Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 773
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 3 345
Скрит текст:
Офтопик
Даймънд Принцес е английски кораб, плуващ под американски флаг и акустирал на японско пристанище.
ПлАващ и акОстирал. Съжалявам, морският човек в мен не може да се стърпи..Flowers RoseFlushed

благодаря за корекцията
дълги години зад граница не са ми извинение, тия две думи ще ги запомня със сигурност! Heart

# 3 346
Не е толкова смъртоносен, "само" три процента? Astonished И испанския грип е бил "само" 2% смъртоносен и е убил между 50 и 100 милиона души. Вирусът е доста смъртоносен съотнесено към неговата заразност, затова е толкова опасен, затова и досега е убил повече хора от предишните SARS  и MERS и за много по-кратко време. Горе-долу около 100 пъти по-смъртоносен от сезонния грип и същевременно по-заразен от него.
Според мен все още е рано да бием камбаната на победата като се има предвид високия му пандемичен потенциал и мнението на експертите.

# 3 347
Така е, ама аз си мисля че няма как да се наложи истинска карантина за всички идващи от зони с гнезда на вируса (не че не може) а просто не е рентабилно. Все пак този вирус не е чак толкова смъртоносен, според моите изчисления които ги направих по назад в темата истинската смъртност е 3% (при това вече със стари данни, защото от тогава мина много време а ситуацията е динамична и непрекъснато се променя). Щом осъзнах че този вирус не е толкова смъртоносен си признавам че спрях да се интересувам толкова много от него. А и е факт че продължава да няма смъртен случай на неазиатски генотип, (поправете ме ако греша, понеже напоследък не следя толкова активно темата и може да съм пропуснал разни неща), също говори много.

Гледам, че Лили вече го е написала...
3% смъртност са страшно много! Това значи, че вирусът е над 30 пъти по-смъртносен от този на грипа, който всяка година също взима страшно много жертви. А този е и няколко пъти по-заразен.
Имаше предположения на вирусолози, че ако не се спре и се стигне до пандемия може да засегне от 60 до 80% от населението на Земята.
Хайде сега сметни на 5 милиарда души заразени ако умрат 3% колко хора общо са това?
Дори болести, при които умират 1 на 1000 (0,1% смъртност) се смятат за много опасни ако са толкова заразни.
Освен това засега смъртността не е 3%, а 12%. Всеки ден пада и можем да се молим да стане 3 или по-малко, но не е станала.
Аз не гледам кой какви изчисления е направил, а реалните данни до момента.
Всякаква небрежност и допускане на разпространение на заразата с подобен вирус с такъв потенциал са престъпно безхаберие.

# 3 348
О уау, това мисля, че обяснява доста неща. СЗО праща материали за тестове в Африка. До края на седмицата 40 държави ще могат да тестват за новия коронавирус, а африканското CDC обучават здравни работници. Досега за целия континент от 54 държави е имало само 2 лаборатории в Южна Африка и Сенегал.

https://amp.scmp.com/news/china/society/article/3051422/who-sends-coronavirus-test-kits-african-nations-after-first?__twitter_impression=true

А ние досега се чудим как така в Африка няма нито един случай, при все че контактите между Африка и Китай са доста близки и китайците масово инвестират по целия континент. А то май се оказва, че те просто досега не са тествали.

# 3 349
Хора, аз не отричам че вирусът е много опасен. Вие даже ми взехте моята теза че един вирус е толкова опасен колкото хора ще убие, а това не се определя само от смъртността, а от всичките му характеристики. Този вирус е толкова опасен защото съвпукността му от характеристики е такава, че въпреки че той е много назад в класацията на най-смъртоносните вируси (тези при които вероятността да умреш ако се заразиш е най висока) той е отнел много повече животи за много по кратко време от вируси които са доста по напред от него в тая класация. Защото цялата му характеристика от качества го прави по опасен за цялото о-во от тях. Затова и мерките в Китай са безпрецедентни, защото този вирус е по съвършен (като цялостна характеристика). Вие представяте ли си какво щеше да е положението ако този вирус освен всичко останало беше и по смъртоносен. Това всъщност е единствената му слабост, в почти съвършенните му характеристики. Ако смъртността беше не 3% а примерно 13% положението щеше да е 5 пъти по страшно.  
Цитат
свен това засега смъртността не е 3%, а 12%.
Така е но по метода мъртви/излекувани, а той изкуствено завишава резултата. В началото ако си спомняте по него беше 60%. А сега е 12% и ще продължи да слиза надолу до истинските нива. Аз не казвам че вирусът е лек а че просто живеем в Капитализъм и на първо място се гледа Икономиката, ако вирусът не е достатъчно голяма заплаха няма да се взимат други мерки по различни от досега взетите. При 3% смъртност мерките са такива, при 13% щяха да са други. А не забравяйте че по другият метод болни/мъртви който има други дефекти смъртността е 2%.

# 3 350
Смъртността при Испанския грип не е 2%, 50 млн от 500млн заразени прави 10%, а ако са били над 50млн, защото това е грубо казано, прави дори повече от 10%. От 2 до 5% са загиналите от световното тогава население.

Общото между Сингапур, Япония, Китай, Южна Корея и всички с 20+ заразени случая и случаи на предаване от човек на човек е влажността на въздуха, която е над 90%
Дори в Китай, частите с по влажен въздух имат много случай, а частите с по сух въздух, почти няма случаи на коронавирус или ако е има е много малък и не се предава така лесно както в Ухан, Пекин и тн, местата с по висок % на влажност.

# 3 351
Ето това е теория която заслужава внимание. Защото ако човек се вгледа в данните те показват че влажността на въздуха е много по важен фактор за разпространението от температурата и тя е външен фактор който спомага разпространението му.

# 3 352
  • Street of Dreams
Говорих си със съседка от БГ днес, съпругът й пътува с круизните  кораби. Според думите й са "на ремонт" в Сингапур и "никой не иска на круиз". Пасажерите са свалени в Сингапур и са си тръгнали от там със самолети.
Не разбрах какво значи всичко това, нито под какъв флаг е корабът - тъй като тя каза, че изобщо не е притеснена, не исках аз да я притеснявам с въпроси.

# 3 353
Смъртността при Испанския грип не е 2%, 50 млн от 500млн заразени прави 10%, а ако са били над 50млн, защото това е грубо казано, прави дори повече от 10%. От 2 до 5% са загиналите от световното тогава население.

Общото между Сингапур, Япония, Китай, Южна Корея и всички с 20+ заразени случая и случаи на предаване от човек на човек е влажността на въздуха, която е над 90%
Дори в Китай, частите с по влажен въздух имат много случай, а частите с по сух въздух, почти няма случаи на коронавирус или ако е има е много малък и не се предава така лесно както в Ухан, Пекин и тн, местата с по висок % на влажност.

Това е изключително интересна новина и може да се окаже първостепенна по важност. Влажните райони ще страдат повече. Би трябвало в Африка да са малко по тази причина. Ние къде сме в тази класация?
Пп Лятото у нас не би трябвало да няма опасност, вече са доста сухи летата. И горещи също.

# 3 354
В София в момента влажността е 61%. Разбира се като завали дъжд тя ще се вдигне както предполагам ще
стане и в останалите градове, а то май са и такива прогнозите. Във Варна например влажността е много по висока, 81% ама тук играе роля Черно Море.
https://www.accuweather.com/bg/bg/sofia/51097/current-weather/51097
Далеч е от 90%. Според мен влажността в Ухан е много висока защото ако си спомняте сателитните снимки от града които май Диорела ги постна ако се не лъжа, Ухан е опасан от водни канали. Япония също е с висока влажност защото представлява серия от острови обградени отвсякъде от вода.

# 3 355

Това е изключително интересна новина и може да се окаже първостепенна по важност. Влажните райони ще страдат повече. Би трябвало в Африка да са малко по тази причина. Ние къде сме в тази класация?
Пп Лятото у нас не би трябвало да няма опасност, вече са доста сухи летата. И горещи също.

Е сега таман измерих да видя навън каква е влагата, 80% при нас, вътре в помещението 30 до 40%, аз съм с малко дете и затова си имам тия уреди. Причината вътре да е толкова сух въздуха е парното, изсушава го много, а както знаете в България хората масово НЕ си купуват влагоабсорбатори или овлажнители, това е и причината за много мухъл в къщите, в Англия този проблем го нямат, а влагата навън там и зима и лете си е над 90% нон стоп. Испания е друга страна, която също е много топло на места, защото е по на юг, обаче влагата кара тия 40 градуса там да се усещат като 20. Може да се включи някоя майка живееща там, аз съм ходила само на почивка в Майорка, но ми направи впечатление, тия високи градуси, а пък си слагам едва ли не яке, пък може и заради смяната на климата да е било това усещане. Лятно време в България въздуха е по сух, причините са много, атмосферно налягане, надморска височина, това че океана е много далече... Така, че топлото няма общо изобщо с влагата, в Китай има места, където е -5 градуса, пък влага 20%, има места на планетата където е 30+ градуса и е 70-80%

# 3 356
Тесла, тезата, че един вирус за да е опасен, освен смъртоносен трябва и да е заразен не е твоя, а сме я коментирали много пъти досега. Коментарът ми беше провокиран от изказването ти, че си спрял да се интересуваш от вируса като си разбрал, че не е толкова смъртоносен

Снежана, за испанския грип си права. Но за някои и 10% сигурно няма да са "достатъчно смъртоносен".

Иначе тезата за влажността на въздуха май е обратната. Ниска температура и ниска влажност на въздуха ( каквито са условията през зимата) помагат на вируса да оцелява по-дълго във въздуха и по повърхности. Капчиците се задържат по-дълго във въздуха, когато той е по-сух, ако е по-влажен натежават и падат на земята.

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/02/12/805256402/c … r?t=1582130011086

# 3 357
Китай ще овладее нещата, останалите страни обаче...
Не си представям в Япония и Сингапур да ги затворят по къщите и да им носят храна. Ще лумне като пламък по целия свят.
Имам мноого възрастен познат, на който съседката е била болна от испанския грип. Жена му, здрава и права,  е отишла да и даде супа, само през вратата я е подала, заразила се е и е починала. Съседката се оправила.

# 3 358
Ааа испанския грип, смъртността си е доста висока, ако сега се появи и зарази 25% от населението, цифрата ще е далеч повече от едни 50-100 милиона, ако ви се струват малко, на сегашното население ще са 4 пъти повече.

# 3 359
Сега имаме по-развита медицина, уж. Казвам уж, защото здравните системи няма да могат да издържат на наплива и накрая пак ще е който оцелее.

Общи условия

Активация на акаунт