Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 109
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 8 130
И с колко маски са се запасили хората в темата? Тук пише 10-20-30. Това запасяване ли е?! Страх и паника са две съвсем различни неща. Не винаги едното води до другото.
А за запасяването с храна - явно е необходимо, щом вече в няколко страни са издадени препоръки.
Да реагираш, съобразно нови изисквания в живота е много неприятно, но е необходимо. Не виждам защо трябва да се вменява вина на хората, които се адаптират спрямо някакви нови обстоятелства.

# 8 131
И с колко маски са се запасили хората в темата? Тук пише 10-20-30. Това запасяване ли е?!
Толкова са намерили, толкова са купили Smiley Сещай се. Запасът е и според личните средства. Не всеки може да си позволи да даде много пари. Но това, че не може да се спре да се ходи на работа и да се затворят всички вкъщи със запасите храна, не се отчита.
И паника има. Темата го показва. Цената на маските - също.

# 8 132
Демократичните държави вече си предупредиха населението, че и списъци издадоха, за да са подготвени хората. Засега няма бунтове и т.н. Само в разни тоталитарни дупки лъжат и мажат. Там има и бунтове между другото. Съвсем наскоро четох проучване, което показва, че в демократичните държави се справят по-добре с пандемии и епидемии, отколкото в тоталитарните. Нормално, както казах скриването на такава важна информация може да коства животи.

Подозирам, че стартовия пакет запасяване за период от около месец за едно тричленно семейство, би бил на стойност около минималната работна заплата. В този дух на мисли, не вярвам да обявят стартов пакет за България, тъй като е много вероятно това да предизвика бунт сред населението или някаква форма на протести.

# 8 133
Като гледам общата картинка, силно ме съмнява Италия да има само 800 човека. В област Ломбардия живеят около 9млн човека, тези цифри на потвърдени случай, ми се виждат нищожни за заразна болест на такова население. Милано е доста населен град 7000 души на кв.км. От няколко дни излиза инфо, че много хора си го карат безсимптомно и няма как реално да се знае бройката, това изкуствено увеличава смъртността.
Великобритания например са над 60 млн човека и аз трябва да повярвам, че имат 20 човека само болни, при положение че имаше потвърден случай на персонал в МЦ в Брайтън още преди един месец.

# 8 134
Ако е необходимо - за спиране на разпространението на заразата и намаляване на щетите, естествено че ще се спре и ходенето на работа, и ще си стоим по къщите. Милиони вече втори месец го правят и засега при тях се намаляват случаите.

# 8 135
Хората няма да спрат да пътуват, да се скупчват в тълпи или да вземат лични мерки, ако им обясняваш, че това е по-леко от грипа. Не може да кажат "вземете мерки" и после "то това е лекичко бе, няма страшно". В България никой не се впечатлява от грипа, камо ли от по-лекото от грипа. Не казвам да кажат, че всички ще умрем, просто да кажат истината. Във Великобритания дори са признали, че тяхната здравна система няма да се справи. Няма бунтове, просто хората са наясно, че всеки един човек ще трябва да положи усилия.

И много сте ми интересни като кажете животът трябва да продължи. Никой не желае животът да свършва или да се променя, но то не ни пита. Ще има и някои неудобства, няма начин, ситуацията е извънредна.

# 8 136
Аз все повече съм за някакъв вид НВО, защото ще е поне минимално обучение в адекватност и да си подготвен, без да си паникьосан. Също да не се шашкаш, ако трябва да се самоограничиш малко. Психическата подготвеност също не е за подценяване, да не кажа, че е основна. Наистина за нормалния човек, да не пиша "човечец", да се изправи срещу реалността, след като е живял лековат живот без замисляне, не е много лесно...трябва минимална доза обучение и подготвеност.

# 8 137
Ако е необходимо - за спиране на разпространението на заразата и намаляване на щетите, естествено че ще се спре и ходенето на работа, и ще си стоим по къщите. Милиони вече втори месец го правят и засега при тях се намаляват случаите.
Къде сравняваш Китай с България? Smiley
Не ми отговаряй.

# 8 138
С тези мигранти на границата се плаша още повече. Не, че и без това не си минаваха , но сега са много. Гърция затворила всичко-земя, море, въздух казаха сега в Тази сутрин по НТВ. Ние кога и как? Щели сме да пазим, ама като знам оградата и че не може по цялата дължина да се сложи полиция, жандармерия, военни-такива са кът вече май, какво става. Повечето бежанци казват били от Сирия, ама от Иран по принцип са мноооого. Там , като чета сега за вируса и се панирам направо да тръгнат. Турция не знам дали толкова се е ядосала за нещо си, ама може и вирусът да е причината. Те не могат да ги обгрижват и болните и изолират и т.н. За мен това може да е решението да ги пуснат
.
Аз не виждам паника в магазините дето пазарувам, но ориз и брашно са доста изкупени, има марки по-нежелани останали. Като цяло обаче всичко има. Купих 3 пакета сухари , не ги ядем по принцип, ама да има за краен случай.

Друго не съм взимала за запас., но имам малко пакети брашно, ориз, леща, боб, 3 бут. олио и това е. То ако си болен, какво да готвиш, но пък за карантина или да се не блъскам да имам за 1-2 седмици. Повече лекарствата ме притесняват и то не само, заради вируса, ами защото може и да не могат да се произвеждат заради Китай.

Минах през една железария малка и пак питам за маски, изсмяха ми се, ама ....Да не съм капо, купих (сега съвсем ще ви втрещя) калцуни и ръкавици едни тънки хирургически или как се водят кутията беше 100бройки 7.50. Ми сетих се , че навън не може със зимните да ходя и пера или чистя. Така слагам , махам и хвърлям. Удобни са и за работа, вместо да чистя дръжки след колеги влезнали и излезнали. Може и да се пише с тях -пробвах. Ми за смях станах, ама...Дори 2 кутии взех М и Л за мен М, трябва да прилепват. Ако не ги ползвам после ще боядисвам и чистя у нас с тях, пак ще ми свършат работа. Мда...за капак и калцуни взех, че ги видях на касата))) Вече имам и очила някакви прости и си се представям с калцуните, с ръкавиците, маската и очилата да се появя в работата и ще ме пратят ....или изгонят или за освидетелстване. Ми върху обувки ще ги слагам в сухо време и ще ги хвърлям преди влизане у нас. Може и да се скъсат не знам, ама...не съм пробвала.

Никой не е паниран уж около мен, никой не се запасява, всеки се смее, но на едната колежка детето казва, че имало болни в класа, кашляли , кихали, дори в болница някои след ски училище с инфекция. Тя не е притеснена, нямало кой да го гледа. Мълча си, че ще съм грешно разбрана. За мен училищата са инкубатори направо, в една сграда по толкова деца движещи се или стоящи на куп в едно помещение и ...не знам, оттам може също да пламне без симтоми дори и се прехвърли по другите възрастни. То в един МОЛ няма толкова народ си мисля. Избягвам да ходя по големи магазини, но ползвам градски транспорт. Не знам, не вярват хората, не взимат мерки , а аз съм паника, защото имам зд.проблеми също, а гледам и болни хора с различни заболявания сме у нас всички, някои в тежко състояние на легло почти.((

# 8 139
  • MI
Обяснението е просто - огнищата не са в големите градове, достатъчно далеч от Милано. Всички намерени наоколо са с пряка връзка с двете огнища, които също са свързани помежду си. Въпросът е защо точно там, но надали ще разберем.

Между другото, на база на мутациите на вируса твърдят, че в Китай той циркулира от октомври или ноември още. Сега по същия начин търсят в Италия откога е.

# 8 140
  • Пловдив
Българинът не е научен да спазва правила и дисциплина. Българинът винаги е на позицията това мен не ме засяга. Прелез в центъра на града. Спуснати бариери. Чакаме. Но двама тарикати изпреварват колоната. Единият се навира под бариерата, другият блокира кръстовището. Защо пък да не? Аз имам джип. Аз пък БМВ. За мен правила не съществуват. Ето затова ще има паника. Заради подобни индивиди, които са 80% от населението. Липсата на самосъзнание, липсата на отговортост и съпричастност, това е основния проблем на нацията. Не корона вируса. Защото същите тези ще се държат също толкова безцеремонно и нагло. Защо пък да не пътувам. Защо да не ходя в мола. Ами защото за известен период от време нищо няма да ти стане, ако пропуснеш и малко се ораничиш. Дисциплина и самосъзнание му се вика на това. Но тези думички вече в тълковния речник трябва да ги търсим какво означават.

# 8 141
В общината вече работят с ръкавици и маски.

Китай е пример, който трябва да се следва. Те са два месеца пред останалите в борбата с този проблем.

# 8 142
E, поне открихме, че в йерархията на българските ценности "да не се мине" стои по-високо от "да не настине"...

# 8 143
  • София
Може ли да се заключи, че в БГ няма все още? Може. Може ли да се каже, че в БГ няма хора, които се казват Георги и Иван? Може - току-що разпитах петимата си съседи - казват се жени, драгомир, пенчо, панчо и пунчо. Засега в Бг няма хора с имената Иван и георги.

# 8 144
Във фирмата, в която работя пуснаха мейл, че ако работата ни не изисква явяване в офиса, можем да работим от дома по 5 дена в седмицата. Преди имахме право на 2 или 3 дена по преценка на прекия ръководител.

Отмосмо вируса и температурите може да се окаже, че не се влияе от температурите, а от влажността. Някой беше писал, че в Ухан е влажно.

Общи условия

Активация на акаунт