Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 933 955
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 7 425
  • София
От известно време се чудя - хронично болните с медикаменти, изписвани ежемесечно от личен лекар - как процедираме при карантина?
А с домашните любимци, които трябва да бъдат извеждани..?

# 7 426
Гърците отменят карнавалните шествия, които трябваше да се проведат тази  неделя. Детето на жената, която се лекува в солунската болница,  също е заразено. Понеделник и вторник е било на училище....

# 7 427
Дали не е време да пуснат децата пак във ваканция? По-добре предварително, ще се намали риска.

# 7 428
  • Варна
Дали не е време да пуснат децата пак във ваканция? По-добре предварително, ще се намали риска.
За колко време?

# 7 429
Примерно за седмица и да решават после, в зависимост от ситуацията.

# 7 430
Аз пък се замислих за заразяването. Първо не съм съгласна, че като вземеш мерки и си донякъде защитен, ако около теб хората не ги е грижа. Не можеш да работиш с ръкавици, да пипаш дръжките на вратите след дезинфекция непрекъснато, за тоалетна да не говорим, да ги задължиш да са  с маска (защото предпазваш другите, но не себе си се разбра). Тогава как се пазиш навън, това е невъзможно просто.
Друго се замислих също. Децата са явно по-издържливи, по-бързо им минава, по-леко и т.н. Често нямат видими прояви, не са болни, но са преносители.  Достатъчно е едно дете да отиде в клас преносител и да станат и другите такива, след това вкъщи на родителите, които пък в работата. Това, че те са по-леки случаи , не означава и родителите и другите около тях ще бъдат. А и дали ще е така, защото си мисля, че човек първо си пази децата, а после себе си. Отделно учителите, които първи ще паднат май, като лекарите. В детските градини пък съвсем мъниците нямат навика на хигиена, да са с маски и т.н. Вижда ми се омагьосан кръг. Затова и ги разпускат, където има данни за заразени, но тук дали ще си стоят вкъщи е важно. За мен това е невъзможно. Днес гледах деца с маски в транспорта  някъде 12-16г. и ме радваше това. Така трябва и не бива да се срамуват, но...малко са, а и маски като няма....Това пък да се пускат деца пътували на училище и да не се връщат е направо....трябва задължително карантина, но явно няма механизми и там, ако нямало симптоми казаха.Не може вкъщи да вървиш след тях и бършеш непрекъснато, не става.

Днес се замислих и за друго. Четох някъде, че не трябва да имаш оголени места по тялото. Да е защитено. Това добре, панталон, ботуши и т.н., маска, очила, не знам какво си, ама ръкавиците... , то в зима добре, после как ще переш , сушиш... Ами , ако няма вода, ако спират тока...Важно е да има поне вода и ток, но не могат да гарантират. Тогава защо ми е брашното се питам, може би сухари трябва , знам ли се сетих сега. Ами тоалетна, пране, къпане, миене, без вода ще пламне епидемия затворени. Тока също... направо се чудя. Ние не сме Китай, Япония...
Имаме маски, ръкавици, правим боклук все пак от храни и не знам какво си, ама къде и кой го изхвърля също се сетих. Къде хвърляме отпадъците и кой ще ги извозва, а ако не трябва да се излиза пък тогава къде? Кой ще дезинфекцира улици , имаме ли такива неща или... това не се казва.

Взели сте мерки, но за мен нищо не сте направили, освен да не ви кърка стомаха. А тези с лекарствата (аз имам такъв човек у нас) , които са жизнено важни и оцеляващи да не говорим как ще се купуват. Къде е лекарят да изписва се чудя и кой да ходи да ги пише , за да си ги вземеш от аптеката, ако изобщо ги има. Кой ще ги подсигури и какво ще стане. Дори вируса не ми изглежда страшен, а това че някои си мислят колко отворен свят сме, модерни, глобални и съвременни. Ми не съм такава , защото заради нечия нерешителност да наложи адекватни мерки (карантина задължителна, без значение болничен, не знам какво си) ,без елементарно разбиране за проблема и неглижиране от поне 50 процента май хора, няма как другите да направят полезен ход за себе си и семействата си. Не можели границите да затворят, поне карантината на влизащите от тези страни да е задължителна, докато нямаме случаи официално.

Накрая може да стане така, че невинни хора без никъде да са ходили, да са предпазвали другите, да са отговорни и точно те да пострадат и да си отидат. Другите дори няма да ги е грижа, че са причинители,  и ще казват , че това е живота, мал шанс, тук дори се писа нещо такова.И всичко това, защото трябвало да се фотнат някъде и да се поежат колко са над нещата. Поне задължителна карантина да има на пристигналите , пък да се разбират ще се плащат ли болнични, няма ли и ...като изпокапем , никакъв НОИ не ме интересува, нито пък, че някои нямало да получава заплата, ама видиш ли сега си идва от Италия човека щото си платил предварително и...как да не отиде. Като искат да ходят, но после 21 дни под домашен арест цялото семейство задължително.

Знам за случаи , а и други пишат, колко хора са в чужбина и заминали дори и в тази ситуация на почивка и разходка. Ще се върнат, ще работят, децата им ще са на училище и ще си качват снимки присмехулно. На тях нищо няма да им липсва за храна, ще си го набавят. Но ние и с храна и маски не знам дали всички ще минем метър и това е тъжно.
Аз не деля хората на паникьори и реалисти. Деля ги на отговорни към проблема и такива дето са проблема за разрастването на епидемията.
Няма значение на колко си години. На всеки му се живее. А родителите ни и на 100г да са , пак са ни скъпи и не мисля , че някакъв дето се е кълчил на някоя статуя и поствал да ги зарази и си отидат, защото са болни и стари и няма да се преборят.
Това как му се вика?

И за водата. Не знам къде четох, но не е в тази тема. Някакъв учен (ако е такъв) обясняваше задължително да се пие чешмяна вода , но в никакъв случай минерална. Не знам защо и дали е вярно. Може би изворна по-добре да си купим , ако нещо спре водата за часове... да не изпадаме в паника за пиене. Аз още не съм купила.

# 7 431
Във Франция до онзи ден имаше единични изолирани случаи, в момента са 38. Утре ще са нови 50 и т.н.
Европа с отворени граници е като един огромен Китай. Даже е по-зле, защото се очертават много и различни огнища в всяка страна, границите не се затварят, карантините са поединични.
Мен факта, че няма изолирани при нас не ме успокоява, а напротив. Съжалявам, ако на някой му звуча песимистично настроена. Не съм паникьосана, просто разчитам да се пазя и да избягвам доколкото е възможно контакти.

# 7 432
За колко време?

За колкото е необходимо! Могат да учат съботите и лятото, след като премине пика.

# 7 433
Цитат
Докато се опитват да се преборят с огнището на COVID-19, медицинските служители в китайския град изнемогват физически и психически от безкрайната работа, новите случаи на пациенти с коронавируса и страха от самата зараза.

Медицинските сестри в Ухан - градът, от който плъзна епидемията с коронавирус COVID-19, припадат на работа, развиват болезнени обриви по кожата, язви, хипогликемия, хипоксия и страдат от психическо изтощение.

Това е причината две от медицинските сестри в Ухан да публикуват емоционална молба за помощ към останалия свят в престижното медицинско списание The Lancet.

"Въпреки че сме професионални медицински сестри, ние също сме хора. Както всички останали, ние изпитваме безпомощност, безпокойство и страх", пишат медицински сестри, дошли в Ухан от болници в Гуанджоу.

"Условията и обстановката тук в Ухан са по-тежки и екстремни, отколкото някога бихме могли да си представим", споделят медицинските сестри.

"Молим медицинските сестри и медицинския персонал от други страни в света да дойдат сега в Китай, за да ни помогнат в тази битка", пишат те.

# 7 434
  • София
Скрит текст:
За мен положително е че днес няма регистриран случай в България. Времето в борбата с вируса е на наша страна, не на вируса. Защото със затоплането на времето през Април, Май, разпространяването на вируса ще се забави, и смъртността рязко ще спадне. В официалната статистика държавата с най много случая без нито един смъртен е Сингапур (93 регистрирани 0 починали). Там температурите са над 30 градуса. Така че времето е на наша страна, пролетта и особено лятото няма да се харесат на вируса когато температурите устойчиво станат над 25,30 градуса.

В развитието на една епидемия огромна роля играе и късмета. Засега изглежда че късметът ни покрива. Ако вируса го има в България той не може да остане незабелязан дълго време. Ще се покаже. Специалистите гледайки изказванията им днес казват че идването на вируса е абсолютно неизбежно. Но е много важно то да стане колкото се може по късно. Защото времето е на наша страна, и всеки ден в който България продължава да не влиза в официалната статистика за вируса е златен. Наистина е златен. И след всеки такъв ден, ние трябва да вдигаме по една надравица с българската ракия която убивала вируса.
https://nova.bg/news/view/2020/02/27/279478/шеги-за-коронавируса-заляха-мрежата-видео/

Защото намалява пораженията които ще нанесе вируса. Може би съм краен оптимист в това което ще кажа и дори може да прозвучи нереално, но на теория е възможно вирусът да ни избегне. Това ще се дължи на нищо друго освен на невиждан, фантастичен, луд късмет. Шансовете това да се случи са 1 на милиарди в най добрият случай, но докато продължава да няма регистриран болен и България да не влиза в стат. тази възможност я има, а на света няма невъможно неща, казва теорията на вероятностите. Това че нещо е малко вероятно, не значи че не може да се случи. Сега ще гледам мача Интер- Лудоргорец за да видя какво представлява футбол в епидемиологична обстановка пред празни трибуни и с ограничен достъп на журналисти. Дано те демонстрират това за което говоря като отсранят гиганта Интер след изоставане от 0-2 в първият мач което е милиони пъти по вероятно да стане в сравнение с това вируса да ни избегне по някакво наистина Божествено чудо.  

Цитат
Относно котките и коронавирус, имаше една и съща статия, цитираща ТАСС в доста медии как са преносител на корона, ветеринри опрпвергаха във фб и сезираха СЕМ, в няколко групи ми излезе.
Коронавирус сред котки има от много години, но той не е Ковид-19 и не ходи по хората:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2315154188584491& … d=100002697972822

Наистина трябва да се сезират органите за пишене на откровенни глупости. Котките нямат нищо общо с епидемията и полският министър ли там какъв е, който говори откровенни глупости трябва да му обърнат внимание, лекари, ветеринари и учени че разпространява фейк нюз.
Мда, непоправим оптимист си, човече, нужно ли е подобна крайност? Разберете ме правилно - крайностите НЕ са полезни. Нито паника, нито призиви ала "България е райско кътче, Ванга е казала, че короната не вирее тук, затова всички ще се заселят, а останалият свят ще се пържи".
Наздравици за всеки 1 ден по-късно, WTF!? МИналата и по-миналата година 35+ тук стана края на юли, какъв март и април те гонят!? Март се връща зимата у нас, виж прогнозите (дългосрочни) по съответните сайтове.

# 7 435
Уф, и аз за ученическа ваканция се чудя. Бих пратила моето дете на селската къща с родителите ми.
Според мен колко по-рано обявят карантина и се спре разхождането напред-назад на възможно най-много хора, толкова по-добре.

# 7 436
Тесла, имаш ли статистика как се развиваше растенето на случаите и смъртните в Китай, съотнесено към същото в Италия по дни?
Дали по-бъро нарастват тези в Италия? Макар че те много бързо почват със стъкмистиките и новото броене...
Ами трябва да се разровя в статистиката но сега нямам време. Но в Италия нещата се развиват много бързо, почти съм сигурен че е по бързо от Китай в официалната статистика, и те за по малко дни достигнаха над 600 случая от Китай. Там до преди 6 дни бяха 0 случая а сега са над 600. Но в Китай в началото не са знаели какво става и не са водели статистиката меродавно, а Италия знаят за тая болест от самото начало. Та на това може да се дължи този бърз прогрес на вируса в Италия, а не че тяхното младо огнище се разпространява по интензивно от Китайското когато е било младо. В Китай в официалата статистика случаите растяха по бавно. Дори имаше разлика от 1 месец между първият регистриран случай и 1-вият смъртен.

0-1 за Лудогорец, аз ви казвам че няма невъзможни неща.

# 7 437
От фейсбук
Коронавируса през погледа на един фамилен лекар в щата Индиана

Преглеждам пациенти всеки ден. Длъжен съм да знам малко повече от медиите за Коронавируса. Попрочетох малко тук и там. Най-вече в базата UpToDate и страниците на CDC  и WHO.

И така, започнах да се запознавам със заболяване, което никога не съм виждал. Първо научих, че съм го виждал много пъти. Коронавирусите са пет големи семейства и от тях две причиняват заболявание при човек. Описани са чак в далечната 1960 година. Всяка година около 10% от настинките са дело на коронавируси.

Ще кажете голям праз. Този е друга ракия защото убива. И онези убиват милички. Докторите са описали смъртност до 8% в старчески домове поради коронавирусна инфекция много преди да разберем за COVID-19, SARS и MERS. Тези последните трима са от бета подвида на коронавирусите и са известни в последните 7 години със страха който вселяват в населението медиите.

И така, обратно към науката и реалността. Коронавирусите са mRNA вируси, което означава, че се размножават чрез една дълга молекула на рибонуклеинова киселина, която съобщава на рибозомите в цитоплазмата на нападнатата клетка какви протеини да изработват. То е, като да ти заменят писмото в пощата с друго писмо, но да ти оставят името под него. Както човека, който чете това подменено писмо, ще си мисли, че вие му пишете, така и рибозомата, смята, че изпълнява поръчка на ядрото на нападнатата клетка, а в същност произвежда вируси.

За да стане този номер вирусът трябва да излъже клетката, че е нещо полезно, както например представянето на контейнер с боклук от Италия за такъв с кожени обувки. За тази цел коронавирусът си има корона. Тя е образувана от един протеин обозначен с буквата “S” от вирусолозите. Този протеин се закачва за рецептор на повърхността на клетката и го излъгва, че е нещо полезно за нея. Като проникне в клетката вирусът съблича овчата си кожа съставена от простеините „S“ и „N“ и се подава вълчата муцуна на mRNAто му. Тя прилъгва Червената шапчица на Реверсивната транскриптаза, че е баба и, и тъпата транскриптаза започва процеса, на възпроизводство на големият зъл Коронавирус  който завършва с изяждането и на бабата и на червено-шапчената пикла, тоест с разрушаване на клетката, а понякога и ловецът може да бъде изяден, и човек умира.

Тези вируси могат да будат спряни на входа на клетката посредством препарати, като Chloroquine  или по време на считането на рибонуклеиновата киселина на вируса с препарати, като Remdesivir и Lopinavir-ritonavir. Тези препарати в момента се използуват в клинични изследвания в Китай и съм сигурен, че акциите на производителите им растат до небето на борсата.

До момента според Световната здравна организация в Китай са потвърдени около 78 хиляди човека заразени със COVID-19 от които 2660 са починали, което прави смъртността от вируса 2.8% Разбира се заболяването е още в самото си начало и според опита от предишни такива вълни ще продължи до края на Май. За момента обаче смъртността от COVID-19 е 2.8% от доказаните случаи, като реалната смъртност не може да се изчисли поради простата причина че заболелите са далеч по многобройни от изследваните.
Даните за САЩ тази година показва че от грип и пневмония са умряли 6.8% от всички умряли в страната през миналата седмица. От грип в света умират до 600000 души годишно. Това за страна, като Китай означава 150000 годишни смърти от грип. Това са по около 10000 починали на месец. За момента в Китай от COVID-19 са починали 2660 човека за близо три месеца.

Заболеваемостта бе демонстрирана от круизният кораб „Диамантената принцеса“ закотвен в Японско пристанище за „карантина“. При централно въздухоподаване в круизните кораби, тази карантина е горе долу същата по ефективност, както да зеселиш 6000 човека болни и здрави в една барака. За мен Диамантената принцеса ще влезне в учебниците като модел за изследване на заболяваемист от COVID-19. Резултатите са следните - от 6000 се разболяват около 600 и умират трима. Заболеваемостта от COVID-19 е около 10% или иначе казано заболелият трябва да е в контакт с 10 човека за да зарази един.

Световната здравна организация още не притежава данни за начина на предаване на вируса и заболеваемостта, но предполага, по аналог със SARS, че предаването е по въздушно-капков път и чрез допир. По последни данни обаче контактите трябва да са доста тесни, както при хора живеещи под един покрив или при лекар-пациент.

Като обикновен фамилен лекар, мисля, че става въпрос за коронавирусна инфекция по типа на SARS предавана по въздуяно капков път, с не много висока заболеваемост, и смъртност далеч под 3 процента за момента, ако се има предвид реалната заболеваемост, а не рапортуваната.

Бих препоръчал по-малко паника и повече мислене. Риск от инфекции през зимата винаги има и той се увеличава под действие на стреса, обездвижването, хроничните заболявания, нездравословното хранене, и струпването на големи групи хора в малки пространства. Глобализацията и международните пътувания неминуемо довеждат до глобализация на вирусите и бактериите и човечеството ще плати цената и, както е плащало и ще плаща цената на всички благинки на цивилизацияата.

Медийната истерия стимулирана от икономически и финансови интереси, е фактор покачващ стреса, и като такъв, има влияние за отслабване на имунната система и покачване на заболеваемостта от различни инфекциозни заболявания. Надявам се в едно бъдещо и по-разумно общество нагнетяването на стрес у големи групи хора да бъде приравнено с углавно престъпление. Засега обаче просто мислете с главите си.

# 7 438
  • София
Понеже често се споменава за карантина- вие очаквате, че цялата държава ще бъде под карантина ли? Не мога да разбера как си представяте нещата.

# 7 439

Общи условия

Активация на акаунт