Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 952 981
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 6 120
Кантарджиев запитан чисто човешки каза - не, няма да пътувам. И това съветвам - не пътувайте в страни с доказани случаи.

Аз ви казах, че работната ръка ще хукне от Италия. Каквото и да правим, тук са семействата им.

И цинизмът ми ще удари тавана, но се чудя дали връщат телата на роднините и как?!

Абе как си представяте, че хората ще хукнат да бягат от Италия? Там имат работа, ангажименти....кой ще ги обезщети, повечето от живеещите там работят от заплата до заплата....
Ей сега даваха по БТВ от автогарата, един тъмнокож нашенец преди 5 дни се върнал от Италия и пак заминава...карантина ще ми направят с  'препоръки'.

Неумението на Кантарджиев да обяснява без ирония и насмешки не  е в полза в момента. Да го махат от екран!

# 6 121
Българка, блокирана в хотел в Тенерифе: Когато отмине карантината, веднага ще се върнем вкъщи
https://news.bnt.bg/news/balgarka-blokirana-v-hotel-v-tenerife-k … -1040394news.html
Според гости на хотела цитирани от "Еуропа прес" мъжът с положителни резултати за коронавирус е бил в хотела в продължение на шест дни, а „през това време вероятно пет или шестстотин души трябва да са напуснали хотела и да са се върнали на различни места в Европа".

Персонал с маски и хотел, заграден от полиция. Така осъмват туристите в хотела в Тенерифе тази сутрин. Спокойната до снощи обстановка с нищо не предполага евентуална карантина заради коронавирус.

# 6 122
В Бг не ми е известно да има застраховка отмяна на пътуване, която да покрива сегашната ситуация.

# 6 123

Пак питам за границите? Тирове, тараджии. Кой следи от къде идват и има ли контрол и карантина за тях?

Кои граници? България не е в Шенген, но почти цялата останала Европа е и като минаваш границите не ги виждаш, защото физически не съществуват. Не само тирове, но и всякакви други МПС-та се движат постоянно. А това, че България е извън тази система на свободно движение, не значи, че може да се заключи отвътре.

# 6 124
Хората просто не приемат  ситуацията сериозно, видно е дори от част от потребителите в темата.
За тях това е вирус като всички като всички останали.

Наистина проблемът не са само туристите, но и паниката във вече засегнатите страни. Някои бягат от там, което увеличава шанса за разпространение на заразата на други места.  Когато започнаха да излизат случаи в Италия в Twitter започнаха предупреждения, че предстои карантина и призивът беше, който може да бяга и да се спасява. Китай пък предупредиха предварително за карантина, което по неофициални данни е дало възможност на 5 милиона китайци да си бият камшика преди да затворят провинцията.
Светът не е спрял да пътува, да работи, да търгува, да ходи по почивки, мачове и карнавали, няма и да спре. Но това неминуемо ще помогне на заразата да се разрасне.  Както казах много назад в темата, правилно решение вече няма. Намираме се в патова ситуация.

purple world, виж си резервацията в айрбнб. При анулиране до не помня колко дни се връщаше част от сумата. Билетите може да презаверите за лятото или есента.

# 6 125
Да се начуква канчето на всеки новодошъл притеснен е недобра тактика. Обясненията защо да не се пътува и как да се минимизират загубите, са по-полезни. За всички.

Лично аз смятам, че голяма част от активното население ще изкара грипа безсимптомно или на крак. Затваряне на граници няма как да стане и няма да има смисъл. Грипът вече е в цяла Европа, въпрос на дни за да се разбере. Не виждам как ще затворят училища, университети, заводи и т.н. тук.

Инструктирах възрастните си родители ( инвалиди, хронично болни) да се снабдят с лекарства и санитарни материали поне за месец, както и да попълнят запасите ки от храна и вода за поне толкова. Да ограничат излизания и да мируват в къщи и по двора. Дудна им всеки ден, взеха да разбират и се подготвиха. Ако нещо стане, адекватна помощ в местната болница няма да получат,  нито аз ще мога да им помогна при ограничаване на пътуванията. Спекулата и злоупотребите при масова паника също ме притеснява. Възрастните и болните са най-уязвими.

Последна редакция: ср, 26 фев 2020, 08:54 от Mößbauer-Effekt

# 6 126
След излезли официални съобщения на сайта на МВнр хората продължават да се чудят дали да отменят пътуванията си - незнам как да го нарека това.
Постоянно чувам за завърнали се от почивки по тези места, които си тръгват на работа, пускат децата си на училище и не им пука, че Бойко е апелирал да си останат вкъщи под карантина.

Днес съм начукала канчето на една колежка и съм я пратила да се прибира - не ме интересува да си пуска отпуската- има официално препоръчано, изпълнявам инструкциите на държавните институции. Ако си уреди болничен хубаво, ако не  неин си проблем. Дай сега цялата фирма да трепери, дали ни е докарала нещо. И без това се пътува много по работа, тия са ми в повече и тях да ги мисля.
Така че, ще начукам канчето на всеки, който не изпълнява инструкции.

# 6 127
Двата нови случая в Германия се потвърдиха. Мъж в критично състояние в Северен Рейн Вестфалия и друг случай в Баден Вюрстенберг. В района на първия случай детските градини и училищата са затворени.

# 6 128
  • София
По повод коментара от преди няколко страници за статията http://6nine.net/2018/05/26/%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b … 0%b0%d0%bb%d0%bd/ че е несериозна и авторът е геймър. Не, не е , микробиолог е, следя профила във ФБ, даже наскоро се похвали че е защитил дисертация. Вече е д-р Йордан Стефанов https://www.facebook.com/science.and.critical.thinking/
https://interview.to/%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D1%81 … %BE-%D0%BD%D0%B0/
Автор е на тази книга http://ciela.bg/books/book/mitove-i-istini-za-hraneneto/2882

# 6 129
  • Пловдив
Не писах тук,за да ме нападате,как още сме планирали да пътуваме.Следим обстановката и новините,ние също мислим за близките си и едва ли бихме искали да рискуваме.Естествено,че факта със загубването на не малко пари,особено,когато си ги заделял трудно,за да пътуваш с половинката си -е повече от неприятен.Пиша,за да разбера дали все пак някой е минал и през това,за да знаем дали може поне да се опитаме да поискаме възвръщане на средствата ни!
Щом сте платили всичко, изчакайте да видите как да нещата и решете в последния момент. В Австрия за момента случая е само един, и то близо ДО Италия, ако има огнище, до няколко дни ще се разбере. Летищата не са по-голям инкубатор за вируси от метрото или мола, така или иначе. Ако нещата не се променят тук или там, според мен спокойно може да пътувате. Еднакво опасно е и в България в момента. А Австрия е близо, има варианти за връщане много. Проблема е да не обявят карантина, но това няма как да се предвиди. Щом пътуването не е до Италия, риска не е огромен. И стига с това ненапътували се, ами повечето хора са си планували нещата отдавна и са дали пари, и за 1 болен на 60 млн да се откажат, е повече от параноично.
Що се отнася до хората в Тенерифе, В Испания до преди 2 дни нямаше нито един случай, смяташе се, че е безопасно, дори по-безопасно от тук. Дори и сега, извън Тенерифе, В Испания си е ок да се пътува. Също и в (пу, пу), Португалия, където случаи няма пък хич.

# 6 130
Прочетох за два случая на коронавирус в Сърбия.. Последните дни наистина са бум в Европа. Грешка беше, че не се затвориха незабавно границите (поне временно).
Според мен вирусът вече е тук, при нас, и само се надявам да хванат възможно най-бързо заболелите, преди да станем като Италия. Мен от снощи ме боли гърлото и главата.. Живея в София и е лошо, защото тук има хора от цял свят.

# 6 131
Хората просто не приемат  ситуацията сериозно, видно е дори от част от потребителите в темата.
За тях това е вирус като всички като всички останали.

Наистина проблемът не са само туристите, но и паниката във вече засегнатите страни. Някои бягат от там, което увеличава шанса за разпространение на заразата на други места.  Когато започнаха да излизат случаи в Италия в Twitter започнаха предупреждения, че предстои карантина и призивът беше, който може да бяга и да се спасява. Китай пък предупредиха предварително за карантина, което по неофициални данни е дало възможност на 5 милиона китайци да си бият камшика преди да затворят провинцията.
Светът не е спрял да пътува, да работи, да търгува, да ходи по почивки, мачове и карнавали, няма и да спре. Но това неминуемо ще помогне на заразата да се разрасне.  Както казах много назад в темата, правилно решение вече няма. Намираме се в патова ситуация.

purple world, виж си резервацията в айрбнб. При анулиране до не помня колко дни се връщаше част от сумата. Билетите може да презаверите за лятото или есента.
Благодаря.А някой знае ли как може да се презавери,има ли допълнителни такси и за това.Никога не ни се е налагало,не съм наясно.За съжаление ,така избраната от нас квартира в Airbnb,така като гледам при отказ връщат само таксата за почистване...

# 6 132
Ако нямате болки в гърдите, кашлица, затруднено дишане, не е коронавирус не се притеснявайте. Надявам се бързо да се оправите.

# 6 133

Благодаря.А някой знае ли как може да се презавери,има ли допълнителни такси и за това.Никога не ни се е налагало,не съм наясно.За съжаление ,така избраната от нас квартира в Airbnb,така като гледам при отказ връщат само таксата за почистване...

Моля ви, не разводнявайте темата с организирането и отмяната на почивки. Има цял подфорум за туризъм - питайте там.
Нека тази тема остане информативна за вируса.

# 6 134
Purple world,  прочети си общите условия на самолетната компания или говори с тях.

Януари мислех да купувам билети за пролетната ваканция и лятото. След като прочетох, че са били нужни 6 месеца да се овладее предният подобен вирус, се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт