Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 953 305
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 6 135
Аз не бих споделила плановете си за пътуване, а и вече е безмислено да се тревожа, защото вирусът е на 100 км от нас. Никой не ни е казал да не ходим на работа.

# 6 136
С всички, които поголовно бягат от Италия, вероятно разчитdйки че нашето здравеопазване е по-добро, направо не ми се мисли. С Китай не го направихме, но сега трябва да затворим границите.

Гледам сметки и статистики. Както и да го смятаме, вчера имахме 311 доказани в Италия и 11 смъртни, плюс 19 в тежко състояние, 1 оздравял. За мен е адски много. Смъртните случаи са от първозаразените, т.е. останалите от тези 300 тепърва ще се влошават и развитието при тях е неясно. Достатъчно е да съотнесем оздравели към тежки и загинали. Да, много случаи са неясни, може скоро да ги открият, но ако се запази същото съотношение здрави/други е плашещо, каквото и да си пишем тук.

Скрит текст:
Още не е започнало, а вече няма маски и за хирурзите. На 1 лекар и пациент трябва да има 15 комплекта, а то няма в болниците толкова.

# 6 137
Скрит текст:
Хората просто не приемат  ситуацията сериозно, видно е дори от част от потребителите в темата.
За тях това е вирус като всички като всички останали.

Наистина проблемът не са само туристите, но и паниката във вече засегнатите страни. Някои бягат от там, което увеличава шанса за разпространение на заразата на други места.  Когато започнаха да излизат случаи в Италия в Twitter започнаха предупреждения, че предстои карантина и призивът беше, който може да бяга и да се спасява. Китай пък предупредиха предварително за карантина, което по неофициални данни е дало възможност на 5 милиона китайци да си бият камшика преди да затворят провинцията.
Светът не е спрял да пътува, да работи, да търгува, да ходи по почивки, мачове и карнавали, няма и да спре. Но това неминуемо ще помогне на заразата да се разрасне.  Както казах много назад в темата, правилно решение вече няма. Намираме се в патова ситуация.

purple world, виж си резервацията в айрбнб. При анулиране до не помня колко дни се връщаше част от сумата. Билетите може да презаверите за лятото или есента.
Благодаря.А някой знае ли как може да се презавери,има ли допълнителни такси и за това.Никога не ни се е налагало,не съм наясно.За съжаление ,така избраната от нас квартира в Airbnb,така като гледам при отказ връщат само таксата за почистване...

Свържи се с авиокомпанията по мейл или телефон и питай как да процедираш. Също се свържи и със собственика на квартирата и попитай какви са вариантите при създалата се ситуация. Ние с мъжа ми също имаме планирано пътуване от януари - Барселона, края на април. В нашата резервация пише това

Правила за отменяне
Стриктно · Безплатно отменяне за 48 часа след резервиране
След това, ако отмените резервацията преди 3:00 PM на 17.04, ще ви възстановим 50% от средствата без таксата за услугата.

Следим положението и вероятно решение ще вземем средата на април. Но стане ли нещо в  България или избухнат ли още случаи в Испания, то последното, което ще ме интересува са парите. Да сме живи и здрави, досега сме оцеляли без да ходим в Испания и половината свят, ще оцелеем и занапред без почивки.

# 6 138
По един нов смъртен случай в Япония и Южна Корея.

3 нови случая в Тайланд, 3 в Бахрейн, 1 в Тайван

Източник BNO

# 6 139
Някои мои сметки за кораба Diamond Princess:
доказани инфектирани 691- около 20% от тестваните.
От тях се казва, че 380 са безсимптомни: което е 55%  от заразените.
Симптомни са значи 311. От тях сериозни и тежки + починали са 39, което е около 12.5% от симптомните или 5.7% от заразените или около 1% от всички пасажери. Починалите към момента са 4, което е 1.3% от симптомните, 0.6% от всички инфектирани и 0.1% от всички пасажери (тези проценти ще нарастнат ако починат още).
 Разпределението по възрасти на пасажерите едва ли отговаря на това в една държава, но дава някакви възможности за груба оценка какво би могло да стане при една епидемия.
Твоите постове са едни от най-успокояващите за мен. Аз вярвам в "сухите цифри".

Продължавам обаче да не разбирам, защо при такива проценти Китай наложи тези драконовски мерки? Те би трябвало да са най-добре информирани за реалният мащаб и опастност от този вирус.

- Унищожават си икономиката,
- "зазиждат" хората в жилищата им,
- изпращат хиляди медици,
- видяхме някакви сюрреалистични камиони за дезинфекция,
- мобилни крематориуми
- строеж на десетки болници

Може би част от това, кото сме видяли са фалшиви новини. Но някои са неуспорими факти - изпращането на медиците, ударът върху икономиката, карантината без аналог в съвременния свят, болниците.

Защо?

Само разсъждавам, и виждам няколко варианта:
- тези цифри всъчност означават нещо много по-страшно, от това което аз виждам в тях
- опастността е много по-голяма (т.е. цифрите са съвсем различни и Китай ги прикрива)
- Китай се възползва от момента, за да постигне някакви вътрешни политически цели.
- Китай се е "излъгал" за мащаба на опастността, тъй като в началото не е имало достатъчно данни. Т.е. надценили са потенциалната опастност.

Надявам се да са последните две (съчувствам с все сърце на нормалните хора в Китай).
Но от друга страна - като че ли и в Италия започва същото... Което би означавало, че опастността е голяма. По-голяма, отколкото ние (масите) разбираме...
Дано не е така.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 09:04 от stupidFool

# 6 140
Българката в Тенерифе живее в Мюнхен,споко няма да се юрне в БГ..

# 6 141
Двата нови случая в Германия се потвърдиха. Мъж в критично състояние в Северен Рейн Вестфалия и друг случай в Баден Вюрстенберг. В района на първия случай детските градини и училищата са затворени.
За втори път изписваш Баден Вюртемберг грешно. Baden-Württemberg  няма С в името си.

# 6 142
Аз работя в туризма. Обслужваме чужденци, идващи в
България. Имате ли идея колко чужденци идват в София всеки ден??? Хиляди. Италианци, испанци, французи, англичани... всякяакви... Пият кафе на бул. Витоша. Пазаруват в магазините. Вечерят в ресторантите. Колко българи са ги обслужили и са се върнали при семействата си...Замислете се и престанете да се кръстите и да се молите да не дойде. Няма как да не дойде. Тук е , просто е въпрос на време. Паниката няма да помогне, ама хич. Така че проблем има , а какво да правим - нямам идея... хванара съм се за сламката че е просто грип, но не си въобразявам че ще ни подмине... просто няма как.

# 6 143
За втори път изписваш Баден Вюртемберг грешно. Baden-Württemberg  няма С в името си.

Голяма работа като го изписвам грешно. Мога и трети път, искаш ли? Между другото, хич не си играя да го пиша, телефонът ми мисли, че така се пише.

# 6 144
  • на пистата
Прочетох за два случая на коронавирус в Сърбия..
Не пишете глупости.Двата случая на сърби са на круизния кораб.

# 6 145
Като видя коментар “Айде почна се” и ми се повръща. Това е всяване на паника. Повече ме е страх от паникьори, отколкото от коронавирус

# 6 146
Аз работя в туризма. Обслужваме чужденци, идващи в
България. Имате ли идея колко чужденци идват в София всеки ден??? Хиляди. Италианци, испанци, французи, англичани... всякяакви... Пият кафе на бул. Витоша. Пазаруват в магазините. Вечерят в ресторантите. Колко българи са ги обслужили и са се върнали при семействата си...Замислете се и престанете да се кръстите и да се молите да не дойде. Няма как да не дойде. Тук е , просто е въпрос на време. Паниката няма да помогне, ама хич. Така че проблем има , а какво да правим - нямам идея... хванара съм се за сламката че е просто грип, но не си въобразявам че ще ни подмине... просто няма как.

Не са малко и работещите чужденци по кол центрове и подобни....

# 6 147
Българката в Тенерифе живее в Мюнхен,споко няма да се юрне в БГ..

Това е малко безмислено, освен цинично. Българката лесно може да влезе в кратък контакт с някой, който не е бил в Тенерифе, но мисли да пътува до България.

# 6 148
За мене също не се връзват цифри и мерки. Особено се притеснявам за децата. Според мен за това откровено лъжат, за да няма паника. Колкото и да е цинично, всички се "успокояват", че вируса мори възрастни хора. Ако цифрите бяха наобратно, паниката щеше да е много пъти нагоре. Надявам се да не съм права!!!!
За маските- и тук дава наличност в много сайтове, но хората после отказват поръчките! Сайта за многократни маски направо затвори- няма наличност и производство.
Не знам как ще се оправят по болниците, то се и видя държавата какво раздава на медиците- две маски и два дъждобрана за целия екип.
Дори и да ни подмине вируса,не се знае кога Китай ще възобнови производство на пълна мощ, та са са налични всички стоки. Sad

# 6 149

Голяма работа като го изписвам грешно. Мога и трети път, искаш ли? Между другото, хич не си играя да го пиша, телефонът ми мисли, че така се пише.
За мен е по-важно е кое е населеното място, ако знаете?

Общи условия

Активация на акаунт