Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 612
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 385
Повече ме е страх, от това, дето го каза здравният министър на Германия> Лекарите очакваме да се разболеят на 100 процента. Легла и бази имаме, но какво ще правим, като се разболеят медицинските кадри. И в Ухан внасяха лекари, и пак не им достигат. Особено като повтаря. И колко лекари починаха от вируса. Какво ще стане, като удари камбаната в България.Кой и къде ще ни лекува? Ей от това ще си умрат повече хора. И не съм спокойна, дето младите хора уж по-леко го карали. Карат го, ама ако има кой да ги лекува. Ние и без това нямаме, пък сега съвсем. И да си платиш, къде ще отидеш. При нас ще има повече смъртни случаи и това ме плаши. Има хора, които разчитат на мен. Не мога да си позволя да умра в момента, такава е ситуацията.

# 8 386
Препоръките за пиене на чай за да слезел вируса в стомаха и там да се разгради ми звучат леко смехотворно. Азиатците студена вода НЕ пият, те се наливат непрекъснато с чай. Китайците приемат винаги прясно приготвена храна и я ядат докато още пари, направо гореща. Това им е в традициите. Ако това с температурите и слизането на вируса в стомаха работеше, нямаше цяла нация да стои заключена 2 месеца.
Това не е вярно, наливат се с толкова много студено, че не е истина, бирата сипват чашата догоре лед и после сипват бира, чая много го пият и студен. За прясно приготвената храна е така, а пари здраво от лютото, което ръсят в огромни количества - това им е в традициите, а не да ядат горещо. Те самите смятат, че лютото мори настинки, а не горещото или студеното - лични впечатления.

А за тамифлу - аз съм го пила - не е истина какви странични ефекти има, пълно безумие да се пие без лекарско предписание. Имам усещане, че някои хора, явно не са имали досег освен с аспирин и парацетамол, че с такава лекота мятат тук такива лекарства, които са за определени специфични  болести, та чак и народа изтрещя и го изкупи от аптеките.

Последна редакция: сб, 29 фев 2020, 17:50 от zari65

# 8 387
Повече ме е страх, от това, дето го каза здравният министър на Германия> Лекарите очакваме да се разболеят на 100 процента. Легла и бази имаме, но какво ще правим, като се разболеят медицинските кадри. И в Ухан внасяха лекари, и пак не им достигат. Особено като повтаря. И колко лекари починаха от вируса. Какво ще стане, като удари камбаната в България.Кой и къде ще ни лекува? Ей от това ще си умрат повече хора. И не съм спокойна, дето младите хора уж по-леко го карали. Карат го, ама ако има кой да ги лекува. Ние и без това нямаме, пък сега съвсем. И да си платиш, къде ще отидеш. При нас ще има повече смъртни случаи и това ме плаши. Има хора, които разчитат на мен. Не мога да си позволя да умра в момента, такава е ситуацията.
Лекарите и помощен персонал са са на "огневата" линия и изложени на най-голям потенциален риск. За това са и и маските и костюмите с по-надеждна защита. Ще се справим. Лекари и др. спец. медици подлежат на мобилизация във времена на криза и форсмажорни обстоятелства.

# 8 388
Вайпар, ама като теб разсъждават рационалните хора, обаче повечето не са и затова ги има 2-те крайности: идва краят на света всички ще умрем и its just a flu bro.
Естествено, че има и крайности и среда - независимо от това, което казват/не казват властите. Само че няма смисъл да се търси виновен за личната липса на здрав разум, след като има достатъчно реални проблеми - липса/наличие на медикаменти, подготвеност за кризисни ситуации, оборудване и пр.

Less, правилно ли чета в твоя линк, че този човек - който и да е той - провижда Европа като сравнително сигурно място откъм икономически и социални последствия в поста от 05:15:26?

# 8 389
Ако е вярно, че Април / Май с времето ще се оправят нещата, стига да не мутира, и както до сега се вижда като добра прогноза по отношение на топлите страни, където е отишъл вирусът, то имаме само 31 дни, в които да сме внимателни.
И си мислиш, че на първи април рязко и трайно ще стане 30 градуса? И да стане, ако не помогне?
Глупаво е на този етап да разчитаме, че топлото време ще ни помогне.

# 8 390
Да, ама от нашите младички почти няма. Виждала ли си персонала на инфекциозна, щото аз съм

# 8 391
...обикновенният човечец си казва :тия ме работят, това нещо е много по опасно, дори по опасно отколкото го представят медиите, щом държавата ме лъже че е по безобидно от грип, затова отивам да изкупя цялата аптека защото положението ще стане страшно. Такъв ефект имат тия приказки. А 2-ият много вреден ефект от лозунга its just a flu bro е този:

Това са 2 коренно противоположни крайни ефекта и доколкото разбирам поне от темата - тези, които предвидливо са изкупили цялата аптека /не за спекула/ и са се запасили не защото го правят по принцип, а именно поради страх от епидемия, не са чакали държавата да им каже опасно ли  е или не.

Няма ли нормален трети вариант - следиш какво казват - не пътувай в определени страни, освен ако не е наложително, ако пътуваш, спазвай следните препоръки /МВнР, МЗ/, вземи превантивни мерки и ако имаш обезпокоителни симптоми, се свържи с личния си лекар /МЗ/ -  и правиш точно това вместо да се впускаш в двете крайности. На мен ми се струва най-близко до ума.
Има го и нормалният трети вариант, но той се случва, когато хората имат доверие в правителството. А когато се получи "нищо няма, само са затварени по къщите 10% от световното население, една малка част е в европейска държава, гордееща се със свободата на гражданите. Ама нищо няма, не, по-леко от грипа"

# 8 392
  • София
Ако е вярно, че Април / Май с времето ще се оправят нещата, стига да не мутира, и както до сега се вижда като добра прогноза по отношение на топлите страни, където е отишъл вирусът, то имаме само 31 дни, в които да сме внимателни.
И си мислиш, че на първи април рязко и трайно ще стане 30 градуса? И да стане, ако не помогне?
Това са на Кантарджиев глупостите, които са го накарали да ръси - обикновено у нас през април е 15-17 градуса, вали, влага, мор. Февруари е по-топло и сухо понякога (както този месец беше). Може на тенерифе април да стане 30 или 25, но шансът при нас е ммалък.

# 8 393

Никак не е глупаво. Далеч по-глупаво е да мислим обратното, защото то е срещу всичката информация, която за сега имаме за този вирус и за сходните му.
Разбира се, ако не ми вярвате, нищо не ви пречи да отмените лятната почивка, да си купите поне един палет с консерви и да се заключите в мазето на дома. Не отговарям за здравните последици от нещо такова.

# 8 394
Има го и нормалният трети вариант, но той се случва, когато хората имат доверие в правителството. А когато се получи "нищо няма, само са затварени по къщите 10% от световното население, една малка част е в европейска държава, гордееща се със свободата на гражданите. Ама нищо няма, не, по-леко от грипа"

Аз абсолютно вярвам на правителството, когато ме предупреждава за пътувания в Китай, Иран и пр. / виж сайта на МВнр/, вярвам му на 100 % и когато ме съветва да си мия ръцете, да избягвам струпване на хора и пр. /виж сайта на МЗ/. Абсолютно не вярвам, че здравната система е подготвена за криза с големи размери, но това няма да ме накара нито да ходя в Иран за удоволствие, нито да изкупя наличните запаси от боб и Тамифлу, а не дай Боже пък да го и пия по собствена преценка.

Между другото, мисля, че повечето хора са като мен.

# 8 395
Да, ама от нашите младички почти няма. Виждала ли си персонала на инфекциозна, щото аз съм
Мнението ви е субективно и най-"вероятно е извикало, това у вас в даден момент и при дадени обстоятелства, за което е ваше право да дадете подобен коментар. Не изхождам от частното към общото и това ми дава право да мисля, че все още може да се разчита на БГ. лекари и подопечен персонал. За написаното много моля да не се подлага на сравнение база на лечебното заведение и компетентност на лекарите.

# 8 396
Less, благодаря, много полезен линк. Предвид всичко, на което ставаме свидетел последните седмици, това е твърде вероятно да бъде истина. Аз също се замислям за някакви инвестиции в този момент, имам бегла представа от тези неща. Нямам какво толкова да губя.
Лошото е, че се задава криза, а ние сме в периферията на Европа, което няма да ни предпази достатъчно. Който има възможност, нека се изолира за известно време, поне месец докато стане ясно накъде вървят нещата.

# 8 397
И днес няма регистриран случай на корона. Печелим време.
Дано ни се размине.

# 8 398
Слушам по канал 3 Кантарджиев - коронавирусът започвал с хрема - течащ нос, бистър секрет 2-3 дни. Нали масово четяхме до сега, че няма хрема при този вирус?! Аз ли съм в грешка?

# 8 399

Никак не е глупаво. Далеч по-глупаво е да мислим обратното, защото то е срещу всичката информация, която за сега имаме за този вирус и за сходните му.
Разбира се, ако не ми вярвате, нищо не ви пречи да отмените лятната почивка, да си купите поне един палет с консерви и да се заключите в мазето на дома. Не отговарям за здравните последици от нещо такова.
Благодаря за съвета, лошото е, че мазе нямам.

Аз също се надявам, по аналогия с пдобни вируси, че с топлото време ще се намали и овладее ситуацията с разпространението на вируса. Но изобщо не съм съгласна с прокламирането от медии и всякакви уж специалисти виждане - Устискайте да април и вируса ще изчезне. Не, не знаем дали ще изчезне, а и да го направи, надали ще е април. В България трайни температури от порядъка на 27-30 градуса имаме чак през юни, а дотогава ще е хубаво да се вземат необходимите мерки за превенция.

Общи условия

Активация на акаунт