Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 955 145
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 595
  • София
Вчера се върнал от Италия и му станало зле, няма да е Корона, както знаем се развива бавно, освен ако не е бил в Италия 2 седмици.
Не е точно така- максималният инкубационен период (в рамките на който симптоми развиват 95% или 99% от хората) е 14 дни. Средният е значително по-кратък- 3 до 6 дни. Повечето хора, които въобще ще развият симптоми, ще ги развият в рамките на първата седмица.

# 5 596
Вие нали сте наясно, че у нас епидемия няма да има?! Най-много 1000 случая на доказан вирус и до там.

Скрит текст:
Толкова теста е закупила държавата!

# 5 597
Много зависи как влияе затоплянето на времето на вируса. Обаче май в Ухан било около 20 гр., та може и да са му оптимални...….

# 5 598
  • София
А представяте ли си как ще излязат в отпуск топлофикациите, ВиК , електро и т.н. подобни структури?
  Няма да излизат, даже може и да им наредят да не си ходят у дома. При обявяване на извънредно положение могат да обявят много неща, които няма да се харесат, но ще се изпълняват.

# 5 599
Хърватия потвърди за първи заразен на нейна територия:

https://mobile.twitter.com/BNODesk

# 5 600
Добре де...мен друго ме вълнува... представяме си един кофти сценарий, в който затварят големи офиси тип опън спейс и подобни.... какво се случва със заплатите?!
Логично е хората да бъдат пуснати в неплатен отпуск ако не могат да работят от дома.

при карантина се издава болничен за срока на карантината.
В такъв случай ще съборим държавата.

чак пък.
въпросът е законово уреден в Наредбата за мед. експертиза (чл. 6, ал. 1 и чл. 37). сега каква част от този болничен се изплаща е друг въпрос. Говорим за карантина, наложена по спец. ред или за отстраняване от работа по предписание на мед. органи.
съмнявам се, че оставане без ток и вода са реални хипотези, дори и при по-сериозна епидемия.

# 5 601
Ако се вземат мерки на време - аз вярвам че все още е време, защото нямаме доказан случай в България, няма да се стигне до масови карантини и оставане без ток, вода и подобни.

Аз също съжалявам ужасно, че не съм способна да оцелея без супермаркет, но започвам да се интересувам от темата.

Като говорим за карантина, аз още мисля какво ли правят хората в Ухан...Имат ли най-обикновени условия за живот, доставки...Много време стана, от там излизат само някакви числа и никаква информация.

А на света информация е необходима, да се направят необходимите изводи и превенции.
Още е началото на карантината обявиха, че има фабрики, предполагам и със електроцентралите процедират така- хората са под карантина там. Заедно със лекарите и сестрите също. Тези, които е нужно да работят, го правят, за да седят другите вкъщи. Но това са китайци... В България не знам дали би се случило така.

Проблемът в здравната система не са здравните работници и никой в темата не го е казал. Проблемът е липсата на достатъчно лекари и сестри, а не че не стават. Някой напред беше коментирал да не се оплакваме от здравната система, защото сме ги изгонили. Ами ние се оплакваме точно от това, че системата е зле, защото ги няма.

# 5 602
В хотела в Тенерифе има българи в момента, за съжаление, под карантина са
За скандинавските страни и на мен ми е интересно, ама те по принцип си седят по домовете:)

# 5 603
И в Австрия потвърдиха за двама.
Според мен сега след случаите в Италия, всички държави в Европа ще почнат да изследват пациенти с пневмония и ще излязат случаи навсякъде.

# 5 604
  • София
Вече има потвърждение за случай в Австрия и Хърватска. Иранският здравен министър също е болен

# 5 605
Добре де...мен друго ме вълнува... представяме си един кофти сценарий, в който затварят големи офиси тип опън спейс и подобни.... какво се случва със заплатите?!
Логично е хората да бъдат пуснати в неплатен отпуск ако не могат да работят от дома.

при карантина се издава болничен за срока на карантината.
В такъв случай ще съборим държавата.

чак пък.
въпросът е законово уреден в Наредбата за мед. експертиза (чл. 6, ал. 1 и чл. 37). сега каква част от този болничен се изплаща е друг въпрос. Говорим за карантина, наложена по спец. ред или за отстраняване от работа по предписание на мед. органи.
съмнявам се, че оставане без ток и вода са реални хипотези, дори и при по-сериозна епидемия.

Точно така. Тези текстове визират болничен при карантина. Но не виждам ( може и аз да пропускам)  официално да е обявено да се издават такива болнични. След като не е, не вярвам който и да било ОПЛ да издаде такъв, заради страх че, ще го глобят от НЗОК.

Какво ще пишат вътре? Пребивавал в Италия, в Иран, в Китай?!
Такъв се издава, когато има реален контакт с доказано болен. Поне засега.

# 5 606
  • Street of Dreams
Неко, аз също не съм казала нищо за качеството на здравните работници. Като казах "ресурс" имах предвид каквото и ти, плюс финансовата част, плюс липсата на условия в болниците по финансови причини.

В Бургас били изолирани двама души в инфекциозното, върнали се от северна Италия преди дни. Чакат се резултатите.

# 5 607
  Няма да излизат, даже може и да им наредят да не си ходят у дома. При обявяване на извънредно положение могат да обявят много неща, които няма да се харесат, но ще се изпълняват.
На полицията и пожарната и военните може и да могат - там сигурно си имат заповеди за извънредни ситуации. Ама на хората на нормален трудов договор май не могат да им кажат.

# 5 608
Струва ми се, че не сме далече от момента, в който ще затворят всички летища и КПП, ще спрат влакове и автобуси, ще затворят всички фирми и ще останат да работят само болници, определени магазини или центрове за снабдяване с храна, ВиК, енерго и други, които е възможно да останат на място и да не се прибират по домовете си. Просто Китай, но в по-семпли размери.
Превенцията може да ни спести много болни, но не се прави никъде. И у нас също не се прави. А трябва вече да се помисли какво ще се затвори най-напред. Според мен има вече болни, не просто заразени. До края на седмицата ще излязат на светло.
Дано масовите походи около 3 март към Шипка тази година се отложат. А дано, ама надали.

Пп Само на военизираните може да наредят да не си ходят. Някои лекари също са такива.

# 5 609
Не разбирам защо толкова ви плаши Коронавирус, като се има предвид, че обикновения грип е също толкова заразен и даже по-смъртоносен. Примерно този грипен сезон са починали около 25 000 американци от Инфлуенца. Смъртността на Грипа е 6.8% в Щатите, а смъртността на Коронавирус е 2%. Да, страшно е защото е непознато и като цяло е грешка на медиите, че толкова раздуха ситуацията, та да се плашат хората... Източник: https://www.healthline.com/health/coronavirus-covid-19#outlook

Общи условия

Активация на акаунт