Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 954 972
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 5 685
В петък е бил на работа. Вчера, днес също. Жена му е на работа, децата му на училище.
Днес защо ? А утре ? В петък не е знаел . Днес знае ли или е тъп?

# 5 686
Все пак доказан ли е вируса при него и ако да, кога - преди или след пресконференцията?

Съобщението, че е доказан вирусът е от днес, пресконференцията е вчера. Поне така разбирам от съобщенията.

# 5 687
Мине се не мине и поредната бомба "СИЧКИ ШЕ ОМРЕМ!!!!".  newsm11
Най-много да стане дефицит на стоки там, където няма големи магазини и множество аптеки, т.е. по-малките градчета. И да се трупат нерви и ядове срещу невинни хора. Тук мнозина го обърнаха на кофа за боклук и си изказаха яростта срещу тоя и оня, вероятно докато се мазнят на пътуващите си познати и се разминават мълчаливо с хора, точещи лиги из магазини и облизващи всеки домат в щайгите.
Хората из Европа бяха изненадани, това което стана в Италия например беше от днес за утре, как ще ги блокираме, като половината са командировани, на лечение, обучение, другата половина семейно на евтина почивка за определено планирано време, за което са събрали пари и платили. Като ги блокирате за неопределено време, колко от тях ще имат средства да стоят месеци наред и да се изхранват в чужбина семейно, а децата просто да отпаднат от училищата? Да не говорим, тези които примерно вземат лекарства с рецепта, ако не са осигурени в тази чужбина, където щяхте да ги блокирате, ако можехте, кой ще ги преглежда, предписва същите лекарства и т.н.?

Цяла Европа не вижда смисъл от затваряне на граници и блокиране на хора без симптоми, тук вече рекоха и отсекоха.

# 5 688
  • София
В петък е бил на работа. Вчера, днес също. Жена му е на работа, децата му на училище.
Днес защо ? А утре ? В петък не е знаел . Днес знае ли или е тъп?

Не знам дали е тъп, но във всички случаи и да престане да ходи на работа вече е овършал доста места. Освен това остана неизяснен въпросът, дали на съпрузите и децата също ще се издават карантинни болнични или бележки за отсъствие. Такива хора са в неведение какво да правят - ролята на властите е да изяснят подобни ситуации.

P.S. Между другото в конкретния случай, тъй като става въпрос за голяма международна фирма, са му разрешили от днес да работи от дома си. Но съм сигурна, че при останалите хора в неговия самолет, например, едва ли е така. Въпросът с жената и децата, обаче, остава неизяснен.

# 5 689
И аз съм с куп хронични заболявания, някои много сериозни, пия тонове хапчета, но вече взех да се успокоявам. Каквото, такова. Ще го мисля, ако дойде.
Вчера даже се наврях в натъпканото метро без маска, а имах в чантата. Усетих се в един момент, но теглих една и не я сложих.

# 5 690
  • Countryside
Само да вметна, понеже се споменава многократно вече: при кихане/кашляне, не закривайте устата/носа с ръка. Ако нямате салфетка, кихайте/кашляйте в ръкава, където е сгъвката на лакътя. Ето нагледно в картинка какво да се прави. В цял свят има такива картинки по болници, училища и инситуции+ салфетки и дезинфектанти за посетителите. Децата се дресират от детската градина, а кога у нас?

Последна редакция: вт, 25 фев 2020, 16:06 от Сыр

# 5 691
  • София
Хора, спрете се с паниката- Ломбардия има голямо население- 10 милиона. Най-вероятно в Ломбардия има около 2000 заразени, част от тях може още и да не са преносители. Иначе казано един от 5000 жители на Ломбардия е заразен. Вероятността вашите близки и познати да са контактували със заразен жител на Ломбардия остава ниска. Вероятността да са контактували със заразен с друг вирус или бактерия е доста по-висока. Ако вдигнат температура все пак е много много по-вероятно да са хванали грип в Италия.
 Да- много българи ходят там и се връщат- някой ще се върне заразен- неизбежно е. Въпроса не е да се спре достъпа на такива хора обратно до България- не е възможно!!! Въпроса е да се ограничат социалните контакти на пътувалите докато заразените в Ломбардия са все още малко и да бъдат открити навреме заразените за да не се стига до разпространение от човек на човек у нас. Да- скоро ще открият някой в някоя болница- това няма да е краят на света.
 Иначе лесно ще се стигне до призиви от типа като намерят някой в Бургас или в Разград, да се затвори пътя към Бургас или Разград- да и това ще се случи но само ако е ясно че има разпространение от човек на човек в тези населени места.

# 5 692

Не знам дали е тъп, но във всички случаи и да престане да ходи на работа вече е овършал доста места.
Аха , значи щото е овършал , да продължи да вършее . Що да се сецва човека ? Логично . Може до вчера да не е бил заразен а от днес да е . Или не е възможно ?

# 5 693
  • Пловдив
Всичко все повече ми заприличва на филм...има доста такива.
Сещам се за една "Мисия невъзможна" и Химера...Жалко, че нямаме Том Круз Simple Smile

# 5 694
  • София
Спирането на социалните контакти трябва да е държавна политика. Вместо да ни изясняват как да кихаме в лакътя, да направят конкретна и ясна кампания как се постъпва, какви са правата ни пред работодателите и здравните власти, какво става със семействата на потенциално опасните и т.н. Ама да е разписано в документ, че да не писнат утре ония от АИКБ или друга работодателска организация, че няма да плащат болничните.

chubaka, пренасяш гнева си от болната на здравата глава. Хора като моя познат нямат вина, че не е било ясно какво да правят, нито пък че не са знаели, че идват от заразена зона.

# 5 695
  • София
В крайна сметка, каквото стане. От тази кожа в друга не можем да влезем. Аз лично изобщо не се съмнявам вече, че ковид-19 е тук, въпрос на време е да изпищи някой. Предвид цялостното ни разбиране за хигиена. Освен в тази тема паника другаде не виждам обаче, в метрото масово си ходят без маски и си пипат спокойно всякакви дръжки. Виждам обаче, че масово се вихри спекула с всякакви маски за защита, цените са х100, а на всичкото отгоре никъде ги няма. Не говоря само за хирургическите, а и за противопраховите с клапа. Всички тайно и полека се запасяват очевидно, защото навън виждам само единици хора с маски.

# 5 696
Вече има регистриран случай и в Южна Италия - в Палермо.

# 5 697
аз имам 2 противогаза на работа, ей тва е защита Wink
аз също мисля, че скоро и тук ще се изпищи, въпрос на време е да се развият симптомите у заразените.

# 5 698
Е аз се добрах до маски, ама питай тийновете дали желаят да носят. Колежката ме облъчва как с маски ще хванем вируса по лесно, да не слагам.
Работя в мол с централен въздуховод. Познай...един да мине, ще го завърти на целия персонал.

# 5 699
  • В тъмната гора.
Още като чух преди седмици за Германия и други европейски държави си помислих, че вируса ще ни засегне всички, точно както свинския грип преди години, тръгнал от Мексико. Що народ си отиде покрай него.

Тази сутрин четох, че лечение все още няма. Вирусолог казал, че имуностимулаторите са най-доброто решение за сега. Има вероятност, ако през лятото затихне, наесен да се появи пак.

Общи условия

Активация на акаунт