Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 360
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 580
По мои изчисления тестове имаме за 0,014% от населението на Бг, ако приемем, че сме 7 милиона.
Аз вече въобще не се притеснявам, че няма достатъчно тестове. Вируса е на дни/часове/ разстояние от нас. Все ми е тая ще ме тестват ли за нещо за което няма лечение. Повече ме тревожи паниката, липсата на стоки, която може да има. Явно, че ако тенденцията се запази в световен план, определено ще има много сериозна икономическа криза.

# 5 581
Добре де...мен друго ме вълнува... представяме си един кофти сценарий, в който затварят големи офиси тип опън спейс и подобни.... какво се случва със заплатите?!
Логично е хората да бъдат пуснати в неплатен отпуск ако не могат да работят от дома.

при карантина се издава болничен за срока на карантината.

# 5 582
Италия съобщава за 38 нови случая, 54 са от днес, общо 283.

https://twitter.com/BNODesk/status/1232262299647344640

# 5 583
  • София
https://novini.bg/zdrave/bolesti/584167

Не знам дали е пускано. Жител на Несебър със съмнения за коронавирус.

# 5 584
Логично е хората да бъдат пуснати в неплатен отпуск ако не могат да работят от дома.

При форсмажорни обстоятелства не е редно да е неплатен отпуск. Има предостатъчно фирми,които могат да си позволят да платят на работниците си по една неизработена заплата.  Но да се надяваме че няма да се стигне до това.

# 5 585
  • София
Много е смешно как тренинга на летището върви, а някакви китайци минават отстрани, без никой да ги провери Joy

Stelitka, това не е вярно, днес говорих с моя приятелка оттам.

Нямам намерение да те убеждавам. Написах информативно тази информация, която е от днес качена в сайта на училището, в което работи дъщеря ми.

# 5 586
Много сте писали, после ще се върна да чета. Понеже назад в темата се спомена на няколко пъти, че няма цялата информация синтезирана, ще се опитам да събера най-важните неща на едно място.

Какво е корона вирусът? Каква е разликата между COVID-19 и SARS-CoV-2?
През декември в Китай започна епидемия от тежък остро-респираторен синдром, причинен от непознат досега щам от групата на корона вирусите. Поради сходният механизъм на действие и близката му връзка със SARS, който причини епидемия през 2002-2004, СЗО реши да го кръсти SARS-CoV-2(Severe Acute Respiratory Syndrome-Corona Virus-2).
Заболяването от този вирус се нарича COVID-19(COrona VIrus Disease-2019). Досега засегнати са 37 държави, със 80 155 заболели, 2703 починали и 27 722 оздравели.

Поради краткият латентен период(когато си болен без да заразяваш) от 3-5 дена и дългият инкубационнен период, през който е възможно безсимптомно заразяване, вирусът има изключително висок Ro от 2-3. Това означава, че един заразен може да зарази още 2 до 3 човека, макар да имаше няколко супер-разпространители, които доказано заразиха доста повече хора.

Разпространение преди симптомите:
Скрит текст:
https://www.jwatch.org/na50998/2020/02/24/potential-transmission … mptomatic-carrier

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001737
"The viral load that was detected in the asymptomatic patient was similar to that in the symptomatic patients, which suggests the transmission potential of asymptomatic or minimally symptomatic patients. These findings are in concordance with reports that transmission may occur early in the course of infection5 and suggest that case detection and isolation may require strategies different from those required for the control of SARS-CoV. ..... Identification of patients with few or no symptoms and with modest levels of detectable viral RNA in the oropharynx for at least 5 days suggests that we need better data to determine transmission dynamics and inform our screening practices."

"Вирусният титър, които беше открит при пациенти без симптоми е подобен на този, от болни пациенти. Това може да подскаже потенциално разпространение от хората без или със минимални симптоми. Тези открития се съгласуват с данните, че заразата може да се предава много рано във хода на инфекцията. Това подсказва, че начините за откриване и изолация на заболелите може да се нуждаят от стратегия, различна от тази при SARS-CoV.... Откриването на пациенти със малко или никакви симптоми и със ниски нива на вирусна РНК открита в орофаринкса за поне 5 дни предполага, че ни трябват повече данни за да определим динамиката на разпространение и да информираме нашите скиининг практики(лаборатории предполагам, не съм сигурна за превода)."
супер-разпространители:

Официално вирусът се разпространява по въздушно-капков път, при близък контакт със заразен(възможна е безсимптомен заразен да заразява, макар вероятността да е по-малка), при допир със замърсена повърхност.
Според сайта на Американският център за превенция и контрол на заразите може да бъде предаден и от разстояние от 1,87м.(6 feet)
Скрит текст:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html

"Current understanding about how the virus that causes coronavirus disease 2019 (COVID-19) spreads is largely based on what is known about similar coronaviruses.

1.Person-to-person spread
The virus is thought to spread mainly from person-to-person.

-Between people who are in close contact with one another (within about 6 feet)
-Via respiratory droplets produced when an infected person coughs or sneezes.
These droplets can land in the mouths or noses of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs.

2.Spread from contact with infected surfaces or objects
It may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes, but this is not thought to be the main way the virus spreads."

"Нашите разбирания за това как вирусът, причиняваЩ заболяването от корона вирус(COVID-19) се разпространява, се базира на нещата,които знаем за подобните вируси.

1.От човек към човек
смята се, че вирусът се предава главно от човек на човек.
- между хората, стоящи близо един до друг(под 6 feet=1,87m.)
- чрез респираторни капки, когато заразен кашля или киха. Тези капки могат да попадна в носа, устата и е възможно да бъдат вдишани със дробовете.

2.Разпространение чрез контакт със заразена повърхност или предмет.
Може би е възможно човек да се разболее чрез докосване на повърхност или предмет, по които е попаднал вируса и след това се пипат по устата, носа или очите, но това не се смята за основен начин на разпространение."

Според изследванията на SARS и MERS, коронавирусите при човека могат да се задържат върху повърхности като метал, стъкло и пластмаса до 9 дни, но могат ефективно да бъдат дезинфекцирани със минута обработка със 62-71% разтвор на етанол, 0,5% водороден пероксид(перхидрол) или 0,1% натриев хипохлорит(белина). Други биоцидни препарати като 0,05-0,2% разтвор на безалкониев хлорид или 0,02% хлорхексидин са по-малко ефективни.
https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

Колко опасен е вирусът, каква е смъртността и как да се предпазим?

Основната опасност на вируса според учените е тихото и бързо разпространение.
Ro от 2-3 е 2 до три пъти по заразно от сезонният грип, който е Ro=1. Смъртността при този вирус е официално 2%, което е 20 пъти повече от грипа със 0,1%.
Разликите в смъртността и Ro на различни места се дължат на динамиката на епидемията. В началото на всяка епидемия процентът смъртност изглежда изключително висок.
Смъртност се изчислява по процентното съотношение на починали:оздравели сред приключените случай. В тази смъртност не влизат тепърва каращите заболяването.
Най-вярно се изчислява след приключване на епидемията.
Поради възможността да има още много хора, които са със слаби или никакви симптоми смъртността може да падне още повече.

Основните усложнения при COVID-19  са пневмония, сърдечна недостатъчност, увреждане на функциите на черен дроб и бъбреци, полиорганна недостатъчност.
Според изследване, проведено сред 710 човека изследващо критичните случай.
Скрит текст:
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600( … )30079-5/fulltext

Резултати: От 710 пациента със SARS-CoV 2 пневмония, са открити 52-ма критично болни възрастни пациенти. Средната възраст на пациентите е 59,7 г., 35-ма са мъже(67%), 21(40%) със хронични заболявания, 51(98%) с изаявена температура.
38 (61.5%) пациенти умряха на 28 ден, и средната стойност на времето между приемането в спешното до смъртта е 7 дни за починалите. Сравнено със излекуваните, починалите бяха по възрастни(64,6 години с/у 51,9 години), по-вероятно да развият ТОРС (26[81%]пациенти в/у 9 [45%]) и по вероятно да имат нужда от командно дишане (30 [94%] пациенти с/у 7[35%]).
Повечето пациенти имаха нарушаване на функциите на органите, включително 35(67%) с ТОРС, 15(29%) с остри бъбречни нарушения, 12(23%) със сърдечно-съдови нарушения, 15(29%) със чернодробни нарушения, и един(2%) със пневмоторакс.37(71%) имаха нужда от командно дишане. Болнично предаване на инфекцията е доказано при 7(13.5%).

Най-честите придружаващи заболявания са сърдечно-съдови, диабет, белодробни, ракови.
Въпреки наглед високата си смъртност, едва 18-20% от заболелите стигат до тежки състояния. Под 10% от заразените стигат до критични състояния.

Как да се предпазим, какви мерки трябва да вземем при симптоми и трябва ли да се подготвяме за карантина?

Най-добрият начин за предпазване е чрез маски тип N95,FFP2, FFP3. Масовите хирургически маски не предпазват от разболяване, но могат да спрат поне малко болният да разпространява заразата. Въпреки това, при липса на други маски е по-добре да се използват хирургическите, отколкото пълна липса на маска.

Относно маските
Скрит текст:
https://multimedia.3m.com/mws/media/409903O/respiratory-protecti … st-biohazards.pdf

С две изречения- Никоя маска, дори и най-добрата не дава 100% защита. Все пак при вируси със въздушно и въздушно-капково разпространение е важна защитата на местата откъдето може да проникне- очи, уста, нос.

Също така е важно да се отбележи правилното поведение извън дома:
Не бива да пипаме лицето и косата си.
По възможност да се използват ръкавици, когато сме в транспорта и има нужда да се хванем някъде. При натискане на бутони да не се прави със пръст, а със кокалчето на пръста.
При кашляне и кихане, да не се закрива устата със ръка, а да се кашля в сгъвката на лакътя. По този начин не се пренасят микроорганизми от и към ръката, респективно от/към дръжки, бутони, врати.
Често миене на ръцете, а когато то не е възможно използване на дезинфекциращ гел. Не бива да се прекалява със този гел, нужно е да се използва само, когато е наистина наложително.
Събуване на обувките и преобличане във други дрехи + душ и изпиране на дрехите веднага след прибиране. Ако ситуацията е на активна епидемия със много потенциални случай, косата е хубаво да е плътно прибрана, защото не винаги е полезно да се мие всеки ден.
Ежедневно почистване на мобилните телефони, дръжките на входната врата, ключовете, които пипаме със неизмити ръце.

При симптоми или съмнения за Корона вирус, моля ви не тръгвайте към личния лекар. Най-добре е да му звъннете, за съвет. Отиването във поликлиника или болница без да сте предупредили, излага на риск другите пациенти и медицинският персонал.
Ако кихате или ви тече носа, вероятноста да сте заразени точно с корона е нула. SARS-CoV-2  атакува дирекно в дробовете. Започва със лека температура и лека кашлица, по-късно се появяват болки в мускулите и гърдите, задух и слабост. Ако сте със рязко влошаване, запушен нос, висока температура, значи сте болни от грип. В момента в София има 5 щама на грипа.

По въпроса за подготовката всеки сам определя за себе си и семейството си. Все пак би било добре в случай на паника да не седите по опашки в магазини и аптеки. Хубаво е във вкъщи да имате храна и леки болкоуспокояващи за поне седмица до месец.
Ако решите да се подготвяте:
Скрит текст:
Важно е да балансирате бюджета на първо място. Не си хвърляйте спестяванията, нито си харчете заплатата на макс за подготовка. Една теоритична, макар и възможна карантина не е по-важна от настоящето, в което имате нужда от пари, или бъдещето, за което са спестяванията. Не се изхвърляйте със нищо. Вземете само най-необходимите неща и то във бройка за максимално месец.
Подходящи храни:
Ориз, брашно, захар, сол, варива, консерви, месо(ако имате фризер, в който да се съхранява).
Не взимайте голямо количество пресни зеленчуци и плодове, освен тези, които могат да седят по дълго в хладилник. От другите взимайте седмица за седмица, без да прекалявате със количеството.
Консумативи:
Тоалетна хартия, салфетки, сапун, шампоан, препарати за почистване. Носните кърпички и антибактериалните биха били полезни, ако има карантина с разрешение на член от семейството да ходи до магазина. Не взимайте повече от обичайните нужди за месец.
Лекарства:
Ако сте хронично болни е хубаво да си вземете за месец, дори ако има възможност и за още един, за да се движите с месец назад. Ако има проблем с доставките.

Ако няма хронично болни, вземете такива лекарства, който по принцип се купуват
Болкоуспокояващи- нурофен, аналгин, спазмалгон, но шпа.
против настинка- фервекс, колдрекс, сироп за кашлица, спрей и/или капки за нос. Ако имате и една частица съмнение дали е настинка/грип или корона не взимайте никакви лекарства, преди консултация с лекар.
Когато взимате лекарства, не купувайте повече от необходимото за месец.
Не взимайте лекарства, за които трябва рецепта, освен ако не са предписани. Обикновенните хора не сме лекари и гъгул не е медицинска библиотека, че да се консултираме с него и да си назначаваме лечение.
Не взимайте антибиотици и противовирусни лекарства. За тях трябва мнението на лекар дали, как, кога и защо да се приемат. Дори и някога да са ви изписвали някое такова, не го взимайте на своя глава.

Това е, което се сещам засега. Ако съм изпуснала нещо или със сбъркала някъде с превод, моля допълнете/поправете ме.

Имайте предвид, че това е съвсем нов вирус и тепърва ще се правят изследвания. Безпрецедентна е ситуацията, всички възможни учени и лаборатории работят над това.
Спрете се със конспиративните теории. Само си вкарвате някакви идеи, които са далече от истината. В момента научният свят е съсредоточен в това да търси лекарство, през ден излизат разни "изследвания", които само създават паника, а седят защото никой не се занимава да ги преглежда. Видите ли да пише "Pre-print" имайте едно на ум. Това значи, че тези резултати не са потвърдени от друг независим източник, не са публикувани във официално издание, а само са качени онлайн. Повечето изследвания, които са стойностни и имат значение се одобряват до седмица. Другите седят отстрани на пре-принт и чакат някой да ги оспори/потвърди.
В такава паника най-лесно се създава псевдо-наука. Никак не е трудно да създадеш някакво изследване под чуждо име, което да побърка хората.
Разберете, че за да прескочи вирус от животно на човек е нужно определено събиране на фактори. Това за въпроса защо не е имало преди. Но веднъж събереш ли тези фактори може и да няма спиране. Природата е много по-наясно от хората как да създаде вирус.

По въпроса защо изведнъж избухна в Италия.
От заразяването до първите симптоми изминават средно 5-14, а според някой слухове и повече дни инкубационен период. Първите леки симптоми се задържат около седмица, след това започват по-тежките, които могат да доведат до болница. За приетите в болницата изминават около 2 седмици, докато се види накъде отиват нещата. Третата седмица се оказва решаваща.Това съчетано с инкубационния период предполага над месец след заразяването.

# 5 587
  • Перник
От Фейсбук

Летище София, 11:30 часа, 25ти февруари. Пристигам заедно с още стотици хора от Доха - един от огромните летищни хъбове - хората пристигат от Виетнам, Тайланд, Индонезия, Филипини и още и още.
Първо впечатление - никакви мерки за контрол - от ръкава на самолета ни пускат директно в човекопотока с останалите пътници, пристигащи и заминаващи.
Термо камери за телесна температура? Няма такова нещо... Лекарски екипи ли? Отново - не. Опашката за проверка на паспортите - връщат хора, идващи от “рискови” дестинации, за да попълнят декларации, че не са болни?!?!?
Всеки, изпратен да попълни декларация, се връща с обяснението, че са му казали - няма нужда, минавай.
Иначе, служителите на граничен контрол са екзалтирани от присъствието на медиите на летището днес - ще ги дават по телевизора довечера, голям кеф.
Истината - нулев контрол върху пътниците, ама наистина - НИЩО!
Пристигам от Филипините, където на пристанище, построено от нахвърляни камъни, и пристигащи лодки с по 5-10 души има по двама лекари, мери се температурата на всеки и се преглеждат пътуващите за симптоми на грип... Попълват се информационни карти с история на пътуването, телефони, адреси, имена...
Да не дава Господ някой носител на коронавируса да влезе в България, че ще приключим филма за нула време.
Иначе, имаме стабилност

Много добро описание. И аз се прибирах през Катар наскоро, от Кувейт - това беше началото на месеца и нямаше все още коронавирус там. И на мен ми направи впечатление, че няма абсолютно никакви мерки за сигурност на нашето летище. Недопустимо е! Когато аз пътувах, самолета беше пълен с българи от Доха до София. Аз през цялото време бях с маска, която сменях на 2 часа, дезинфектанти и тн....но от самолет с над 200 пътника, тези с маските бяхме не повече от 10...Всички пътуваха от някъде, но никои не пазеше себе си или другите пътници на самолета. На летището ситуацията беше точно такава, каквато са я описали по-горе! И според мен е много лесно да плъзне тази зараза и тук (ако вече не е тук сред нас), просто защото нямаме тази култура за самосъхранине като хора и нация и масово не се пазят, не пазят и околните...

# 5 588
  • Street of Dreams
Снощи някой беше постнал линк и гледах Бойко - хареса ми.

Нямаше грам ирония, сарказъм, омаловажаване или неуважение към народа, видях по-скоро загриженост и по-сериозно отношение. И реализъм. Каза се горе-долу какъв е ресурсът на страната - ами малък. Нима това е новина за вас? Здравната система е на много ниско ниво не от днес, не може да очакваме изведнъж да сме готови за коронавирус без никаква рамка - то никоя държава не е.

Именно за това се натърти няколко пъти на личната отговорност и дисциплина на гражданите, с което съм напълно съгласна. Точно това е начинът да се действа сега и дано се вслуша народът, за да се намали опасността - не че има гаранция. В темата видях много съвети за дисциплина и мисля че точно в условия на пандемия абсолютно никой от тях не е излишен. Всеки е длъжен да даде максимума да не зарази себе си и околните.

Доволна съм, че ще дават 14 дневен болничен на рискови случаи - това е голяма и хубава мярка. Също и съветът да се спазва дистанция дори у дома.

Харесаха ми и България Ер, не само заради отговорността, която поемат от своя страна, но и заради знака, който слагат за други компании.

Само това с невидимите камери, което казаха, малко ме усъмни. И ето, сега чета, че никакви истински проверки не се правят на летищата - което е ужасно, дано се промени.

Освен това една от участничките в учението имаше 36,9, но нещо замазаха...

И все пак - дано народът действа разумно и рационално, а не да обвинява и до сега лошото положение в здравеопазването - ами такова е, въпросът е какво правим при това положение, а не "ама кой ще ми гледа детето", както се вайкаше някой назад.

# 5 589
Вчера се върнал от Италия и му станало зле, няма да е Корона, както знаем се развива бавно, освен ако не е бил в Италия 2 седмици.

Това с хотела в Тенерифе е много тревожно, дано не се повтори сценария с кораба, защото това си е създаване на огнище. Колко болни се репатрираха от кораба, американците ги извозиха с пътнически самолет, барабар с още 300 човека... После колко, 16 ли дадоха положителен тест или греша?
Ние нямаме никва отговорност към здравето собственото и на околните.
Вчера дошли си от Италия и други рискови райони, днес пускат сторита от мола и от киното...

# 5 590
А представяте ли си как ще излязат в отпуск топлофикациите, ВиК , електро и т.н. подобни структури?

Ами да, загрижени ще са, идват избори. Със сигурност имат техни хора, които следят обществените нагласи в социалните мрежи, вкл. и тукашното недоволство за мерките на държавата.

Много ми е интересно каква диагноза ще пишат в болничните като основание, че после НЗОК ще ги скъсат от глоби. Този въпрос дали е уреден?

Снощи някой беше постнал линк и гледах Бойко - хареса ми.

Скрит текст:
Нямаше грам ирония, сарказъм, омаловажаване или неуважение към народа, видях по-скоро загриженост и по-сериозно отношение. И реализъм. Каза се горе-долу какъв е ресурсът на страната - ами малък. Нима това е новина за вас? Здравната система е на много ниско ниво не от днес, не може да очакваме изведнъж да сме готови за коронавирус без никаква рамка - то никоя държава не е.

Именно за това се натърти няколко пъти на личната отговорност и дисциплина на гражданите, с което съм напълно съгласна. Точно това е начинът да се действа сега и дано се вслуша народът, за да се намали опасността - не че има гаранция. В темата видях много съвети за дисциплина и мисля че точно в условия на пандемия абсолютно никой от тях не е излишен. Всеки е длъжен да даде максимума да не зарази себе си и околните.

Доволна съм, че ще дават 14 дневен болничен на рискови случаи - това е голяма и хубава мярка. Също и съветът да се спазва дистанция дори у дома.

Харесаха ми и България Ер, не само заради отговорността, която поемат от своя страна, но и заради знака, който слагат за други компании.

Само това с невидимите камери, което казаха, малко ме усъмни. И ето, сега чета, че никакви истински проверки не се правят на летищата - което е ужасно, дано се промени.

Освен това една от участничките в учението имаше 36,9, но нещо замазаха...

И все пак - дано народът действа разумно и рационално, а не да обвинява и до сега лошото положение в здравеопазването - ами такова е, въпросът е какво правим при това положение, а не "ама кой ще ми гледа детето", както се вайкаше някой назад.

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 13:38 от Diorela

# 5 591
Доста ме притеснява, че днешното общество не е в състояние да се самоизхранва. Не живеем в онези времена, когато всеки си отглежда сам храната. Разчитаме изцяло на купуване от магазина. Празните щандове по споделените клипове и снимки много ме плашат...
За колко време можем да се запасим?!?!?

А представяте ли си как ще излязат в отпуск топлофикациите, ВиК , електро и т.н. подобни структури?

Изобщо не е невъзможен сценарий. Ако нещата се задълбочат...

п.п. Носилката е само една. Наскоро обясниха, че са я осигурили, когато имаше притеснения за ебола.

# 5 592
  • Варна
Добре де...мен друго ме вълнува... представяме си един кофти сценарий, в който затварят големи офиси тип опън спейс и подобни.... какво се случва със заплатите?!

при карантина се издава болничен за срока на карантината.
В такъв случай ще съборим държавата.

# 5 593
В скандинавските страни няма заразени. Защо ли?

# 5 594
  • Street of Dreams
Ако се вземат мерки на време - аз вярвам че все още е време, защото нямаме доказан случай в България, няма да се стигне до масови карантини и оставане без ток, вода и подобни.

Аз също съжалявам ужасно, че не съм способна да оцелея без супермаркет, но започвам да се интересувам от темата.

Като говорим за карантина, аз още мисля какво ли правят хората в Ухан...Имат ли най-обикновени условия за живот, доставки...Много време стана, от там излизат само някакви числа и никаква информация.

А на света информация е необходима, да се направят необходимите изводи и превенции.

Общи условия

Активация на акаунт