма.  Да вземат да поръчат маски, лични предпазни средства и да заредят аптеките. На всеки спешен център да изпратят поне 3 защитни костюма, да имат докторите с какво да приемат потенциалните пациенти. Да вземат да поръчат и 300 000 кислородни бутилки и да ги разпределят из болниците в страната. Дезинфекциращи средства също. Най-накрая и някакви указания да им пратят , как да реагират. Всички проби се пращат в една единствена лаборатория за изследване и се чака резултат 1 или 2 денонощия. Майко мила, в Африка са повече лабораториите . Имали сме само 1000 теста и ще си ги пазим, да не си ги изхабим, ами поръчайте още. Ако пак няма пари , отворете една дарителска сметка, който иска да даде по нещо, ще се съберат.
Безхаберници.

# 5 246
  • Стара Загора
Не става ей така да поръчат разни неща Sad   Не разбрахте ли, че  повечето маски идват от Китай,  суровини за  разни лекарства също. Страшно ми става

# 5 247
Има държавен медицински резерв все пак...

# 5 248
Замислих се , кой прави големите пари сега , кой произвежда тестовете за вируса?
И ваксина като пуснат, ефикасна или не , предполагам, че ще много вървежна.

# 5 249
Казаха, че 14 дни след преболедуване си носител на вируса. Дали това имат предвид, като повторно заразяване?

Не. Нямат това в предвид. Различни неща са и двете са наблюдавани  по-скоро като изключения, не като общовалидни.

Да не бързаме! Вирусът е непознат.
Както има случаи на суперзаразител, който го изкарва леко, така е възможно да има и:
- заразоносители 14 дни след излекуване;
- повторно заболели;
-недоизлекувани;

Разумно е засега да ги приемаме като изключения от общата тенденция.

Инфото, което идва в условия на епидемии, не може да се провери и докаже бързо.

Общи условия

Активация на акаунт