Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 943 169
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 2 970
Мина месец и започнаха да стават критични случаите и в другите страни. Ясно е, че нямат значение грижите, щом му дойде времето и удря. Ако някой го е направил, доста е мислил как да го направи съвършен. Изключително бързо се разраства.

Темата върви съвсем точно по заглавието си. Не е "Успокоително за вируса", нито пък "Ужас, вирусът е мале-мале".

Това пускат в нета, това споделяме тук. И после обсъждаме.

В Европа или са решили, че каквото и да направят няма полза, или не мога да си обясня усмихнатите им физиономии.
При нас, дето сме толкова подготвени, поне да вземат да отварят вратите на автобусите, че това натискане на копчето за вратите от стотици души на ден ми се вижда наистина нелепо.

# 2 971
  • на пистата
Въпросът е, как във Ухан се разпространява толкова бързо? Дали е защото не са засечени в ранен етап нещата или просто е бил навън от доста по-дълго време. Това от своя страна, би обяснило защо не могат да намерят пациент 0. Ако го търсят във време, когато той отдавна вече е починал/излекуван.

В Ухан нещата определено не са засечени в ранен етап. Все пак да стигнеш от случаи на пневмония /и то в грипен сезон?/ до установяването на нов вирус вероятно е въпрос на време, в което куп народ с по-леки симптоми залага на самолечение и се разхожда свободно, сеейки зараза. Докато във всички други страни вече се знае какво да се очаква и за какво да се тества при проява на определени симптоми. Би трябвало другаде епидемията да е доста по-ограничена.
Преди няколко страници се опитах да обясня същото,ама ме нападнаха 🤣
Точно,останалия свят просто знае какво да очаква.Не е като да е изневиделица.

# 2 972
Обаче в другите градове, въпреки карантината и мерките, случаите не са никак малко.
За мен е притеснително как е възможно при все пак малко случай в Ухан, почти всички, които се прибират по другите градове да са носители. Какво е това чудо, как са успели в милионен град да уцелят заразени.
То се вижда и при хората от круиза.
За жената, която била в болницата - какво да я правят друго, мерят температурата и чакат времето за влошаване, за да реагират. Нали идеално се знае, че след период на спокойствие избухва с пълна сила.

# 2 973
Защото заразените са много повече от обявеното.  Имам подозрения, че скоро ще започнат да се появяват случаи и в останалите страни при хора, които не са ходили в Китай и не са имали контакти с хора, които са ходили в Китай.

# 2 974
Защото заразените са много повече от обявеното.  Имам подозрения, че скоро ще започнат да се появяват случаи и в останалите страни при хора, които не са ходили в Китай и не са имали контакти с хора, които са ходили в Китай.

Вече има такива случай, британеца е бил в Сингапур, не в Китай, по времето когато е бил там да е имало 10 заразени, е на - късмет. Разбира се това са предположения, човека е ходил до Сингапур, никъде няма информация, че именно там е заразен, може и в самолета да е имало Китаец и да го е заразил, теории много, всеки решава на коя да вярва.

# 2 975
Коментирахме го него с приятели и доколкото разбрах е ходил някъде другаде преди да отиде в Сингапур.

# 2 976
За мен е притеснително как е възможно при все пак малко случай в Ухан, почти всички, които се прибират по другите градове да са носители. Какво е това чудо, как са успели в милионен град да уцелят заразени.
То се вижда и при хората от круиза.

Колко са случаите в Ухан не се знае - ние на практика знаем само за потвърдените - т.е. за тези които са потвърдени клинично/лабораторно/и двете. Колко изкарани на крак случая на сеещи зараза във и извън Ухан хора има - не знаем. За мен продължава да остава загадка как е възможно да затвориш град в карантина с няколкочасово предупреждение, както е станало в Ухан. Какъв е смисълът, ако на практика даваш на маса заразени /и вероятно не знаещи, че са заразени/ хора карт бланш да напуснат града.

# 2 977
Информация за хората в критично състояние има ли? Дали са азиатци?

# 2 978
И в Египет първи случай на Короната.

# 2 979
Обаче в другите градове, въпреки карантината и мерките, случаите не са никак малко.

Седмици след първите съобщения за мистериозен нов вирус в  Ухан милиони хора се качиха на автобуси, влакове и самолети и напуснаха града. Някои носеха със себе си новия вирус.

Длъжностните лица най-накрая започнаха да запечатват границите на 23 януари, но беше твърде късно. В реч пред репортери няколко дни след като градът беше поставен под карантина, кметът изчисли, че 5 милиона души вече са напуснали града.

Анализът на Associated Press за вътрешните модели на пътуване, използвайки данни за местоположението от китайския технологичен гигант  Baidu,  показва, че през двете седмици преди  блокирането на Ухан , близо 70% от пътуванията извън централния китайски град са били в провинция Хубей.

Други 14% от пътуванията са в съседни провинции Хенан, Хунан, Анхуи и Дзянси. Близо 2%  отидоха в провинция Гуандун, а останалите се разпръснаха из  почти цял Китай . Градовете извън провинция Хубей, които бяха топ дестинации за пътувания от Ухан  между 10 и 24 януари, са Чунцин, община до провинция Хубей,  Пекин и Шанхай .

Моделите на пътуване до голяма степен проследяват ранното разпространение на вируса. По-голямата част от потвърдените случаи и смъртни случаи са настъпили в  Китай , в провинция Хубей, последван от голям брой случаи в централен  Китай , с джобове от инфекции в Чунцин,  Шанхай  и  Пекин .

„Определено е късно“, казва Джин Донг-Ян, молекулярен вирусолог от Школата за биомедицински науки на университета в Хонконг. - Пет милиона навън. Това е голямо предизвикателство. Много от тях може да не се върнат в  Ухан,  а да се мотаят някъде другаде. За да контролираме това огнище, трябва да се справим с това.“

https://news.cgtn.com/news/2020-01-27/5-million-people-left-Wuha … u9wItW/index.html

И две карти за сравнение - там където са се преместили най-много уханци преди карантината, са най-заразените провинции.

Скрит текст:

# 2 980
1716 души от медицинския персонал са се заразили и от тях 6 са умрели. https://www.reuters.com/article/us-china-health-medics/china-say … rus-idUSKBN2080MA

# 2 981
Ben Kavanagh и всички 110 човека от първата бринтанска група  евакуирана от Ухан са освободени днес след 14 дневната карантина. Всичките са здрави и отиват в домовете си с надеждата, че най-лошото е зад гърба им.
Това как си го обяснявате? 110 човека, пребиваващи постоянно в Ухан и стояли под карантина там, някои от тях азиатци. Нито един заразен.

# 2 982
Това е хубаво! Можело е още една седмица да ги задържат.

# 2 983
  • Street of Dreams
https://twitter.com/BNODesk/status/1228362719830708225?s=19

Първи потвърден случай в Египет.

# 2 984
  • Sofia
Аз малко съм си расист към азиатците, не заради короната, а защото работя с тях и добре ги познавам (без японците, тях харесвам), ама това клипче ми разтопи сърцето :
https://twitter.com/BBCNewsround/status/1228291154388627458?s=20
Може да се гледа от бременни, от хора със семейства, от хора без семейства, такива с деца, с високо кръвно, с ниско кръвно и такива в тежък ПМС.

Общи условия

Активация на акаунт