Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 933 703
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 010
По новините на btv казаха, че са заразни само кихащи и кашлящи хора, вече проявяващи клиничната картина на вируса. Съответно да носят те маски, а здравите да си слагат шал. Чудя се дали е вярно това.

Не е вярно. https://www.youtube.com/watch?v=Ihjw3cKfWFA

# 8 011
  • Mediterraneo
Нова Зеландия потвърди първия си случай на коронавирус, жена на 60-те си години, пристигнала от Иран и пътуваща до Оукланд през Бали с полет на Emirate Airlines.

# 8 012
  • София
Тесла, през няколко дни излизаш с нова теория, която винаги се опровергава. То не беше, че вирусът удря само азиатци, то не беше, че мутира с по-лека форма и т. н. Че и повтаряш всяка нова теория по 100 пъти.
Няма нито едно доказателство, че вирусът не се разпространява на топло. Ако беше така, от СЗО щяха да кажат, че има подобни подозрения, за да намалят малко общата паника. Но никой и дума не издумва за връзката топло/влажно и вирус. Напротив. Все по-осезаемо говорим за тежко положение. Има доста лекари, които твърдят, че нещата дори могат да се влошат през пролетта. Да, притеснително е, ако не си отиде през пролетта, но в един момент трябва да приемем, че 80% от хората го карат без симптоми, което рядко се случва.

# 8 013
  • Germany
New York City says it is unable to reliably test for coronavirus: "The kits that were sent to us have demonstrated performance issues and cannot be relied upon to provide an accurate result" - ProPublica 😆
Е, може пък до края на април да успеят да изработят акуратни тестове
Теорията не е само на Тесла. Има подобни предположения и от учени в Сингапур. Вярно все едно и също си повтаряме https://www.straitstimes.com/singapore/health/coronavirus-how-di … n-keep-virus-away . Дали е вярно времето ще покаже.

# 8 014
  • на пистата
Малко хумор!!!
Из стенограмата от извънредното заседание на Министерския съвет заради опасността от коронавирус:

Бойко Борисов: Какво става сега, барем един болен открихте ли?
Кирил Ананиев: Нито един, г-н премиер...
Борисов: Номера ли ми правите? А? Като оня от АПИ?! За Волуяк винетка...Само ния немаме болен. Цела Европа вече мисли, че криеме. Че професора фалшифицира изследвания...
Проф.Кантарджиев: Обидно е...
Томислав Дончев: Направихме всичко възможно, г-н премиер. Няма болни...
Борисов: Начи не ме интересува. Сега е...колко...Девет и двайсе. До пет и двайсе да има един болен! Шото много лесно мога да ви оправа...
Дончев: Имам една идея, но още избистрям детайлите.
Борисов: Айде казвай, не ме изнервяй...Избистрял...Да не си у Бистрица...
Дончев: Можем да заразим някой и да го представим публично. Може и с глашатая, който предложихте за винетките. Да пътува с медицински екип и да го показваме. Задължително трябва да го види дипломатическият корпус и чужди медии да го отразят...
Борисов: Е, кой да заразиме...Иначе има хлеб в предложението...
Красимир Каракачанов: Може някой военен на кадрова служба. От една страна само играят карти, а от друга саможертвата е техен дълг, щом родината е в...нали...Трябва да се мисли националноотговорно...
Младен Маринов: Дали да не е клошар?
Борисов: Младене, млъкни. Мисля...
Николай Нанков: А откъде ще вземем вируса?
Екатерина Захариева: Мога да разговарям с китайския посланик, да го помоля да ни пратят една ампула от Ухан с дипломатическа поща...
Борисов: Евала, Кате, върти на жълтия....Бай Киро, задрема ли?
Ананиев: Съвсем не, г-н премиер.
Борисов: Бай Киро, слушай ме убаво сега и нема да се плашиш. Ти си убав, разбран човек. Знаеш, че вирусът ходи по старци най-много. Ти си тука доайен, къде казват некои. Дет се вика - поживел си си. Жена, деца, внуци, ял си, пил си. Викам тебе да те заразиме.
Ананиев: Ама, аз...
Борисов: Мое да го изкараш на крак бе. Здравен министър си. Къде се чуло и видело здравен министър да е умрел от коронавирус. Само ако имаше при Станишев и Орешарски...
Ананиев: Но все пак...
Борисов: Ако стане нещо - двайсе заплати и орден "Кирил и Методий"...коя, коя...втора степен. Разбрахме ли се?
Ананиев: Ми...добре
Борисов: Айде, бегайте, че огладнех...

# 8 015
  • София
Презапасяването с лекарства за грип си е направо престъпно. Благодарение на параноята на лелки сега пациенти с грип нямат откъде да си набавят лекарства... Ще видим дали ще ги спаси тях от коронавирус. Престъпна простота. И тези, които им ги отпускат без рецепта също.

Тесла, изказваш се като последна истанция, а се съмнявам да си вирусолог или да имаш поне медицинско образование. Поне слагай източници на цитатите, защото новинарските сайтове не са надежден източник...

# 8 016
Гледах Кантарджиев по БНТ. С цялото ми уважение, ама  го изкара по- незначително от грипа. Ок, знаем до какво може да доведе грипа, но за него знаем и всяка година има ваксина. Превенция- дезинфектанти. А контакти и събирания по чие нареждане се избягват?Смееха се в студитото. Дано не ги е прихванало от друг наш “ шегаджия шеф”, защото Кантарджиев винаги съм го слушала сериозен. И да, добре, ок, “ това е просто грип”, добавям It is just China”.

Последна редакция: пт, 28 фев 2020, 22:41 от CasaDelSol

# 8 017
  • Варна
New York City says it is unable to reliably test for coronavirus: "The kits that were sent to us have demonstrated performance issues and cannot be relied upon to provide an accurate result" - ProPublica 😆
Е, може пък до края на април да успеят да изработят акуратни тестове

Дано в Европа, тестовете не са от същите .

# 8 018
Не знам как не ги е срам все още да сравняват коронавирус и грип. Нима Китай ще сложи под карантина 60 милиона души и ще прилага такива драконовски мерки (каквито ние и не сънуваме), за някакво си незначително коронавирусче? Ако си спомняте, когато първите български студенти се прибраха от Ухан на летището ги бяха опаковали сякаш са чумави. А сега "половината хора го изкарват на крак, няма страшно" "няма нужда да си в болница, може и карантина вкъщи" Хвърля се прах в очите, защото знаят, че при евентуална епидемия, държавата няма да има капацитет да поеме за лечение всички хора по болници и прочие. Това е лично мнение.

# 8 019
  • София
Без да имам за цел да разсипвам (неоправдания) оптимизма на тЕсла, но - да го кажа като лаик - държави като Сингапур, Тайланд и пр., са твърде "модерни", иновативни, от една страна. От друга страна са Мощни като икономики. От съвсем трета страна са с малко население. Та те могат и експериментално, както някой писа, да лекуват, да прилагат методи. Малки са и по площ, не са като Италия.... И така, докато не ги "натисне" някой да каже с какво и как, нали.
Но, все пак, дано и в жегите има истина!

# 8 020
Някой ако знае италиански, би ли казал какво се говори тук около 12-тата минута на видеото?

https://www.rtp.pt/play/p6558/e458888/jornal-da-tarde

В Reddit пишат, че се споменава италианския вирус да е мутация на китайския.

# 8 021
Те знаят, че вирусът неизбежно ще дойде тук и сега се опитват да го омаловажат уж с цел да не създават паника. Ужасно погрешна стратегия. Първо рано или късно хората ще разберат истината, тогава какво ще обясняват? Второ, задължително трябва поне да комуникират някаква тревожност, защото сега е нужно всички да се мобилизират. Хората ще се мобилизират само ако разберат, че ситуацията е сериозна, никой няма да се мобилизира за нещо "по-леко от грип". Убедена съм, че с общи усилия можем да постигнем много и да избегнем най-лошото. От индивидуалния човек, който взима мерки да не се зарази, с което ще допринесе за благото на цялата група, до държавата, която също може да вземе мерки.

# 8 022
А относно какви мерки се вземат и прочие, моята логика поне е, че вируса е непознат съответно никой не може да прогнозира дали е лек/тежък и допускайки най-лошото, такива мерки са оправдани. Едва ли някой би рискувал да не предприеме нищо при непозната болест. След седмици/месеци, когато вече има достатъчно информация предполагам, че със сигурност ще може да се каже лека или тежка е.

# 8 023
Без да имам за цел да разсипвам (неоправдания) оптимизма на тЕсла, но - да го кажа като лаик - държави като Сингапур, Тайланд и пр., са твърде "модерни", иновативни, от една страна. От друга страна са Мощни като икономики. От съвсем трета страна са с малко население. Та те могат и експериментално, както някой писа, да лекуват, да прилагат методи. Малки са и по площ, не са като Италия.... И така, докато не ги "натисне" някой да каже с какво и как, нали.
Но, все пак, дано и в жегите има истина!

Ти на 8000+ жители на кв.км. го наричаш слабо населени ли? Хахахах голям виц каза.

Бежанци, война и коронавирусче в едно.. Ммм, чудничко. Тези хора (Ердо, Тръмп и Путин) на друга планета ли живеят?

Те не живеят на друга планета, просто се възползват от така създалата се ситуация да си действат по свойте интереси. Ама нали Тръмп е клоун, затова няма да го коментирам вече.

# 8 024
  • София
Снежанка, Сингапур визирах. За Тай - имам съмнения...

Общи условия

Активация на акаунт