Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 967
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 430
Ама защо все някой трябва да информира и да обгрижва някой??? Големи хора в 21 век... Наистина стига вече някой с това някод да дойде да ни оправи.

# 5 431
  • Пловдив
Само ви чета, но от снощи съм супер възмутена от нашите министри.
Децата от Пловдив, поставени под карантина, не са стъпвали в Северна Италия. Били са на стаж по Еразъм в Сицилия. Обаче навсякъде се тръби, че идавт от заразен район. Глупости на търкалета. Отбиване на номер за пред хората. А тези, които наистина идват от район с болни, никой не ги знае кои са и как влизат в страната. Че от там минава и целият сухопътен трафик от Испания, Португалия и Южна Франция.

# 5 432
От Италия пристигат около 5000 души седмично, сега с орязването на полетите на БГер, може би ще се намалят на около 4000, пак бройката е доста голяма...Италианци и други националности, които идват у нас не знам кой ще ги вкара в карантина...

# 5 433
Както винаги изобщо не са подготвени. Китай направи и невъзможното да даде глътка въздух на останалия свят. През това време всички останали трябваше трескаво да се подготвят. Вместо това те дори престанаха да коментират. И сега като започнаха залповете в Европа ох леле, мале и се започва едно търчане насам-натам и хаотични действия през глава. Мила родна картинка.
Не разбирам защо в останалия свят не спряха полетите, когато в Китай се увеличиха драстично заразените, и да позволяват да се лети само за важни медицински интервенции и животоспасяващи операции? Хиляди туристи щъкат напред-назад и разнасят заразата.

# 5 434
В момента по нова,който се връща от рискова зона има право на 14дни болнични за карантина.
Едно адекватно решение... дано да се окаже истина....
Докторката си го каза,всеки личен лекар има право да издаде 14дни болничен за карантина.Също така,тези оставащи си вкъщи под карантина,е добре да стоят изолирани сами,да носят маска и добре да почистват всичко.
Нали наскоро им намалиха дните до 7, за да няма злоупотреби с болнични (които според мен са минимален процент на фона на истинските болни, които ще бъдат ощетени).

Тук преминахме през очаквания за заразяване само на една раса, после, че ще го караме по-леко, че младите го карат много леко, сега чакаме топлото време и ваксина. Не вярвам на нито едно от тези. Надявам се на мутация към по-леко изкарване и заразяване, на затихване, макар че засега май обратното се наблюдава.
Наблюдаваме развитието повече от месец. Изгледали сме клипчета на гърчещи се паднали, препълнени болници и т.н. На сто крачки сме пред тези, които след вчерашното гледане на новините са разбрали за проблема, но пък са си изкарали един допълнителен спокоен месец.

За Индия и Африка - няма заболели, защото ги изследват по-малко и от при нас. Както и в Германия, Франция и Италия досега. Обвиняваме Китай, че се е забавил, но ЕС се забави непростимо повече, защото знаеше какво да очаква и това, което всъщност направи е само да чака.

Днес в автобуса преброих 8 кашлящи. Всички без маска. Държим се за дръжки, които не са дезинфекцирани никога, натискаме бутона за отваряне на вратите, който не е дезинфекциран никога, а и да е, ако го е пипнал болен... Ще трябва и ръкавици да се купуват. Навсякъде - в метро, автобус, банкомати, заведения -  пипаш бутони, докосваш, натискаш...

# 5 435
Навсякъде - в метро, автобус, банкомати, заведения -  пипаш бутони, докосваш, натискаш...

Аз от доста време насам, фактически откакто се родиха децата и трябваше да ги пазя много, придобих някои навици за пипането на обществени места. Ако отваряш врата с бутане, бутни я не там, където е удобна и бутат всички, а например по-нагоре. Бутон например натискам с кокълчето на пръста, защото от там после трудно се разнасят микроби по други места, отколкото от върховете на пръстите. Тренирана съм се вече да не си пипам лицето, докато съм навън (ще се изненадате колко често го правим без да се усещаме). С времето човек свиква и сега изобщо не се и замислям вече ми е като навик.

# 5 436
Здравейте,

можете ли да ми кажете точно какъв тип маска предпазва от вируса?

# 5 437
  • Пловдив
Навсякъде - в метро, автобус, банкомати, заведения -  пипаш бутони, докосваш, натискаш...

Аз от доста време насам, фактически откакто се родиха децата и трябваше да ги пазя много, придобих някои навици за пипането на обществени места. Ако отваряш врата с бутане, бутни я не там, където е удобна и бутат всички, а например по-нагоре. Бутон например натискам с кокълчето на пръста, защото от там после трудно се разнасят микроби по други места, отколкото от върховете на пръстите. Тренирана съм се вече да не си пипам лицето, докато съм навън (ще се изненадате колко често го правим без да се усещаме). С времето човек свиква и сега изобщо не се и замислям вече ми е като навик.
Laughing
А в магазина как пипате покупките?
То така ако можехме да се предпазим...блажени са вярващите!

# 5 438
  • Terra incognita
Много ми е чудно кой ги изкупи тия маски, като на обществени места най-много един на седмица да видя, който носи.
Пращат ги по чужбина, в Италия са дефицит. А също и хората се презапасяват.
Но вече стана ясно, че обикновените хирургически маски не предпазват.

# 5 439
Здравейте,

Маски за дихателна защита тип FFP2 или FFP3, както и N95. Твърди се, че тези маски дават къв 95-97% защита.
Масовите хирургични маски не предпазват, но могат в случай, че сте болен да спрат разпространението на заразата.

# 5 440
Laughing
А в магазина как пипате покупките?
То така ако можехме да се предпазим...блажени са вярващите!

По покупките не са минали хиляди други пръсти преди това. Най-мръсните места обикновено са дръжки на врати, бутони и т.н. места, които се пипат от много хора. Естествено, че няма как да се предпазиш напълно, но може да намалиш вероятността.

# 5 441
  • Пловдив
Много ми е чудно кой ги изкупи тия маски, като на обществени места най-много един на седмица да видя, който носи.
Пращат ги по чужбина, в Италия са дефицит. А също и хората се презапасяват.
Но вече стана ясно, че обикновените хирургически маски не предпазват.

Маските са внос от Китай, а те в момента произвеждат само за тях си. Няма внос, а у нас тези производства явно са закрити.
Чудя се дали всички превързочни материали внасяме от някъде. Едно време имахме наше производство.
В аптеките и за аптекарите не са останали маски. Дали държавата има някакви запаси поне за здравите работници. Ама и въпрос зададох ... на 99% съм сигурна, че няма.
Френският министър на здравеопазването каза, че Франция има запаси и от маски.

# 5 442
Здравейте,

Маски за дихателна защита тип FFP2 или FFP3, както и N95. Твърди се, че тези маски дават къв 95-97% защита.
Масовите хирургични маски не предпазват, но могат в случай, че сте болен да спрат разпространението на заразата.
А откъде могат да се закупят такива?

Обикновените маски вече дефицит ли са в аптеките?

# 5 443
Лили не е казала, че не пипа нищо. Тя казва, че нещата, които 100% от хората минаващи докосват, е придобила навик, да не ги докосва по същия начин. Пример с вратата. Разбира се, че няма как да не докосва нищо с микроби, но и малкото промяна и помага да не хваща всичко.
В чужбина има хора, които си държат тоалетната по-чиста от кухнята, има и предавания за такива хора. Сега на тази заразност не знам, дали тия навици биха я спасили, ма ако да речем някой има 100% вероятност от заразяване, при нея е 90%.

# 5 444
И мен ме е гнус пипането, но важното е да не ядеш с мръсните ръце и да не си пипаш лицето..
А колко ме радва гениалното изобретение плъзгаща се врата на изхода на тоалетна в мол, летище и т.н. ( само в Мега Мол май има такава), доста умно е да не се налага да пипаш дръжката след като си измиеш ръцете...

Общи условия

Активация на акаунт